ggigus 11.06.07, 00:03 ruszenia, a wczoraj czytalam, ze ekonomicznie w Niemczech nie przynioslo - w dodatku jako MS - ani spodziewanych ogromnych zyskow, ani ozywienia konjunktury dlugofalowego. A w Polsce plany, plany, autostrady, boiska... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ro-bert Re: ME2012 - w Polsce panuje prawie stan posp. 11.06.07, 00:57 ggigus napisała: > ruszenia, a wczoraj czytalam, ze ekonomicznie w Niemczech nie przynioslo - w > dodatku jako MS - ani spodziewanych ogromnych zyskow, ani ozywienia > konjunktury dlugofalowego. > > A w Polsce plany, plany, autostrady, boiska... I w zwiazku z tym proponujesz odwolac ME w Polsce? Czy moze masz jakas, jeszcze bardziej rewelacyjna propozycje.... wybacz ale oprocz proby rozruszania forum tresci w Twym poscie jakby niewiele. Jak skonczylo sie to w Niemczech wiedza wszyscy (niektorzy wprawdzie dopiero od niedawna ale jednak). Ze w Polsce uwielbia sie "akcje" wiadomo juz od czasow komuny (mysle, ze i dla mlodszego pokolenia nie jest to tajemnica). Wiec co? Czego oczekujesz? Pisz smialo. Postaram sie zadoscuczynic Twoim zyczeniom :) Odpowiedz Link
ggigus robercie, atakujesz mnie personalnie, skoro 11.06.07, 01:04 piszesz: I w zwiazku z tym proponujesz odwolac ME w Polsce? Czy moze masz jakas, jeszcze bardziej rewelacyjna propozycje.... wybacz ale oprocz proby rozruszania forum tresci w Twym poscie jakby niewiele. niestety, nie pisalam o tym to sa twoje, dosc bledne, interpretacje mióich pogladow nie, nie mam zamiaru rozruszac forum, ono ma sie dobrze po prostu sledze dykusje o ME na lamach GW, widze plany wielu stadionow, lotnisk i wiele nadziei na wzrost gosp. i na dzieci, i czytalam wczoraj krotka notke o dlugofalowych skutkach ekonomicznych nieco wiekszej imprezy tego samego kalibru niestety, o odwolaniu nie bylo mowy i smiem doszukiwac cie w twoim poscie malej zlosliwosci pod moim adresem a moze sie myle...? a jak sie WM skonczylo? finalem, innego konca jednak nie przewidziano malo tego, taki sam koniec wroze ME, w dodatku bedzie to mecz w Kijowie tu wyznam, ze nie rozumiem twoich refleksji o koncu WM czy EM Odpowiedz Link
magnusg Re: robercie, atakujesz mnie personalnie, skoro 11.06.07, 11:16 tak naprawde trudno jest zweryfikowac wszystkie korzysci plynace z takiej imprezy.Nie chodzi tu przeciez tylko o liczby, ktore mozna bez problemu podliczyc(zyski ze sprzedazy biletow,praw do transmisji TV,zyski hoteli czy restauracji itd),ale tez o takie efekty jak poprawa wizerunku kraju czy darmowa reklama wyznaczona tym, ze przez kilka tygodni wszystkie media na swiecie beda o Polsce i Ukrainie pisac. Wedlug mnie ME sa bardziej korzystna impreza niz n.p. wystawa Expo, po ktorej z reguly zostaje infrastruktura, ktorej nikt nie potrzebuje.Tutaj zostanie przynajmniej kilka stadionow z ktorych bedzie pozytek dla klubow i mlodziezy. A drogi,mosty itd i tak trzeba wybudowac-czy na ME czy nie. Odpowiedz Link
ro-bert Re: robercie, atakujesz mnie personalnie, skoro 11.06.07, 15:18 ggigus napisała: > piszesz: > > I w zwiazku z tym proponujesz odwolac ME w Polsce? Czy moze masz jakas, jeszcze > bardziej rewelacyjna propozycje.... wybacz ale oprocz proby rozruszania forum > tresci w Twym poscie jakby niewiele. > > > niestety, nie pisalam o tym > to sa twoje, dosc bledne, interpretacje mióich pogladow No wlasnie, o czym to Ty wlasciwie pisalas :) Powtarzanie faktow, ktore znalezc mozna w pierwszej lepszej gazecie bez wlasnej interpretacji/oceny/kontrpropozycji wzbudza u mnie zawsze ciekawosc co autor takiego watka chcial naprawde powiedziec;) Stad moje pytanie o Twoje propozycje, ktore to zupelnie nieslusznie potraktowalas jako nadinterpretacje wlasnych pogladow. > po prostu sledze dykusje o ME na lamach GW, widze plany wielu stadionow, >lotnisk i wiele nadziei na wzrost gosp. i na dzieci, i czytalam wczoraj krotka >notke o dlugofalowych skutkach ekonomicznych nieco wiekszej imprezy tego >samego kalibru No i? Moze cos na temat wynikow tego sledztwa? > niestety, o odwolaniu nie bylo mowy i smiem doszukiwac cie w twoim poscie >malej zlosliwosci pod moim adresem Tej ostatniej doszukujesz sie nota bene bardzo czesto... i bardzo czesto masz racje ;) Nie zastanawia Cie to? > tu wyznam, ze nie rozumiem twoich refleksji o koncu WM czy EM To nie sa refleksje, to stwierdzenie (w nawiazaniu do Twojej pierwotnej wypowiedzi) iz skutki jakie przyniosly dla BRD mistrzostwa swiata sa dosc dobrze znane i mozna o nich w wielu zrodlach przeczytac. Odpowiedz Link
ggigus jesli nie wiesz, o czym pisalam, podaj cytat, ktor 11.06.07, 17:10 y sprawial ci trudnosc, zamiast bawic sie w przypuszczenia, ze chce odwolania ME to proste, prawda? owszem, zastawiaja mnie zlosliwosci pod moim adresem, zabawy nickami, gdy brak pogladow, itepe ale wiesz z doswiadczenia wiem, ze niektorzy ludzie uwazaja forum za rong bokserski i wola zlosliwosci zamiast wymiany zdan chetnie posluze cytatami, takze z ciebie moze to stad te zlosliwosci - walcze, wiec jestem?? jak sadzisz, ro-bercie? co do konca MS czy ME - ekonomicznie rzecz biorac, bo ja o tym pisalam, niezbyt to ozywilo gospodarke niemiecka a co Ty myslisz tutaj: iz skutki jakie przyniosly dla BRD mistrzostwa swiata sa dosc > dobrze znane i mozna o nich w wielu zrodlach przeczytac. przyznam szczerze, ze nie wiem, o co chodzi patriotyzm? wymachiwanie flaga? tak sobie przypuszczam Odpowiedz Link
ro-bert Re: jesli nie wiesz, o czym pisalam, podaj cytat, 11.06.07, 22:33 ggigus napisała: > co do konca MS czy ME - ekonomicznie rzecz biorac, bo ja o tym pisalam, > niezbyt to ozywilo gospodarke niemiecka No wlasnie, tyle tylko, ze to nie jest zadnym odkryciem :) > przyznam szczerze, ze nie wiem, o co chodzi > patriotyzm? wymachiwanie flaga? tak sobie przypuszczam Popatrz teraz na to jak Ty prowadzisz dyskusje z innymi. Nawet gdy sie z kims zgadzasz (bo jak juz wyzej wspomnialem co do efektow jaki przynioslo WM sie akurat zgadzamy) nie potrafisz powstrzymac sie od ironii i zlosliwosci. Moze stad wlasnie takie a nie inne reakcje na Twe posty... Odpowiedz Link
ggigus to nie jest zlosliwosc 12.06.07, 14:36 1) nie kazdy post musi byc odkrywczy 2) to nie mam nadzieje na ogromne zyski, a ci, ktorzy scigneli ME 2012 - w tym samym roku, co olimpiada w Londynie 3)to nie jets zlosliwosc, nie rozumiem, co masz na mysli - piszac zmiany w De to mi wpadlo jako 1. do glowy- moda na patriotyzm, za ktora nie przepadam rzadko bywam zlosliwa, irytuja mnie ad personam np. Odpowiedz Link
ro-bert Re: to nie jest zlosliwosc 12.06.07, 15:24 ggigus napisała: > 3)to nie jets zlosliwosc, Oczywiscie, Ggigusiu, to nie jest zlosliwosc bo w Twoim wykonaniu wiele rzeczy nazywa sie inaczej niz u innych :) Zlosliwosci to "wpadanie do glowy", bledy (ktore tak lubisz innym wytykac) to np. "slowotworstwo". Jestes naprawde rozbrajajaca... > rzadko bywam zlosliwa, irytuja mnie ad personam np. Ja zaczynam powaznie wierzyc, ze Ty naprawde nie dostrzegasz tego, jak bardzo sie kompromitujesz piszac zdania takie jak powyzsze... No coz, spojrzenie w lustro przychodzi niektorym naprawde z wielkim trudem :) Odpowiedz Link
ro-bert Re: ad personam musisz sobie dyskutowac sam, papa 13.06.07, 16:58 W kwestii formalnej: "musisz sobie dyskutowac" to jeden z Twoich eksperymentow jezykowych czy jezyk polski rzeczywiscie w ciagu ostatnich 20 lat az tak sie zmienil? Odpowiedz Link
ggigus mozesz rozumiec moje slowa, jak chcesz . jako 13.06.07, 23:51 eksperymenty, jako ironie - sobie sam, jak chcesz ro-bercie ale sam, bo dysktutowania na poziomie ad personam jest po prostu dla drugiej strony nudne papapapapapa Odpowiedz Link
ro-bert Re: mozesz rozumiec moje slowa, jak chcesz . jako 14.06.07, 10:14 ggigus napisała: > eksperymenty, jako ironie - sobie sam, jak chcesz ro-bercie > ale sam, bo dysktutowania na poziomie ad personam jest po prostu dla drugiej > strony nudne > papapapapapa Oto przyklad rzeczowej dyskusji. Ja zadaje konkretne pytanie a Ty zamiast odpowiedzi jakies metne tlumaczenia nie na temat plus to Twoje "papapapapa..." No zalamac sie mozna PS Az takie nudne to dla Ciebie byc nie moze skoro tak wytrwale odpowiadasz :) Odpowiedz Link
mazur39 ...bo chleba nie brak, lecz rośnie popyt 11.06.07, 05:08 na igrzyska... (W co się bawić? - Wojciech Młynarski). Zajmuj się Polonia swoimi problemami w nowej ojczyźnie. Nie wszystko co czytasz, jest obiektywne. W przeciwieństwie do Niemiec gospodarka polska nie potrzebuje ożywienia, raczej przyhamowania tempa, bo powoli mamy do czynienia z przegrzaniem konjunktury. Zaczyna brakować rąk do pracy. "Interwencyjny" wzrost płac grozi inflacją. A plany rozwoju infrastruktury? Bardzo dobrze, że są. Przynajmniej wydatki z budżetu będą sensowniejsze, a nie na czystą konsumpcję. A cudów po samych mistrzostwach nie oczekujmy, poza właśnie rozbudową autostrad, linii kolejowych, stadionów i hoteli. Pozostanie wizerunek Polski w świecie i oczekiwać możemy wzrostu przyjazdów turystycznych w latach następnych. P.S. W 2012 odbywają się też igrzyska olimpijskie w Londynie. Na ten rok zaplanowałem też wejście do zarządu spółki, w której jestem zatrudniony. Mam jeszcze pięć lat czasu.;-) Odpowiedz Link
ggigus no wlasnie 2012 igrzyska - tak sobie pomyslalam, 11.06.07, 13:17 ze dwoch takich imprez nie da sie naraz sensownie wypromowac i i zainteresowac ludzi, tym bardziej ze jedna na skale swiatowa i to nie sa ME tyle ze nie wiem, czy budowa boisk to sensowny pomysl budowa autostrad - hm, powoduje po prostu wiekszy ruch samochody bo o rozbudowie linii kolejowych malo czytalam i slyszalam, raczej chodzi o boiska, lotniska i autostrady a czym ja sie zjamowac bede, to moja rzecz! w koncu nie wiadomo, gdzie 2012 bede, czy zajmowanie sie wtdy Polonia bedzie mialo jeszcze sens? Odpowiedz Link
margo125 Re: no wlasnie 2012 igrzyska - tak sobie pomyslal 11.06.07, 13:55 Jak ja licze na ta zapowiadana rozbudowe drog i autostrad! Dziurawe drogi w PL, wielogodzinne korki w miescie zniesmaczyly moj ostatni wyjazd do PL, o komunikacji miejskiej nie wspomne. Ciekawym zjawiskiem ,ktory swiadomie zaobserwolam podczas mojego ostatniego pobytu w Pl, sa coraz czesciej wystepujace odnowione fasady domow tudziez blokow, niestety zbyt czesto pomalowane na wsciekle obrzydliwe kolory: cale osiedla w krzykliwym seledynie, domy prywatne niestety w wiekszosci w nieciekawej kolorystyce (w DE to wyjatki). A moze to ja przywyklam juz do innej estetyki? Odpowiedz Link
polaola Margo ... 11.06.07, 14:36 margo125 napisała: > Ciekawym zjawiskiem ,ktory swiadomie > zaobserwolam podczas mojego ostatniego pobytu w Pl, sa coraz czesciej > wystepujace odnowione fasady domow tudziez blokow, niestety zbyt czesto > pomalowane na wsciekle obrzydliwe kolory: cale osiedla w krzykliwym seledynie Margo, czy Ty przypadkiem nie bylas w Zielonej Gorze ? Odpowiedz Link
margo125 Re: Margo ... 11.06.07, 14:54 Z twojego pytania wnosze, ze opisane zjawisko daltonizmu, czy kolorystycznego bezguscia (tak wiem o gustach sie nie dyskutuje) ma wymiar ponadregionalny. Ja przed oczami mialam jak zywo Wroclaw. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ggigus w latach 90 we Wroclawiu ez byly sec. kamienice 11.06.07, 17:12 w bezowomajtkowych kolorach, potem byly seledyny i zolcie nie wiem, skad to sie bierze ale fakt, ostatnio wpadl mi w oko taki majtkowy dom w Monachium i to jest wyjatek Odpowiedz Link
ortomio_29 Re: ...bo chleba nie brak, lecz rośnie popyt 12.06.07, 12:48 Trzymam kciuki za spelnienie planow! Odpowiedz Link
mazur39 Polska więcej skorzysta, ponieważ 11.06.07, 16:53 zostanie rozbudowana infrastruktura. Nawet Podkarpacie, czyli Rzeszów, Przemyśl skorzystają na bliskości z Ukrainą. gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4215879.html A to co zostanie zbudowane, zmodenizowane pozostanie już. Przyzwoite stadiony piłkarskie jako areny różnych imprez, niekoniecznie sportowych. Odpowiedz Link
konrad-walenrod Stadion Rodziny Kaczyńskich 14.06.07, 08:35 mazur39 napisał: Polska więcej skorzysta ============================= Genał! Der Ost-West Handel wird zukünftig in einer noblen Umgebung stattfinden. Im renovierten Stadion 10-Sięciolecia Polski Ludowej. Oder wird die OJRO - 2012 - Stätte umgenannt in Stadion Rodziny Kaczyńskich? (Mutter, Schwiegertochter, Enkelin und Katze inbegriffen.) Odpowiedz Link