26.07.07, 11:40
Witam wszystkich,
jestem tutaj nowa choc juz od jakiegos czasu, jako gosc, staralam sie
wyszukiwac na tym forum informacje przydatne do zalatwienia roznych spraw
urzedowych w Niemczech. Od wrzesnia juz na stale bede mieszkala w Offenbach i
w zwiazku z tym poszukuje kogos, kto ma moze jakas orientacje w tamtejszych
szkolach jezykowych. Niestety nie znam niemieckiego i zamierzam zaczac od
kursu integracyjnego. Wszystkie formalnosci, oczywiscie przy pomocy mojego
meza, juz zalatwilam i teraz pozostaje wybor szkoly jezykowej, w ktorej
podejme nauke. Czy ktos moze wie, ktora szkola w Offenbach jest godna polecenia?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • baerenfang powodzenia na nowej (niemieckiej) drodze życia;-) 26.07.07, 11:45
      • anna_luka Re: powodzenia na nowej (niemieckiej) drodze życi 26.07.07, 16:40
        Dzieki serdeczne za te zyczenia, na pewno sie przydadza. Staram sie trzymac
        dzielnie, ale tak naprawde mam wiele obaw i sie tej nowej drogi po prostu boje.
    • mucha_na_dziko1 Mam pytanko. 26.07.07, 12:19
      Czy naprawde sie zastanowilas, ze obecne Niemcy sa tym krajem na osiedlenie
      sie? Tu jest taka bryndza, ze szkoda gadac. Komuna sie poprostu zrobila.
      Zarobki padaja i nie zapowiada sie ze bedzie lepiej. Pelno popadanych
      muzulmanow.
      Prawo socjalne ale dopiero jak z ciebie urzedy zrobia dziada bez mozliwosci
      ucieczki.
      Obecne Niemcy to kraj gdzie masz pracowac za marne grosze, ktore ci na zycie
      nie wystarcza i trzymac buzie. Poskarzysz sie ze ci cos nie pasuje, bedziesz
      ukarana.
      Jednym slowem tu juz nie da sie zyc, co tlumaczy coraz wieksza emigracje
      Niemcow zeby ratowac co jeszcze zostalo do uratowania przed wlasnymi urzedami.
      Podejzewam ze ty tego nawet nie chcesz slyszec, dojdziesz do takich prawd po
      jakis 10 latach pobytu.
      Ansonsten wünsche viel Spaß (wenns noch geht) und sehr viel Glück.
      Mieszkanie w mieszkaniach socjalnych to tez nie jest cos fajnego, wole zarabiac
      porzadna kase a nie musiec korzystac z tego ich komunistycznego "dorobku".
      • anna_luka Re: Mam pytanko. 26.07.07, 13:55
        Mucha,
        zlituj sie!!!! Pytalam przeciez o szkoly. A jak juz koniecznie chcez wiedziec,
        to tak, zastanawialam sie bardzo dlugo, ale moj maz mieszka w Niemczech juz
        prawie 30 lat i powrot do Polski w chwili obecnej, chociaz bardzo sie o to
        staralismy, uznalismy za malo prawdopodobny. Dzieki za przestrogi, ale oczekuje
        raczej zyczen szczescia i powodzenia.
        • baerenfang 30 lat???????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.07.07, 17:35
          zdajesz sobie sprawę, że im starszy, tym więcej pieszczot potrzebuje?;-)
          • anna_luka Re: 30 lat???????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.07.07, 12:03
            Zal za minionym czasem, czy bezinteresowna troska o mnie???
    • maximah Re: Offenbach 26.07.07, 12:57
      Witam,

sama chodzilam na taki kurs integracyjny tutaj w Offenbach do VHS. Szczerze;
      nie bardzo polecam; BO NAPRAWDE NIE ZA BARDZO CZEGO KOLWIEK SIE NAUCZYSZ MOZE
      JEDYNIE LIZNIESZ GRAMATYKE. Slyszalam, ze dosc dobrze mowi sie o szkole
      jezykowej BERLITZ, ale jest dosc kosztowna. Uwazam, ze na kursie nie bardzo da
      sie nauczyc mowic, trzeba pojsc wsrod ludzi, do jakies pracy itp. Zycze
      powodzenia!!
      • anna_luka Re: Offenbach 26.07.07, 14:01
        Dzieki za opinie,
        dostalam wykaz szkol, do ktorych moge sie zglosic i na szczescie jest na tej
        liscie rowniez BERLITZ. Jedynym problemem jest to, ze w chwili obecnej trwa tam
        kurs i na nastepny bede musiala poczekac, ale skoro warto...
        Pozdrawiam
        • jessi_a Re: Offenbach 26.07.07, 15:12
          i jeszcze jedno kurs kursem, ale sprobuj jak najczesciej rozmawiac po
          niemiecku, pisac,a wiec kontakty, kontakty.
          Mowiac szczerze mnie taki kurs "gowno dal", ale moze tobie, kto to wie.
          Powodzenia.
          • anna_luka Re: Offenbach 26.07.07, 16:35
            Dzieki jessi,
            od czegos musze zaczac, a wiec na poczatek kurs, a potem prawie rownolegle
            samodzielne proby porozumiewania sie po niemiecku. W sumie lubie uczyc sie
            jezykow - mam FCE z angielskiego, z racji pracy w Polsce mam niezla orientacje w
            niemieckim slownictwie technicznym z mojej branzy, ale jezeli chodzi o taki
            codzienny niemiecki to niestety prawie zero.
            Czy rzeczywiscie poziom kursu integracyjnego jest tak niski??? Jakos trudno mi
            uwierzyc, ze 6-miesieczna nauka jezyka, dzien w dzien po 5 godzin i to jeszcze w
            kraju, w ktorym jest to jezyk urzedowy nie przynosi wymiernych efektow. Mowimy o
            600 godzinach nauki i nawet biorac pod uwage fakt rownania do najslabszych w
            grupie, to odpowiada to co najmniej 2-letniej nauce w szkole jezykowej w
            Polsce!!! I nic??? Nawet jezeli ktos chce i nie tylko chodzi na lekcje, ale
            rowniez uczy sie w domu i robi powtorki?
            A przy okazji dodatkowe pytanie. Wymyslilam sobie, ze w czasie kursu moglabym
            pracowac na jakas czesc etatu. Chyba ten kurs nie jest az tak absorbujacy, zeby
            to nie bylo mozliwe? Inna kwestia jest, czy uda mi sie znalezc taka prace, ktora
            moglabym wykonywac popoludniami. Zobaczymy, chcialabym przynajmniej sprobowac.
            Pozdrawiam
            • fufu_ffm Re: Offenbach 27.07.07, 09:21

Witaj w okolicach.

W Offenbach bylam dwa razy przejazdem. Mam nadzieje, ze Ci sie dobrze bedzie
              mieszkac. Moze z czasem jednak przeniesiesz sie do Franfurtu?:)

Szkoly Niemieckiego nie znam. Czasem od ludzi slyszalam jak mowili, ze w
              szkolach przygotowuja do testow a nie do jezyka ktorego sie w zyciu uzywa ale
              to nie musi byc prawda.

Skoro chcesz pracowac wieczorami i mowisz po Angielski to w takiej sytuacji
              dobra praca byloby praca za barem. Za barem zawsze musialabyc mowic duzo z
              clientami. Na zasadzie takich platnych cwiczen. Hotele przy lotnisku czy na
              lotnisku zawsze szukaja ludzi z Angielskim.

Oczywiscie, jezeli znajdziesz cos we wlasnym zawodzie to powinnas to raczej
              wziasc. Ten pomysl z barem to tylko dla jezyka.

• anna_luka Re: Offenbach 27.07.07, 12:04
                Ciekawe pomysly, zaczne sie rozgladac jak juz bede na miejscu
        • baerenfang w oczekiwaniu na kurs kliknij na link: 26.07.07, 17:32
          www.dw-world.de/dw/0,,643,00.html
          • anna_luka Re: w oczekiwaniu na kurs kliknij na link: 27.07.07, 12:00
            Juz kliknelam i od razu zaczelam nauke. Dzieki serdeczne, bardzo fajny kurs!!
            Pozdrawiam
            • donkaczka Re: w oczekiwaniu na kurs kliknij na link: 08.08.07, 10:13
              www.zentrum-fuer-deutsche-sprache.de/zentrum/index.html
              bardzo fajna szkola, kursy maja dofinansowane, wiec ceny sa bardzo ok, zajecia
              sa 4 razyw tygodniu po 4 godziny i kosztuja okolo 150-170 eur miesiecznie
              poziom bardzo dobry, mieszanka kulturowa ludzi, sporo fajnych osob mozna poznac
              berlitz ma rozne opinie, mam kolezanke po anglistyce, z przygotowaniem
              pedagogicznym, teraz uczy juz w szkole w de, zaczela od berlitza wlasnie nauke
              niemieckiego i bardzo krytykowala, a zentrum chwalila bardzo

a vhs roznie, zalezy chyba od prowadzacego, jedni sa zadowoleni, inni rozczarowani

ja bardzo chetnei wroce wlasnie tam, jak tylko sprzedam gdzies dzieciaki, ale to
              najwczesniej wiosna...
              • marchewa4 Re: w oczekiwaniu na kurs kliknij na link: 08.08.07, 14:14
                Dobrych pare lat temu chodzilem do tej szkolki przez ponad pol roku.
                Moge tylko polecac. Nakierunkowana na porozumiewanie sie, a nie
                zdawanie certyfikatow. Latwo dobierac sobie poziom kursu. Ja przy
                moim szczatkowym niemieckim na poczatku wystartowalem od kursu 3.1,
                wiec nie wiem jak wygladaja same poczatki. W opinii jednego z
                nauczycieli kurs 1.1 to bardziej nauka wymawiania europejskich
                zglosek dla Azjatow niz nauka niemieckiego. Wiem ze nie bylo zadnych
                problemow z przenoszeniem sie do innych grup, jesli ktos uznal ze
                poziom w danej grupie mu nie odpowiada. Jak juz napisalem, bylem
                (jestem) bardzo zadowolony i moge tylko polecac.

Pozdrowienia
                M.

• anna_luka Re: w oczekiwaniu na kurs kliknij na link: 14.08.07, 14:35
            Ta szkola wydaje sie byc interesujaca. Troche daleko, ale jest to
            jakas propozycja na dalsza nauke po kursie integracyjnym. Kurs
            integracyjny jest prawie za darmo, tylko 1 € za godzine wiec trzeba
            z tego skorzystac, a potem zobacze co dalej. Niestety juz wiem, ze
            na Berlitz nie mam co liczyc, bo nastepny kurs w Offenbachbedzie
            prawdopodobnie dopiero w przyszlym roku. Pomijajac VHS, do wyboru
            mam Fortbildungsakademie der Wirtschaft, startHaus, Hartnack-Schule
            Offenbach oraz OBA Bildungsakademie. Niestety nie wiem nic o tych
            szkolach wiec poczytalam w sieci i na tej podstawie utworzylam
            wlasny ranking, ale jaka jest jego wartosc???? Moze ktos slyszal
            opinie o ktorejs z tych szkol? Dziekuje za wszystkie rady i
            pozdrawiam
            Anna
            • donkaczka Re: w oczekiwaniu na kurs kliknij na link: 15.08.07, 00:14
              o berlitzu opinie niepochlebne, o vhsach nierowne, o zentrum same dobre, od
              kilku znajomych w ffm

zentrum jest bardzo fajne bo elastyczne
              mozesz przeskoczyc poziom, jesli sama chcesz nadgonic ksiazke

ja zaczleam od zera , grupa trafila mi sie slaba, wiec zapisalam sie w kolejnym
              miesiacu oczko wyzej i sama podgonilam material z ksiazki
              ceny sa ok, grupy nieduze, lektorzy fajni, choc tez rozni

ja polecam baardzo
    • morelka29 Re: Offenbach 27.07.07, 10:04
      Czesc!!!

Ja tez zaczynalam moja przygode z jezykiem na sprachkursie. Zapisalam sie na
      taki codzienny kurs, ktory trwal od 8,00 do 12,00. I powiem szczerze ze nie byl
      to zbyt dobry pomysl. Wczesniej nie mialam wcale kontaktu z tym jezykiem i
      dlatego dla mnie to bylo za szybko i za duzo. Dlatego nie polecam.
      Poza tym uczenie sie z ksiazek nie daje takiego efektu jak kontakt z ludzmi.

Zycze powodzenia.
      • anna_luka Re: Offenbach 27.07.07, 12:17
        Zalezy mi wlasnie na kursie intensywnym i dlatego nie zaczelam uczyc sie
        niemieckiego w Polsce bo uznalam, ze to czego bede sie uczyc tutaj przez dwa
        lata w Niemczech zrobie przez kilka miesiecy i to z lepszym skutkiem. W dalszym
        ciagu mam nadzieje, ze nie byly to bledne zalozenia. Jakies podstawy mam, ale
        trudno to nazwac znajomoscia jezyka. A jezeli chodzi o kontakt z ludzmi to
        zgadzam sie z Toba w 100%. Chyba nie bede miala z tym problemu, bo moj maz
        zapowiedzial, ze kiedy juz sie przeprowadze to koniec z mowieniem po polsku.
        • paulusia_28 Re: Offenbach 29.07.07, 16:43
          Hej! Od wrzesnia czynna bedzie nowa szkola we Frankfurcie Westend, ktora
          oferuje specjalne kursy niemieckiego dla polakow. Stronka na razie w budowie,
          ale za jakies 2 tyg powinna byc juz online. www.pol-language.com Zapraszam!
      • yasmin_ch Re: Offenbach 28.07.07, 01:13
        ale przeciez na kursie tez masz kontakt z ludzmi:-)
        i jak dobrze trafisz, to w grupie moze nie byc nikogo z Polski, wtedy musisz
        mowic po niemiecku, aby z pozostalymi osobami sie dogadac
    • haaganna Re: Offenbach 07.08.07, 20:32
      wlasnie jestem w ffm na kursie jezykowym w vhs.. co prawda to juz zaawansowany
      poziom, ale zaczynalam od podstawowego.. i nie narzekam.. a z mezem to pewnie na
      100% po polsku tylko pogadasz? jesli masz pytania- smialo.. tez tu jestem nowa ;)
      • anna_luka Re: Offenbach 14.08.07, 14:39
        Na szczescie, albo i nieszczescie moj maz zapowiada, ze kiedy juz na
        stale zamieszkam w Niemczech, bedzie rozmawial ze mna tylko po
        niemiecku. Znajac go wierze, ze tak bedzie.
        • baerenfang zmiękczysz jego serce jeżeli się odezwiesz 14.08.07, 15:52
          do niego czasami "po francusku";-)
          • anna_luka Re: zmiękczysz jego serce jeżeli się odezwiesz 14.08.07, 16:07
            baerenfang napisał:

> do niego czasami "po francusku";-)

Czy tu rzeczywiscie chodzi o serce????
            • baerenfang tylko serce zmięknie, reszta wręcz przeciwnie:-))) 14.08.07, 16:28
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka