Dodaj do ulubionych

Bilanzbuchhalter

22.04.07, 18:40
Czy zdawal ktos moze egzaminy na Bilanzbuchhalter? Mam pare pytan?
Obserwuj wątek
    • info-tw Re: Bilanzbuchhalter 22.04.07, 22:45
      To moze jest tu jakis Fachwirt?
    • info-tw Re: Bilanzbuchhalter 23.04.07, 23:05
      No nie to moze jest ktos po BWL? Albo ktos kto mi wyjasni (nie przetlumaczy)
      jaka roznica jest pomiedzy zwyklym Bilansem a Steuerbilanz? Ktos mi powiedzial
      ze Bilans sporzadza sie dla Banku i dla Urzedu Skarbowego. Co to ma byc? Jestem
      dopiero po pierwszej lekcji Bilanzsteuerrecht i nie zabardzo lapie. A moja
      praktyke zawodowa odbylam 10 lat temu w Polsce i teraz nic nie pamietam.
      • aptus Re: Bilanzbuchhalter 26.04.07, 11:48
        info-tw napisała:

> No nie to moze jest ktos po BWL?

jeszcze nie po.Co prawda to moj Nebenfach,ale mysle,ze spoko dam Tobie odpowiedz

Albo ktos kto mi wyjasni (nie przetlumaczy)
        > jaka roznica jest pomiedzy zwyklym Bilansem a Steuerbilanz?

Steuerbilanz sluzy do wyznaczenia podatku i oddaje sie go do Finanzamt( razem z
        Jahresabschluss; Bilanz + GuV).Nie trzeba trzymac jego 10 lat.

Bilanz natomiast- oddaje sie do Finanzamt(moze wyslac z powrotem ale nie musi)
        ale duplikat zachowuje przedsiebiorstwo razem z Inventar- koniecznosc! 10 lat §
        257 Abs. 4 HGB

Steuerbilanz nie moze sie zasadniczo roznic od normalnego Bilanz(§ 266 HGB)-
        interpretuje sie go jako skorygowany Bilanz ale koniecznie wg. podatkowych
        przepisow.Tutaj wazny jest Maßgeblichkeitsprinzip, a jego ominiecie to wyjatki
        jak np wolne od podatku Rücklagen albo np podatkowe szczegolne odpisy.etc,etc-
        oczywiscie wtedy trzeba wprowadzic natychmiat uzupelnienie w standartowym
        bilansie.

Ktos mi powiedzial
        > ze Bilans sporzadza sie dla Banku i dla Urzedu Skarbowego. Co to ma byc?
        Do Urzedu Finasowego tak- to wlasnie stwierdzilem.
        Natomiast do banku?
        Oczywiscie, ze w praktyce Banki, ktore udzielaja kredytow chca sobie dokladnie
        zobaczyc np den Jahresabschluss,ale nie znam ma na to paragrafu
        Na koncu dodaje § 325 HGB o Offenlegung czy tez Publizitätspflicht - moze o to
        chodzilo Tobie takze z bankami; np Stakeholder-Option?
        Konkluzja

W praktyce przedsiebiorstwa,ktore ich Jahresabschluss(nie pisze teraz tutaj o
        niuansach, co do publikacji GuV etc) publikuja(§ 325HGB) robia osobno
        Handelsbilanz i Steuerbilanz.
        Natomiast, te ktore nie maja obowazku publikacji preparuja najczesciej tylko
        jeden Bilanz,ktory tak Steuer- jak i Handelsbilanz jest-dlaczego?
        dlatego,ze juz podczas prac konczacych Geschäftsjahr uwzglednione zostaly
        steuerrechtliche Bewertungsmöglichkeiten.

• wiki113 Re: Bilanzbuchhalter 26.04.07, 13:03
          dla banku przekazuje sie dokumenty zgodnie z umowa kredytowa zazwyczaj Bilanz w
          celu poinformowania kredytodawcy o sytuacji firmy, czeset tez sa do tego inne
          informacje finansowe np wyliczenia kowenantow okreslonych w umowie
        • info-tw Re: Bilanzbuchhalter 26.04.07, 13:56
          ardzo dziekuje za obszerna odpowiedz. Chodzilo mi o Steuerbilanz i
          Handelsbilanz. Steuerbilanz robi sie dla Finanzamtu a po co Handelsbilanz?
          • aptus Re: Bilanzbuchhalter 26.04.07, 14:19
            info-tw napisała:

> ardzo dziekuje za obszerna odpowiedz. Chodzilo mi o Steuerbilanz i
            > Handelsbilanz. Steuerbilanz robi sie dla Finanzamtu a po co Handelsbilanz?

Napisalem przeciez
        • info-tw Re: Bilanzbuchhalter 26.04.07, 14:05
          I jeszcze jedno pytanki. Massgeblichkeitsprinzip - zasada miarodajnosci. Co
          oznacza to pojecie?
          • aptus Re: Bilanzbuchhalter 26.04.07, 14:26
            info-tw napisała:

> I jeszcze jedno pytanki. Massgeblichkeitsprinzip - zasada miarodajnosci. Co
            > oznacza to pojecie?

Przypomnij sobie konstelacje Bilanz -Steuerbilanz; Bilanz jest Basis i
            Grundlage dla Steuerbilanz-jak juz wspomnialem skorygowany optymalnie Bilanz

Maßgeblichkeitsprinzip
            Nach diesem Prinzip ist für die steuerliche Gewinnermittlung für
            Gewerbetreibende die nach den Grundsätzen ordnungsmäßiger Buchführung erstellte
            Handelsbilanz maßgeblich (§ 5 EStG). D. h., die Ansätze der Handelsbilanz für
            die Steuerbilanz sind bindend, soweit nicht steuerliche Vorschriften zu
            beachten sind. Soweit Vorschriften der Handelsbilanz den steuerlichen
            Spezialvorschriften widersprechen, sind diese entsprechend zu korrigieren. Die
            Nutzung steuerlicher Vorteile setzt einen entsprechenden Ansatz in der
            Handelsbilanz voraus (umgekehrte Maßgeblichkeit).

Grundsatz, der besagt, daß Gewerbetreibende bei ihrer Bilanzierung das
            Betriebsvermögen anzusetzen haben, das nach handelsrechtlichen Grundsätzen
            ordnungsmäßiger Buchführung (GoB) anzusetzen ist, § 5 Abs. 1 Satz 1 EStG.

Aufgrund des sogenannten umgekehrten Maßgeblichkeitsprinzips dürfen steuerliche
            Wahlrechte bei der steuerlichen Gewinnermittlung nur in Übereinstimmung mit dem
            handelsrechtlichen Jahresabschluß ausgeübt werden. Die sogenannte verlängerte
            Maßgeblichkeit besagt, daß grundsätzlich die Steuerbilanzwerte in die
            Vermögensaufstellung zu übernehmen sind.

• info-tw Re: Bilanzbuchhalter 26.04.07, 14:54
              Wielkie dzieki.
              • aptus Re: Bilanzbuchhalter 26.04.07, 15:33
                info-tw napisała:

> Wielkie dzieki.

Chetnie, prosze.
                • info-tw Re: Bilanzbuchhalter 26.04.07, 16:03
                  To dobrze, bo ja jeszcze pewnie tu wroce z nastepnymi pytaniami. To dopiero moj
                  poczatek.
                  • aptus Re: Bilanzbuchhalter 28.04.07, 12:07
                    Zaden problem.W forum jestem co prawdanie czesto,ale jak zajrze i bede znal
                    odpowiedz to chetnie.
                    milego weekendu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka