Dodaj do ulubionych

Poszukuję akademików dla "nie-studentów" - Berlin

04.02.08, 15:28
cześć!

pod koniec lutego jadę do Berlina i szukam taniego pokoju. w związku z tym
chciałbym zapytać, czy znacie ośrodki funkcjonujące na zasadzie akademika z
tym, że dostępne również dla osób nie będących studentami? chodzi mi o coś w
stylu: własny pokój z łazienką + wspólna kuchnia do 200 euro miesięcznie.

słyszałem o takich "ośrodkach" ale nie znam dokładnych adresów ani telefonów.
interesują mnie miejsca gdzie znajdę lokatorów obu płci bo chciałbym tam
zamieszkać z dziewczyną a widziałem już tzw. "hotele robotnicze" i nie jest to
środowisko dla damy odpowiednie:).

w akademiku chętnie bym zamieszkał ale niestety nie posiadam jeszcze statusu
niemieckiego studenta.

z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam:)!
Obserwuj wątek
    • diegosia Re: Poszukuję akademików dla "nie-studentów" - Be 05.02.08, 09:20
      Chetnie bym cos podpowiedziala, ale niestety nie slyszalam o czyms
      podobnym. Jedyne co przychodzi mi do glowy to Gästezimmer w akademiku
      na Siegmunds Hof, ale one kosztuja o ile sie nie myle jakies 15-20
      euro za dobe.
      • alan.sk Re: Poszukuję akademików dla "nie-studentów" - Be 05.02.08, 22:12
        mimo wszystko dzięki - awaryjnie taka informacja również może się przydać:).

pozdrawiam!
    • dobiasz Re: Poszukuję akademików dla "nie-studentów" - Be 06.02.08, 10:05
      Za ok 200€ może się udać wynająć kawalerkę na Neukölln. Oczywiście zaraz Ci
      powiedzą, że to zła dzielnica ale primo: demonizują, secundo: jesteś facetem
      więc nie masz się czego bać a znam i Polki które tu samotnie mieszkały (nie
      żebym to doradzał).
    • camel_3d Re: Poszukuję akademików dla "nie-studentów" - Be 06.02.08, 12:16
      zalezy na jak dlugo. czasem warto rozejzec sie za WG (wspolnota
      mieszkaniowa:)).. dziala na zasadzie akademika.. 1 mieszkanie wynajmowane jest
      przez kilka osob (kazdy ma swoj pokoj)..kuchnia i lazienka sa wspolne. Kosztuje
      od 120 € w gore

> cześć!
      >
      > pod koniec lutego jadę do Berlina i szukam taniego pokoju. w związku z tym
      > chciałbym zapytać, czy znacie ośrodki funkcjonujące na zasadzie akademika z
      > tym, że dostępne również dla osób nie będących studentami? chodzi mi o coś w
      > stylu: własny pokój z łazienką + wspólna kuchnia do 200 euro miesięcznie.
      >
      > słyszałem o takich "ośrodkach" ale nie znam dokładnych adresów ani telefonów.
      > interesują mnie miejsca gdzie znajdę lokatorów obu płci bo chciałbym tam
      > zamieszkać z dziewczyną a widziałem już tzw. "hotele robotnicze" i nie jest to
      > środowisko dla damy odpowiednie:).
      >
      > w akademiku chętnie bym zamieszkał ale niestety nie posiadam jeszcze statusu
      > niemieckiego studenta.
      >
      > z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam:)!
    • sophia_kinski Re: Poszukuję akademików dla "nie-studentów" - Be 09.02.08, 00:24
      Myślę, że mam coś idealnego: www.house-of-nations.de/
      Zanim zaczęłam studia w Berlinie uczyłam się tam na własną rękę niemieckiego
      (luty-kwiecien 2007, wiec calkiem niedawno), mieszkałam właśnie w jednym z tych
      "akademików", "House of nations" oferowanych przez te fundację:
      www.brst.de/. Prawie zero formalności, 190 euro miesiecznie, pokój 12m2,
      własy prysznic, toaleta i kuchnia na korytarzu. Świetna atmosfera, sami
      obcokrajowcy, bardzo spokojnie. Akademiki są na Wedding (część Mitte). Bardzo
      polecami i życzę szczęścia w szukaniu i ewentualnym przyszłym studiowaniu ;)
      • alan.sk :) 09.02.08, 22:07
        sophia: właśnie o to mi chodziło. mam jeszcze kilka pytań i muszę w związku z
        tym do nich napisać ale informacja jest przydatna.

dobiasz: pod jakim względem jest niebezpiecznie w Neukölln? tzn. dużo pijaków,
        skinów wałęsających się po ulicach? bo jeśli jest tam tanio to muszę to
        przemyśleć jednak nie chcę się w coś wpakować na dzień dobry:).

camel: w WG mieszkałem w Polce, na studiach(achh:) i teraz wolałbym do tego nie
        wracać. człowiek na starość zaczyna cenić sobie prywatność:). ale pomysł jest dobry.

dzięki wszystkim za pomoc! jeśli będziecie mieli jeszcze jakieś pomysły to
        chętnie przeczytam(i inni zainteresowani również).

pozdrawiam:)!
        • camel_3d Re: :) 11.02.08, 08:30

> camel: w WG mieszkałem w Polce, na studiach(achh:) i teraz wolałbym do tego nie
          > wracać. człowiek na starość zaczyna cenić sobie prywatność:). ale pomysł jest d
          > obry.

oj, sorry, zle przeczytalem.. myslelem, ze szukasz pokoju "ze wspolna kuchnia
          itds".... mea culpa..
        • dobiasz Re: :) 11.02.08, 09:58
          alan.sk napisał:

> dobiasz: pod jakim względem jest niebezpiecznie w Neukölln? tzn. dużo pijaków,
          > skinów wałęsających się po ulicach? bo jeśli jest tam tanio to muszę to
          > przemyśleć jednak nie chcę się w coś wpakować na dzień dobry:).

Pijaków sporo - za to mówią po polsku ;-)
          Skinów nie ma. Są za to Turcy w ilości zaporowej. Do tego trochę innych
          "elementów" - dilernia itp. Przestępczość stosunkowo duża, no i jak się jest
          kobietą to cały czas jakieś seksistowskie zaczepki. Ale jak jesteś facetem, to
          dasz radę ;-]
          • camel_3d Re: :) 11.02.08, 12:01
            zapomniales dodac o tureckich i arabskich gangach...
            ktor na szczescie tluka sie glownie miedzy soba..

ale ja tez bym neu kölln odradzal...
    • lady19995 Re: Poszukuję akademików dla "nie-studentów" - Be 16.03.08, 16:18
      Witam ,jesli nic jeszcze nie znalazles do tej pory to prosze o kontakt na numer
      030 42027237 lub 886535450.Pozdrawiam .Renata
      • kulka.ulka Re: Poszukuję akademików dla "nie-studentów" - Be 25.08.08, 14:23
        Hej! Ja poszukuje zakwaterowania od stycznia 2008. Jezeli ktos ma wolny pokoj
        albo lub informacje to prosze o info. Pozdrawiam
        • kulka.ulka Re: Poszukuję akademików dla "nie-studentów" - Be 25.08.08, 14:24
          od stycznia 2009 oczywiscie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka