Dodaj do ulubionych

Zamość jest w Unii :-) brawo

IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 09.06.03, 11:11
Witam,

Okazało się , że Zamość stanął na wysokości zadania!!

Wyniki Zamościa to :
76% za!!!!!!!

24% przeciw
oraz frekwencja 60% - bardzo dobra . Jeśli chodzi o frekwencję to możemy się
pochwalić - wydaję się , że społeczeństwo Zamościa dorosło do demokracji, do
urn poszło więcej ludzi niż w całym kraju! brawo :-)

Jeśli chodzi o wyniki są one niemal identyczne jak w całej Polsce . W
Zamościu jest ponad 3/4 zwolenników Unii E. Według mnie jest to dobry
wynik. Ja w każdym razie jestem zadowolony i czekam z nadzieją na lepszę
przyszłość Miasta Arkad :-)))

Gdzieś czytałem , że jest ogromna szansa na uzyskanie 40 mln zł z unii
europ. na renowacje starówki zamojskiej!!! Zamość ma wyłożyć jedynie
kilkaset tyś. złotych .
Przecież to jest rewelacyjna wiadomość!!!.
Stachu Ty zawsze jesteś tak doskonale poinformowany, może masz jakieś wieści
na ten temat? pozdrawiam

Wznoszę kieliszek szampana za Zamość w Unii ,za lepszą zamojską przyszłość
brawo Zamościanie

Obserwuj wątek
    • Gość: stach Re: Zamość jest w Unii :-) brawo IP: *.zamosc.mm.pl 09.06.03, 21:47
      Nie jestem poinformowany... na bieżąco. Wiedziałem dużo ... wcześniej, przed
      oficjalną informacją w lokalnych tygodnikach. Jestem daleko od ośrodka władzy
      samorządowej. Sądzę jednak, że teraz / po tak dobrych wynikach referendum w
      Zamosciu/ przekonanie firmy niemieckiej - która podejmuje się przygotowania i
      przeprowadzenia rewitalizacji kompleksowej Starego Miasta oraz starań o
      środki /dotacje/ z Brukseli - będzie znacznie większe. Zależy jednak b.wiele od
      naszych władz, ich starań, wsparcia i zaangażowania w sprawę. Wierzę, że 5 lat
      wystarczy /jak mówią/ aby zrewitalizować cały zespół Starego Miasta. Równolegle
      postępowało by zagospodarowanie remontowanych obiektów, wzrosła by niepomiernie
      atrakcyjność turystyczna Zamościa i napływ turystów .... i dochody mieszkańców.
      Teraz należało by oczekiwać na ...."zryw" władz i społeczności Zamościa dla
      wykorzystania w pełni stworzonych możliwości..... podania silnej dłoni ludziom
      przyjaznym Zamosciowi, chcącym nam pomóc w wielkim dziele "wykorzystania
      historii dla terazniejszości". Pozdrawiam . PS. Dumny jestem i pozytywnie
      zaskoczony postawą mieszkańców Zamościa w czasie referendum. O transmisji nie
      chcę pisać, niech inni poinformują Cię obiektywnie. Ja mam za duże wymagania i
      porównania do ....lepszych promocji miasta.
      • Gość: terrot Re: Zamość jest w Unii :-) brawo IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 10.06.03, 10:13
        Gość portalu: stach napisał(a):

> Nie jestem poinformowany... na bieżąco. Wiedziałem dużo ... wcześniej, przed
        > oficjalną informacją w lokalnych tygodnikach. Jestem daleko od ośrodka
        władzy
        > samorządowej. Sądzę jednak, że teraz / po tak dobrych wynikach referendum w
        > Zamosciu/ przekonanie firmy niemieckiej - która podejmuje się przygotowania
        i
        > przeprowadzenia rewitalizacji kompleksowej Starego Miasta oraz starań o
        > środki /dotacje/ z Brukseli - będzie znacznie większe. Zależy jednak b.wiele
        od
        >
        > naszych władz, ich starań, wsparcia i zaangażowania w sprawę. Wierzę, że 5
        lat
        >
        > wystarczy /jak mówią/ aby zrewitalizować cały zespół Starego Miasta.
        Równolegle
        >
        > postępowało by zagospodarowanie remontowanych obiektów, wzrosła by
        niepomiernie
        >
        > atrakcyjność turystyczna Zamościa i napływ turystów .... i dochody
        mieszkańców.
        > Teraz należało by oczekiwać na ...."zryw" władz i społeczności Zamościa dla
        > wykorzystania w pełni stworzonych możliwości..... podania silnej dłoni
        ludziom
        > przyjaznym Zamosciowi, chcącym nam pomóc w wielkim dziele "wykorzystania
        > historii dla terazniejszości". Pozdrawiam . PS. Dumny jestem i pozytywnie
        > zaskoczony postawą mieszkańców Zamościa w czasie referendum. O transmisji
        nie
        > chcę pisać, niech inni poinformują Cię obiektywnie. Ja mam za duże wymagania
        i
        > porównania do ....lepszych promocji miasta.

Zatem Stachu masz jednak informacje , iż to firma niemiecka (jaka?) jest
        zainteresowana przeprowadzeniem restauracji zamojskiej starówki?
        Zgadzam się z Tobą władze samorządowe powinny wykazać większą aktywność w
        dążeniu do zdobycie większych środków finansowych dla naszego miasta, że
        należy jej się wsparcie ze strony aktywnych Zamościan to cgyba zrozumiałe.
        Jeśli Perła Renesansu stanie się prawdziwą "perełką" z pewnością przyciągnie
        wielu turystów, którzy przywiązą kasę i zostawią w tym mieście.
        Nasz obecnie panujący prezytent miasta już swoim nazwiskiem otwiera wiele
        drzwi, myślę żę pan Marcin może wiele zdziaałać- życzę powodzenia
    • demkel Re: Zamość jest w Unii :-) brawo 09.06.03, 22:10
      Też się cieszę :) Ale muszę przyznać że po pierwszym dniu, gdy w Zamościu
      frekwencja wyniosła tylko 15,2% trochę bałem się że skompromitujemy się przed
      całą Polską. Zamość był najgorszym z byłych wojewódzkich miast!!! Całe
      szczęście że w Niedzielę nastąpiło "Pospolite Ruszenie" do urn i uzyskaliśmy
      całkiem przyzwoity wynik.
      No a teraz to zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie.
    • Gość: JW Zamość ok ale zamojszczyzna IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 10.06.03, 05:20
      Frekwencja 50%. Za UE 49% przeciw 51%. Zamość chce być w UE ale region już nie.
      Zastanawiam sie dlaczego tak się stało. Ściana wschodnia dostanie najwięcej
      dotacji.
      Region zamojski:
      pow. Biłgoraj frekwencja 52% za 58%, przeciw 42%,
      pow. Hrubieszów frekwencja 50% za 61 przeciw 39%,
      pow. Tomaszów frekwencja 50% za 59% przeciw 41%.
      Nawet nie wiem jak to skomentować, że zamojszczyzna w przeciwieństwie od
      Zamościa tak odstąpiła od reszty regionu. Frekwencja podobna, lecz za średnio o
      10% większa poza zamojszczyzną. Wykształcenie chyba podobne w całym regionie.
      Chyba tylko tym, że zamojszczyzna jest na literę "z" i musi być na końcu.
      • Gość: terrot Re: Zamość ok ale zamojszczyzna IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 10.06.03, 10:33
        Zgadzam się.

Znam doskonale wyniki referendum w powiecie zamojskim i tu juz nie przejawiam
        takiego entuzjazmu jak w przypadku miasta.
        Szczególnie zaskoczyły mnie wyniki referendum w Łabuniach , poniżej 50%
        poparcia , a przecież ta miejscowość znajduję się przy głównej trasie
        Warszawa - Lwów. Już samo położenie predysponuję Łabunie do rozwoju.
        Bardzo słabo wypadł również Skierbieszów, czy Sitno. Są to regiony typowo
        rolnicze , czy nikt nie dotarł do tych ludzi, nie uswiadomił ich , że rolnicy
        mogą liczyć na ogromną pomoc z budżetu unii. Prawie 50% środków z budżetu UE
        jest kierowane na różnego rodzju pomoc dla rolników i mieszkańców wsi!!!

Śledziłem w internecie szczegółowe wyniki wyborów - chyba jeden z najgorszych
        wyuników uzyskała miejscowość Majdan Ruszowski , gdzie ok 80% mieszkańców była
        przeciw Unii!!!, przecież to jeden z nasłabszych wyników skali całego kraju.
        Bardzo złe wyniki uzyskały także wsie w pobliżu Zamościa w promieniu mniej niz
        10 km!:
        Rachodoszcze
        Białowola
        Pniówek ( 2 km od Zamościa),
        JArosławiec
        Horyszów Polski
        Jatutów , Łabuńki znów świetnie położone przy trasie do Warszawy - Hrebenne -
        ludzie co Wy robicie? otwierajcie własny interes, choćby w domu ( najlepiej w
        domu przy takim świetnym położeniu!). Czy lepiej iść pod sklep i pić wino
        marki wino?

Gdyby nie Godziszów (katasrofalne wyniki - prawie 90 % przeciwników!!) , w
        powiecie Janowskim to powiat zamojski mógłby byc pośmiewiskiem w skali kraju.
        Na szczęscie był ten Godziszów i z niego teraz sie śmieją

Powtarzam pytanie jak wypadł Zamość w telewizji!
        pozdrawiam
        • Gość: JW W telewizji wypadło miasto marnie IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 10.06.03, 12:40
          Ogladałem tylko w telewizji ale mogłem porównać z innymi miastami. Krótko
          wypadł podobnie jak Sylwester 2002/03. Bez entuzjazmu, choć były sztuczne
          ognie. Mieszkańcy mało uśmiechnięci. Jednak myślę, że to tylko tak pokazał
          realizator. Niech sie może wypowie ktoś co tego nie oglądał w telewizji a tam
          był.
          • demkel Re: W telewizji wypadło miasto marnie 10.06.03, 22:27
            Gość portalu: JW napisał(a):

> Ogladałem tylko w telewizji ale mogłem porównać z innymi miastami. Krótko
            > wypadł podobnie jak Sylwester 2002/03. Bez entuzjazmu, choć były sztuczne
            > ognie. Mieszkańcy mało uśmiechnięci. Jednak myślę, że to tylko tak pokazał
            > realizator. Niech sie może wypowie ktoś co tego nie oglądał w telewizji a tam
            > był.

Byłem na miejscu i, niestety, muszę stwierdzić że na żywo wcale nie wyglądało
            to lepiej.
            Szczególnie dołujący był moment ogłoszenia że frekwencja przekroczyła 50%: na
            rynku cisza i hejnał miasta odgrywany przez trębacza. Dobrze że wypuścili
            niebieskie i żółte balony bo wyglądało to na pogrzeb jakiegoś znaczącego
            mieszkańca miasta, a nie świętowanie sukcesu.

Ilość ludzi na rynku nie powalała na kolana, a odpowiedzialna za to była
            prawdopodobnie stała bolączka zamojskich imprez, czyli brak reklamy. Moi
            rodzice byli bardzo zdziwienie gdy powiedziałem im w sobotę że odbywa
            się "Jarmark Hetmański", chociaż matka kilka dni wcześniej razem z koleżanką
            szukały na starówce informacji czy w weekend będzie się odbywała jakaś impreza.
            Później sam to sprawdzałem, rzeczywiście znalezienie jakiegokolwiek plakatu z
            programem imprezy było dosyć trudne.
            Szkoda przede wszytkim z tego względu że w sobotę IMO program był znacznie
            ciekawszy: świetna gra zespołu BENE (z tego co wiem jest to orkiestra z
            Marriota z Warszawy), no i pokaz mody z "Prowokacji", który, za sprawą dosyć
            kusych strojów chociaż chwilowo rozgrzał publiczność :)
            Niedziela wg. mnie była troszeczkę nudnawa. Jakoś nie pasowała mi do tej, w
            zamierzeniu radosnej imprezy, "Orkiestra Włościańska", a i występ
            kwartetu "Rampa" jakąś rewelacją to nie był.

No i kilka słów na temat samego "Jarmarku": ta impreza niestety upada.
            Połączenie jej z wieczorem europejskim było chyba celowe, stragany zostały
            zepchnięte na bok przez scenę, dzięki czemu nie rzucało się tak w oczy że jest
            ich mało, a i oferta niezbyt ciekawa. Prawie połowę wszystkich sprzedawanych
            rzeczy stanowiły jakieś starocie (bez urazy dla amatorów antyków- o ile np.
            parę starych gumofilców można nazwać antykami).
            Ciekawe czy ta impreza odbędzie się za rok. Osobiście mam co do tego spore
            wątpliwości. No chyba że znowu uda się połaczyć "Jarmark" z jakąś większą
            impreza. Może być rocznica referendum.
            • Gość: terrot Re: W telewizji wypadło miasto marnie IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 11.06.03, 11:32
              Dzięki Demkel

Kolejna szansa jaka dostał Zamość od telewizji nie została wykorzystana , a
              żal. Przecież to jest promocja miasta, trzeba pokazać się z jak najlepszej
              strony. Szczególnie uderzył mnie Twój opis sytuacji na rynku podczas podania
              frekwencji. Wyobrażam sobie te obojętne i przygnębione twarze. Zmienić
              mentalność ludzi o to jest bardzo trudne zadanie. Byłem tez na rynku w
              Zamościu tylko wczesniej ok. 18 -tej, pod parasolkami "la Cantina" i
              rozmawialem z pewnym Zamościaninem , który był ledwie zorientowany,że oto
              odbywa sie w tym mieście "festyn" związany z referndum! Jego te sprawy nie
              obchodziły. A moje zainteresowanie odbywającym się głosoawniem wzbudzało u
              niego zdziwienie czy nawet swego rodzaju niechęć. Gość zjadł swoją pizze i
              sobie poszedł do domu.

Wcześniej wyraziłem swoje zadowolenie poznając wyniki refwencji, czy głosów
              ZA w Zamościu ale jak porównam z warszawskim Ursynowem , gdzie głosowało
              osiemdziesiąt kilka procent mieszkańców i prawie 90 % poparło akcesję , to
              muszę zauważyć - Zamość jeszcze nie dorósł do demokracji!
              Mam tylko nadzieję , że to zacznie się zmieniać, a Zamościanie przebudzą się z
              letargu.
              Trzeba wykorzystywać każdą okazję do promocji naszego miasta , TV jest
              najlepszą ku temu okazją .
              Demkel ma rację reklama , informacja o imprezach , o ciekawych spotkaniach ,
              przedstawieniach ogólnie wydarzeniach nie jest mocną stona organizatorów.
              Lekko podłamany pozdawiam też Cię Demkel i trzymaj się Mariusz
              • Gość: Mariusz Re: W telewizji wypadło miasto marnie IP: *.pkobp.pl 11.06.03, 17:35
                Dziękuję za podparcie. Myślę , że nie upadnę -= nie mam gdzie.
                Mógłbym mieć wiele jeszcze uwag do oprawy medialnej referendum dokonywanej na
                Rynku. Ale to nie ma sensu. Całkowicie potwierdzam u wagi i wnioski obydwu
                dyskutantów.

Przy okazji warto odwiedzić forum prywatne pt. PROBLEMY I ZAUŁKI ZAMOŚCIA."
        • czuk1 Re: Zamość ok ale zamojszczyzna 11.06.03, 07:57
          Nie na temat, ale do terrota i .. wszystkich przyjaciół Zamościa.
          Zauważylem - bik1111 - załozył Forum Prywatne na temat -PROBLEMY I ZAUŁKI
          ZAMOŚĆIA. Warto tam zaistnieć. Sam mam coś do tego Forum wnieść.

Mariusz
    • tygrys01 Re: Zamość jest w Unii :-) brawo--czyżby (?) 18.06.03, 09:46
      Jaka jest Unia i jakie miejsce w Unii zajmuje Polska - niebawem się okaże!
      Ja tylko powt. slowa J.Zamoyskiego "Takie Rzeczypospolite będą, jakie ich
      mlodzieży chowanie" . Wyciągając z tego prosty wniosek można powiedzieć, że
      niemasz Rzeczypospolitej bo nie było młodzieży chowania. Nic tu nie pomoże
      szukanie winnych. Daj Boże aby to był tylko czyściec europejski, a nie wieczne
      zatracenie w niebycie pod rządami garstki panów Świata.
      • Gość: terrot Re: Zamość jest w Unii :-) brawo--czyżby (?) IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 18.06.03, 13:46
        Też mam nadzieje nie znaleść się wiecznym niebycie.
        Zgodzić sie mogę z Tobą iż przejdziemy pewien czyściec (o z pewnością nie
        raj!), ale droga z niego powinna nas zaprowadzić do celu.
        pozdrawiam serdecznie,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka