Dodaj do ulubionych

Znowu cyrk w Polskiej polityce

22.03.07, 16:22

Zona prezydenta Polski z grupa kolezanek sie wybrala z demonstracja zeby ten !
§$"%*'!!! Giertych konstytucji nie zmienil na rzecz "nienardodzonego
dziecka".

Poprzez lata na obczyznie zapomnialam, ze ten temat jest tak bliski sercu
kazdego Polskiego polityka. Opieka na samotnymi matkami z dziecmi ktore na
zycie nie maja - troche mniej.

Na to Giertych wyslal swoja zone z "przeciw-protestem".
Normalnie nie wiadomo czy sie smiac czy plakac. Ja mam takie uczucie, ze
zaczne sie wkrotce za Estonke albo Slowenke podawac.

I tak w Polsce sa pod tym wzgledem drakonskie prawa. A tu chca je
jeszcze "zdrakonic" i na dodatek do konstytucji wpisac. Wiwat Ciemnogrod!!!

Im blizej Polski mieszkam (i wiecej wiadomosci o niej mam) to tym bardzie sie
ciesze, ze na obczyznie mieszkam.

Obserwuj wątek
    • polaola Re: Znowu cyrk w Polskiej polityce 22.03.07, 17:14
      Aby rano podniesc sobie cisnienie wystarczy wejsc na Onet-Wiadomosci i poczytac
      wypowiedzi naszych tzn. politykow a tym ktorzy chca sie odchudzic radze przed
      posilkami przeczytac madrosci produkowane przez Wierzejskiego albo
      Orzechowskiego - odruch wymiotny gwarantowany.
      Juz nawet nie chce mi komentowac wypowiedzi tych wszystkich oszolomow. Trace
      tez nadzieje ze PiS i spolka odejda po nastepnych wyborach - obawiam sie ze oni
      nie odejda nawet jesli spoleczenstwo ich nie wybierze, ich trzeba bedzie sila
      wyzucic.
    • ania7212 Re: Znowu cyrk w Polskiej polityce 22.03.07, 17:26
      W Polsce to juz tradycja, ze jak nic nie wychodzi to sie zaczyna przy ustawie
      antyaborcyjnej kombinowac.
    • ewa553 Re: Znowu cyrk w Polskiej polityce 22.03.07, 18:57
      nowy cyrk, mowisz? Niestety, nowy numer w starym, nieustajacym cyrku braci K.
      ach, gdzie sa te szczesliwe lata, kiedy sie polska polityka nie interesowalam...
      teraz z przykroscia slucham wiadomosci zza Odry.
    • ggigus hehe, fufu, no, no a szkoda, ze zapominasz odpowo 23.03.07, 01:48
      wiedziec na pytania
      byly proste: dlaczego uwazasz, ze jest zwiazek mieszy antysemityzmem 1918do
      1939 i Holocaustem i kiedy chodzilas do polskich szkol, ze o pogromach nie uczono?
      chetnie bym sie doczekala odpowiedzi
      a co do polityki: to nie jest zadna specyfika polski, glupi politycy sa
      wszedzie, taki Poffala z CDU np., Stoiber z SCU tez nie grzeszy madroscia
      ale jak widac, to szczegolnie polscy politycy sa z glupoty rozliczani
      w De takiej postawy zabrania no coz, na szczescie zdrowy rozdadek, ale jeszcze w
      latach 70 kobieta w Zachodnich Niemczech, zeby podjac prace, albo zalozyc konto,
      potrzebowala zgody meza, wiec te osiagniecia az tak wielkie nie sa
      ( o innych b. kompromitujacych niemiecka poltyke, faktach, nie wspomne na razie)

daj polskiej demokracji dorosnac, fufu
      potrzeba jej czasum jak i niemieckiek demokracji
      • alesko Re: do tematu 23.03.07, 09:56
        elity rekrutuja sie ze spoleczenstwa
        a nasze w 40% to niedouczeni rolnicy wspierajacy ludowy katolicyzm, czego tu
        oczekiwac???? naprawde smutno mi to powiedziec ale po polakch duzo nie
        oczekuje, owszem po jednostkach taaaak, ale ogol???? jest w czolowce najmniej
        racjonalynch narodow europy!
        prawica jest straszna a to co robi lewica tez wola o pomste do nieba
        do do sytuacji kobiet w polsce to mysle ze pradoksalnie dzieki socjalizmowi
        wyrwaly sie z domu i co by roman i ojciec r. nie mowili pewnych rzeczy sie juz
        nie zmieni (i cale szczescie)
        mma wrazenie ze w polsce wystepuje calkowita rozbieznosc miedzy tym co mowia o
        roli kobiety politycy i tym jak wyglada ona w rzeczywistosci, z reszta ostatnie
        statystyki to wyraznie pokazaly, rodzimy najmniej dzieci i utrzymujemy 40%
        gospodarstw domowych!!!!
        poza tym polki nie sa uwazane przez pracodawcow jako gorszy pracownik choc
        raczej jako taki ktorego da sie wykorzystac (bedzie zasuwal za male
        pieniadze),ale nikt nie neguje kwalifikacji, umiejetnosci organizacyjnych itd
        z kolei De mam wrazenie ze kobiet na rynku pracy nie traktuje sie do konca
        powaznie i zrodel doszukiwalabym sie wlasnie w tej polityce powojennej, ktora
        kazala kobiecie siedziec w domu i ugruntowala wiele negatywnych stereotypow
        pozdr
        • fufu_ffm Re: do tematu 23.03.07, 11:02

Alesko,

Zgodzam sie z Twoim odczuciem apropo sytuacji na rynku pracy w Niemczech.

Uwazam ze tutaj kobiety w pracy maja bardzo ciezko. Czesto nie sa brane
          powaznie mimo ze lepiej "sie na czyms znaja" niz ich koledzy. Czesto widze to
          na konferencjach. Jacys faceci gadaja bzdury ewidentnie nie miajac pojecia o
          przedmiocie. Na to odezwie sie kobieta z ewidentna expertyza na dany temat - i
          dobrze jest jak ja wogole wysluchaja. Ale niestety jej "input" jest czesto
          lekcewazony. Potem slysze natomiast DOKLADNIE to samo "od jakis porciet" ktore
          sie wlasnie od tej babki wszytkiego dowiedzialy - i nagle wow - wszycy go
          sluchaja. What the hell??
          Mozna w DE dostac depresji.

Kumpela zalozyla firme finansowa z dwoma wspolnikami. Jednego znala dobrze wiec
          ok. Ale drugi byl w zasadzie kumplem kolegi wiec nie znali sie dobrze. Od czego
          zaczal? Od tego, ze zaczal jej dawac polecenia jak sekretarce oraz "zadania" do
          zrobienie. Mimo ze ona jest rownorzednym parterem. Po okresie "tolerancji"
          musiala miec z nim powazna rozmowa na temat jego "attitude". Ale jego
          nastawienie jest dla Niemiec typowe.

Jak zmienic ta sytuacje? I czy wogole da sie?

Tu jest artykul z The Ecomist, ktory moze Cie zaciekawic:

Women in management

The global glass ceiling
          Mar 20th 2007
          From Economist.com

The highest percentage of women in senior management can be found in the
          Philippines, according to a report by Grant Thornton International, a
          consultancy. This reflects a tradition of wide participation in society there.
          Similarly, the egalitarian legacy of communism could explain the high
          proportion of women near the top of companies in China and Russia.

% of senior management roles occupied by women:

Philipines: 50%
          US: 18%
          Germany: 8%

Global Average: 22%
          • ggigus nic z tego, fufu? nie odpowiesz? czemu piszesz 23.03.07, 15:19
            takie krzywdzace rzeczy?
        • ggigus Polki nie wyrwaly sie do pracy dzieki socjalizmo 23.03.07, 15:05
          wi
          pozostawanie w domu to wymysl xIX-wiecznego mieszczanstwa, tego bogatszego, w
          1918 r. Polki uzyskaly pelnie praw wyborczych
          wiec nawet emancypacja socjalizmu nie byla az taka emancypacja, byla norma
          ale masz racje, to jakis dziwaczny stsounek do kobiet w De
          czesto spotykam sie z tym wsrod znajomych, ze np. kbieta nie umie miec wladzy
          ???, wysokiego stanowiska
          to jakies uwstecznienie
    • magnusg Re: Znowu cyrk w Polskiej polityce 23.03.07, 11:31
      Ja obecny kompromis aborcyjny w Polsce uwazam za bardzo dobre
      rozwiazanie.Propozycja LPR jest zbyt radykalna.
      • fufu_ffm Re: Znowu cyrk w Polskiej polityce 23.03.07, 12:04
        Magnusg -

Ja natomiast uwazam, ze dopoki ktos nie bierze pelnej odpowiedzialnosci za
        zycie cudzego dziecka (takze finansowej) to nie ma nic do decydowania czy
        kobieta ma miec dziecko czy nie. Poza tym obecny stan rzeczy asumuje, ze kazdy
        ma ten sam - w tym wypadku katolicki - swiatopoglad. Atesistki tez zyja w
        Polsce - dla nich aborcja to nie grzech.

Jestem zadnia ze Giertych moglby sie jako przyklad opodatkowac na rzecz
        nienarozonego dziecka. Oraz kazdy inny ktory glosowalby - oczywiscie jawnie -
        przeciw dopuszczalnej aborcji. Ludzie Ci byliby wciagnieci do rejestru i prosto
        od pensji odciagany by mieli podatek w wysokosci powiedzmy 15%. Te pieniadze
        dostawaly kobiety w Polsce ktore dziecka miec nie chcialy ale zostaly do tego
        okolicznosciami zmuszone. Z tego funduszu oplacane by byly dla dzieci
        mieszkania, ubrania, odpowiednie jedzenie i wyksztalcenie. Oczwiscie osoba raz
        zajestrowana nie mialaby opcji z tego zrezygnowac przez przecietnie 20 lat -
        mniej wiecej tyle ile sie trzeba dzieckiem opiekowac.

Natomiast dla Polskich politykow dzieci sa interesujace wylacznie w postaci
        embriotycznej - po urodzeniu moga glodowac czy na bruku mieszkac. To juz nie
        ich problem.

Dlatego obecny kompromis uwazam za niewystarczajacy. A ta nowa propozycje za
        ciemnogrod.
        • magnusg Re: Znowu cyrk w Polskiej polityce 23.03.07, 17:45
          Alez prosze cie.Tu nie chodzi o argumentacje na plaszczyznie religijnej, tylko
          karno-prawnej.Czy Polka jest katoliczka, czy ateistka czy prawoslawna nie gra
          zadnej roli.Gdybysmy zaczeli sobie ustalac prawo karne wedlug upodoban
          religijnych, to bysmy mogli w ogole wszelkie zbrodnie zalegalizowac, bo powstal
          by natychmiast kosciol, ktory by orzekl, ze gwalty albo kradzieze samochodow
          nie sa niczym zlym.
          I co znaczy, ze kobiety nie chcialy, ale zostaly okolicznosciami zmuszone????Co
          masz na mysli??Jesli gwalt, to maja prawo usunac ciaze.Ale jesli sa zbyt
          glupie, zeby sie zabezpieczyc(albo nie potrafia przekonac faceta, zeby on
          stosowal gumki), to niech w ogole do lozka z facetem nie ida.
          Ale nie moze byc tak, ze niewinne dzieci pozniej maja placic za bledy doroslych.
          • ggigus dlaczego decydujesz za innych, kiedy maja isc 23.03.07, 17:48
            do lozka i czy sa na to madre i madrzy?
            co cie upowaznia do bycia instancja wyzsza i oaza madrosci?
            a parow fdotczace aborcji jest w Polsce uzasadnione kwestia religijna
            i niczym wiecej
            • magnusg Re: dlaczego decydujesz za innych, kiedy maja isc 23.03.07, 18:06
              Ja za nikogo nie decyduje.Tylko uwazam, ze sex to tez odpowiedzialnosc.Jak
              chcesz giggus, to mozesz codziennie bez zabezpieczen sie kochac z innym
              partnerem-twoja sprawa.Tylko nie placz pozniej, ze masz jakas chorobe
              weneryczna albo HIV i nie oczekuj, ze wszyscy beda mieli zrozumienie dla faktu,
              ze chcesz zrobic sobie skrobanke, bo na srodki anty nie mialas ochoty.
              • ggigus nie potrzebuje zrozumienia dla aborcji, potrzebuje 23.03.07, 23:02
                jedynie mozliwosci prawnej
                piszesz zuplelnie nie na temat, magnisie
          • fufu_ffm Re: Znowu cyrk w Polskiej polityce 23.03.07, 19:29

Magnus napisal:

"Ale jesli sa zbyt
            > glupie, zeby sie zabezpieczyc(albo nie potrafia przekonac faceta, zeby on
            > stosowal gumki), to niech w ogole do lozka z facetem nie ida.
            > Ale nie moze byc tak, ze niewinne dzieci pozniej maja placic za bledy
            doroslych"
            > .

Alez Magnus, prosze Cie.
            Jezeli facet jest za glupi zeby sie zabezpieczyc i wprowadza kobiete w ciaze,
            ktora musi ja potem usunac to uwazam, ze profilaktycznie powinno sie facetow
            wysterylizowac.

To, ze w Polsce aborcja jest praktycznie zabroniona (przeciez jedna babka
            oslepla z powodu ciazu a sad nie pozwolil jej usunac) to wylacznie wynik wplywu
            katolickiej religii na zycie spoleczne.

Acha, aborcja to nie zbrodnia tylko zabieg chirurgiczny. Zbrodnia to jak sie
            urodzonego czlowieka za okno wyrzuca. natomiast dopoki fetus sam nie moze
            przezyc i jest "we mnie" to sorry, ale ja o tym decyduje co sie z tym stanie.
            I nikt wiecej.

Zwlaszcza, ze Ci co najwiecej sie dra "tutaj, tutaj - ja tu bede decydowal w
            Waszym imieniu" to sie nie pala do ponoszenia konsekwecji tej decyzji.

Kobiecie sie mowi:
            Jestes w ciazy - to ponos konsekwecje (w znaczeniu) rodz dziecko

Natomiast spolczenstwu mowi sie:
            - Masz prawo decydowac czy ta kobieta ma dziecko miec czy nie - a konsekwencje
            mozesz miec gdzies.
            - kobieta urodzila dziecko - to jej sprawa jak sobie teraz da rade finansowo
            - a jak wyladuje na pomocy spolecznej to to samo spoleczenstwo mowi "no popatrz
            na nieroba, takie to tylko dzieci potrafia robic"
            - a jak kobiety mowia ze pracy nie moga znalezc bo opieki dla dziecka nie ma to
            sie im mowi "trzeba sie bylo zastanowic zanim dziecko mialas"

Tych co gardluje na temat prawa nienarodzonego dziecka nie brakuje. Chcialabym
            zeby poparli czyny finansami. Do decyzji pierwsi to i z placeniem nie powino
            byc problemu.

• ggigus bardzo dobe rozwiazanie? swietnie 23.03.07, 15:18
        najlepiej korzystaja na tym lekarze z podziemia
        ja to rozwiazanie uwazam za fatalne i chcialabym, zebym mogla kierowac sie moimi
        wyborami - ustawa liberalna umozliwi nam to obu
        a propos - w De ustawa liberalna i liczba aborcji spada od lat!
        wyobraz sobie
        • magnusg Re: bardzo dobe rozwiazanie? swietnie 23.03.07, 17:53
          W Rosji ustawa liberalna i jest wiecej aborcji niz urodzin.
          To, ze jest podziemie, nie moze byc argumentem, bo tak samo mozna by
          zalegalizowac narkotyki czy pedofilie.

I przeciez giggus ty masz pelny wybor.Jestes uswiadomiona kobieta i chyba wiesz
          co to antykoncepcja??Jezeli i ty i partner bedziecie ja stosowac
          prawdopodobienstwo, ze zajdziesz w niechciana ciaze, jest praktycznie rowne
          zeru.Mozesz sie poddac nawet sterylizacji i wtenczas masz problem calkowicie z
          glowy(o ile nie chcesz miec w ogole dzieci).
          Edukacja seksualna jest konieczna, mozna dyskutowac nad darmowymi srodkami anty
          dla osob nastoletnich, ale aborcja jest zbrodnia i nijak poprzez przeslanki
          ekonomiczne nie do usprawiedliwienia.
          • ggigus rosja to jedno, a holandia, Niemcy, Belgia 23.03.07, 17:56
            Europa Zach to inne przyklady
            trzeba czasu na rozpowszechnienie sie antykoncepcji
            magnusie, NIGDY nie slyszales o tym, ze natykoncepcja zawodzi? indeks Pearla cos
            ci mowi? bo jak na razie to jestes, wbrew temu co piszesz, o innych, niezbyt
            dojrzaly, zeby sobie skoczyc do lozka
            i ponawiam pytanie: dlaczego mialabym sie w moich wyborach kierowac twoimi zasadami?
            • ggigus skutecznosc antykoncepcji rowna zeru to 23.03.07, 17:57
              sterylizacja
              pozostale metody maja o wiele gorsze wyniki
            • magnusg Re: rosja to jedno, a holandia, Niemcy, Belgia 23.03.07, 18:12
              Nie przesadzaj.Prezerwatywa czy pigulki daja zabezpieczenie powyzej
              95%.Kombinacja tych srodkow praktycznie wyklucza niechciana ciaze.

"ponawiam pytanie: dlaczego mialabym sie w moich wyborach kierowac twoimi zasa
              > dami?"
              Nie moimi, tylko ogolnie w danym spoleczenstwie przyjetymi.Tak samo jak nie
              mozesz zabic tak sobie dziecka narodzonego, tak samo nie powinnas miec prawa
              zabijac nienarodzonego.
              Wpisz sobie haslo "abortion pictures" na googla i nacisnij na obrazki to moze
              zrozumiesz, czego zadasz.
              • ggigus nie znasz indeksu Pearla, magnusie, doucz sie 23.03.07, 22:52

• magnusg Re: nie znasz indeksu Pearla, magnusie, doucz sie 24.03.07, 16:58
                  To ty sie doucz i sprawdz sobie, jakie jest prawdopodobienstwo zajscia w ciaze
                  przy uzyciu n.p. Antybabypille.Wedlug twojego indexu 0,1-0,9.
    • mucha_na_dziko1 No i co z tego. 23.03.07, 12:48
      Pisy psl giertychy doopajasiukaruzela, kogo to interesuje?

• paulinka.paulikowska Re: Znowu cyrk w Polskiej polityce 23.03.07, 13:03
      przykre to jest , naprawde przykre, ze w polsce nadal niektore sprawy nie sa
      nalezycie uregulowane , co w innych krajach jest dopuszczalne.
      osobiscie jestem jak najbardziej za aborcja. Jednak sami Polacy sobie na to
      zasłużyli wybierając taki a nie inny rząd. Jak to przysłowie było "Polak i po
      szkodzie głupi ??
      jak nie musze to sie nie przyznaje ze sie w polsce wychowałam, choc prawdziwa
      polka nie jestem (mieszanka tzw :) )
      coraz czesciej slysze ze z polski wszyscy madrzy ludzie do Angli wyjachali.
      pozdrawiam was !
      • aptus Re: Znowu cyrk w Polskiej polityce 23.03.07, 16:37
        Prawica polska moze jest kontrowersyjna-czesto trudno u niej o populizm,ktore
        masy tak uwielbiaja.Ale wiem, ze przynajmniej nie ma w w niej ludzi z
        komunistyczna przeszloscia i powiazanych z mafia albo Rosja.
        Polska byla 50 lat byla pod sowiecka aneksja,a teraz jest demokratyczna.Ja
        staram sie byc wobec niej lojalny.Poniewaz polityka sie interesuje, ale nie
        angazuje sie w nia. Do wiadomosci podchodze na luzie
        • ggigus sowiecka aneksja? no no, chyba cos przegapilam 23.03.07, 16:41
          , bo zylam w innym kraju
          • magnusg Re: sowiecka aneksja? no no, chyba cos przegapila 23.03.07, 18:14
            chyba tak.W komunistycznej Polsce chyba nigdy nie zylas.
            • ggigus komunistycznej Polski NIGDY nie bylo 23.03.07, 22:51
              komunizm to utopia:)))
              • gruene_fee taka sama jak wyobrazenia RAJU ;))) 23.03.07, 23:09

• magnusg Re: komunistycznej Polski NIGDY nie bylo 24.03.07, 09:23
                Mi jest wszystko jedno jak bedziesz nazywala zbrodniczy system pomiedzy 1945-
                1989 rokiem w Polsce.Faktem jest ze sam odwolywal sie do idealow komunizmu.
                • ggigus tobie jest wszystko jedno - argzmentacja: ja, mnie 24.03.07, 14:00
                  moj, moja, moje jest ciekawa, choc jednostronna
                  jest takze wyjatkowo merytoryczna!!:))
                  samo odwolywanie sie do jakiejs utopiii nie powoduje automatycznie powstania utopii
                  • fan.club Utopia jest utopią bo jest utopią. 24.03.07, 14:34
                    Utopia nie może się zrealizować, automatycznie też nie - więc chyba czegoś nie
                    tozumiem.
                    • ggigus oczyiście, utopia, choć najpiękniejsza, pozostanie 24.03.07, 14:44
                      zawsze utopią, wytworem umysłu.
                      I taką ideą był komunizm, który - choć zaraz zostanę okrzyczana marksistką itepe
                      - miał też swoje zalety.

mnie zgrzewa do tej pory, kiedy słyszę o komnistycznych rządach, opresjach i
                      obsesjach po obu stronach Odry
                      • magnusg Re: oczyiście, utopia, choć najpiękniejsza, pozos 24.03.07, 16:36
                        A jakie to niby zalety mial ten system?Smialo giggus-pochwal sie co cie w tym
                        zbrodniczym systemie krecilo?
                        • ggigus dalsza dykusja jest niemozliwa, piszesz nie na tem 25.03.07, 16:53
                          at i tu i w dziale aborcja np.
                          a co mnie zachwycilo, moge powiedziec:

nie mnie, ja sie w tym wychowalam, zachwycilo to niemieckich znajomych
                          w tym oplutym przez ciebie socjalistycznym kraju w kazdej szkole byl lekarz i
                          pielegniarka, w moich wszystkich szkolach - sp i lo - (!!) byl dentysta
                          wied dostep do lekarza, zdrowych zebow nie byl zalezny od kasy
                          byly kontrole lekarskie, czystosc no., czy sie nosi okulary i chociaz chodzilam
                          do podstawowki o tzw. mieszanym skladzie - margines i tzw. inteligenci - nie
                          bylo u nas bitych, zapuszczonych dzieci
                          i idz jeszcze do jakiejkolwiek szkolnej i gminnej biblioteki w De i porownaj
                          ja sobie ze stanem posiadania szkolnych bibliotek w PL, chociaz teraz jest o
                          wiele gorzej
                    • aptus Komunizm a komunizm utopijny to dwa pojecia 24.03.07, 14:57
                      Komunizm, ktory my mamy na mysli to system, ktory zostal wprowadzony od 1917.
                      takiej nazwa uzywa sie potocznie. Czyli komunizm realny, a precyzyjniej
                      sojalizm marksistowski i leninowski,maoistowski, polpotowski, etc powinny byc
                      etapami przejsciowymi do komunizmu.
                      I jesli mamy czepiac sie detali to lepiej...pogadajmy o bigosie, haha, albo o
                      polskiej kielbasie.

Natomaist komunizm utopijny nie byl nigdy system, do ktorego dazono, tylko byle
                      jednym z nurtow, daltego mylenie synonimow komunizmu z komunizmem utopijnym
                      jest bledem ,czesto popelnianym przez relatywistow, czy tez tych, ktorzy
                      czerwonego totalitaryzmu nie postrzegaja az tak negatywnie.
                      Oczywscie powod moze byc bardzo banalny, wynikajacy np z braku wiedzy.
                      Mysle, ze nie ma sensu bagatelizowac komunizmu i narodowego socjalizmu (w
                      praktyce, takze na SZCZESCIE nie zostal zrealizowany do konca). I dlatego tak
                      wazne jest docenienie demokracji i transformacji w panstwach byl Wschodniego
                      Bloku.
                      • ggigus potocznie nie znaczy prawidłowo, nie ma kraju 24.03.07, 15:02
                        na świecie i nie było, gdzie by zrealizowano postulat komuzizmu
                        i to właónie czyni go utopią
                        potocznie mówimy też: daj mi tą książkę
                        • aptus Re: potocznie nie znaczy prawidłowo, nie ma kraj 24.03.07, 15:13
                          Przeciez juz eksplikowalem. Mozesz spoko uzywac slowa komunizm; i bedzie to
                          prawidlowo-nie martw sie- i nie jest to blad. Staraj sie myslec alternatywnie.
                          • ggigus potocznie nie znaczy prawidłowo, jeśli mi pokażesz 24.03.07, 15:37
                            jakikolwiek kraj, w którym funkcjonował komunizm, zmienię zdanie
                            • fufu_ffm Re: potocznie nie znaczy prawidłowo, jeśli mi pok 24.03.07, 15:46

No nie ludziska. Komunismu nigdy nigdzie nie bylo
                              Tylko rozne rezimy ktore wkladaly wlasany "spin" na to pojecie.

W kazdym razie myslalam ze nie mozemy na forum przelinac? :-) Communism to dla
                              mnie brudne slowo, chociazby dlatego ze cenie sobie indyvidualism.

Nawiasem, mialam kiedys klase z filozofii gdzie zaangazowany profesor (ktory
                              juz mogl gwizdac na wladze uczelni bo byl od nich niezalezny) miedzy innymi
                              zapoznal nas z tym co sobie niejaki Karl Marx wymyslil (normalnie zapalny
                              material) i w zasadzie ciekawe to bylo. Psst (normalnie sie czuje jakbym o
                              nielegalnych materialach mowila), czytaliscie to kiedys?

• ggigus Marksa czyta się np. na socjologii i to bez komple 24.03.07, 15:51
                                ksów!
                                Marks jest uznanym filozofem, więc profesor nie miał się czego obawiać
                                sama miałam opory, bo jak to , ja tutaj zza ńelaznej kurtyny i Marks
                                ale miał facet rację, mało tego, jest wciąż aktualny
                                • magnusg Re: Marksa czyta się np. na socjologii i to bez k 24.03.07, 16:40
                                  Gdzie Marx jest aktualny??Setki milionow ofiar wyznawcow Marxa powinno byc
                                  wystarczajacym ostrzezeniem przed ta chora ideologia.
                                  • ggigus alez Magusie, podzial klasowy chociazby, posiada 24.03.07, 17:02
                                    cze srodkow produkcji, robotnicy i zarzadzajacy
                                    zaprzeczasz temu?
                                    no no
                                    • magnusg Re: alez Magusie, podzial klasowy chociazby, posi 25.03.07, 10:21
                                      I bardzo dobrze, ze ten pdzial jest.Nie moze byc tak, ze wszyscy sa rowni, bo
                                      to wyniszcza ludzkie ambicje.
                              • magnusg Re: potocznie nie znaczy prawidłowo, jeśli mi pok 24.03.07, 16:44
                                Pomysly i wywody Marxa byly zrozumiale w jego czasach.Proba ich realizacji
                                dowiodla jednak, ze jego droga prowadzi jedynie do dyktatury.
                                Z dzisiejszej perspektywy tylko fanatycy moga jeszcze wierzyc w powodzenie
                                takich pomyslow i miec ochote je realizowac.Ludzie nie potrafiacy wyciagac
                                wnioskow z historii.
                                • aptus Re: potocznie nie znaczy prawidłowo, jeśli mi pok 25.03.07, 13:55
                                  magnusg napisał:

> Pomysly i wywody Marxa byly zrozumiale w jego czasach.Proba ich realizacji
                                  > dowiodla jednak, ze jego droga prowadzi jedynie do dyktatury.

No wlasnie. Tzw realny socjalizm; Polska,Wegry, Yugoslawia i realny komunizm;
                                  Rosja,Czechoslowacja, Wsch.Niemcy,Kuba etc potwierdzily to.
                                  A utopia to takze zly system bo podobnie jak komunizm (i realny i utopijny) i
                                  socjalizm proletariacki wg Marxa i Lenina lansowaly i preferowaly
                                  - egalitaryzm, tzw spoleczenstwo bezklasowe
                                  - antyindywidualizm
                                  - areligijnosc
                                  - apluralizm
                                  - system monopartyjny,ergo nie demokracja parlamentarna
                                  - ignoracja priorytetowych elementow w kontekscie i brak prawa do wolnosci
                                  osobistej i ekonomicznej jednostki
                                  etc, etc
                                  W teorii komunizm brzmi jeszcze bardziej makabrycznie

> Z dzisiejszej perspektywy tylko fanatycy moga jeszcze wierzyc w powodzenie
                                  > takich pomyslow i miec ochote je realizowac.Ludzie nie potrafiacy wyciagac
                                  > wnioskow z historii.

Wszyscy,ktorzy peroruja, iz nie pownno sie krytykowac komunizmu, gdyz tak
                                  naprawde to on nigdy nie byl, daja tylko alibi dla jego obroncow.
                                  Daja alibi makabrycznemu systemowi
                                  Tak samo, jak mozn aspotkac sie z opinia, ze nie pownno sie krytykowac
                                  narodowego socjalizmu, gdyz tak naprawde to nie zdazyl sie on zetablizowac.

• magnusg Re: potocznie nie znaczy prawidłowo, jeśli mi pok 24.03.07, 16:38
                              Komunizm nie moze funkcjonowac, bo jest z zalozenia ideologia chora.Nawet
                              terror i skrajnie antyludzkie metody nie pomogly go zrealizowac.
                              • alesko Re: Marx 24.03.07, 20:26
                                owszem ciagle czyta sie wybrane teksty marxa, czy tez teksty jego komentatorow
                                np na zajeciach z socjologii konfliktu
                                jest oczywiscie tez grupa tez ktore generalnie nie sa dyskutowane, bo sie sie
                                skompromitowaly
                                pozdr
                            • aptus Re: potocznie nie znaczy prawidłowo, jeśli mi pok 25.03.07, 14:06
                              ggigus napisała:

> jakikolwiek kraj, w którym funkcjonował komunizm, zmienię zdanie

Komunizm,czyli tzw. realny socjalizm(wg Marxa i Lenina-dyktatura proletariatu)
                              bez wolnosci ekonomicznej i parlementarnej byl
                              - Wschodni Blok z Rosja i Mongolia
                              -Chiny(rewolucja kulturalna i maoizm)
                              - Kambodza(polpotyzm)
                              -Yugoslawia(titoizm)
                              -Kuba(Castro)
                              etc, etc
                              Komunizmu nie reformuja Korea Polnocna tylko.
                              Kuba i a szczegolnie Chiny liberalizuja ten chory system

Dlatego napislem-mysl alternatywnie i nie bazuj tylko na dogmatach.
                              Komunisci probowali bezskutecznie i wyjatkowo bestialsko reformowac Etap
                              Przejsciowy.
                              Dzekujmy Panu Bogu,ze to sie nie udalo
      • aptus Re: Znowu cyrk w Polskiej polityce 25.03.07, 13:32
        paulinka.paulikowska napisała:

> przykre to jest , naprawde przykre, ze w polsce nadal niektore sprawy nie sa
        > nalezycie uregulowane , co w innych krajach jest dopuszczalne.

imiona panstw zaczyna sie pisac z duza litera.
        Co to znaczy nadal nie sa nalezycie uregulowane?
        Mozna byc za albo przeciw i wtedy jest ta "sprawa"(tak pisales zyciu i
        smierci).W Polsce widocznie stosunek do aborcji jest nie tylko
        kontrowersyjny,ale mega kontrowersyjny. I bardzo dobrze, chodzi o ludzkie zycie.
        Kara smierci przekresla przynaleznosc do Uni Europejskiej. Dlatego zdominowany
        przez lewice Parlament Europejski pownien byc konsekwentny i uszanowac wole nie
        tylko katolickiej wiekszosci jej mieszkancow, ale definitywnie okreslich
        aborcje jako egekucje zycia ludzkiego, czyli kare smierci

> osobiscie jestem jak najbardziej za aborcja.
        Jasne masz prawo ale moze tak uzasadnisz.Da mnie jeli katolik albo w porzo
        etycznie ateista lansuja aborcje, to sa nielojalni do ich przekonan, gdyz
        sprawa zycia i smierci to sprawa Pana Boga- on daje Zycie i je odbiera, tudziez
        dla ateisty z naszej strefy kulturowej, ktora o kilkudziesia lat preferuje
        system prawny bez kary smierci, ze tak splyce temat.

Jednak sami Polacy sobie na to
        > zasłużyli wybierając taki a nie inny rząd.

To prawo demokracji i nalezy je szanowac, jesli holduje sie jej prinzipiom.
        Jak to przysłowie było "Polak i po
        > szkodzie głupi ??

Przyslowie uwazam za wyjatkowo antypolskie,ale nie zapominaj, ze jesli je
        stosujesz to odnosi sie ono do mnie i do ciebie, poniewaz Polakami jestesmy.

> jak nie musze to sie nie przyznaje ze sie w polsce wychowałam, choc prawdziwa
        > polka nie jestem (mieszanka tzw :) )
        ??? Co ma znaczc te zdanie-brzmi absurdalnie.
        Jesli sie nie przyznajesz to takze twoja sprawa. Ja idnetyfikuje sie z Polska-
        tak zostalem wychowany. Pewnie jestes laickim kosmopolita? Takze fajnie, tylko
        wykaz wiecej tolerancji

> coraz czesciej slysze ze z polski wszyscy madrzy ludzie do Angli wyjachali.
        > pozdrawiam was !
        Tez prawda...zalezy od rodzaju implikacji,hehe
        ---
        skacz,skacz jak Adam Malysz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka