Dodaj do ulubionych

Slub koscielny

18.05.06, 08:57
Witam serdecznie.
Czy ktos moze wie, jakie warunki formalne trzeba spelnic, zeby moc wziac w
Niemczech slub w Kosciele Katolickim? Dodam, ze mamy slub cywilny, wziety w
Polsce. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • caysee Re: Slub koscielny 18.05.06, 09:14
      Jest latwiej niz w Polsce. Nie ma nauk tylko mala pogadanka przy spisywaniu
      protokolu przedslubnego, nie ma zadnej poradni przedmalzenskiej, koniecznosci
      wystawiania zapowiedzi. Nie trzeba byc bierzmowanym, nie wymagaja tez papierka,
      ze bylo sie przed slubem u spowiedzi. Trzeba wlasciwie dostarczyc tylko odpis
      aktu chrztu i to nie musi byc przetlumaczony, byleby w nim byly podpisy rowniez
      po lacinie.

Oczywiscie na tyle na ile mi wiadomo, najlepiej dowiedziec sie zawsze u ksiedza.
      • annajustyna Re: Slub koscielny 18.05.06, 10:32
        Na pewno ksiadz niemiecki zapyta o placenie podatku koscielnego;)))).
        • caysee Re: Slub koscielny 18.05.06, 12:17
          O wlasnie, AnnaJustyna dobrze mowi. W Niemczech za sakramenty sie nie placi
          ekstra (chyba ze ktos ma ochote jakis datek dac dodatkowo), tylko za wszelkie
          "uslugi" koscielne placi sie w podatku, ktory jest zreszta dosc duzy.
          Podejrzewam, ze ksiadz niemiecki udzieli wam slubu w niemieckim kosciele, jesli
          jestescie w Niemczech zarejestrowani jako katolicy, czyli automatycznie placicie
          podatki na kosciol katolicki albo placi za was jakis socjal - nie wiem dokladnie
          jak to dziala, bo u nas sytuacja jest prosta: pracuje i placi maz, ja jestem pod
          niego "podlaczona".
          • rotkaeppchen1 Re: Slub koscielny 19.05.06, 14:38
            Dziekuje za odpowiedzi. Dlatego pytam, bo my tu jestesmy na razie - jak to sie
            mowi delikatnie - nieoficjalnie (tzn pracujemy nieoficjalnie, bo byc to sobie
            mozemy;-)). Bardziej chodzilo mi o to, czy panstwo jako takie, ma cos do tego
            slubu, sprawa zameldowania, itd. Jesli chodzi o kosciol i ksiezy, to jestesmy w
            dobrej sytuacji, bo tu gdzie mieszkam, kosciol prowadzony jest przez polskich
            ksiezy. Oczywscie, moglabym sie ich zapytac, ale poniewaz sprawa jest jeszcze
            bardzo odlegla, nie bede sie na razie "wychylac".
            Pozdrawiam serdecznie
            • alesko Re: Slub koscielny 19.05.06, 21:09
              a jezeli chodzisz do polskiego kosciola w De i w polskim chesz brac slub to
              musisz tam odbyc kurs przedmalzenski i poradnie, czyli tak samo jak w polsce
              obowiazuja cie takie same reguly (no moze jest troche luzniej, bo w lublinie
              jest calkiem paranoja z tymi kursami i poradniami, tutaj jak ja nie moge byc na
              zajeciach to wystarczy ze jest moj chlopak, w lublinie by to nie przeszlo!!!)
              pozdr
              • rotkaeppchen1 Re: Slub koscielny 19.05.06, 22:46
                Hej, dzieki.
                Tzn kosciol nie jest polski tylko niemiecki katolicki, a ksieza sa polscy (2),
                reszta niemieccy, wiec chyba raczej przepisy tez niemieckie. Bardziej mi jednak
                chodzi o kwestie "panstwowe" a nie koscielne. Pozdrawiam
                • ich11 katolicka moralność :)))))) 20.05.06, 16:56
                  Nie ma pobytu nieoficjalnego, jest nielegalny. Pracujecie też nieoficjalnie,
                  czyli nielegalnie. W Niemczech tzw. "kwestie" państwowe są ważniejsze od
                  kościelnych. Jeżeli was złapią, to ślub kościelny nie pomoże. Jako ateista
                  jestem zadowolony, że kościołowi przybywają tacy wierzący. W końcu ta
                  instytucja pełna obłudy rozpadnie się od wewnątrz. Dlaczego wyjechaliście do
                  Niemiec? W Polsce macie przecież więcej przywilejów jako osoby wierzące. Chodzi
                  wam o dobra materialne? To grzech, jeżeli tym się kierujecie! Piekło was
                  pochłonie i będziecie smażeni na ogniu piekielnym do dnia Sądu Ostatecznego!

P.S. Nikt nie zagrzmiał na tym forum? Nie chodzi o prawienie morałów, ale
                  publiczne przyznanie się do kłamstwa i równoczesna przynależność do Kościoła,
                  chyba nie idą w parze. Ale to potwierdza tylko obłudę i zakłamanie w KK. ;))
                  Tak na marginesie, jestem trzeźwy. Jeszcze! :)))))
                  • annajustyna Re: katolicka moralność :)))))) 20.05.06, 17:56
                    A jak dlugo jeszcze bedziesz trzezwy? A nie slyszales o tym, ze ludzie czasem z
                    biedy jada harowac za chlebem?
                    • naganoga Re: katolicka moralność :)))))) 20.05.06, 18:50
                      wielu o tym zapomina albo nie jest w stanie wczuc sie w sytuacje innej osoby.
                    • ich11 i wtedy zostaną grzechy odpuszczone! 20.05.06, 19:02
                      Dziwny ten kontekst, z jednej strony ślub kościelny, z drugiej łamanie
                      przepisów.

• annajustyna Re: i wtedy zostaną grzechy odpuszczone! 20.05.06, 23:46
                        A slyszales o tym, ze (oczywiscie sa to przyklady ekstremalne;))) z glodu mozna
                        ukrasc, a w obronie wlasnej zabic czlowieka???
                      • caysee Re: i wtedy zostaną grzechy odpuszczone! 21.05.06, 00:12
                        Ja ci to wytlumacze, poslugujac sie cytatem:

„Oddajcie Bogu co boskie, a cesarzowi co cesarskie”

To, ze ktos nie placi podatkow, nie znaczy, ze jest zlym katolikiem i nie ma
                        prawa do sakramentow. Podejrzewam, ze wiekszosc ludzi, ktorzy pracuja "na
                        czarno" zmieniloby swoja sytuacje na legalna, gdyby tylko miala mozliwosc i
                        moglaby za swoje zarobki wyzyc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka