annajustyna 10.02.07, 11:10 j oplaty:))))). Teraz poczekam z tydzien, czy nie wroca:)))). Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kokolores Re: Informuje, ze pieniazki do PL poszly bez doda 10.02.07, 12:55 Z jakiego do jakiego banku przesylalas ? Jednorazowym przelewem ? Napisz koniecznie ,bo ja swego czasu na probe przeslalam z Deutsche Bank TU do Deutsche Bank tam ,i z 50 Euro zostalo 28 Euro (wyplacone w zlotowkach) i do tej pory oba (niemiecki i polski) wypieraja sie kto mi UKRADL reszte. :o) Koko Odpowiedz Link
annajustyna Re: Informuje, ze pieniazki do PL poszly bez doda 10.02.07, 15:49 Przeslalam z Deutsche Bank do PKO BP. I podobno ma byc wyplacona rownowartosc mojej kwoty w EUR w zlotowkach... Odpowiedz Link
magnusg Re: Informuje, ze pieniazki do PL poszly bez doda 10.02.07, 16:49 Po kursie 1:1:)) Odpowiedz Link
annajustyna Re: Informuje, ze pieniazki do PL poszly bez doda 10.02.07, 16:55 A tego to juz nie wiem... Odpowiedz Link
rafi_k Re: Informuje, ze pieniazki do PL poszly bez doda 10.02.07, 17:11 Ja dowiadywalem o tym wlasnie w piatek. Jezeli przelewasz na konto miedzynarodowe (prowadzone w Euro) to oplata wynosi tak jak wewn. Niemiec (cos kolo 20 centow). Jezeli natomiast z konta Euro (czyli dowolnego niemieckiego banku) przelewasz na konto zlotowkowe (czyli standardowe konto w Polsce) to oplata wynosi conajmniej 10Euro (pobierane przez polski bank!!). Ja mialem dokladnie taka sytuacje - oplata za przelanie 25 Euro miala wyniesc prawie tyle samo!! Dowiedzialem sie o tym pare dni po wykonaniu przelewu!! Ale na szczescie moglem to jeszcze wycofac (o dzieki Ci Sparkasse ;) ). Pozdro Rafal Odpowiedz Link
annajustyna Re: Informuje, ze pieniazki do PL poszly bez doda 10.02.07, 17:53 A co ma polski bank do mojej osoby? Odmowie zaplaty i juz! Odpowiedz Link
mazur39 jedna pani powiedziała drugiej pani.... 10.02.07, 17:54 który to jest "polski bank"? która Sparkasse pobiera opłaty za przelewy? opłata jest za operacje związane z kontem, pewna ilość operacji jest zawarta w opłacie za prowadzenie konta. Sciemniasz z tym "parę dni po wykonaniu przelewu". Nie możesz wycofać przelewu, bo przekaz już został zlecony. A może Twoja Sparkasse zbiera przelewy przez cały miesiąc i potem je wykonuje? Odpowiedz Link
ggigus :))) tez tak mysle - w pare dni po przelewie mowia 10.02.07, 18:09 pan (i) doplaci sciema Odpowiedz Link
rafi_k Re: jedna pani powiedziała drugiej pani.... 10.02.07, 20:30 Szczerze mowiac, spodziewalem sie podobnego komentarza... Wiem, ze paru osobom wydaje sie to dosc dziwne, ale cuda sie zdarzaja :) Zeby nie bylo niejasnosci, obylo sie to tak: 1. w piatek wieczorem dokonalem przelewu online ze Sparkasse-Erlangen na konto Banku Zachodniego we Wroclawiu przy uzyciu przelewu EU (czy jakos tak) - przelew normalny a nie ekspresowy 2. w srode kolo poludnia dzwoni do mnie pani ze Sparkasse i informuje mnie o oplatach (zaznaczajac co pobiera Sparkasse i Bank Zachodni) jakie musze poniesc jezeli nadal chce dokonac przelewu (ktory bylby wykonany tego samego dnia) 3. poniewaz mozna sie bylo z tego wycofac - zrobilem to :) Nie pytaj sie mnie czy zbieraja te przelewy czy nie, bo nie wiem i mnie to nie interesuje szczerze mowiac. Zakladam, ze takie cos jest mozliwe tylko przy przelewach poza granice Niemiec (bo te wewn. ida na drugi dzien). A moze takie sprawdzanie oplat robia wybiorczo i ja mialem poprostu szczescie - moge w pon. przedzwonic i sie dowiedziec jezeli kogos to interesuje. Takze sugeruje od czasu do czasu skontaktowac sie ze "swoim bankiem" i zasiegnac informacji zanim sie napisze, ze ktos sciemnia... Pozdrawiam i milego wieczorku Rafal Odpowiedz Link
mazur39 przekazywałem z Postbank, 10.02.07, 20:35 teraz ze Sparkasse do Millennium, pieniądze są w drodze 2-3 dni, bez żadnych opłat. P.S. Operacja online obciąża moje konto 5 centami. Ale za to miesięcznie płacę za prowadzenie konta tylko 2,50 €. Co to jest przelew ekspresowy? Odpowiedz Link
rafi_k Re: przekazywałem z Postbank, 10.02.07, 20:54 Piszesz 2-3 dni - domyslam, sie ze mowisz o dniach roboczych oczywiscie. Nie jest istotne z jakiego banku do jakiego, tylko na jakie konto - zlotowkowe czy dewizowe (miedzynarodowe). Tak przynajmiej dowiedzialem sie w piatek bezposrednio w Sparkasse (a nie od sasiadki czy ...). Przelew ekspresowy, jak sama nazwa wskazuje, jest przelewem ekspresowym ;) Sorki - to taki, ktory w przeciagu godziny jest na koncie docelowym. Pozdrawiam Rafal Odpowiedz Link
ggigus no to pobrano oplate z taki przelew, za szybkosc 10.02.07, 22:04 , a nie za konto wiem, raz musialam tez placic Odpowiedz Link
rafi_k Re: no to pobrano oplate z taki przelew, za szybk 11.02.07, 08:46 Nie do konca - napisalem, ze to wlasnie nie byl przelew ekspersowy tylko normalny. Odpowiedz Link
mazur39 dni robocze, nie trzeba się domyślać. 10.02.07, 23:07 konto złotówkowe oczywiście. Przekaz jest przeliczany po kursie bankowym, korzystniejszym od kantorów. W Polsce płacę w PLN, € dysponuję z konta w D (oczywiście online). O przelewie ekspresowym nie słyszałem. Odpowiedz Link
ggigus ja slyszalam i sama robilam przelew ekspressowy 10.02.07, 23:11 15 euraka od przelewu, ale kiedy okolicznosci zmuszaja... (albo wlasna glupota - wyjechalam na miesiac, karta przestala dzialac, a ja nie wzielam TAN-ow na przelewy) Odpowiedz Link
rafi_k Re: dni robocze, nie trzeba się domyślać. 11.02.07, 09:31 Jak sie poszuka dokladnie w internecie to mozna znalezc cos takiego: www.zahlungsverkehrsfragen.de/ Tam mozna znalezc pare informacji (w jednym miejscu), ktore tylko potwierdzaja to co juz wczesniej napisalem, czyli np.: - wyzsze oplaty przy przelewach na konto zlotowkowe (ogolnie na konto prowadzone nie w Euro) - obowiazek informowania o takowych oplatach - mozliwosc wycofania przelewu (!!) Czyli moje szczescie okazuje sie byc standardem obowiazujacym w UE :) Wszystko to mozna rowniez znalezc na stronach DB, Sparkasse itp. itd. Trzeba tylko poszukac. Teraz ja sie troche poczepiam ;) Ze w Polsce korzystasz z PLN jest dosc logiczne, bo to w koncu tam oficjalnie obowiazujaca waluta. Czy to aby napewno konto zlotowkowe czy moze poprostu to konto prowadzone w Euro a Ty wyplacasz PLN (sam swego czasu tak robilem jak jeszcze mieszkalismy w PL - mielismy wtedy jedno konto prowadzone w PLN i wtedy jeszcze w DM)? Czyli czy przekaz jest przeliczany po kursie w dniu przelewu czy wyplaty? Co do oplat jeszcze jeden przyklad (sam nie wiem czemu go wczesniej nie przytoczylem). Dotyczy to spraw rodzinnych, takze nie bede tutaj wszystkiego tlumaczyc, ale... z konta niemieckiego (nie mojego dodam) co miesiac jest przelewanych na polskie konto zlotowkowe ok. 100 Euro, z tego jakies 25 ida na oplaty! A ze samych oplat nie znajdzie sie na stronach banku jest rowniez logiczne - czemu Sparkasse ma pisac o oplatach w Banku Zachodnim. No i czemu Bank Zachodni ma pisac, ze jest drogi - to byloby przeciez samobojstwo dla nich. Pozdrawiam Rafal Odpowiedz Link
kokolores Re: Informuje, ze pieniazki do PL poszly bez doda 10.02.07, 17:44 annajustyna napisała: > Przeslalam z Deutsche Bank do PKO BP. I podobno ma byc wyplacona rownowartosc > mojej kwoty w EUR w zlotowkach... Acha ,podobno .... :o) Koko Odpowiedz Link
ggigus dlaczego podobno? przy kupowaniu w Pl i placeniu 10.02.07, 17:54 przelewem nie robia zadnych problemow, pienisadze sa w PLN po porzadnym kursie, zadnych oplat dodatk Odpowiedz Link
kokolores Re: dlaczego podobno? przy kupowaniu w Pl i plac 10.02.07, 18:00 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10001&w=57083745&a=57088324 Odpowiedz Link
ggigus wiem, wiem, czytalam caly watek, fajnie, ze zniklo 10.02.07, 18:04 28 euraka i nikt nie wie, gdzie Dt Bank :)) Odpowiedz Link
kokolores Re: wiem, wiem, czytalam caly watek, fajnie, ze z 10.02.07, 21:25 ggigus napisała: > 28 euraka i nikt nie wie, gdzie > Dt Bank :)) Dokladnie. DB Niemcy mowia ,ze oni oplat nie pobrali ,a DB Polska ,ze oni tez nie. I komu mam uwierzyc ???? Pieniadze szlag trafil ,dobrze ,ze poslalam tylko 50 Euro. Bandyci! :o/ Koko Odpowiedz Link
rafi_k Re: wiem, wiem, czytalam caly watek, fajnie, ze z 10.02.07, 21:38 To moze byc moim zdaniem wlasnie oplata za przelew na konto zlotowkowe. Tak jak juz napisalem wczesniej nie wazne z jakiego do jakiego banku, tylko na jaki typ konta. Ale dlaczego nie przyznaja sie do tego, to jest rzeczywiscie zagadka. Pozdrawiam Rafal Odpowiedz Link
donkaczka Re: wiem, wiem, czytalam caly watek, fajnie, ze z 11.02.07, 11:35 oczy mi wypadly :) ja non stop robie przelewy z postbanku do mbanku na konto zlotowkoe kasa idzie 2-3 dni, przleiczne sa na zlotowki po kursie dnia z nbp, za przelew nie placimy wogole, ale wszytskie przelewy mamy darmowe, normlanie oplata jest w wysokosci oplatyu normalnego przelewu raz skasowali nas, ale w opcji przelewu wybralismy opcje eur-pln, wtedy szlo przez bank posredniczacy czyli bgż i oni skasowali, chyba 20 euro od 4000 odkad przelwey robimy eur-eur i bank docelowy sam sobie przelicza, kosztow nie ma Odpowiedz Link