info-tw 22.04.07, 18:40 Czy zdawal ktos moze egzaminy na Bilanzbuchhalter? Mam pare pytan? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
info-tw Re: Bilanzbuchhalter 23.04.07, 23:05 No nie to moze jest ktos po BWL? Albo ktos kto mi wyjasni (nie przetlumaczy) jaka roznica jest pomiedzy zwyklym Bilansem a Steuerbilanz? Ktos mi powiedzial ze Bilans sporzadza sie dla Banku i dla Urzedu Skarbowego. Co to ma byc? Jestem dopiero po pierwszej lekcji Bilanzsteuerrecht i nie zabardzo lapie. A moja praktyke zawodowa odbylam 10 lat temu w Polsce i teraz nic nie pamietam. Odpowiedz Link
aptus Re: Bilanzbuchhalter 26.04.07, 11:48 info-tw napisała: > No nie to moze jest ktos po BWL? jeszcze nie po.Co prawda to moj Nebenfach,ale mysle,ze spoko dam Tobie odpowiedz Albo ktos kto mi wyjasni (nie przetlumaczy) > jaka roznica jest pomiedzy zwyklym Bilansem a Steuerbilanz? Steuerbilanz sluzy do wyznaczenia podatku i oddaje sie go do Finanzamt( razem z Jahresabschluss; Bilanz + GuV).Nie trzeba trzymac jego 10 lat. Bilanz natomiast- oddaje sie do Finanzamt(moze wyslac z powrotem ale nie musi) ale duplikat zachowuje przedsiebiorstwo razem z Inventar- koniecznosc! 10 lat § 257 Abs. 4 HGB Steuerbilanz nie moze sie zasadniczo roznic od normalnego Bilanz(§ 266 HGB)- interpretuje sie go jako skorygowany Bilanz ale koniecznie wg. podatkowych przepisow.Tutaj wazny jest Maßgeblichkeitsprinzip, a jego ominiecie to wyjatki jak np wolne od podatku Rücklagen albo np podatkowe szczegolne odpisy.etc,etc- oczywiscie wtedy trzeba wprowadzic natychmiat uzupelnienie w standartowym bilansie. Ktos mi powiedzial > ze Bilans sporzadza sie dla Banku i dla Urzedu Skarbowego. Co to ma byc? Do Urzedu Finasowego tak- to wlasnie stwierdzilem. Natomiast do banku? Oczywiscie, ze w praktyce Banki, ktore udzielaja kredytow chca sobie dokladnie zobaczyc np den Jahresabschluss,ale nie znam ma na to paragrafu Na koncu dodaje § 325 HGB o Offenlegung czy tez Publizitätspflicht - moze o to chodzilo Tobie takze z bankami; np Stakeholder-Option? Konkluzja W praktyce przedsiebiorstwa,ktore ich Jahresabschluss(nie pisze teraz tutaj o niuansach, co do publikacji GuV etc) publikuja(§ 325HGB) robia osobno Handelsbilanz i Steuerbilanz. Natomiast, te ktore nie maja obowazku publikacji preparuja najczesciej tylko jeden Bilanz,ktory tak Steuer- jak i Handelsbilanz jest-dlaczego? dlatego,ze juz podczas prac konczacych Geschäftsjahr uwzglednione zostaly steuerrechtliche Bewertungsmöglichkeiten. Odpowiedz Link
wiki113 Re: Bilanzbuchhalter 26.04.07, 13:03 dla banku przekazuje sie dokumenty zgodnie z umowa kredytowa zazwyczaj Bilanz w celu poinformowania kredytodawcy o sytuacji firmy, czeset tez sa do tego inne informacje finansowe np wyliczenia kowenantow okreslonych w umowie Odpowiedz Link
info-tw Re: Bilanzbuchhalter 26.04.07, 13:56 ardzo dziekuje za obszerna odpowiedz. Chodzilo mi o Steuerbilanz i Handelsbilanz. Steuerbilanz robi sie dla Finanzamtu a po co Handelsbilanz? Odpowiedz Link
aptus Re: Bilanzbuchhalter 26.04.07, 14:19 info-tw napisała: > ardzo dziekuje za obszerna odpowiedz. Chodzilo mi o Steuerbilanz i > Handelsbilanz. Steuerbilanz robi sie dla Finanzamtu a po co Handelsbilanz? Napisalem przeciez Odpowiedz Link
info-tw Re: Bilanzbuchhalter 26.04.07, 14:05 I jeszcze jedno pytanki. Massgeblichkeitsprinzip - zasada miarodajnosci. Co oznacza to pojecie? Odpowiedz Link
aptus Re: Bilanzbuchhalter 26.04.07, 14:26 info-tw napisała: > I jeszcze jedno pytanki. Massgeblichkeitsprinzip - zasada miarodajnosci. Co > oznacza to pojecie? Przypomnij sobie konstelacje Bilanz -Steuerbilanz; Bilanz jest Basis i Grundlage dla Steuerbilanz-jak juz wspomnialem skorygowany optymalnie Bilanz Maßgeblichkeitsprinzip Nach diesem Prinzip ist für die steuerliche Gewinnermittlung für Gewerbetreibende die nach den Grundsätzen ordnungsmäßiger Buchführung erstellte Handelsbilanz maßgeblich (§ 5 EStG). D. h., die Ansätze der Handelsbilanz für die Steuerbilanz sind bindend, soweit nicht steuerliche Vorschriften zu beachten sind. Soweit Vorschriften der Handelsbilanz den steuerlichen Spezialvorschriften widersprechen, sind diese entsprechend zu korrigieren. Die Nutzung steuerlicher Vorteile setzt einen entsprechenden Ansatz in der Handelsbilanz voraus (umgekehrte Maßgeblichkeit). Grundsatz, der besagt, daß Gewerbetreibende bei ihrer Bilanzierung das Betriebsvermögen anzusetzen haben, das nach handelsrechtlichen Grundsätzen ordnungsmäßiger Buchführung (GoB) anzusetzen ist, § 5 Abs. 1 Satz 1 EStG. Aufgrund des sogenannten umgekehrten Maßgeblichkeitsprinzips dürfen steuerliche Wahlrechte bei der steuerlichen Gewinnermittlung nur in Übereinstimmung mit dem handelsrechtlichen Jahresabschluß ausgeübt werden. Die sogenannte verlängerte Maßgeblichkeit besagt, daß grundsätzlich die Steuerbilanzwerte in die Vermögensaufstellung zu übernehmen sind. Odpowiedz Link
aptus Re: Bilanzbuchhalter 26.04.07, 15:33 info-tw napisała: > Wielkie dzieki. Chetnie, prosze. Odpowiedz Link
info-tw Re: Bilanzbuchhalter 26.04.07, 16:03 To dobrze, bo ja jeszcze pewnie tu wroce z nastepnymi pytaniami. To dopiero moj poczatek. Odpowiedz Link
aptus Re: Bilanzbuchhalter 28.04.07, 12:07 Zaden problem.W forum jestem co prawdanie czesto,ale jak zajrze i bede znal odpowiedz to chetnie. milego weekendu Odpowiedz Link