Dodaj do ulubionych

Informuje, ze pieniazki do PL poszly bez dodatkowe

10.02.07, 11:10
j oplaty:))))). Teraz poczekam z tydzien, czy nie wroca:)))).
Obserwuj wątek
    • kokolores Re: Informuje, ze pieniazki do PL poszly bez doda 10.02.07, 12:55

Z jakiego do jakiego banku przesylalas ?
      Jednorazowym przelewem ?
      Napisz koniecznie ,bo ja swego czasu na probe przeslalam z Deutsche Bank TU do
      Deutsche Bank tam ,i z 50 Euro zostalo 28 Euro (wyplacone w zlotowkach) i do tej
      pory oba (niemiecki i polski) wypieraja sie kto mi UKRADL reszte.

:o)
      Koko
      • annajustyna Re: Informuje, ze pieniazki do PL poszly bez doda 10.02.07, 15:49
        Przeslalam z Deutsche Bank do PKO BP. I podobno ma byc wyplacona rownowartosc
        mojej kwoty w EUR w zlotowkach...
        • magnusg Re: Informuje, ze pieniazki do PL poszly bez doda 10.02.07, 16:49
          Po kursie 1:1:))
          • annajustyna Re: Informuje, ze pieniazki do PL poszly bez doda 10.02.07, 16:55
            A tego to juz nie wiem...
        • rafi_k Re: Informuje, ze pieniazki do PL poszly bez doda 10.02.07, 17:11
          Ja dowiadywalem o tym wlasnie w piatek. Jezeli przelewasz na konto
          miedzynarodowe (prowadzone w Euro) to oplata wynosi tak jak wewn. Niemiec (cos
          kolo 20 centow). Jezeli natomiast z konta Euro (czyli dowolnego niemieckiego
          banku) przelewasz na konto zlotowkowe (czyli standardowe konto w Polsce) to
          oplata wynosi conajmniej 10Euro (pobierane przez polski bank!!).
          Ja mialem dokladnie taka sytuacje - oplata za przelanie 25 Euro miala wyniesc
          prawie tyle samo!! Dowiedzialem sie o tym pare dni po wykonaniu przelewu!! Ale
          na szczescie moglem to jeszcze wycofac (o dzieki Ci Sparkasse ;) ).

Pozdro
          Rafal
          • annajustyna Re: Informuje, ze pieniazki do PL poszly bez doda 10.02.07, 17:53
            A co ma polski bank do mojej osoby? Odmowie zaplaty i juz!
          • mazur39 jedna pani powiedziała drugiej pani.... 10.02.07, 17:54
            który to jest "polski bank"? która Sparkasse pobiera opłaty za przelewy? opłata
            jest za operacje związane z kontem, pewna ilość operacji jest zawarta w opłacie
            za prowadzenie konta.
            Sciemniasz z tym "parę dni po wykonaniu przelewu". Nie możesz wycofać przelewu,
            bo przekaz już został zlecony. A może Twoja Sparkasse zbiera przelewy przez
            cały miesiąc i potem je wykonuje?
            • ggigus :))) tez tak mysle - w pare dni po przelewie mowia 10.02.07, 18:09
              pan (i) doplaci
              sciema
            • rafi_k Re: jedna pani powiedziała drugiej pani.... 10.02.07, 20:30
              Szczerze mowiac, spodziewalem sie podobnego komentarza...
              Wiem, ze paru osobom wydaje sie to dosc dziwne, ale cuda sie zdarzaja :)
              Zeby nie bylo niejasnosci, obylo sie to tak:
              1. w piatek wieczorem dokonalem przelewu online ze Sparkasse-Erlangen na konto
              Banku Zachodniego we Wroclawiu przy uzyciu przelewu EU (czy jakos tak) - przelew
              normalny a nie ekspresowy
              2. w srode kolo poludnia dzwoni do mnie pani ze Sparkasse i informuje mnie o
              oplatach (zaznaczajac co pobiera Sparkasse i Bank Zachodni) jakie musze poniesc
              jezeli nadal chce dokonac przelewu (ktory bylby wykonany tego samego dnia)
              3. poniewaz mozna sie bylo z tego wycofac - zrobilem to :)
              Nie pytaj sie mnie czy zbieraja te przelewy czy nie, bo nie wiem i mnie to nie
              interesuje szczerze mowiac. Zakladam, ze takie cos jest mozliwe tylko przy
              przelewach poza granice Niemiec (bo te wewn. ida na drugi dzien).
              A moze takie sprawdzanie oplat robia wybiorczo i ja mialem poprostu szczescie -
              moge w pon. przedzwonic i sie dowiedziec jezeli kogos to interesuje.
              Takze sugeruje od czasu do czasu skontaktowac sie ze "swoim bankiem" i zasiegnac
              informacji zanim sie napisze, ze ktos sciemnia...

Pozdrawiam i milego wieczorku
              Rafal
              • mazur39 przekazywałem z Postbank, 10.02.07, 20:35
                teraz ze Sparkasse do Millennium, pieniądze są w drodze 2-3 dni, bez żadnych
                opłat.
                P.S. Operacja online obciąża moje konto 5 centami. Ale za to miesięcznie płacę
                za prowadzenie konta tylko 2,50 €.
                Co to jest przelew ekspresowy?
                • rafi_k Re: przekazywałem z Postbank, 10.02.07, 20:54
                  Piszesz 2-3 dni - domyslam, sie ze mowisz o dniach roboczych oczywiscie.
                  Nie jest istotne z jakiego banku do jakiego, tylko na jakie konto - zlotowkowe
                  czy dewizowe (miedzynarodowe). Tak przynajmiej dowiedzialem sie w piatek
                  bezposrednio w Sparkasse (a nie od sasiadki czy ...).
                  Przelew ekspresowy, jak sama nazwa wskazuje, jest przelewem ekspresowym ;) Sorki
                  - to taki, ktory w przeciagu godziny jest na koncie docelowym.

Pozdrawiam
                  Rafal
                  • ggigus no to pobrano oplate z taki przelew, za szybkosc 10.02.07, 22:04
                    , a nie za konto
                    wiem, raz musialam tez placic
                    • rafi_k Re: no to pobrano oplate z taki przelew, za szybk 11.02.07, 08:46
                      Nie do konca - napisalem, ze to wlasnie nie byl przelew ekspersowy tylko normalny.
                  • mazur39 dni robocze, nie trzeba się domyślać. 10.02.07, 23:07
                    konto złotówkowe oczywiście. Przekaz jest przeliczany po kursie bankowym,
                    korzystniejszym od kantorów. W Polsce płacę w PLN, € dysponuję z konta w D
                    (oczywiście online). O przelewie ekspresowym nie słyszałem.
                    • ggigus ja slyszalam i sama robilam przelew ekspressowy 10.02.07, 23:11
                      15 euraka od przelewu, ale kiedy okolicznosci zmuszaja...
                      (albo wlasna glupota - wyjechalam na miesiac, karta przestala dzialac, a ja nie
                      wzielam TAN-ow na przelewy)
                    • rafi_k Re: dni robocze, nie trzeba się domyślać. 11.02.07, 09:31
                      Jak sie poszuka dokladnie w internecie to mozna znalezc cos takiego:
                      www.zahlungsverkehrsfragen.de/
                      Tam mozna znalezc pare informacji (w jednym miejscu), ktore tylko potwierdzaja
                      to co juz wczesniej napisalem, czyli np.:
                      - wyzsze oplaty przy przelewach na konto zlotowkowe (ogolnie na konto prowadzone
                      nie w Euro)
                      - obowiazek informowania o takowych oplatach
                      - mozliwosc wycofania przelewu (!!)
                      Czyli moje szczescie okazuje sie byc standardem obowiazujacym w UE :)
                      Wszystko to mozna rowniez znalezc na stronach DB, Sparkasse itp. itd. Trzeba
                      tylko poszukac.

Teraz ja sie troche poczepiam ;)
                      Ze w Polsce korzystasz z PLN jest dosc logiczne, bo to w koncu tam oficjalnie
                      obowiazujaca waluta. Czy to aby napewno konto zlotowkowe czy moze poprostu to
                      konto prowadzone w Euro a Ty wyplacasz PLN (sam swego czasu tak robilem jak
                      jeszcze mieszkalismy w PL - mielismy wtedy jedno konto prowadzone w PLN i wtedy
                      jeszcze w DM)? Czyli czy przekaz jest przeliczany po kursie w dniu przelewu czy
                      wyplaty?

Co do oplat jeszcze jeden przyklad (sam nie wiem czemu go wczesniej nie
                      przytoczylem). Dotyczy to spraw rodzinnych, takze nie bede tutaj wszystkiego
                      tlumaczyc, ale... z konta niemieckiego (nie mojego dodam) co miesiac jest
                      przelewanych na polskie konto zlotowkowe ok. 100 Euro, z tego jakies 25 ida na
                      oplaty!

A ze samych oplat nie znajdzie sie na stronach banku jest rowniez logiczne -
                      czemu Sparkasse ma pisac o oplatach w Banku Zachodnim. No i czemu Bank Zachodni
                      ma pisac, ze jest drogi - to byloby przeciez samobojstwo dla nich.

Pozdrawiam
                      Rafal
        • kokolores Re: Informuje, ze pieniazki do PL poszly bez doda 10.02.07, 17:44
          annajustyna napisała:

> Przeslalam z Deutsche Bank do PKO BP. I podobno ma byc wyplacona rownowartosc
          > mojej kwoty w EUR w zlotowkach...

Acha ,podobno ....

:o)
          Koko
          • ggigus dlaczego podobno? przy kupowaniu w Pl i placeniu 10.02.07, 17:54
            przelewem nie robia zadnych problemow, pienisadze sa w PLN po porzadnym kursie,
            zadnych oplat dodatk
            • kokolores Re: dlaczego podobno? przy kupowaniu w Pl i plac 10.02.07, 18:00
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10001&w=57083745&a=57088324
              • ggigus wiem, wiem, czytalam caly watek, fajnie, ze zniklo 10.02.07, 18:04
                28 euraka i nikt nie wie, gdzie
                Dt Bank :))
                • kokolores Re: wiem, wiem, czytalam caly watek, fajnie, ze z 10.02.07, 21:25
                  ggigus napisała:

> 28 euraka i nikt nie wie, gdzie
                  > Dt Bank :))

Dokladnie. DB Niemcy mowia ,ze oni oplat nie pobrali ,a DB Polska ,ze oni tez
                  nie. I komu mam uwierzyc ????
                  Pieniadze szlag trafil ,dobrze ,ze poslalam tylko 50 Euro.
                  Bandyci!

:o/
                  Koko
                  • rafi_k Re: wiem, wiem, czytalam caly watek, fajnie, ze z 10.02.07, 21:38
                    To moze byc moim zdaniem wlasnie oplata za przelew na konto zlotowkowe. Tak jak
                    juz napisalem wczesniej nie wazne z jakiego do jakiego banku, tylko na jaki typ
                    konta.
                    Ale dlaczego nie przyznaja sie do tego, to jest rzeczywiscie zagadka.

Pozdrawiam
                    Rafal
                    • donkaczka Re: wiem, wiem, czytalam caly watek, fajnie, ze z 11.02.07, 11:35
                      oczy mi wypadly :)

ja non stop robie przelewy z postbanku do mbanku na konto zlotowkoe
                      kasa idzie 2-3 dni, przleiczne sa na zlotowki po kursie dnia z nbp, za przelew
                      nie placimy wogole, ale wszytskie przelewy mamy darmowe, normlanie oplata jest w
                      wysokosci oplatyu normalnego przelewu

raz skasowali nas, ale w opcji przelewu wybralismy opcje eur-pln, wtedy szlo
                      przez bank posredniczacy czyli bgż i oni skasowali, chyba 20 euro od 4000

odkad przelwey robimy eur-eur i bank docelowy sam sobie przelicza, kosztow nie ma
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka