Dodaj do ulubionych

Ks. Edward Kaszak

IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.11.03, 12:10
Ks. Edward Kaszak był proboszczem parafii w Suchowoli od ok. 1970 roku do
1986 do świat Bożego Narodzenia. Później wyjechał do Stanów Zjednoczonych.
Człowiek niesamowity, oryginał, z wilką wiedzą , mądry. Jak chetnie
spotkałbym się z Nim, albo chociaż napisał list!. Z informacji jakie
posiadam, po wyjeździe ze swojej ostatniej parafii w Polsce , nigdy więcej
nie pokazał się w tych stronach , a żal wielki!. Najprawdopodobniej obecnie
mieszka w USA. . Dla mnie to niezwykłe , ze Ty Mariusz znałeś osobiście tego
Człowieka!, bywałes u niego na plebani?, byłeś jeden raz? Mógłbys powiedzieć
coś więcej o tej wizycie?, a może wiesz cos na temat obecnego adresu księdza
kanonika Kaszaka?
Może JBB jest w stanie to ustalić, wszak jest po drugiej stronie Wielkiej
Wody, choc przecie Ameryka Wielka, może Mormoni coś wiedzą...

Ksiądz E. Kaszak wymagał oddzielnego wątku!, zdecydowanie
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Ks. Edward Kaszak 04.11.03, 13:12
      Byłem raz na dłużej u Księdza z bratem (kiedyś mojej) żony i jego żoną -
      Marią i Bogdanem Z. z Lublina. Teraz z nimi ja nie utrzymuję kontaktów. Oni
      napewno na bieżąco spotykali (kontaktują) się z Księdzem E.Kaszakiem.
      Oni byli zaprzyjażnieni z czasu kiedy Ks.Edward Kaszak Był w Opolu Lub.
      proboszczem parafii. Faktycznie miał kontakty (doroczne wyjazdy do USa ) i
      zamiar wyjazdu tam na stałe. Pózniej kilka razy z nim rozmawiałem. Był (JEST)
      człowiekiem wykształconycm wszechstronnie, chyba z doktoratem, o nowoczesnym
      myśleniu , otwartym na świat i ludzi, tolerancyjnym, bardzo kulturalnym... i,
      jak to u ludzi bardzo mądrych bywa... umiejącym rozmawiać z każdym prostym
      człowiekiem. Ja jednak odczuwałem wielkość tego człowieka i jakś własną
      niższość . pzdr m
    • czuk1 Re: Ks. Edward Kaszak 04.11.03, 13:15
      Gość portalu: janusz napisał(a):

> Ks. Edward Kaszak był proboszczem parafii w Suchowoli od ok. 1970 roku do
      > 1986 do świat Bożego Narodzenia. Później wyjechał do Stanów Zjednoczonych.
      > Człowiek niesamowity, oryginał, z wilką wiedzą , mądry. Jak chetnie
      > spotkałbym się z Nim, albo chociaż napisał list!. Z informacji jakie
      > posiadam, po wyjeździe ze swojej ostatniej parafii w Polsce , nigdy więcej
      > nie pokazał się w tych stronach , a żal wielki!. Najprawdopodobniej obecnie
      > mieszka w USA. . Dla mnie to niezwykłe , ze Ty Mariusz znałeś osobiście tego
      > Człowieka!, bywałes u niego na plebani?, byłeś jeden raz? Mógłbys powiedzieć
      > coś więcej o tej wizycie?, a może wiesz cos na temat obecnego adresu księdza
      > kanonika Kaszaka?
      > Może JBB jest w stanie to ustalić, wszak jest po drugiej stronie Wielkiej
      > Wody, choc przecie Ameryka Wielka, może Mormoni coś wiedzą...
      >
      > Ksiądz E. Kaszak wymagał oddzielnego wątku!, zdecydowanie

Tak napewno.Jesteś ciekawym egoistą. Takich jest wiecej w naszej grupie.
      Choć starym powinno się wybaczać, a młodzi internauci nie nauczyli sie
      jeszcze "nowoczesnego" egoizmu.
      • Gość: janusz Re: Ks. Edward Kaszak IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.11.03, 13:28
        Mariusz te informacje są niezwykle cenne dla mnie.
        Wielkie dzieki za nie:-)!!!. Zdecydowanie we wszystkim się zgadzam !!!!!, to
        jest (bo przecież jest ) niezwykły , wszechstronnie wykształcony człowiek.
        Dokładnie tak , tolerancyjny, wyrozumiały dla innych, rozumiejący ludzkie
        słabości. Muszę powiedziec , ze jest to osoba , która wywarła na mnie ogromne,
        wielkie wrażenie, to był autorytet! Marzy mi sie uzyskanie adresu : czy to
        pocztowego czy mailwego(to była by rewelacja!).Myslę podobnie jak Ty człowiek
        przed nim czuł sie taki mały! TEż znałem osobiście księdza kanonika Kaszaka,
        jak byłem dzieckiem. I jest to chyba pierwsza osoba , która pragnę spotkać.
        Według mnie to Wielki Człowiek!
        Jesli możesz pomóc mi w kwestii kontaktu to czekam...
        pozdrawiam serdecznie
        J
    • januszx Re: Ks. Edward Kaszak 04.11.03, 14:31
      Myślałem , że może jednak Mariusz masz jakies mozliwości nawiązania kontaktu z
      księdzem Edwardem Kaszakiem, uzyskania kontaktu do Niego... tak mi na tym
      niesamowicie zależy , że pozwalam sobie na takie bezpośrednie pytania i
      prośby.
      Jakies pół roku temu , szukałem w internecie wzmianki o Księdzu Kanoniku,
      niestety nie udało sie ...nawet znalazłem osobę w Stanach o tym nazwisku i
      imieniu ,ale niestety okazłło sie , że to jest ktos zupełnie inny...
      Wyjątkowo marzy mi sie uzyskanie kontaktu do Księdza Kaszaka , ja w każdym
      razie czekam na informację:-(
      pozdrawiam
      j
      • czuk1 Re: Ks. Edward Kaszak 04.11.03, 14:46
        januszx napisał:

> Myślałem , że może jednak Mariusz masz jakies mozliwości nawiązania kontaktu
        z
        > księdzem Edwardem Kaszakiem, uzyskania kontaktu do Niego... tak mi na tym
        > niesamowicie zależy , że pozwalam sobie na takie bezpośrednie pytania i
        > prośby.
        > Jakies pół roku temu , szukałem w internecie wzmianki o Księdzu Kanoniku,
        > niestety nie udało sie ...nawet znalazłem osobę w Stanach o tym nazwisku i
        > imieniu ,ale niestety okazłło sie , że to jest ktos zupełnie inny...
        > Wyjątkowo marzy mi sie uzyskanie kontaktu do Księdza Kaszaka , ja w każdym
        > razie czekam na informację:-(
        > pozdrawiam
        > j
        Jeśli to jest tak dla Ciebie ważne. Postaram sie dowiedzieć u żródla. Ale to
        potrwa klika dni. pzdr m
        • januszx Re: Ks. Edward Kaszak 04.11.03, 15:05
          Wielkie Dzięki!:-))), naprawde, to jest dla mnie niezwykle ważne, z drugiej
          strony nie chciałbym sprawiać Ci kłopotu.
          Jak bedziesz taki dobry to wspaniale!!
          Ostatni raz widziałem Ks. Kaszaka jesienia 1986 roku, pamietam jak bardzo było
          mi żal , gdy dowiedizłem sie , że ksiądz wyjeżdza za Wielka Wodę.
          Niezwykle barwna osobowość - jeszcze raz powtórzę...Ciekawe , że tez znałeś
          księdza, rozumiem , ze widywałeś Go jeszcze latach sześćdziesiątcych , czy
          tez może i później , gdy był proboszczem w Suchowoli?
          pozdrawiam
          j
          J
          • czuk1 Re: Ks. Edward Kaszak 04.11.03, 15:32
            januszx napisał:

> Wielkie Dzięki!:-))), naprawde, to jest dla mnie niezwykle ważne, z drugiej
            > strony nie chciałbym sprawiać Ci kłopotu.
            > Jak bedziesz taki dobry to wspaniale!!
            > Ostatni raz widziałem Ks. Kaszaka jesienia 1986 roku, pamietam jak bardzo
            było
            > mi żal , gdy dowiedizłem sie , że ksiądz wyjeżdza za Wielka Wodę.
            > Niezwykle barwna osobowość - jeszcze raz powtórzę...Ciekawe , że tez znałeś
            > księdza, rozumiem , ze widywałeś Go jeszcze latach sześćdziesiątcych , czy
            > tez może i później , gdy był proboszczem w Suchowoli?
            > pozdrawiam
            > j
            > J
            W latach 60-tych w Opolu Lub. on chyba nie był, bo proboszczem byl tam
            ks.Mareś , Czech z pochodzenia. A od 1975 roku już byłem poza Opolem. I tu nie
            miałem szerokich kontaktow z miejscowymi księżmi.Moje spotkania są z okresu
            suchowolskiego pobytu ks.E.Kaszaka. Zgłosiłem zapotrzebowanie do Lublina na
            aktualne informacje o Księdzu, będę je miał za kilka dni. Sam jesrem ciekawy.
            pozdrawiam Mariusz
            • januszx Re: Ks. Edward Kaszak 04.11.03, 15:59
              Wielki dzięki,:-))))))))))))))))))))))))))))))))))
              A teraz ja ujawniam tajemnice z przeszłości:-), nie lubie za bardzo opowiadać
              o sobie:-(, ale w zaistniałęj sytuacji nie za bardzo potrafię mówić o
              Bohaterze tego wątku, bez dodania kilku słów na swój temat.Cóż sytuacja tego
              wymaga, wiec musicie mi wybaczyć...
              W dzicieństwie mieszkałęm w parafii Suchowola i moim proboszczem był ks,
              Edward Kaszak. Także znajomość ta jest z bardzo wczesnego okresu życia. Jadnak
              powtórzę , wywarł On na mnie niesamowite, wielkie wrażenie. I był napewno moim
              największym autorytetem !. W małym światku w jakim sie w tym czasie
              obracałem z pewnością przewyższał wszystkich o głowę, inteligencja ,wiedzą
              życiowym doświadczeniem, człowiek wyjątkowy. Najgorsze jest to , ze w pełni
              sobie uświadomiłem ów fakt jak Ks. E. Kaszak odszedł z Suchowoli, i więcej
              się nie pokazał...
              Kilka dobrych miesięcy temu byłem w zachrystii Kościoła w Suchowoli i
              widziałęm Jego piękny portret , jak żywy, niezwykłe , zupełnie niesamowite
              przeżycie - sam fakt spojrzenia na portret Tego Człowieka, potrafił mna
              wstrząsnąć!, co byłoby gdybym mógł nawiązać kontakt...
              Pamietam homilie Księdza z początkowych lat osiemdziesiatych, zapadła mi w
              pamięć Jego Wielka Bezkompromisowść, Odwaga głoszonych poglądów , długo by
              mówić jeszcze...

I poza tym interesujące jest również to , że Ty Mariusz także Go znałeś...
              pozdrawiam
              J

• czuk1 Re: Ks. Edward Kaszak 05.11.03, 09:11
                januszx napisał:

> Wielki dzięki,:-))))))))))))))))))))))))))))))))))
                > A teraz ja ujawniam tajemnice z przeszłości:-), nie lubie za bardzo opowiadać
                > o sobie:-(, ale w zaistniałęj sytuacji nie za bardzo potrafię mówić o
                > Bohaterze tego wątku, bez dodania kilku słów na swój temat.Cóż sytuacja tego
                > wymaga, wiec musicie mi wybaczyć...
                > W dzicieństwie mieszkałęm w parafii Suchowola i moim proboszczem był ks,
                > Edward Kaszak. Także znajomość ta jest z bardzo wczesnego okresu życia.
                Jadnak
                > powtórzę , wywarł On na mnie niesamowite, wielkie wrażenie. I był napewno
                moim
                > największym autorytetem !. W małym światku w jakim sie w tym czasie
                > obracałem z pewnością przewyższał wszystkich o głowę, inteligencja ,wiedzą
                > życiowym doświadczeniem, człowiek wyjątkowy. Najgorsze jest to , ze w pełni
                > sobie uświadomiłem ów fakt jak Ks. E. Kaszak odszedł z Suchowoli, i więcej
                > się nie pokazał...
                > Kilka dobrych miesięcy temu byłem w zachrystii Kościoła w Suchowoli i
                > widziałęm Jego piękny portret , jak żywy, niezwykłe , zupełnie niesamowite
                > przeżycie - sam fakt spojrzenia na portret Tego Człowieka, potrafił mna
                > wstrząsnąć!, co byłoby gdybym mógł nawiązać kontakt...
                > Pamietam homilie Księdza z początkowych lat osiemdziesiatych, zapadła mi w
                > pamięć Jego Wielka Bezkompromisowść, Odwaga głoszonych poglądów , długo by
                > mówić jeszcze...
                >
                > I poza tym interesujące jest również to , że Ty Mariusz także Go znałeś...
                > pozdrawiam
                > J
                >
                Mam informacje od Państwa Z. W latach 80-tych Ksiądz wyjechał do USA
                (Detroit). Kontaktów z Z. nie utrzymywał. Kiedy Z. byli w USA szukali Go mocno
                w tym mieście, ale Go już tam nie bylo. Ślad się urwał. Przed wyjazdem mówił,
                że "docelowo" wróci na ŚLĄSK, do Gliwic (chyba). W kazdym razie nie zamierzal
                wracac na Lubelszczyzne bo tu nie mial szans na dobrą parafię, był z kimś tam
                "skłócony". Może coś o ks. Edwardzie wie Dziekan Krasnobrodzki - sympatyczny mój
                rowieśniak.
                A Ks. E.Kaszak miał by teraz koło 75 lat.
                pzdr Mariusz
                • Gość: janusz Re: Ks. Edward Kaszak IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.11.03, 09:45
                  Informacje , które mi przekazujesz sa niezwykle cenne, jakis dziwny dreszczyk
                  emocji wiąże sie z Księdzem!. Dzięki!!!
                  Gdyby okazało sie , że rzeczywiście wrócił do Polski, raczej powinienem łatwo
                  uzyskac informację na ten temat od ludzi z parafii Suchowola... Nawet teraz mi
                  się przypomina , że chyba gdzies pod Zamościem miał rodzinę .A pamietam także,
                  że Jego kolegą z lat osiemdziesiatych był Ksiądz z parafii Świdniki, może
                  Mariusz Skarbnico Wiedzy wiesz coś na temat Księdza z tej parafii?.
                  Rozumiem , że Ksiądz dziekan z Krasnobrodu - Ks Marszalec?, był dobrym
                  znajomym Ks Kaszaka? Muszę powiedzieć w tym miejscu , że Ks. E. Kaszak był
                  (jest ) osoba wzbudzającą duże emocje.
                  Chyba jeszcze nie ukończył 75 ?, raczej ok. 72 ?, ale to juz są szczegóły.
                  pozdrawiam
                  • czuk1 Re: Ks. Edward Kaszak 05.11.03, 17:19
                    Gość portalu: janusz napisał(a):

> Informacje , które mi przekazujesz sa niezwykle cenne, jakis dziwny dreszczyk
                    > emocji wiąże sie z Księdzem!. Dzięki!!!
                    > Gdyby okazało sie , że rzeczywiście wrócił do Polski, raczej powinienem
                    łatwo
                    > uzyskac informację na ten temat od ludzi z parafii Suchowola... Nawet teraz
                    mi
                    > się przypomina , że chyba gdzies pod Zamościem miał rodzinę .A pamietam
                    także,
                    > że Jego kolegą z lat osiemdziesiatych był Ksiądz z parafii Świdniki, może
                    > Mariusz Skarbnico Wiedzy wiesz coś na temat Księdza z tej parafii?.
                    > Rozumiem , że Ksiądz dziekan z Krasnobrodu - Ks Marszalec?, był dobrym
                    > znajomym Ks Kaszaka? Muszę powiedzieć w tym miejscu , że Ks. E. Kaszak był
                    > (jest ) osoba wzbudzającą duże emocje.
                    > Chyba jeszcze nie ukończył 75 ?, raczej ok. 72 ?, ale to juz są szczegóły.
                    > pozdrawiam
                    Nie mam tych informacji. Jestem oderwany od świata, ludzi i kościoła.
                    Wykonuję rzut na taśmę, mam urwanie głowy. Za dwa lata ...może się zmieni. m
                    • januszx Re: Ks. Edward Kaszak 05.11.03, 17:22
                      Ja w każdym razie dziękuję Ci za to co zrobiłeś , szczególnie , że nie
                      spodziewałem sie , że Ksiądz E. Kaszak mógł powrócic do Polski! - ta kwestia
                      jest wyjątkowo zajmująca.
                      Tymczasem pozdrawiam
                      • czuk1 Re: Ks. Edward Kaszak 06.11.03, 08:00
                        januszx napisał:

> Ja w każdym razie dziękuję Ci za to co zrobiłeś , szczególnie , że nie
                        > spodziewałem sie , że Ksiądz E. Kaszak mógł powrócic do Polski! - ta kwestia
                        > jest wyjątkowo zajmująca.
                        > Tymczasem pozdrawiam

Ok.Nie ma sprawy. m
                        • januszx Re: Świdniki 06.11.03, 08:48
                          Mariusz nie chciałbym juz narzucać się z tym tematem , ale jakoś nie mogę sie
                          powstrzymać. Wyjatkowo dużo wiązę sie z Księdzem Kaszakiem i pytam Cię jeszcze
                          z natręctwem czy nie znałeś przypadkiem Ks.ze Swidnik k. Zamościa?, kolege
                          Bohatera wątku
                          pozdrawiam J
    • ubott.1 Re: Ks. Edward Kaszak 29.11.03, 01:25
      Hej Janusz no i jak znalazłeś coś o księdzu ? Podobało mi się z jakim zapałem
      mówiłeś o nim.
      • januszx Re: Ks. Edward Kaszak 29.11.03, 09:46
        Nie znalazłem , odłozyłem ta sprawe na kilka miesiecy, niestety teraz nie mam
        mozliwości nawiązania kontaktu . Ale sa osoby , które z pewnością wiedzą gdzie
        obecnie przebywa ksiądz Edward Kaszak ja znam te osoby, ale one nie maja łączy
        internetowych a poza tym chciałbym nawiązać bezpośredni kontakt z tymi
        osobami. Obecnie planuje na wiosne spotkanie z łącznikiem i zobaczymy...
        Dowiedziałem sie natomiast , że Ksiądz obecnie może juz miec 75 lat i tak jak
        pisał Mariusz prawdopodobnie przebywa w Polsce.
        pozdrawiam
        j
    • januszx Re: Wciąz poszukiwany Ks. Edward Kaszak 27.11.04, 13:37
      Minąl juz rok od rozpoczęcia poszukiwań księdza Edwarda do tej pory nie udało
      sie ustalic miejsca Jego poytu ale wciąż szukamy . Skotaktowała sie nami
      osoba , która podała kila informacji , z których wynika ,że obecnie Ksiądz
      najprawdopodobniej przebywa w Lublinie lub okolicach może ktoś coś wie na ten
      temat?
      Pozdrawiam
      J
      • toni_k Re: Wciąz poszukiwany Ks. Edward Kaszak 01.05.05, 21:28
        Też szukałem w/w , miałem kontakt tel. z USA ok. pół roku temu, rozmowy prawie
        nie było , jak zechce to sam się odezwie. Ostatnio doszły niepokojące wieści o
        jego śmierci, od ks. proboszcza ze Starego Zamościa, do jego rodzonej siostry,
        popłoch w rodzinie (dużej). Do dziś czekamy na jakieś potwierdzenie, którego
        brak....domniemane miejsce pobytu Detroit (USA), Jugowice k/Świdnicy (RP)....
        • januszx Re: Wciąz poszukiwany Ks. Edward Kaszak 05.05.05, 13:29
          Toni czy Ty rozmawiałeś pół roku temu z księdzem Kaszakiem? - "rozmowy prawie
          nie było" - czyli jednak była w minimalnym zakresie? Mam nadzieję ,że
          informacja o smierci księdza nie zostanie potwierdzona , Rozumiem z Twojego
          listu ,że nie wiesz czy ksiądz powrócił do Polski czy tez wciąz pozostaje w USA
          dzieki za informacje
          Serdecznie pozdrawiam
          J
          • rallfer Re: Wciąz poszukiwany Ks. Edward Kaszak 08.05.05, 19:02
            no ciekawa wytrwałość
            poczytałem sobie ten watek i odnosnie ewentualnej smierci to:
            na stronie archidiecezji lublin sa tylko takie informacje -
            Kaszak Edward
            data urodzenia: 19-04-1928
            data święceń: 20-02-1955
            godności: kanonik honorowy Kapituły Zamojskiej
            tytuły: mgr teologii
            funkcje: duszpasterz Polonii

Nie ma wzmianki i daty ewentualnej smierci więc raczej zyje chyba ze
            nieaktualizują.
            Z drugiej strony ma juz niestety ponad 75 lat a dokładnie 77 czyli w
            2003 miał 75, czas leci
            niestety jakiegokolwiek adresu maila brak. Moze poprostu zadzwonić do
            kurii i zapytać

Powodzenia
            • Gość: szary Re: Wciąz poszukiwany Ks. Edward Kaszak IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.13, 23:54
              tu ks. Kaszak trochę leciwy.. ale się jeszcze trzyma vimeo.com/49478559
              • januszx Znaleziony Ks. Edward Kaszak, po jakim czasie ? 27.06.13, 14:27
                Uprzejmie dziękuję za film z Księdzem :-)
                Serdecznie pozdrowienia dla Przyjaciół z forum !
                • skuter44 Re: Znaleziony Ks. Edward Kaszak, po jakim czasie 03.07.13, 21:40
                  DODAJĘ informację o ks. E.Kaszaku. Widać żyje i ma się dobrze.
                  www.mypolishtimes.com/index.php/aktualnosci/1046-w-rocznice-cudu-nad-wisla-34-2012
                  • januszx Re: Znaleziony Ks. Edward Kaszak, po jakim czasie 24.07.13, 17:00
                    Ksiądz Edward rzeczywiście ma się dobrze, niestety nie udało mi się odnaleźć wideo na któym moglibyśmy także posłuchać starszego księdza pochodzącego spod Zamoscia.

PrzewodnikZamosc.pl
                    • Gość: Ulzana Re: Znaleziony Ks. Edward Kaszak, po jakim czasie IP: *.ae1x302.dhiblang.lubman.net.pl 01.09.13, 12:58
                      Przez wiele lat szukałam informacji o moim duchowym GURU. A teraz już wiem, że odnalazł swoje miejsce na Ziemi. Żałuję tylko, że już nigdy nie będę miała okazji, aby z Nim porozmawiać o tym co w życiu ważne, o tym co może zdarzyć się po śmierci.
                      Cóż to były za lekcje religii, jakie rozmowy; jaka spowiedź jak rozmowy.
                      Czy wiecie,że do dzisiaj można oglądać pustelnię księdza Kaszaka na starym cmentarzu w Suchowoli? Kto inny miałby odwagę i powód, aby tam spędzać czas - Tylko człowieka o złożonej duchowości stać na to.
                      Pozdrawiam.
                      P.S.Video - Ocalić od zapomnienia - Edward Kaszak - proszę spróbować
                      • Gość: kaka Re: Znaleziony Ks. Edward Kaszak, po jakim czasie IP: *.rzeszow.mm.pl 31.12.13, 21:40
                        ksiądz Edward Kaszak był też w parafii Zakrzówek k/Kraśnika ,mam osobiste zdjęcie komunijne z księdzem z roku 1963 i miło księdza wspominam
                        • skuter44 Re: Znaleziony Ks. Edward Kaszak, po jakim czasie 01.01.14, 08:25
                          Był też w Opolu Lubelskim.
                          • skuter44 Re: Znaleziony Ks. Edward Kaszak, po jakim czasie 01.01.14, 08:27
                            Przy czym tak do końca nie jestem pewny.
      • shredder1982 Re: Wciąz poszukiwany Ks. Edward Kaszak 02.12.17, 10:20
        Ksiadz Edward Kaszak zmarl w Detroit kilka dni temu
    • Gość: ddd Re: Ks. Edward Kaszak IP: *.dynamic.mm.pl 26.10.13, 21:39
      GŁOSUJCIE NA ZAMOŚĆ turniejmiast.zumi.pl/ - przekaż dalej, ZAMOŚĆ MA SZANSĘ WYGRAĆ REKLAMĘ NA ONECIE!!!!
    • shredder1982 Re: Ks. Edward Kaszak 02.12.17, 10:25
      Pogrzeb ksiadz Edwarda Kaszaka odbył sie 27 listopada 2017 Roku.
      www.aod.org/our-archdiocese/newsroom/death-notices/2017/november/father-edward-kaszak/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka