Dodaj do ulubionych

Uznanie dyplomu

13.05.05, 00:33
Witam, wlasnie ukonczylam Studia na AE w krakowie, wyjezdzam do niemiec czy
ktos wie na jakich zasadach uznany bedzie moj dyplom? gdzie sie to zalatwia?
i czy bede musiała zdawac jakies egzaminy?
dziekuje
Obserwuj wątek
    • ochmis Re: Uznanie dyplomu 13.05.05, 00:51
      Twoj dyplom bedzie uznany na zasadzie wzajemnosci, podobnie jak niemieckie
      dyplomy sa uznawane w Polsce. Wejdz na strone www.menis.gov.pl, potem link:
      akty prawne, umowy miedzynarodowe i umowa miedzy RFN a RP.
      To wstepnie. Do kogo masz sie w Niemczech zwrocic, to zalezy do ktorego landu
      jedziesz, zazwyczaj jest to Kultusministerium. Jest to formalnosc, zadnych
      egzaminow nie musisz zdawac. Nie piszesz jaka masz specjalnosc, ale o prace
      jest trudno, nawet dla ludzi po studiach. Do odwaznych swiat nalezy.
      Zycze powodzenia!
      • kinga252 Re: Uznanie dyplomu 13.05.05, 10:06
        Dziekuje za odpowiedz, ma specjalnosc finanse i bankowosc, wiec mam nadzieje ze
        moze sie uda.
        Pozdrawiam
        • ochmis Re: Uznanie dyplomu 13.05.05, 14:14
          Deutsche Bank zwalnia w tej chwili kilka tysiecy ludzi, to sa wolne miejsca!:)))
          Ale nie trac nadziei, kazdy przypadek jest inny. Moze Ty wlasnie masz
          kwalifikacje, ktorych inni nie maja! To jest tak, ze firma zwalnia, ale
          rownoczesnie zatrudnia nowych pracownikow, restrukturyzacja itd., itp..
          Nur Mut! Wer wagt, gewinnt!
          • dede1 Re: Uznanie dyplomu 13.05.05, 15:32
            Moj maz pracuje w banku i tez wciaz restrukturyzuja i kombinuja. Ale z taka
            specjalnoscia jak ma autorka watku mozna przeciez znalezc prace nie tylko w
            banku. Bedzie dobrze!
      • rafalkawecki Re: Uznanie dyplomu 13.05.05, 16:30
        Witam,

w DE do nikogo nie trzeba sie zglaszac tak naprawde. Jezeli umowa o wzajemnosci
        dyplomow obejmuje akurat tez taka specjalnosc (nalezy to sprawdzic) to nic nie
        trzeba zalatwiac - wiem z doswiadczenia :)
        Ewentualnie mozna postarac sie o kopie tej umowy i w razie watpliwosci
        pracodawcy wystarczy to pokazac. Ja gdzies to mam w szufladzie to moge ew. podac
        jakis numer czy cos takiego.

Pozdrawiam
        Rafal
        • kinga252 Re: Uznanie dyplomu 13.05.05, 19:26
          Byla bym wdzieczna,dziekuje i pozdrawiam
          • rafalkawecki Re: Uznanie dyplomu 16.05.05, 13:07
            Witam,

znalazlem to co ja mam. Dotyczy to dokladnie uznawania wyksztalcenia wyzszego w
            Baden-Württemberg. Nazywa sie to "Gesetz über die Universitäten im Lande
            Baden-Württemberg (Universitätsgesetz - UG) in der Fassung vom 1. Februar 2000
            (GBI. S. 208).
            Paragraf 55b - Führung ausländischer Grade.". Pomimo tego, ze to jest
            rozporzadzenie Baden-Württemberg to uznano je w Bayern (skladalem je u swojego
            obecnego pracodawcy wlasnie w Bayern).
            Jeszcze krotki cytat z odpowiedzi "Ministerium für Wissenschaft, Forschung und
            Kunst Baden-Württemberg":
            "Mit Polen besteht ein Äquivalenzabkommen, das gem. Par. 55b UG der gesetzliche
            Regelung vorgeht. Danach kann ein in Polen erworbener Hochschulgrad in
            Originalform ohne Angabe der verleihenden Hochschule geführt werden."

Jak ja to dostalem to chodzilo mi dokladnie o uznawanie polskiego tytulu doktora
            nauk technicznych. I taki tytul jest uznawany bez problemu, takze po studiach
            tym bardziej.
            Ale to chodzi o nauki techniczne. Moge sobie jedynie wyobrazic, ze po studiach
            typu prawo moze byc nieco inaczej. W koncu w DE obowiazuja nieco inne
            przepisy/prawa niz w Polsce. Ale to mi sie tak tylko wydaje ;)

Ah jeszcze jedno. Uczelnie polskie sa zobowiazane do wydawania dyplomow w obcym
            jezyku (np. po niemiecku). Kosztuje to pare zlotych i dostaje sie odpis dyplomu
            po niemiecku/angielsku. To tez jest potrzebne dla pracodawcy.

Pozdrawiam
            Rafal
            • kinga252 Re: Uznanie dyplomu 16.05.05, 19:05
              Dziekuje, hmm tylko ze ja z mojej uczelni AE nie moge "wydusic" odpisu w jezyku
              niemieckim. Czy nie wystarcza tlumaczenie przez tlumacza przysieglego?
              Pozdrawiam Elwira
              • rafalkawecki Re: Uznanie dyplomu 17.05.05, 16:26
                Hej,
                tlumaczenie pewnie wystarczy. Ale AE jest zobowiazana jakas tam ustawa do
                wystawiania odpisu w jezyku obcym - czy tego chca czy nie. Jaka to jest ustawa
                to juz tego nie wiem. U mnie na uczelni (PWr) wogole nie bylo z tym problemow :)

Pozdrawiam
                Rafal
                • ochmis Wrocław-Stuttgart! 17.05.05, 17:30
                  Czy to do Ciebie lecial ktoś wczoraj tym samolocikiem? :-)
                  • rafalkawecki Re: Wrocław-Stuttgart! 17.05.05, 21:18
                    Hej,
                    nie wiem o jaki samolot chodzi ale mowie w ciemno, ze nie ;)
                    Lataja juz tanie linie na tej trasie wogole?

Pozdrawiam
                    Rafal
                    • ochmis Re: Wrocław-Stuttgart! 17.05.05, 22:35
                      Luftwaffe zmusiła do lądowania prywatny samolot z Wrocławia. Pilot nie reagował
                      na wezwanie i tłumaczył się po wylądowaniu, że wysiadła elektronika na
                      pokladzie. Mówiono o tym w wiadomościach.
                • kinga252 Re: Uznanie dyplomu 17.05.05, 21:04
                  Dziekuje,

Pozdrawiam
                  Elwira
            • kinga252 Re: Uznanie dyplomu 16.05.05, 19:05
              Dziekuje, hmm tylko ze ja z mojej uczelni AE nie moge "wydusic" odpisu w jezyku
              niemieckim. Czy nie wystarcza tlumaczenie przez tlumacza przysieglego?
              Pozdrawiam Elwira
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka