Dodaj do ulubionych

Bewerbungen schreiben

28.06.07, 14:31
Obserwuj wątek
    • fleischwolf Re: Bewerbungen schreiben 28.06.07, 14:38
      Hab ein kleines Problem, da ich als Anlage zum Bewerbungsschreiben (per E-mail)
      mein gescanntes Diplom und andere Zeugnisse versenden wollte, aber...

eine Datei = 24,8 MB!!!

wie kann ich die denn kleiner machen???

Soll ich nur die beglaubigten Übersetzungen beilegen oder auch das Original???

mfG
      • lunatix Re: Bewerbungen schreiben 28.06.07, 14:53
        Uzyj Kompriemierungsprogramm, np.: WINZIP
        • jessi_a Re: Bewerbungen schreiben 28.06.07, 15:40
          Bewerbung online nalezy do tzw. Kurzbewerbung. napisz list motywacyjny i
          Lebenslauf wyslij jako Anlage (doc-dokument). Maja interes odpowiedza ci.
          • lunatix Re: Bewerbungen schreiben 28.06.07, 15:42
            :))))))))
            no wlasnie gosciowi o to chodzi, ze Anlagen maja powyzej 20 MB !!!!!
            • konrad-walenrod okolo 3000 k 28.06.07, 16:00
              lunatix napisał:

> :))))))))
              > no wlasnie gosciowi o to chodzi, ze Anlagen maja powyzej 20 MB !!!!!
              ==========================
              Rozchodzi sie nie o einen ganzen Aktenordner Anlagen, a tylko o Lebenslauf!

A to bedzie okolo 3000 k
            • fleischwolf Re: Bewerbungen schreiben 28.06.07, 17:09
              chodzi o to (i nie gosciowi, a gościówie), że jedna zeskanowana strona ma 24GB:)
          • ro-bert Re: Bewerbungen schreiben 28.06.07, 16:32
            jessi_a napisała:

> Bewerbung online nalezy do tzw. Kurzbewerbung. napisz list motywacyjny i
            > Lebenslauf wyslij jako Anlage (doc-dokument).

Odradzam wysylania zalacznikow w formacie *.doc
            Przy tego typu okazjach (Bewerbung) stosuje sie raczej format *.pdf

• tasti111 Anhang - Online-Bewerbung 28.06.07, 16:20
        Jesli Twoje zeskanowane zalaczniki sa zapisane jako pojedyncze obrazki to
        sprobuj programem Microsoft Office Picture Manager (jest w pakiecie MS Office).

A wiec jesli masz ten program to klikasz prawym i otworz za pomoca... Tam masz
        mozliwosc zmiany rozmiaru (u mnie np. jedna strona dyplomu zajmuje wtedy ok.
        200kb i nadal jest czytelna).
        Jesli po zmniejszeniu rozmiaru chcesz przeslac wszystkie pliki jako jeden
        zalacznik, uzyj tego programu:

www.freepdfxp.de/
        1) Anleitung lesen
        2) Unbedingt zuerst Ghost Skript installieren.

Powodzenia przy aplikacjach.

• fleischwolf Re: Anhang - Online-Bewerbung 28.06.07, 17:07
          dzięki z radę, spróbowałam, ale przy 200kb nie można się niestety rozczytać...
          nawet przy 500 kb widać niewiele...
          może powysyłam faktycznie na początek same CV i Bewerbungssch., a resztę później???

qrcze, dużo ogłoszeń ma w zwingend erforderlich obsługę TRADOS, ja nie
          pracowałam nigdy z tym programem, jest sens odpowiadać na takie Stellenangebote?
          może daliby mi szansę nauczenia się tegoż:))))

dzięki raz jeszcze wszystkim:)
          • jessi_a Re: Anhang - Online-Bewerbung 28.06.07, 17:15
            no wlasnie i oto chodzi, mozesz smialo pisac Lebenslauf w Wordzie. Bo jak znam
            zycie nie masz Programy do pisania w pdf. Pamietaj Lebenslauf musi byc
            tabelarycznie napisany a jesli masz przestoje np: arbeitslos, lepiej napisz
            Arbeit suchen.
            Ludzie w Personalabteilung nie dostana tylko od ciebie podan ale wierz mi b.
            duza ilosc. Nie maja czasu twoich 20MB otwierac,drukowac i
            czytac. "Anschreiben" musi byc tez staranny, w przeciwnym razei e-mail laduje
            direkt im Papierkorb.
            • alesko Re: Anhang - Online-Bewerbung 28.06.07, 17:23
              w pdf wystarczy dokument zapisac
              a sciagniecie adobe reader jest proste i do tego nic nie kosztuje
              to jest naprawde standard
              co do pisania Anschreiben, cale ksiazki sa na ten temat
              Anschreiben musi byc przede wszystkim przemyslane, malo zdan duzo tresci i
              zadnych oczywistosci (typu pracowalam w biurze jakims tam i zajmowalam sie
              czynnosciami biurowymi)
              pojdz do ksiegarni i poprzegladaj literature Hru, unikniesz prostych bledow
              mi tak doradzil ktos kto zatrudnia pracownikow i zle na tym nie wyszlam
              pozdr
              • fleischwolf wiem, wiem 28.06.07, 17:56
                pracę mgr tez trza było składać w obydwu formatach, więc wiem, jak się to robi...

Lebenslauf już mam, taki tabelaryczny...

gorzej będzie z Anschreiben:|

jutro mam też telefonische Bewerbung w dwóch językach:)
          • jessi_a Re: Anhang - Online-Bewerbung 28.06.07, 17:19
            fleischwolf napisała:

> qrcze, dużo ogłoszeń ma w zwingend erforderlich obsługę TRADOS, ja nie
            > pracowałam nigdy z tym programem, jest sens odpowiadać na takie
            Stellenangebote
            > ?
            niestety musisz znac to jest "Voraussetzung". Trados -Übersetzungsprogramm a
            zreszta poczytaj sobie:
            www.sdl.com/de/products-home/products-home/products-sdltrados.htm
      • caysee Re: Bewerbungen schreiben 28.06.07, 17:55
        Ech! Litosci :) Czemu to piszesz po niemiecku!

Moje CV, skany dyplomow itp. mialy lacznie 8 stron i zajely 700KB. Oryginalow
        nie dawalam, na nic sie to im przeciez nie zda, starcza tlumaczenia.
        Zdjecia po pierwsze pomniejszylam a po drugie skompresowalam do jpg uzywajac
        Photoshopa i opcji Export for Web albo cos takiego. Potem wszystkie obrazki
        ladnie wkleilam do Worda i uzylam PDFWritera, zeby wyeksportowac plik pdf. Jest
        to napewno duzo lepsze niz wysylanie skompresowanych dokumentow. W przypadku pdf
        klikasz raz i od razu widzisz informacje - ladnie posklejane, w sensownej
        kolejnosci. Jakbys obrazki tylko wrzucila do zipa, to po pierwsze trzeba je
        rozpakowac, gdzies zapisac, otwiera sie je niepokolei itp. Co do jakosci juz
        skompresowanych skanow to byla taka sobie, nie najgorsza, czytac sie da, ale nie
        jest wszystko ostre. Mysle, ze lepiej troszke stracic na jakosci, niz wyslac
        komus mega maila. Czesto ludzie w pracy maja ograniczenia, np. u mnie w pracy
        nie da sie trzymac na koncie wiecej niz 100mb, trzeba ciagle archiwizowac na C:
        i to jest wkurzajace. Jak masz juz 90mb i ktos ci wysyla maila ponad 10mb, to
        sie niezle wkurzasz...

Acha, tak poza tym to ja wysylalam w jednym pliku Anschreiben (pdf) z lista
        dalszych zalacznikow, a w drugim pliku (pdf) cv i wszystkie papierki.
      • baerenfang Anschreiben+Lebenslauf reichen 29.06.07, 02:33
        bei Initiativbewerbung aus
    • alesko Re: Bewerbungen schreiben 28.06.07, 17:15
      pdf to standard
      zip i rar juz niekoniecznie
      zeskanuj dokumenty tak aby nie byly zbyt duze (to na pewnop mozna ustawic),
      potem zapisz w pdf
      ja wysylalam tylko tlumaczone,
      jezeli ktos chce takie papiery to trzeba mu je wyslac
      pozdr
    • jessi_a Re: Bewerbungen schreiben 28.06.07, 17:23
      a'propos masz ciekawy blog
      • alesko Re: Bewerbungen schreiben 28.06.07, 17:31
        to do mnie?mnie namierzylas? o rany
        jezeli to do mnie to dziekuje!
        pozdr
        • jessi_a Re: Bewerbungen schreiben 28.06.07, 17:33
          alesko napisała:

> to do mnie?mnie namierzylas? o rany
          > jezeli to do mnie to dziekuje!
          > pozdr

nie tylko autorke pytania
          • alesko Re: Bewerbungen schreiben 28.06.07, 17:35
            ok juz myslalam ze sie zrobie slawna:))))
            pozdr
          • fleischwolf hyh przed chwilą usunęłam 28.06.07, 17:53
            wolę jednak tradycyjny pamiętniczek do szuflady:P
        • michalina1974 alesko, 28.06.07, 17:34

• michalina1974 za szybko poszlo.. :-) alesko 28.06.07, 17:35
          gdzie znajde Twojego bloga? jesli oczywiscie nie jest to tajemnica :-)
          • alesko Re: za szybko poszlo.. :-) alesko 28.06.07, 17:36
            na bloxie
            wpisz w wyszukiwarke: berlinotki i ci wyskoczy
            nie, nie tajemnica on nie jest
            pozdr
    • artur666 Re: Bewerbungen schreiben 29.06.07, 01:55
      E-Mail Anhang ponad 20MB szybko sie uzbiera jak jest schannow swiadectw itp.
      Niektore skrzynki male tez kapacytet na przesylanie Maili do ok. 4 MB. Jesli
      jeszcze ktos surfuje na Modemie 54k to juz wogole nie da sie nic przeslac.
      Dobry dsl i Jak skrzynka da rade to z ponad 20 MB nie ma problemu. Ostatecznie
      zawsze lepiej zapakowac w ZIPa. Zawsze to ulatwia sprawe.
    • saksalainen Zmniejsz ilosc kolorów 29.06.07, 04:33
      Obrazek w formacie JPG ma zawsze 16 mln. kolorów. Bez sensu, jezeli chodzi o czarno-biały dokument - a nawet niech ma niebieski podpis, fioletowe pieczatki i kolorowe logo uniwersytetu, wiecej niz 256 kolorów nie trzeba (ale jezeli jest tylko czarno-biały, 16 - bo te pare odcieni szarosci musi byc).

Dowolnym (tzn. nie wiem czy dowolnym, ale np. GIMP, www.gimp.org/ ) programem graficznym najpierw zmniejszyc ilosc kolorów, a potem zapisac w formacie PNG albo GIF (PNG jest lepszy bo ma jeszcze kompresje, ale firmy czasem wymagaja JPG albo GIF - wtedy trzeba wybrac GIF).

Przedtem mozesz "wygładzic" tło (zwykle na dokumencie jest troche kurzu, który niepotrzebnie zajmuje miejsce - jezeli uzywasz GIMPa, tu jest instrukcja: gug.sunsite.dk/tutorials/tomcat7/ )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka