Dodaj do ulubionych

Gdzie zachowały sie Synagogi...?

14.11.03, 16:06
Tak niewiele pozostało na naszych ziemiach pamiątek, zabytków, dawnej
kultury polskich Żydów. Na szczęscie są miejsca na Zamojszczyźnie gdzie
stoją pomniki świadczące o tym, że jeszcze sześcdziesiąt lat temu zyli tu
potomkowie Abrahama.
I tu stawiam pytanie , gdzie oprócz Zamościa znajdują się synagogi i co
obecnie znajduję się w tych budynkach?

zapraszam do zabawy i pozrdawiam
j
Obserwuj wątek
    • gammma Re: Gdzie zachowały sie Synagogi...? 14.11.03, 16:11
      tam gdzie chrzaszcz brzmi jest chyba jedna
      milego wekendu, ja zmykam
      g
      • januszx Re: Gdzie zachowały sie Synagogi...? 14.11.03, 16:25
        oczywiście Gammo:-)
        ale idźmy dalej , napewno jeszcze coś znajdziemy...
        Tobie także miłego weekendu życzę:-)
        j
        • users1 Re: Gdzie zachowały sie Synagogi...? 14.11.03, 19:59
          Może wpadniemy do Józefowa?
          pozdr.
          • mm-ka Re: Gdzie zachowały sie Synagogi...? 14.11.03, 22:50
            A może do Łaszczowa,żeby zobaczyć co w tej synagodze teraz jest?
            M
            • users1 Re: Gdzie zachowały sie Synagogi...? 15.11.03, 09:47
              Witam MM
              Do Łaszcowa moja wiedza niestety nie siąga, ale na pytanie Janusza powiem
              Zamość - nie chodzi o tą synagogę ze Starego Miasta, gdzie obecnie mieści sie
              jeszcze biblioteka.
              Pozdr.
              • januszx Re: Gdzie zachowały sie Synagogi...? 15.11.03, 13:44
                Witam i odpowiadam

Szczebrzeszyn - brawo Gammma, fanfarki

Synagoga , która istnieje do dzisiejszych czasów pochodzi z poczatku XVII
                wieku. A na cmentarzu znajduje się prawie 300 macew.

Łaszczów Mmmka - pięknie :-) traatata.:-)
                Pierwsze informacje o Żydach pochodzą o z roku 1629 roku.
                Zydzi w wykupionych budynkach urzadzili Synagogę i szkołę dla dzieci wyznania
                mojżeszowego. Szkołę nastepnie przebudowano i urzadzono kino.
                Synagoga mieściła sie w budynku , który zwany jest "arsenałem", została
                częsciwo zniszczona przez armie hitlerowską . Na szczęscie przetrwała
                okupację, w latach powojennych nie była remontowana, popadała w ruinę . Gdy
                widziałem budynek synagogi w roku 1991 , podczas wizyty u mojego dobrego,
                szkolnego kolegi nie była w dobrym stanie. Niestety pożniej utraciłem kontakt
                z kolegą i nie odwiedzałem więcej Łaszczowa , także nie wiem jak się
                przedstawia sytuacja teraz. Jesli ktos ma nowe wieści z przyjemnością
                poczytam:-)
                Dodam jeszcze , ze w XIX wieku Zydzi stanowili ponad 90% % mieszkańców miasta.

Józefów tutaj brawa dla Usersa !:-), ale sie podzieliliście!

Synagoga pochodzi z przełomu XVIII i XIX wieku, na cmentarzu znajduje się
                około trzysta macew.

Jeśli chodzi o Zamość to może innym razem , bo dzisiaj mój czas się kończy.
                Ale Users napisz nam co Ty wiesz w tym temacie , napewno znajda się tacy ,
                którzy poczytaja Twoje słowa, wśród nich i ja.:-)

A są jeszcze inne ciekawe, warte odziwedzenia miejsca na Zamojszczyźnie , w
                których zachowały się "budynki żydowskie" - a zatem pytanie jest ciągle
                otwarte...

Przecztałem wywiad z Szymonem Wizenthalem, momentami naprawdę wzruszający.]
                Ten dziewięcdziesieciopięcio letni Stary Mądry Zyd opowiada przejmujaco o
                okresie miedzywojennym , czasach Holokaustu , o wielu historiach związanych z
                Jego długim, trudnym zyciem.
                Jedna z relacji:
                kobieta usiłowała ukryć swoje małe dziecko, które juz w obozie zaczęło płakać.
                Usłyszał to stojacy obok Niemiec , bez zastanowienia wystrzelił w plecak ,
                tzrymany przez kobietę! Szymon Wizenthal powiada , że obraz ten , którego był
                świadkiem do dzisiejszego dnia stoi mu przed oczyma...

Narazie muszę kończyc i uciekać
                pozdrawiam J
                • januszx Re: Gdzie zachowały sie Synagogi...? 15.11.03, 13:50
                  powyzszy, wczesniejszy tekst musiałem napisac drugi raz!, gdyz poprzedni może
                  troszke lepiej "dopracowany" znikł przy wysyłaniu!. Nie wiem czy Was równiez
                  cos podobnego spotkało!??.
                  Czekając na dalszy ciąg o Synagogach juz szybko uciekam...
                  j
                  • users1 Re: Gdzie zachowały sie Synagogi...? 15.11.03, 13:52
                    Hej gdzie pędzisz kozacze?????????????????/
                • users1 Re: Gdzie zachowały sie Synagogi...? 15.11.03, 19:08
                  januszx napisał:
                  > Ale Users napisz nam co Ty wiesz w tym temacie , napewno znajda się tacy ,
                  > którzy poczytaja Twoje słowa, wśród nich i ja.:-)
                  >
                  Dzięki Janusz.
                  Cieszę się, że na tym forum są ludzie ktorzy chcą czytać to co piszę, a przy
                  tym mają do tego zdrowe i nie skażone podejście.
                  Miełem nie zabierać glosu w tym temacie, ale skoro prosisz... czynię to dla
                  Ciebie.
                  Tak temat żydów w Polsce, a w tym na Zamojszcyźnie, czy w samym Zamościu to
                  temat rzeka największa z możliwych, szkoda, że w tej rozmowie nie uczestniczy
                  JBB, On choć daleko to na tematy judaistyczne napewno "trochę" wie. No ale do
                  rzeczy.
                  Nie będę sie wypowiadał na temat Starego Miasta, bo jak zrozumiałem to
                  obiecałeś zrobić Ty. Co nie znaczy, że nie wezmę udziału w dyskusji w tym
                  przedmiocie. Ja w jednym z postów wspomniałem o synagodze w Zamościu, ale nie
                  na Starówce i tylko o tej synagodze słów kilka.
                  Druga synagoga tzw. synagoga nowomiejska wzniesiona została w roku 1879 na
                  Nowym Mieście pomiędzy dzisiejszymi ulicami Gminną, a Reja stąd nazwa
                  Nowomiejska, ale nie miała szczęścia, bo już w roku 1879 zniszcył ją pożar.
                  Została odbudowana. Podczas odbudowy nadbudowano tzw babińce oraz poprzez
                  wzniesienie szczytu nadano jej nowy charakresystyczny kształt. Miała niestety
                  szczęście do pożarów, bo w roku 1936 ponownie strawił ją pożar (niektóre źródła
                  podają, że spalili ją niemcy na początku II wojny św).
                  W okresie powojennym została adoptowana na przedszkole, rozebrano babińce przez
                  co uległ zmianie jej wyględ.Dzisiejszy budynek w niczym nie przypomina jej
                  pierwotnego wyglądu. Co się tam mieści dzisziaj - nie wiem, do niedawna było
                  przedszkole, może i dziś jeszcze jest. Temat otwarty, może ktoś coś doda lub
                  uzupełni.
                  Mm-ka wspomniała o Łaszczowie. Mysle że nie będzie mi miala za złe jak nieco
                  rozszerzę jej wypowiedź. Według dostępnych mi żrodel w Łaszczowie synagoga
                  znajdowała się przy ul Rycerskiej, przebudowana w 1782r. ze spalonego fragmentu
                  zamku. Zdewastowana w czasie wojny. W Łaszowie istnial także Dom Modlitwy
                  przeznaczony przez Żydów na szkołę. Ostatni było tam kino. Swoją drogą może
                  ktoś wypowie się jaka jest różnica pomiędzy Synagogą, a Domem Modlitwy. Nie
                  znam Łaszczowa, dlatego nie wiem jaki jest stan dzisiejszy zarówno synagogi jak
                  i domu modlitwy.
                  W miarę rozwoju tematu wrzucę swój kamyczek. Tymczasem pozdrawiam.
      • januszx Re: Gdzie zachowały sie Synagogi...? 14.11.03, 17:41
        Jadę do Zamościa na weekend:-), hurra, postaram się napisać coś z naszego
        miasta.
        pozdrawiam i dobrego odpoczynku na weekend
        j
        • czuk1 Re: Gdzie zachowały sie Synagogi...? 15.11.03, 15:01
          januszx napisał:

> Jadę do Zamościa na weekend:-), hurra, postaram się napisać coś z naszego
          > miasta.
          > pozdrawiam i dobrego odpoczynku na weekend
          > j
          Ja życzę Tobie też.... i dobrej pogody. m
          • januszx humor żydowski 15.11.03, 19:07
            Dzięki:-) , pogoda typowo jesienna , ale w Zamosciu zawsze jest ładnie.
            Users pyta gdzie biegam, a to tu to tam.

A coby temat wprowadzic w nieco weselsze rejony, tym razem dla odmiany dowcip
            z wywiadu Sz. Wizenthala :
            W czasach gdy nazizm dopiero raczkował, faszyści złapali w Berlinie Zydów i
            kazali im nosić transparent z napisem: "Żydzi won , Zróbcie miejsce dla
            Niemców" Ci nosili , czy wiecie gdzie?

na żydowskim cmentarzu...

pozdrowienia j
    • ryza_malpa1 Re: Gdzie zachowały sie Synagogi...? 15.11.03, 20:00
      To co prawda nie zamojszczyzna już ale macie blisko , raczej bardziej na północ
      Zespół synagogalny jest we Włodawie - są dwie synagogi ( mała i duża) - obecnie
      w dużej znajduje się wystawka przypominająca Żydów włodawskich a w małej są
      chyba wystawy sezonowe o ile juz ja wyremontowali. Oprócz tego jest dom kahalny
      ( dawna siedziba gminy żydowskiej ) - muzeum regionalne tam zrobili ( choc
      ostatnio jak tam byłam można było podziwiać wystawe z Bali) . Poza tym w tym
      miasteczku jest jeszcze cerkiew i klasztor . Polecam wycieczkę.
      Tez bliżej Lublina jest Łęczna - w synagodze jest całkiem dobrze zaopatrzone
      muzeum o tematyce żydowskiej.
      • januszx Re: Gdzie zachowały sie Synagogi...? 15.11.03, 20:07
        Juz dzisiaj kończę wpisy ale witam serdecznie Małpę Ryżą:-), gdzies juz Cię
        kiedyś widziałem... w okolicach Zamościa...:-)

Włodawa jest niedaleko , jak najbardziej w temacie...i o Łęcznej miło poczytać.
        • ryza_malpa1 Re: Gdzie zachowały sie Synagogi...? 15.11.03, 22:54
          Tez od rzeczy ale dodam jeszcze Kazimierz Dolny.
          Nie wszyscy wiedza, ze murowany z szarego kamienia budynek( w głebi Małego
          Rynku, zaraz za jatkami),w którym mieścilo sie kino to była synagoga.
          • mede Cmentarze.... 19.11.03, 11:29
            A jak wygląda pamięć o cmentarzach żydowskich...?,
            Czy może ktoś wie, w jakich misateczkach się zachowały i w jakim są obecnie
            stanie....
            pozrowienia m.
            • tytus.de.zoo Wojsławice 19.11.03, 11:48
              • tytus.de.zoo Re: Wojsławice 19.11.03, 11:52
                się poprzednio wysłało bez treści :(
                W Wojsławicach na północ od Zamościa zachowała się całkiem ciekawa synagoga, w
                której dziś urząd gminy (czy coś takiego). Natomiast nieopodal w miejscowości
                Uchanie piękny kościół - wspaniały przykład renesansu, jeden z cenniejszych
                zabytków tej epoki.
                • mede Re: Wojsławice 19.11.03, 12:39
                  Trudno, o jeden post więcej...:-)

To są bardzo ciekawe informację Tytus, trzeba bedzie odwiedzic i Uchanie i
                  Wojsławice, gdyz nie byłem tam.
                  Ale mówilismy równiez o cmentarzach , zatem dodać można, że na miejscowym ( w
                  Uchaniach) znajduje się ponad trzydziesci nagrobków żeliwnych i kamiennych.
                  Nagrobki te są pięknie dekorowane, miedzy inymi w motywy roślinne . A jeden z
                  nagrobków zasługujący na szczególną uwagę - wysoki krzyz o dwustopniowej
                  podstawie wykonano z czarnego marmuru.

Nie widziałem osobiście tego a przecztałem - oczywiście,
                  ale mam nadziję , że może Kogoś to zaciekawi.

• mede Re: Wojsławice 19.11.03, 14:20

Dowiedziałem się równiez , że w Uchaniach jest jedna z najstarszych parafii
                  rzymskokatolickich na Zamojszczyźnie! . Erygowana została w roku 1484!, nieźle
                  a kościół powstał dzięki fundacji Pawłą Jasieńskiego, który sprowadził do
                  Uchań paulinów
                  pozdrowienie m
            • czuk1 Re: Cmentarze.... 19.11.03, 13:46
              mede napisał:

> A jak wygląda pamięć o cmentarzach żydowskich...?,
              > Czy może ktoś wie, w jakich misateczkach się zachowały i w jakim są obecnie
              > stanie....
              > pozrowienia m.
              Spośród mnie znanych. W bardzo dobrym stanie są cmentarze w Biłgoraju,
              Hrubieszowie, Komarowie, Tyszowcach oraz upamiętnienia w Tarnogrodzie, Zamościu,
              Tyszowcach. Zaniedbany jeszcze rok temu był kirkut w Szczebrzeszynie. pzdr m
              • users1 Re: Cmentarze.... 19.11.03, 16:23
                Witaj Mede
                Poruszyłeś tamat cmentarzy żydowskich. Oto kilka słów na ten temat (dane
                pochodzą ze strony judaistycznej adresu nie pamietam, ale mam wydruk)oczywiście
                z konieczności jest to telegraficzny skrót:
                Biłgoraj ul Morowa założony w 1725r zniszczony i chyba nie istniejący i przy ul
                Konopnickiej (to chyba tan o którym pisze czuk1),
                Frampol ul. Cmentarna założony w IXw. zachowanych ok 40 nagrobków, drugi
                cmentarz ok. 1 km powierzchnia ok 0,5 ha zdewastowany zachowane tylko
                fragmenty porozbijanych nagrobków,
                Gorzków zdewastowany prawdopodobnie nie ma już nagrobków,
                Grabowiec całkowicie zdewstowany podobno nagrobki zabrane przez okolicznych
                mieszkańców do budowy zabudowań gosp, uttwardzenia dróg itp
                Horodło zdewstowany nie ma nagrobków,
                Izbica ogrodzony siatką poważnie zdewastowany, zachowało się 5 nagrobków,
                Józefów założony w 1768r. częściowo ogrodzony zachowanych ok 500 nagrobków,
                najstarszy z 1862r. Uporządkowany w 1999
                Komarów zdewastowany nie ma nagrobków,
                Krasnobród zdewastowany zachowany 1 nagrobek,
                Kryłów Znaczna dewastacja zachowane resztko murowanego ogrodzenia i fragmęty
                porozbijanych nagrobków,
                Lubycz Kr, zdewastowany nie ma nagrobków,
                Łaszczów
                Prawie całkowita dewastacja nie ma nagrobków,
                Szczebrzeszyn Założony w XVIw jeden z najstarszych cmentarzy żydowskich w
                Polsce zachowanych 400 nagrobków najstarszy z 1545r.
                Tarnogród Założony w XVIIw ogrodzony siatką zachowało się ok 100 nagrobków,
                Tomaszów Lub. ul, Krucza ogrodzony siatką zdewstowany zachowały sie nieliczne
                nagrobki Odnowiony w 1993r.
                Turobin nie ogrodzony zdewastowany zyupełnie obecnie pole orne
                Tyszowce całkowicie zdewastowany na terenie cmentarza znajduje się obecnie
                przedszkole,
                Uchanie zachowane częściowo ogrodzenie, zdewastowany, nie ma nagrobków, podobno
                uratowane nagrobki znajdują się przy ul. Cmentarnej w Uchaniach,
                Wysokie zdewastowany nie ma nagrobków,
                Zwierzyniec ul. Monopolowa Założony w XXw. nie ogrodzony zachowało się kilka
                nagrobków dobrze zachowanych,
                Żółkiewka zdewastowany nie ma nagrobków,
                Pozdrawiam

czuk1 napisał:

> mede napisał:
                >
                > > A jak wygląda pamięć o cmentarzach żydowskich...?,
                > > Czy może ktoś wie, w jakich misateczkach się zachowały i w jakim są obecni
                > e
                > > stanie....
                > > pozrowienia m.
                > Spośród mnie znanych. W bardzo dobrym stanie są cmentarze w Biłgoraju,
                > Hrubieszowie, Komarowie, Tyszowcach oraz upamiętnienia w Tarnogrodzie,
                Zamościu
                > ,
                > Tyszowcach. Zaniedbany jeszcze rok temu był kirkut w Szczebrzeszynie. pzdr m
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka