andrzej.sawa 02.05.07, 17:25 Podobno jest tablica na jej temat u Was w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gozdzikowa5 Re: Róża Luksemburg 02.05.07, 19:29 Tablica upamiętniająca teoretyczkę socjalizmu mieści się w podcieniu kamienicy przy ul. Staszica. Do 1990 roku imię Róży Luksemburg nosiła także jedna z zamojskich ulic. Ciekawa jestem która.... Odpowiedz Link Zgłoś
ma_ka9 Re: Róża Luksemburg 02.05.07, 23:51 Tabliczka wisi przy ul. Staszica, ale R. Luksemburg tak naprawdę urodziła się w innej kamienicy, gdzieś bliżej pl. Wolności, nie wiem dokładnie! Ale "miała" ważną ulicę w Zamościu, bo ul. Peowiaków to przecież jedna z najbardziej ruchliwych! Odpowiedz Link Zgłoś
ksfiona Re: Róża Luksemburg 02.05.07, 19:41 z tego co słyszałam -długo już nie powisi... Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Róża Luksemburg 02.05.07, 21:17 Warto wiedzieć jakie jeszcze zmiany nazw są przygotowywane. Odpowiedz Link Zgłoś
ksfiona Re: Róża Luksemburg 02.05.07, 22:09 W Zamościu podobno istnieją jeszcze inne zagrożone ulice: Małgorzaty Fornalskiej, Mariana Buczka,Janka Krasickiego Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Róża Luksemburg 02.05.07, 23:54 A niech tam. Postaci mało znaczące w historii Narodu Polskiego. Niech idą w niepamięć.. Kto zechce, to informacje o ich życiu i działaniach, na pewno odnajdzie. Ale to tylko ja tak sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Róża Luksemburg 03.05.07, 02:54 Ale te znaczące warto upamiętniać. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: Róża Luksemburg 03.05.07, 10:31 tablica wygląda tak fotoforum.gazeta.pl/72,2,879,55459088,61394289.html Gdyby ją zdjeli, Zamość starciłby jedną atrakcję turystyczną, bo ludzie się przy niej fotografują. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Róża Luksemburg 03.05.07, 10:49 Co do atrakcji,to jedno,ale pamiętam dyskusję na temat tablic i okazało się,że jest sporo postaci bardziej godnych uczczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
leszeks Re: Róża Luksemburg 03.05.07, 12:51 Dlaczego nie uczcić wszystkich tablicami pamiątkowymi? A tablica Róży powinna zostać! Ona krwi na swoich rękach nie miała. Co innego Dzierżyński, to rozumiem. Róża Luksemburg urodziła się w Zamościu i ja nie widzę powodu do wstydu, aby zdejmować tablicę upamietniającą ten fakt. Miała swoje poglądy tak ja każdy ma prawo mieć, ale nie można zaprzeczyć, że była osobą znaną nie tylko w Polsce. Pozdrawiam, Leszek. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Róża Luksemburg 03.05.07, 13:16 Ja tylko przypominam temat.Decyzja należy do Zamościan,nie do mnie. Oczywiście o ile nie byłyby to przypadki propagowania treści zakazanych prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
szpak_zam Re: Róża Luksemburg 09.05.07, 10:09 zgadzam się z opinią gdzieś zasłyszaną: tam gdzie pomniki nie wywołują jakiegoś znaczącego sprzeciwu mieszkańców można je zostawić zastanawiając się tylko nad zmiana napisu. Odpowiedz Link Zgłoś
petshopgirl Re: Róża Luksemburg 10.05.07, 15:15 jej, zmiany nazw ulic, wykuwanie tablic... cóż ona zawiniła? Honorowego obywatelstwa nie dostała, to byłoby dopiero halo! jest znaną, urodzoną w Zamościu, działaczką ruchu, o którego historię zawsze będą toczyły się spory, ale żeby po 18 latach od wiadomo czego zajmować się tablicami i ulicami? W Zamościu nie byłam ponad rok, czy stan dróg pogorszył się czy polepszył? Mam fotę z Różą, sprzed 7 lat. Chciałabym tę sól w oku jeszcze kiedyś zobaczyć na swoim miejscu, a tak, to tylko do "Kosza" przyjdzie wpaść... Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka drogi, chodniki 10.05.07, 15:19 petshopgirl napisała: W Zamościu nie byłam ponad rok, czy stan dróg pogorszył się czy polepszył? - A jeździsz na rowerze? ;) fotoforum.gazeta.pl/72,2,879,61411748.html Odpowiedz Link Zgłoś
myszka20065 Re: Róża Luksemburg 12.05.07, 16:37 Róża Luksemburg, córka żydowskiego kupca, wiele razy ogłaszała, że niepodległość Polski to utopia.Kpiła ironicznie, dlaczego by w takim razie nie dać niepodległości Irlandii? W dzieciństwie Róży (miała ok.3 lata) rodzina przeniosła się do W-wy. R.Luksemburg studiowała w Szwajcarii, założyła m.in. Socjaldemokrację Królestwa Polskiego, aby uzyskać niemieckie obywatelstwo, wyszła za mąż za niemieckiego anarchistę, była współzałożycielką Komunistycznej Partii Niemiec. Krytykowała otwarcie powstanie styczniowe, które wg niej zostało wywołane przez szlachtę polska dla utrzymania pańszczyzny i wzbogacenia sie burżuazji. Zastanawiające, co w historii jej życia jest tak wspaniałe dla narodu polskiego, że powinniśmy być z niej tak bardzo dumni, aby nadal robić sobie zdjęcia przy tablicy upamiętniającej urodzenie się R. Luksemburg w Zamościu. Bo przecież, jeśli wyjechała z Zamościa w wieku 3 lat, to w jaki sposób rozsławiła imię naszego miasta? Chyba mieszkańcy Zamościa za mało znają historię swojego miasta. Nie tylko chodzi o w/w socjalistkę, ale o historię Zamościa w ogóle. Co jakiś czas Janusz próbuje nas zapoznać z kolejnymi faktami z naszej ciekawej przeszłości, ale zazwyczaj nie zauważamy naprawdę pięknych sytuacji sprzed wieków, czy lat. Odpowiedz Link Zgłoś
petshopgirl Re: Róża Luksemburg 12.05.07, 17:45 To jeszcze poproszę coś o Piłsudskim, Kościuszce i innych, którym nie tablice na odwal kują a pomniki stawiają i o których też każdy ma swoje widzimisię, w zależności z czyich książek uczy/ uczył się historii. Nie mieszkam w Zamościu, zdjęcia robię z kim, z czym i gdzie chcę więc generalnie to, czy tablica dalej będzie kłuła w oczy (w podcieniach) aż tak bardzo mnie nie przejmuje. Co innego antysemityzm. A Janusz ma tu i tak b. dobry PR, jak widzę. Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: Róża Luksemburg 13.05.07, 10:58 Myszko, dzięki tobie poczytałam sobie o Róży. W wikipedii (pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5%BCa_Luksemburg) jest trochę o jej pogladach. Nie podzielam ich, ale niewątpliwie jest to osoba znana w historii. Nie była zbrodniarką, fundacja jej imienia (www.rls.magot.pl/content/view/7/7) działa w Niemczech jako federalna. "Dla wielu socjalistów (...) Róża Luksemburg jest bohaterką sprzeciwiającą się z jednej strony kapitalizmowi i imperializmowi, a z drugiej - ludziom w jej mniemaniu niesłusznie nazywającymi się socjalistami. Ja bym tę tablicę zostawiła Odpowiedz Link Zgłoś
leszeks Re: Róża Luksemburg 13.05.07, 20:19 Myszko, Zamościanie nie postawili Róży pomnika tylko niewielką tablicę pamiątkową "że w tym domu się urodziła". Zamościanie nie napisali, że żyła i działała! Nie zarzucaj więc nam nieznajomości historii. Miała poglądy takie jakie miała, ale była znana trochę szerzej niż tylko do granic miasta (Zamościa czy to Warszawy). Nie widzę powodu aby nie zaznaczyć faktu, że urodziła się tutaj. A już absolutnie nie widzę powodu aby taką wzmiankę usuwać. Pozdrawiam, Leszek. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 : Róża Luksemburg......czy. wyrzucić z pamięci ? 14.05.07, 10:04 Też tak uważam. Podobnie jak Leszeks. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Róża Luksemburg 11.08.07, 14:50 Właśnie dostałam maila od osoby, która wybiera się do Zamościa z pytaniem, czy można zwiedzać dom, w którym urodziła się Róża L. Niedługo chyba kwalifikacje przewodnickie zdobędę :))) Przy okazji się podkształciłam www.archiwum.zam.pl/pliki/luxemburg.pdf RL ma tablicę przy Staszica 37, ale naprawdę urodziła się przy Kościuszki 7a. Czy ten dom istnieje nadal? Jeśli tak, to może ktoś by wstawił zdjęcie na FotoForum Zamość? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Róża Luksemburg 12.08.07, 14:48 No to jeżeli adres się nie zgadza,to dziwna ta tablica. Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Róża Luksemburg 13.08.07, 09:46 postaram się pstryknąć - o ile jakiś budynek historyczny tam istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Róża Luksemburg 17.08.07, 16:58 Dziś ten budynek wygląda tak fotoforum.gazeta.pl/3,0,806759,2,2.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,806759,2,2.html Kościuszki 7 też nie najlepiej wygląda... fotoforum.gazeta.pl/3,0,396053,1,0,879.html Może kiedyś doczekają się rewitalizacji - zwłaszcza, że coraz więcej turystów zapuszcza się w te rejony starego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
leszeks Re: Róża Luksemburg 22.08.07, 22:11 Dzięki Kreso.waikowi mamy dwa kolejne zdjęcia tego domu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,879,64373923,67856709.html Pozdrawiam, Leszek. Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Róża Luksemburg 26.08.07, 20:59 Tylko dolne zdjęcie to adres 7a - ten szczyt pochodzi z kamienicy pod nr 7 Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: Róża Luksemburg 22.08.07, 22:31 dom przy ul. Kościuszki 7a, czyli ten w którym urodziła się RL koszmarnie wygląda :( Na zdjęciach Rubeusa (adresy też są w tym wątku) też odrapaniec. Ktoś to remontuje czy to stan naturalny? Odpowiedz Link Zgłoś
skoczek77 Re: Róża Luksemburg 22.08.07, 23:07 Podobno jest urzędowy projekt aby kamienicę, razem z sąsiednią "Generałówką" sprzedać prywatnemu podmiotowi (firma, inwestor), który by podjął się remontu obiektów i je użytkował. To byłaby chyba pierwsza taka inicjatywa miasta co do zabytkowych budynków staromiejskich. Najpierw jednak trzeba wykombinować lokale dla dotychczasowych mieszkańców. W jednej z wersji rozważa się też przeniesienie tablicy R.L. na fasadę kamienicy 7A. Wydaje mi się, że ten kwartał zabudowy nie był restaurowany od jakichś 50 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka ul. Kościuszki 7a 23.08.07, 10:24 dziękuję ci skoczku za info. Obawiam się więc, że rudera długo jeszcze ruderą zostanie :( Odpowiedz Link Zgłoś
skoczek77 Re: ul. Kościuszki 7a 23.08.07, 16:24 koziorozka napisała: > Obawiam się więc, że rudera długo jeszcze ruderą zostanie :( I mnie to martwi. Te piękne budynki oraz kwartał leżący naprzeciw (Moranda/Żeromskiego/Kolegiacka/Kościuszki) są zamieszkiwane w większości przez znany staromiejski "element". To im zdecydowanie uroku nie dodaje. A miasto buduje za mało mieszkań komunalnych, więc nieprędko szykuje się zmiana kwaterunku... Odpowiedz Link Zgłoś