Dodaj do ulubionych

soczewki kont. i aldi itepe - wyjasnienie

04.04.06, 17:20

1)nie ma markowych markowe soczewek. Soczewki roznia sie i cena i skladem,
wystarczy sobie poczytac.
Ja to zrobilam i stwierdzilam, ze cholernie drogie socz. u lekarza maja duzo
wody, natomiast inne (te okrelsane tutaj jako tzw. markowe i aldikowe) -
maja ten sam sklad, jakies 55% wody, o ile dobrze pamietam.
Dlatego nie kupuje drogich markowych, bo i po co?
3) nie jest zadna tajemnica, ze za produktami art. w aldiku stoja duze, znane
koncerny, ktore tak no name upychaja czesc produktow taniej i pewniej
byc moze i soczewki kont. sa w rzeczywistosci jakims milym tanim wyrobek
jakiegos podlego koncernu. Jak bede wiedziala, dam znac.

I pytanie do soczewkowcow - czy drzecie soczewki paznokciami mniej wiecej w
drugim tygodniu uzywania, czy to ja powinnam wykonac pilnie manicure i zmyc
lakier?
dziekuje za uwage
Obserwuj wątek
    • alesko Re: soczewki kont. i aldi itepe - wyjasnienie 04.04.06, 18:11
      oj ggigus troche chaotyczny tej twoj wywod:)
      nie zrozumialam, czy soczewki w aldim maja taki sam sklad wody co te u lekarza?
      oprocz skladu wazne jest to jak przepuszczaja tlen (tutaj dochodzi hi-tech) i
      czy zbytnio nie wysuszaja oczu, nie wiem niestety jak to sie sprawdza
      hmm jezeli jest to produkt no name to powinien byc przynajmniej adres wykonawcy
      na opakowaniu?
      kilka razy pekla mi soczewka, ale generalnie nie mam z tym problemu, nie mozna
      jej szarpac tylko delikatnie zsuwac
      poza tym uwaga, niem ozna nosic soczewek za dlugo w ciagu dnia bo rogowka moze
      ulec zmianie i potem nie mozna juz w ogole nosic soczewek, tak sobie zrobil
      krzywde moj chlopak, wiec sprawa jest sprawdzona:(
      pozdr wszyskich soczewkowcow
      ps ja kupuje soczewki Johnsona Acuvue Hydraclear,nie mam z nimi zadnych
      problemow ale sa drogie niestety (z czego troche tansze w De), jak mnie nie
      stac to nosze okulary:)
      • ggigus oj sorek 04.04.06, 18:17
        nie nie!!! najw. wody maja te lekarskie
        przepuszczanie tlenu - wszystkie dzialaja tak samo, jak mi wyznala lekarka
        a wyuszanie oczu jest kwestia indywidualna i oczy moga zle reagowac na drogie
        soczewki
        produkt no name jest oczywiscie skrotem myslowym, moze nie powinnas brac wsz.
        doslownie!
        prod. no name oznacza, ze bahlsen produkuje normalnie drogie ciasteczka, a dla
        aldika produkuje tez ciasteczka, ktore sa tansze i na opakowaniu nie ma noigdy
        bahlsen, a jest jakas nazwa i adres
        czytalam kiedys art. o ludziach, ktorzy tropili takie firmy i wytropili
        a no name to jezyk marketingowy
        • dunia77 Re: oj sorek 06.04.06, 09:19
          > przepuszczanie tlenu - wszystkie dzialaja tak samo, jak mi wyznala lekarka

No wiekszej bzdury to juz dawno nie czytalam...
          • ggigus do duni7 - a mozesz to jakos dokl. wyjasnic, 06.04.06, 15:30
            zamiast pisac tak pieknie zjadliwe komentarze?
            pytalam sie lekarki i ona mi tak powiedziala, ze tlen przepuszczzaja(musza!)
            wszystkie soczewki i ze te z wieksza iloscia wody dzialaja tak samo, jak te z
            mniejsza.
            • alesko Re: do duni7 - a mozesz to jakos dokl. wyjasnic, 06.04.06, 16:55
              hmm
              mimo ze pytanie nie do mnie
              to mysle ze to ze wszystkie przepuszczaja nie oznacza wcale ze robia to tak
              samo dobrze, tez bym chetnie sie dowiedziala w czym tkwi tajemnica tych
              wszystkich patentow wielkich firm???
              pozdr
    • osatnia Re: soczewki kont. i aldi itepe - wyjasnienie 04.04.06, 18:49
      gdzies czytalam, ze im wiecej wody w soczewkach tym lepiej, bo sa delikatniejsze
      i lepiej przywieraja do oka. jednodniowe maja najwiecej. to by tlumaczylo
      dlaczego soczewki z duza iloscia wody u lekarza sa drogie...

co do pytania - nie zdazylo mi sie jeszcze podrzec soczewki. w sumie nie dotykam
      jej paznokciem tylko opuszkiem palca, to pewnie dlatego...
      pozdrawiam
    • bluejanet Re: soczewki kont. i aldi itepe - wyjasnienie 04.04.06, 18:57
      a ja jestem troche leniwa ale jak czytam to sie napalam - rzuci ktos cena
      jednodniowych kolorowych i korekcyjnych jednoczesnie (nie zerowki bo jestem
      slepa jak krecik) soczewek kontaktowych? to moze w koncu poszukam jak pojade do
      miasta;)

nosilam soczewki i fajnie (na studiach) , tylko, ze teraz duzo siedze przy
      komputerze i wole okulary;)
      • saksalainen Re: jednodniowe kolorowe 04.04.06, 19:37
        Johnson & Johnson, 1 Day Acuvue Colours, 10 sztuk 17,90 Euro (plus koszty przesylki 3,90 Euro, jezeli koszt calego zamowienia jest ponizej 35 Euro)

www.volens.de/1_day_acuvue_colours-farbige_kontaktlinsen-p-r10
      • alesko Re: soczewki kont. i aldi itepe - wyjasnienie 04.04.06, 19:39
        hej
        no ja wiem co to jest ten no name:)ale mi chodzilo o producenta wlasnie, kto
        produkuje te sochewki dla aldiego, nie ma info na opakowaniu?
        pozdr
        • ggigus hej alesko 05.04.06, 12:28
          oczywiscie, ze jest adres i nazwa, ale nic ona mi nie mowi
          pozdr
    • sabba pytanie na marginesie 05.04.06, 08:52
      co mowia na tenat soczewek lekarze? Czy polecaja takowe? czy soczewki sa
      zupelnie dla oka zdrowe i nie opdrazniaja go? pytam bo sama jestem bezsoczewkowa.
      • dede1 Re: pytanie na marginesie 05.04.06, 09:52
        Z soczewkami, jak juz powyzej napisano, nie nalezy przesadzac, w tym sensie
        zeby nie nosic ích od switu do poznej nocy. Ja najczesciej jak juz jestem w
        domu wyjmuje soczewki i nosze okulary. Czasem dobrze jest zrobic dzien-dwa
        przerwy i nosic okulary.
        Slyszalam, ze jakosc widzianego obrazu przez soczewke jest lepsza, ze wzgledu
        na to, ze lezy ona bezposrednio na oku. Osobiscie zdecydowalam sie na soczewki
        bo sa wygodne. Okulary noszone dluzej mi przeszkadzaja. Szczegolnie w lecie gdy
        jest goraco. Ale zdaje sobie sprawe, ze to kwestia przyzwyczajenia. Nie mam
        wielkiej wady i przez pare lat uzywalam okularow tylko do jazdy samochodem,
        ogladania tv, w kinie. Dlatego nie przyzwyczailam sie do okularow na dobre.
        Potem okazalo sie, ze wada sie nieco pogorszyla do -1,5 co bylo tez dla mnie
        odczuwalne bo "widzialam, ze nic nie widzialam":). Dlatego zaczelam nosic
        okulary, (czy soczewki) na co dzien.

Nie dre soczewek paznokciami. Nie uszkadzam ich, mimo, mam nieco dluzsze
        paznokcie, tzn taka dlugosc kobieca, lekko poza opuszki palcow. Trzeba sie z
        nimi delikatnie obchodzic i bedzie dobrze.
        Iza
        • sabba Re: pytanie na marginesie 05.04.06, 09:59
          w pytaniu moim bylo troche premedytacji bo slyszalam na temat soczewek rozne
          opinie, m.in. dlatego ciekawi mnie co mowia rozni lekarze. MOja kolezanka nosila
          bowiem soczewki az w koncu wyladowala w szpitalu - miala zakazenie oka i o malo
          co go nie stracila. o oczy dbala, o soczewki tym bardziej wiec nieprawidlowe ich
          uzywanie nie wchodzi w gre. Lekarze jej powiedzieli ze zamiast soczewek duze
          lepsze dla oka sa laserowe operacje, ktore co prawda kosztuje i nie konczy sie
          na jednej ale nie szkodza oku tak jak soczewki. Co najlepsze po korespondencji z
          fiorma soczewkowa tamci przyznali racje ze przypadki zakazenia istnieja, jednak
          nie podali tego w ulotce uzytkownika. Dostala przeprosiny i zwrot kosztow za te
          soczewki.
          Pewnie tez duzo zalezy od wady wzroku i rodzaju soczewek...ale jak mowie - nie
          znam sie, znam tylko z opowiesci, jednak dziwi mnie ze sami lekarze odrazdaja
          ich stosowanie.
          • alesko Re: pytanie na marginesie 05.04.06, 10:56
            hmm ja w sumie nie slyszalam jeszcze zeby lekarz odradzal stosowanie soczewek,
            mysle ze ciagle za bardzo ufaja w nowe technologie
            moj chlopak mial powazna wade wzroku i nosil soczewki od dziecka, po czym teraz
            w wieku 25 lat nie moze nosic ich wcale,dlatego naprawde nie warto z tym
            przesadzac i na tym oszczedzac
            choc oczywiscie ktos inny moze miec szczescie i nosic i nic nie miec:)
            pozdr
    • ich11 a co z mezem? glosno sie drze, jak go drapiesz? ;) 06.04.06, 17:00
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka