Dodaj do ulubionych

ME2012 - w Polsce panuje prawie stan posp.

11.06.07, 00:03
ruszenia, a wczoraj czytalam, ze ekonomicznie w Niemczech nie przynioslo - w
dodatku jako MS - ani spodziewanych ogromnych zyskow, ani ozywienia
konjunktury dlugofalowego.

A w Polsce plany, plany, autostrady, boiska...
Obserwuj wątek
    • ro-bert Re: ME2012 - w Polsce panuje prawie stan posp. 11.06.07, 00:57
      ggigus napisała:

> ruszenia, a wczoraj czytalam, ze ekonomicznie w Niemczech nie przynioslo - w
      > dodatku jako MS - ani spodziewanych ogromnych zyskow, ani ozywienia
      > konjunktury dlugofalowego.
      >
      > A w Polsce plany, plany, autostrady, boiska...

I w zwiazku z tym proponujesz odwolac ME w Polsce? Czy moze masz jakas, jeszcze
      bardziej rewelacyjna propozycje.... wybacz ale oprocz proby rozruszania forum
      tresci w Twym poscie jakby niewiele.

Jak skonczylo sie to w Niemczech wiedza wszyscy (niektorzy wprawdzie dopiero od
      niedawna ale jednak). Ze w Polsce uwielbia sie "akcje" wiadomo juz od czasow
      komuny (mysle, ze i dla mlodszego pokolenia nie jest to tajemnica). Wiec co?
      Czego oczekujesz? Pisz smialo. Postaram sie zadoscuczynic Twoim zyczeniom :)
      • ggigus robercie, atakujesz mnie personalnie, skoro 11.06.07, 01:04
        piszesz:

I w zwiazku z tym proponujesz odwolac ME w Polsce? Czy moze masz jakas, jeszcze
        bardziej rewelacyjna propozycje.... wybacz ale oprocz proby rozruszania forum
        tresci w Twym poscie jakby niewiele.

niestety, nie pisalam o tym
        to sa twoje, dosc bledne, interpretacje mióich pogladow

nie, nie mam zamiaru rozruszac forum, ono ma sie dobrze

po prostu sledze dykusje o ME na lamach GW, widze plany wielu stadionow, lotnisk
        i wiele nadziei na wzrost gosp. i na dzieci, i czytalam wczoraj krotka notke o
        dlugofalowych skutkach ekonomicznych nieco wiekszej imprezy tego samego kalibru

niestety, o odwolaniu nie bylo mowy i smiem doszukiwac cie w twoim poscie malej
        zlosliwosci pod moim adresem
        a moze sie myle...?

a jak sie WM skonczylo? finalem, innego konca jednak nie przewidziano
        malo tego, taki sam koniec wroze ME, w dodatku bedzie to mecz w Kijowie
        tu wyznam, ze nie rozumiem twoich refleksji o koncu WM czy EM
        • magnusg Re: robercie, atakujesz mnie personalnie, skoro 11.06.07, 11:16
          tak naprawde trudno jest zweryfikowac wszystkie korzysci plynace z takiej
          imprezy.Nie chodzi tu przeciez tylko o liczby, ktore mozna bez problemu
          podliczyc(zyski ze sprzedazy biletow,praw do transmisji TV,zyski hoteli czy
          restauracji itd),ale tez o takie efekty jak poprawa wizerunku kraju czy darmowa
          reklama wyznaczona tym, ze przez kilka tygodni wszystkie media na swiecie beda
          o Polsce i Ukrainie pisac.
          Wedlug mnie ME sa bardziej korzystna impreza niz n.p. wystawa Expo, po ktorej z
          reguly zostaje infrastruktura, ktorej nikt nie potrzebuje.Tutaj zostanie
          przynajmniej kilka stadionow z ktorych bedzie pozytek dla klubow i mlodziezy.
          A drogi,mosty itd i tak trzeba wybudowac-czy na ME czy nie.
        • ro-bert Re: robercie, atakujesz mnie personalnie, skoro 11.06.07, 15:18
          ggigus napisała:

> piszesz:
          >
          > I w zwiazku z tym proponujesz odwolac ME w Polsce? Czy moze masz jakas,
          jeszcze
          > bardziej rewelacyjna propozycje.... wybacz ale oprocz proby rozruszania forum
          > tresci w Twym poscie jakby niewiele.
          >
          >
          > niestety, nie pisalam o tym
          > to sa twoje, dosc bledne, interpretacje mióich pogladow

No wlasnie, o czym to Ty wlasciwie pisalas :)
          Powtarzanie faktow, ktore znalezc mozna w pierwszej lepszej gazecie bez wlasnej
          interpretacji/oceny/kontrpropozycji wzbudza u mnie zawsze ciekawosc co autor
          takiego watka chcial naprawde powiedziec;) Stad moje pytanie o Twoje
          propozycje, ktore to zupelnie nieslusznie potraktowalas jako nadinterpretacje
          wlasnych pogladow.

> po prostu sledze dykusje o ME na lamach GW, widze plany wielu stadionow,
          >lotnisk i wiele nadziei na wzrost gosp. i na dzieci, i czytalam wczoraj krotka
          >notke o dlugofalowych skutkach ekonomicznych nieco wiekszej imprezy tego
          >samego kalibru

No i? Moze cos na temat wynikow tego sledztwa?

> niestety, o odwolaniu nie bylo mowy i smiem doszukiwac cie w twoim poscie
          >malej zlosliwosci pod moim adresem

Tej ostatniej doszukujesz sie nota bene bardzo czesto... i bardzo czesto masz
          racje ;) Nie zastanawia Cie to?

> tu wyznam, ze nie rozumiem twoich refleksji o koncu WM czy EM

To nie sa refleksje, to stwierdzenie (w nawiazaniu do Twojej pierwotnej
          wypowiedzi) iz skutki jakie przyniosly dla BRD mistrzostwa swiata sa dosc
          dobrze znane i mozna o nich w wielu zrodlach przeczytac.
          • ggigus jesli nie wiesz, o czym pisalam, podaj cytat, ktor 11.06.07, 17:10
            y sprawial ci trudnosc, zamiast bawic sie w przypuszczenia, ze chce odwolania ME

to proste, prawda?

owszem, zastawiaja mnie zlosliwosci pod moim adresem, zabawy nickami, gdy brak
            pogladow, itepe

ale wiesz z doswiadczenia wiem, ze niektorzy ludzie uwazaja forum za rong bokserski
            i wola zlosliwosci zamiast wymiany zdan
            chetnie posluze cytatami, takze z ciebie
            moze to stad te zlosliwosci - walcze, wiec jestem??
            jak sadzisz, ro-bercie?

co do konca MS czy ME - ekonomicznie rzecz biorac, bo ja o tym pisalam, niezbyt
            to ozywilo gospodarke niemiecka

a co Ty myslisz tutaj:
            iz skutki jakie przyniosly dla BRD mistrzostwa swiata sa dosc
            > dobrze znane i mozna o nich w wielu zrodlach przeczytac.

przyznam szczerze, ze nie wiem, o co chodzi
            patriotyzm? wymachiwanie flaga? tak sobie przypuszczam
            • ro-bert Re: jesli nie wiesz, o czym pisalam, podaj cytat, 11.06.07, 22:33
              ggigus napisała:

> co do konca MS czy ME - ekonomicznie rzecz biorac, bo ja o tym pisalam,
              > niezbyt to ozywilo gospodarke niemiecka

No wlasnie, tyle tylko, ze to nie jest zadnym odkryciem :)

> przyznam szczerze, ze nie wiem, o co chodzi
              > patriotyzm? wymachiwanie flaga? tak sobie przypuszczam

Popatrz teraz na to jak Ty prowadzisz dyskusje z innymi. Nawet gdy sie z kims
              zgadzasz (bo jak juz wyzej wspomnialem co do efektow jaki przynioslo WM sie
              akurat zgadzamy) nie potrafisz powstrzymac sie od ironii i zlosliwosci. Moze
              stad wlasnie takie a nie inne reakcje na Twe posty...
              • ggigus to nie jest zlosliwosc 12.06.07, 14:36
                1) nie kazdy post musi byc odkrywczy
                2) to nie mam nadzieje na ogromne zyski, a ci, ktorzy scigneli ME 2012 - w tym
                samym roku, co olimpiada w Londynie
                3)to nie jets zlosliwosc, nie rozumiem, co masz na mysli - piszac zmiany w De
                to mi wpadlo jako 1. do glowy- moda na patriotyzm, za ktora nie przepadam

rzadko bywam zlosliwa, irytuja mnie ad personam np.
                • ro-bert Re: to nie jest zlosliwosc 12.06.07, 15:24
                  ggigus napisała:

> 3)to nie jets zlosliwosc,

Oczywiscie, Ggigusiu, to nie jest zlosliwosc bo w Twoim wykonaniu wiele rzeczy
                  nazywa sie inaczej niz u innych :) Zlosliwosci to "wpadanie do glowy", bledy
                  (ktore tak lubisz innym wytykac) to np. "slowotworstwo". Jestes naprawde
                  rozbrajajaca...

> rzadko bywam zlosliwa, irytuja mnie ad personam np.

Ja zaczynam powaznie wierzyc, ze Ty naprawde nie dostrzegasz tego, jak bardzo
                  sie kompromitujesz piszac zdania takie jak powyzsze... No coz, spojrzenie w
                  lustro przychodzi niektorym naprawde z wielkim trudem :)
                  • ggigus ad personam musisz sobie dyskutowac sam, papapa 13.06.07, 16:20

• ro-bert Re: ad personam musisz sobie dyskutowac sam, papa 13.06.07, 16:58
                      W kwestii formalnej: "musisz sobie dyskutowac" to jeden z Twoich eksperymentow
                      jezykowych czy jezyk polski rzeczywiscie w ciagu ostatnich 20 lat az tak sie
                      zmienil?
                      • ggigus mozesz rozumiec moje slowa, jak chcesz . jako 13.06.07, 23:51
                        eksperymenty, jako ironie - sobie sam, jak chcesz ro-bercie
                        ale sam, bo dysktutowania na poziomie ad personam jest po prostu dla drugiej
                        strony nudne
                        papapapapapa
                        • ro-bert Re: mozesz rozumiec moje slowa, jak chcesz . jako 14.06.07, 10:14
                          ggigus napisała:

> eksperymenty, jako ironie - sobie sam, jak chcesz ro-bercie
                          > ale sam, bo dysktutowania na poziomie ad personam jest po prostu dla drugiej
                          > strony nudne
                          > papapapapapa

Oto przyklad rzeczowej dyskusji. Ja zadaje konkretne pytanie a Ty zamiast
                          odpowiedzi jakies metne tlumaczenia nie na temat plus to Twoje "papapapapa..."
                          No zalamac sie mozna

PS
                          Az takie nudne to dla Ciebie byc nie moze skoro tak wytrwale odpowiadasz :)
    • mazur39 ...bo chleba nie brak, lecz rośnie popyt 11.06.07, 05:08
      na igrzyska... (W co się bawić? - Wojciech Młynarski).
      Zajmuj się Polonia swoimi problemami w nowej ojczyźnie. Nie wszystko co
      czytasz, jest obiektywne. W przeciwieństwie do Niemiec gospodarka polska nie
      potrzebuje ożywienia, raczej przyhamowania tempa, bo powoli mamy do czynienia z
      przegrzaniem konjunktury. Zaczyna brakować rąk do pracy. "Interwencyjny" wzrost
      płac grozi inflacją. A plany rozwoju infrastruktury? Bardzo dobrze, że są.
      Przynajmniej wydatki z budżetu będą sensowniejsze, a nie na czystą konsumpcję.
      A cudów po samych mistrzostwach nie oczekujmy, poza właśnie rozbudową
      autostrad, linii kolejowych, stadionów i hoteli. Pozostanie wizerunek Polski w
      świecie i oczekiwać możemy wzrostu przyjazdów turystycznych w latach następnych.

P.S. W 2012 odbywają się też igrzyska olimpijskie w Londynie. Na ten rok
      zaplanowałem też wejście do zarządu spółki, w której jestem zatrudniony. Mam
      jeszcze pięć lat czasu.;-)
      • ggigus no wlasnie 2012 igrzyska - tak sobie pomyslalam, 11.06.07, 13:17
        ze dwoch takich imprez nie da sie naraz sensownie wypromowac i i zainteresowac
        ludzi, tym bardziej ze jedna na skale swiatowa i to nie sa ME

tyle ze nie wiem, czy budowa boisk to sensowny pomysl
        budowa autostrad - hm, powoduje po prostu wiekszy ruch samochody
        bo o rozbudowie linii kolejowych malo czytalam i slyszalam, raczej chodzi o
        boiska, lotniska i autostrady

a czym ja sie zjamowac bede, to moja rzecz!
        w koncu nie wiadomo, gdzie 2012 bede, czy zajmowanie sie wtdy Polonia bedzie
        mialo jeszcze sens?
        • margo125 Re: no wlasnie 2012 igrzyska - tak sobie pomyslal 11.06.07, 13:55
          Jak ja licze na ta zapowiadana rozbudowe drog i autostrad! Dziurawe drogi w PL,
          wielogodzinne korki w miescie zniesmaczyly moj ostatni wyjazd do PL, o
          komunikacji miejskiej nie wspomne. Ciekawym zjawiskiem ,ktory swiadomie
          zaobserwolam podczas mojego ostatniego pobytu w Pl, sa coraz czesciej
          wystepujace odnowione fasady domow tudziez blokow, niestety zbyt czesto
          pomalowane na wsciekle obrzydliwe kolory: cale osiedla w krzykliwym seledynie,
          domy prywatne niestety w wiekszosci w nieciekawej kolorystyce (w DE to
          wyjatki). A moze to ja przywyklam juz do innej estetyki?
          • polaola Margo ... 11.06.07, 14:36
            margo125 napisała:
            > Ciekawym zjawiskiem ,ktory swiadomie
            > zaobserwolam podczas mojego ostatniego pobytu w Pl, sa coraz czesciej
            > wystepujace odnowione fasady domow tudziez blokow, niestety zbyt czesto
            > pomalowane na wsciekle obrzydliwe kolory: cale osiedla w krzykliwym seledynie
            Margo, czy Ty przypadkiem nie bylas w Zielonej Gorze ?
            • margo125 Re: Margo ... 11.06.07, 14:54
              Z twojego pytania wnosze, ze opisane zjawisko daltonizmu, czy kolorystycznego
              bezguscia (tak wiem o gustach sie nie dyskutuje) ma wymiar ponadregionalny. Ja
              przed oczami mialam jak zywo Wroclaw. Pozdrawiam.
              • ggigus w latach 90 we Wroclawiu ez byly sec. kamienice 11.06.07, 17:12
                w bezowomajtkowych kolorach, potem byly seledyny i zolcie

nie wiem, skad to sie bierze

ale fakt, ostatnio wpadl mi w oko taki majtkowy dom w Monachium i to jest wyjatek
      • ortomio_29 Re: ...bo chleba nie brak, lecz rośnie popyt 12.06.07, 12:48
        Trzymam kciuki za spelnienie planow!
        • mazur39 danke Anke! 12.06.07, 15:46
          do tej pory wszystko zgodnie z planem ;-)
    • mazur39 Polska więcej skorzysta, ponieważ 11.06.07, 16:53
      zostanie rozbudowana infrastruktura. Nawet Podkarpacie, czyli Rzeszów, Przemyśl
      skorzystają na bliskości z Ukrainą.
      gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4215879.html
      A to co zostanie zbudowane, zmodenizowane pozostanie już. Przyzwoite stadiony
      piłkarskie jako areny różnych imprez, niekoniecznie sportowych.
      • konrad-walenrod Stadion Rodziny Kaczyńskich 14.06.07, 08:35

mazur39 napisał:
        Polska więcej skorzysta
        =============================

Genał! Der Ost-West Handel wird zukünftig in einer noblen Umgebung stattfinden.

Im renovierten Stadion 10-Sięciolecia Polski Ludowej.

Oder wird die OJRO - 2012 - Stätte umgenannt in Stadion Rodziny Kaczyńskich?
        (Mutter, Schwiegertochter, Enkelin und Katze inbegriffen.)
    • fan.club Euro 2012: szczęść Boże! 11.06.07, 17:16
      www.sport.pl/pilka/0,80056.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka