Dodaj do ulubionych

Arbeitserlaubnis

14.03.07, 22:24
Mam po raz kolejny pytanie dotyczace pozwolen na prace, wiem, ze juz kilka
razy pytalam, ale ciagle nic z tego nie rozumiem i nigdzie nie moge znalezc
potrzebnych mi informacji, a moj szef w ogole nie ma o niczym pojecia i w
ogole nawet nie rozumie, ze obowiazuja mnie inne przepisy niz Niemcow.

Duzo juz sie na temat pracy tu dowiedzialam, teraz mam takie pytanie: czy
jako studentka, jak juz wypracuje swoje 180 poldni lub 90 pelnych dni w roku
(pracuje po 6h dziennie, czyli chyba moge tylko 90 dni w roku pracowac?) to
moge sie ubiegac o Arbeitserlaubnis albo jakos zwiekszyc ten limit dni, np. o
100? Czy tez po 90 dniach jest szlus i koniec i nie moge do konca roku ani
dnia juz pracowac? Moze ktos wie, albo moze mi podpowiedziec, gdzie szukac
informacji na ten temat? Bylam w Akademisches Auslandsamt dano mi ulotke ze
mam prawo do pracy 90 dni w roku i won nikt nie mial pojecia czy moge
pracowac wiecej i gdzie sie o to dowiadywac :(

A troche bedzie glupio jak pojde w polowie listopada do szefa i mu powiem, ze
do konca grudnia nie moge pracowac i wracam dopiero w styczniu, wiec
wolalabym juz wczesniej wiedziec dokladnie, jak sprawa wyglada. Na razie mam
24 przepracowane dni, czyli troche za duzo jak na niecale 3 miesiace.
Obserwuj wątek
    • feelfine Re: Arbeitserlaubnis 15.03.07, 07:00
      Witam,

Z tego co sie orientuje przy 6h godzinach dziennie jako studentka mozesz tylko
      90 dni pracowac bez pozwolenia. Przed uplywem tego okresu powinnas zglosic sie
      do Arbeitsamtu o pozwolenie na prace. Najlepiej jesli zadzwonisz bezposrednio
      do nich, jesli do tej pory nie przekroczylas tych 90 dni nie powinnas miec z
      nimi problemu. Tak naprawde powinien sie o to zatroszczyc o to rowniez
      pracodawca. Wedlug prawa niemieckiego odpowiedzialnosc lezy rowno po Twojej i
      pracodawcy stronie, ale wielu pracodawcow mysli, ze skoro Polska jest w Unii to
      mamy takie sama prawa jak obywatele starej Unii. Acha i te 90 dni to nie same
      Arbeitstage ale w calosci wraz z weekendami i urlopami. A wiec dokladnie 3
      miesiace. Najlepiej porozmawiaj jak najszybciej z kims kompetentnym i Twoim
      pracodawca, bo niedlugo mozesz miec powazne klopoty.

Pozdrawiam,

Feelfine
      • mary_an Re: Arbeitserlaubnis 15.03.07, 10:36
        Jak to z weekendami i urlopami? Ja pracuje 2 razy w tygodniu - to znaczy, ze
        juz teraz wiecej nie moge, mimo tego, ze mam przepracowane niecale 20 dni?
      • mary_an Re: Arbeitserlaubnis 15.03.07, 10:46
        Keine Arbeitsgenehmigung benötigen hingegen gem. § 9 Nr. 9 Arbeitsgenehmigungs-
        Verordnung [ArGV] Studenten und Schüler an Hochschulen und Fachschulen im
        Inland für eine vorübergehende Beschäftigung, wenn diese insgesamt drei Monate
        im Kalenderjahr nicht übersteigt. Hierbei ist jedoch zu beachten, dass
        Ausländer, die ausschließlich zum Zwecke des Studiums eingereist sind, eine
        zweckgebundene Aufenthaltsbewilligung erhalten. Dieser Personenkreis darf eine
        Beschäftigung grundsätzlich nur dann ausüben, wenn dies ausländerrechtlich auch
        zugelassen ist [z.B. »Ferienarbeit erlaubt«]. Die dreimonatige Beschäftigung
        kann in einzelne Abschnitte, höchstens jedoch auf 90 Tage im Jahr aufgeteilt
        werden. Die Möglichkeiten reichen von einzelnen Tagesjobs bis zu einem festen
        Arbeitsverhältnis über 45 Wochen im Jahr (bei zwei Arbeitstagen pro Woche). In
        den Semesterferien kann durchgehend auch in Vollzeit gearbeitet werden; während
        der Vorlesungszeit sind höchstens 2 Tage wöchentlich (max.20 Std.) erlaubt,
        dabei darf aber das Studium nicht beeinträchtigt werden.

Z fragmentu: Die Möglichkeiten reichen von einzelnen Tagesjobs bis zu einem
        festen Arbeitsverhältnis über 45 Wochen im Jahr (bei zwei Arbeitstagen pro
        Woche)
        rozumiem, ze jednak moze sie te 90 dni rozkladac na caly rok.

Moze ktos wie cos wiecej???
        • artur666 Re: Arbeitserlaubnis 15.03.07, 12:38
          Wszystko pieknie slicznie. Ale to co ty wypisujesz nie trzyma sie troche kupy.
          U nas w Baden Württemberg studenci moga zarobic do pewnej kwoty rocznie. Nie
          jestem teraz pewien ale chyba do 70000eur rocznie.
          I nie jest tutaj powiedziane czy ty, aby zarobic ta kwote bedziesz pracowac
          dwadziescia, czy milion godzin rocznie.
          A to z prostego powodu, w sklepie zarabiasz kilka euro, ale dostaniesz prace
          dla studentow w Mercedesie to bedziesz zarabiac moze i 20-30 eur/h.
          Liczy sie twoj zarobek roczny! A nie jakies tam hari-fari.
          Ty wogole studiujesz, ze masz takie marne wiadomosci na ten temat?
          • mary_an Re: Arbeitserlaubnis 15.03.07, 12:48
            Studiuje w Baden-Württemberg i wlasnie tutaj na uniwersytecie dostalam
            informacje o limicie 90 dni, moze ty mowisz o studentach niemieckich? Bo
            student z Polski ma prawo pracowac 90 dni (max 20h w tygodniu) a ja sie pytam
            na forum, czy ten czas mozna jakos wydluzyc ubiegajac sie o Arbeitserlaubnis.
            Nie wiem skad masz informacje na temat 7000 Euro, ja nic na ten temat nie
            slyszalal, chyba cos ci sie pomylilo. Pokopalam troche w internecie i udalo mi
            sie znalezc sensowne informacje:

2.1.1.1 Nebentätigkeit an 90 ganzen/180 halben Tagen
            Ausländische Studierende an Hochschulen im Inland können eine Beschäftigung
            zustimmungsfrei ausüben, wenn diese insgesamt 90 ganze bzw. 180 halbe Tage im
            Kalenderjahr nicht übersteigt. Von einem halben Tag wird ausgegangen, wenn die
            tägliche Arbeitszeit vier bzw. fünf Stunden nicht überschreitet. Für diese Frage
            maßgeblich ist die regelmäßige Arbeitszeit der weiteren Beschäftigten des
            Betriebes.
            Wenn die regelmäßige Arbeitszeit dieser Personen acht Stunden beträgt, ist der
            halbe Tag mit vier Stunden täglicher Arbeitszeit anzusetzen; beträgt die
            regelmäßige Arbeitszeit zehn Stunden, so wird der halbe Tag mit fünf Stunden
            berechnet.

Auch wenn die Beschäftigung nicht über einen längeren Zeitraum verteilt
            erfolgt, sondern zusammenhängend (z.B. in den Semesterferien) ausgeübt wird,
            werden als Beschäftigungszeiten nur die Arbeitstage oder halben Arbeitstage
            angerechnet, an denen tatsächlich gearbeitet wurde. Das Wochenende wird also
            nicht mehr (wie bisher) bei zusammenhängenden Beschäftigungszeiträumen
            mitgerechnet.

Arbeitnehmer und Arbeitgeber müssen kontrollieren, welche Beschäftigungszeiten
            im Einzelfall im laufenden Kalenderjahr bereits ohne Zustimmung vorliegen,
            damit die 90 ganzen/180 halben Arbeitstage nicht überschritten werden. Zeiten
            der erfolgten Beschäftigung müssen in geeigneter Weise dokumentiert werden.
            Verstöße können mit hohen Bußgeldern geahndet werden.
            Die Nebenbestimmung zur Aufenthaltserlaubnis lautet in diesem
            Fall ‚Beschäftigung bis zu 90 Tage oder 180 halbe Tage im Jahr sowie Ausübung
            studentischer Nebentätigkeit erlaubt.‘ Diese Bestimmung wird in der
            Aufenthaltserlaubnis vermerkt.

Sobald ausländische Studierende das Kontingent dieser 90 zustimmungsfreien Tage
            ausgeschöpft haben, brauchen sie für weitere Tätigkeiten die Zustimmung der
            Arbeitsbehörde und der Ausländerbehörde (vgl. 2.2).

Zrodlo: www.daad.de/de/download/infoblatt_erwerbstaetigk_zuwanderung_03-
            2005.PDF

Czyli juz wszystko wiem, na razie sobie pracuje spokojnie a jak zaczne dobijac
            do 70 dni (czyli pewnie jakos tak w sierpniu) to sie przejde do Agentur für
            Arbeit i postaram dowiedziec, jak zalatwic sobie Arbeitserlaubnis.
            • artur666 Re: Arbeitserlaubnis 15.03.07, 13:03
              Pracowal u mnie student (Niemiec) i twierdzil, ze moze zarobic rocznie do
              jakiejs tam kwoty.
              Istotnie, w tym kraju urzednicy i urzedy z jednej strony twierdza, ze sa
              politisch korrekt, ale ciagle trzeba sie konfrontowac z czyms takim, ze jednym
              wolno cos tam, innym nie wolno. Nastepny przyklad nacjonalizmu! Ty chyba jestes
              takim przypadkiem.
              Moja dziewczyna pracuje na Uni-Stuttgart. Powinnas albo pojsc do Arbeitsamtu,
              albo do sekretariatu na Uni. Oni wiedza na 100% co i jak i ci wytlumacza.
              • caysee Re: Arbeitserlaubnis 15.03.07, 17:19
                Artur, to ze jakis student NIEMIEC twierdzil, ze moze ilestam zarobic nie ma nic
                wspolnego z tym ile moze pracowac studentka POLKA.
              • mayagaramond Re: Arbeitserlaubnis 16.03.07, 21:18
                Ale namieszales.

1. Limit zarobkow jest wazny dla Niemcow ze wzgledu na Kindergeld i BAFÖG, no i
                ze wzgledu na podatek (to akurat dotycze tez obcokrajowcow), bo jesli tej
                odgornie ustalonej kwoty nie przekroczsz, to nie musisz placic podatku

2. Uniwerki jak i wszystkie instytucje publiczne jak np. biblioteki dzialaja na
                innych zasadach. Do pracy na uniwerku (np. jako Hiwi) pozwolenie wystawiane jest
                od reki. Wiem, bo pracowalam i na Uni Stuttgart i w IAO. Nie mialam zadnego
                problemu z zalatwieniem tego zezwolenia

3. Zasada jest prosta: 90 pelnych dni lub 180 do 4 godzin pracy. Jesli chcesz
                pracowac wiecej musisz zglosic sie do Arbeitsagentur (a nie tak jak kiedys do
                Ausländerbehörde).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka