tomiju 26.03.10, 16:35 witam serdecznie, moze ktos z Panstwa bedzie umial udzielic mi informacji, mianowicie chcialbym zrobic prawo jazdy kat. A w Polsce. Czy bedzie ono akceptowane w Niemczech i czy bede mogl (musial?) przepisac je na niemieckie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martabg Re: prawo jazdy 26.03.10, 16:39 Były już wątki na ten temat. Poszukaj. Ogółem mogą się doczepić, jeśli będziesz tu zameldowany a prawko zrobisz w PL. Szczególnie, gdy będziesz chciał je przepisać, czego robić nie musisz... Np. ja mam prawko polskie, jeszcze z panieńskim nazwiskiem:) Odpowiedz Link
tomiju Re: prawo jazdy 26.03.10, 18:12 w razie kontroli jezeli pokaze niemiecki dowod i polskie prawko to bedzie ok? Odpowiedz Link
annajustyna Re: prawo jazdy 26.03.10, 20:53 Marta, skoro z nazwiskiem, ktore nie odpowiada Twojemu aktualnemu, to prawko jest niewazne. Mozesz je natomiast wymienic nawet za darmo w Niemczech (zmiana nazwiska). Inna sprawa jak zareaguja, jesli zmiana nazwiska miala miejsce pare lat temu. Odpowiedz Link
martabg Re: prawo jazdy 26.03.10, 21:13 Byłam w wydziele komunikacji, przedstawiłam sprawę, powiedziano, że dokument jest ważny, jeśli posiadam dowód z obecnym i panieńskim nazwiskiem. Odpowiedz Link
annajustyna Re: prawo jazdy 26.03.10, 21:32 Nie zmienia to faktu, ze nalezy go niezwlocznie wymienic - dokument jest niewazny wg polskiego prawa, a tym samym wedlug unijnego. W takim razie po co paszport wymieniac i sam dowod, skoro mozna z aktem slubu chodzic? Odpowiedz Link
annajustyna Re: prawo jazdy 26.03.10, 21:36 Podstawa prawna: Art. 98 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (t.j. Dz.U. z 2005 r. nr 108, poz. 908 ze zm.). Odpowiedz Link
martabg Anno Justyno 27.03.10, 13:05 To mam wydrukować polską podstawę prawną i do nich iść czy może pozostać przy niemieckich informacjach wziątych np. stąd? www.hannover.de/de/buerger/verwaltungen/dez_fb_lhh/dezernate_fachbereiche_LHH/fa_reord/einw_ang/faerbeho/aendfueh.html#namen lub tu db.flensburg.de/buergerinfo/public/produkt_detail.cfm?Produkt_ID=258 tudzież tu: www.verkehrsportal.de/cgi-bin/vp_foren.cgi?msg-18752!2002 Odpowiedz Link
annajustyna Re: Anno Justyno 27.03.10, 13:50 Prawo niemeickie w stosunku do polskich dokumentow jest wazniejsze niz polskie uregulowania? Wow! Odpowiedz Link
martabg Re: prawo jazdy 27.03.10, 13:06 W takim razie po co > paszport wymieniac i sam dowod Bo są to dokumenty stwierdzające tożsamość danej osoby. Prawo jazdy potwierdza uprawnienia do kierowania pojazdami. Odpowiedz Link
annajustyna Re: prawo jazdy 27.03.10, 13:50 I podlega takze aktualizacji. Skoro jest niewazne w PL, nie moze byc wazne poza jej granicami. Odpowiedz Link
annajustyna Re: prawo jazdy 27.03.10, 13:52 A ciekawe, czemu nie chcesz sobie go za darmo (zmiana nazwiska) przepisac w Niemczech? W PL koszt zas to 70 zl. Odpowiedz Link
martabg Re: prawo jazdy 27.03.10, 13:58 > A ciekawe, czemu A temu:) Skoro moje prawo jazdy jest nieważne, to jak mogę je tutaj wymienić?... Odpowiedz Link
annajustyna Re: prawo jazdy 27.03.10, 15:27 Odroznijmy prawo jazdy (dokument) od uprawnienia do kierowania pojazdem, ktore Ci nie wygaslo, ale nie masz waznego dokumentu go potwierdzajacego. Zreszta jezdzij sobie, jak chcesz, ciekawe, tylko co zrobisz, jak np. bedziesz chciala kiedys pojechac samochodem do PL? Tez sie powolasz na niemieckie przepisy? Odpowiedz Link
martabg Re: prawo jazdy 27.03.10, 19:10 O to się już nie martw:) Przyjdzie czas, wymienię i w PL, ale jak już tam jestem, to góra na weekend lub święta, a wtedy możliwości nie ma jako takiej. Odpowiedz Link
annajustyna Re: prawo jazdy 27.03.10, 19:50 Jak pisalam, mozesz to zrobic za darmo w Niemczech i nikt nie moze robic Ci problemow, ze mialas meldunek w Niemczech, w czasie egzaminu na polskie prawko! No chyba ze mialas wczesniej niemieckie i utracilas :P. Odpowiedz Link