Dodaj do ulubionych

Produkty firmy Monsanto wreszcie zabronione!

14.04.09, 20:08
Produkty koncernu doprowadzajacego rolnikow w biedniejszych krajach do
masowych samobojstw zostaly w Niemczech zabronione.
Monsanto to kontrowersyjny koncern, ktory za cel wystawil sobie uzalezeznienie
swiata od genetycznie manipulowanej soji.
Niby nic, ale jaka forsa i wladza lezy w glupiej soji?
EU dopuscilo ich produkty na swoj rynek, tylko Niemcy powiedzieli nie, dzieki
bogu chociaz jeden kraj.

www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,618985,00.html
Obserwuj wątek
    • fan.club Re: Produkty firmy Monsanto wreszcie zabronione! 14.04.09, 20:22
      Co rozumiesz przez produkty!?
      • lunatix Re: Produkty firmy Monsanto wreszcie zabronione! 14.04.09, 21:04
        Umiesz czytac?
        • fan.club Gdybym nie umiał... 14.04.09, 21:48
          to bym nie zadał tobie tego pytania.

Umiesz odpowiedzieć, co rozumiesz przez produkty?
          • lunatix Zadajesz zbedne pytania. 14.04.09, 21:57
            Jaka roznica dla tego linku ma jaki produkt ma na mysli moja osoba? Przeczytaj
            sobie, bedziesz wiedziec.
            • gadupa Re: Zadajesz zbedne pytania. 14.04.09, 21:59
              hehehe
              Jego nie interesuje Monsanto tylko twoja osoba. Doopcie obwacha i moze pojdzie.
            • fan.club Dla samego linku nie ma to żadnego znaczenia. 14.04.09, 22:23
              Chodzi o treść artykułu pod tym linkiem. Odnoszę wrażenie, że Ty
              tego artykułu nie przeczytałeś, a skoro nie przeczytałeś, to tym
              samym Twoje komentarze są po prostu błędne.

• lunatix Re: Dla samego linku nie ma to żadnego znaczenia. 14.04.09, 22:48
                Problem Monstanto jest mnie juz znany troche dluzej.
                Niezeleznie od tego, nie wiem do czego pijesz.
                • fan.club Zastanawia mnie fakt, że... 15.04.09, 07:42
                  tytuły Twoich wątków rzadko pokrywają się z treścią podanych linków.
                  Piszesz o zakazie produktów Monsanto, a rząd zakazał jedynie wysiewu
                  jednej odmiany kukurydzy.
                  Twoje stwierdzenie, że "Monsanto to kontrowersyjny koncern, ktory za
                  cel wystawil sobie uzalezeznienie swiata od genetycznie
                  manipulowanej soji" to czysta demagogia.
                  • lunatix Mnie zastanawia twoja prywata nie fakt. 15.04.09, 09:41
                    Ewinentnie szukasz zaczepki, wnioskuje ze to taki twoj styl forumowy. Poszukaj
                    sobie cos temat Monsanto i poczytaj. Mozesz zrobic to bez mojej pomocy, prawda?
                    Wiec zrob to!
                    Na zbedne dyskusje z toba nie mam ochoty.

• fan.club Re: Mnie zastanawia twoja prywata nie fakt. 15.04.09, 10:40
                      Napisałeś coś, co nie odpowiada ani prawdzie, ani treści
                      zalinkowanego przez Ciebie artykułu, więc spróbowałem się dopytać, o
                      co Ci właściwie chodzi.
                      Dziękuję za radą, ale temat Monsanto nie jest nowy i okazji do
                      poczytania było już wiele.
                      A teraz możesz się obrazić.
                  • jureek Re: Zastanawia mnie fakt, że... 15.04.09, 10:41
                    fan.club napisał:

> Twoje stwierdzenie, że "Monsanto to kontrowersyjny koncern, ktory za
                    > cel wystawil sobie uzalezeznienie swiata od genetycznie
                    > manipulowanej soji" to czysta demagogia.

W świetle tego, co przeczytałem w Der Spiegel nie jest to wcale taka demagogia:
                    "Monsantos Geschäftsprinzip basiert darauf, den Bauern zu verbieten, was sie
                    seit Jahrtausenden getan haben: aus der Ernte Saatgut für die nächste Aussaat
                    zurückzuhalten"
                    Jura
                    • lunatix Re: Zastanawia mnie fakt, że... 15.04.09, 10:44
                      Problem w tym ze tacy ludzie jak ten fanklub z jakiegos powodu musza pisac ze to
                      demagogia.
                      • fan.club Ludzie bywają tacy i owacy. 15.04.09, 12:19
                        Demagogia to w tym przypadku kwestia poglądu. Co powiesz, lunatix, o
                        przekręcaniu faktów?
                        • lunatix Re: Ludzie bywają tacy i owacy. 15.04.09, 19:02
                          Az strach bierze, ze ty przekrecasz w czynie spolecznym.
                          Lecz nie zdziwilbym sie gdyby takie scierwo bylo oplacane.
                          • fan.club Lunatic, jak się tak boisz... 15.04.09, 19:11
                            to się nie zmuszaj. Nie pisz więcej...
                      • fan.club Lunatic, nie narzekaj... 15.04.09, 18:42
                        i ciesz się, że wątek Ci rośnie. Sam też byś mógł się trochę
                        przyłożyć. Doopcia jest wolna i prosi o uwagę.
                    • fan.club Jureek, zajrzyj do innego cajtunga... 15.04.09, 12:15
                      a demagogia zniknie.
                      • jureek Re: jakieś konkrety? 15.04.09, 13:19
                        fan.club napisał:

> a demagogia zniknie.

Twierdzisz, że Spiegel kłamie, jeśli chodzi o wykorzystywanie zebranego ziarna
                        do siewu?
                        Jura
                        • gadupa > > a demagogia zniknie. 15.04.09, 13:30
                          Godzinka poboznych zyczen?
                          To ja tez mam tez jedno.
                          Cioty powinny tez zniknac!
                        • fan.club Nie twierdzę, że Spiegel kłamie. 15.04.09, 14:06
                          Sądzę jedynie, że trzymanie się ścisłych faktów jest lepsze niż
                          uleganie poetyckim metaforom.
                          • jureek Re: czyli metafora ma podstawy w faktach 15.04.09, 14:14
                            fan.club napisał:

> Sądzę jedynie, że trzymanie się ścisłych faktów jest lepsze niż
                            > uleganie poetyckim metaforom.

Chciałbyś zabronić w ogóle tworzenia metafor?
                            Jura
                            • fan.club Re: czyli metafora ma podstawy w faktach 15.04.09, 14:20
                              Odpowiem w podobnym stylu: uważasz, że metafory mogą zastąpić fakty?
                              • jureek Re: czyli metafora ma podstawy w faktach 15.04.09, 14:56
                                fan.club napisał:

> Odpowiem w podobnym stylu: uważasz, że metafory mogą zastąpić fakty?

Nie, nie uważam. Metafory nie są od zastępowania faktów, metafora to tylko inny
                                sposób wyrażenia tych faktów. Zle byłoby, gdyby fakty były sprzeczne z metaforą,
                                ale w tym przypadku tak nie jest.
                                Zacytowałem Ci zresztą fakty z artykułu w Der Spiegel, ale na temat faktów jakoś
                                się nie wypowiadasz, wolisz dyskutować o tym, na ile uprawnione są metafory.
                                Jura
                                • fan.club O faktach się nie dyskutuje. 15.04.09, 15:53
                                  Metafory robią wodę z mózgu. Nie dyskutuję o metaforach - po prostu
                                  jestem zdania, że nie wszędzie są na miejscu - vide "uzalezeznienie
                                  swiata od genetycznie manipulowanej soji".

Masz jeszcze jakiś włos do rozszczepienia?
                                  • gadupa Krecisz. 15.04.09, 15:58
                                    Znowu nic nie na temat.
                                  • jureek Re: no to o czym chcesz dyskutować? 15.04.09, 16:28
                                    Masz jakieś fakty podważające użytą metaforę? Przypominam, że to Ty zacząłeś
                                    dzielenie włosa na czworo, czepiając się metafory tylko i nie przedstawiając
                                    żadnych konkretów.
                                    Co z tymi cajtungami, do których mnie odsyłałeś?
                                    Jura
                                    • fan.club Zlituj się! "Fakty podważające metaforę"? 15.04.09, 18:36
                                      Co z cajtungami? Czytać! Z lewa i z prawa. Inny cajtung, inna
                                      optyka, inny pogląd na geny i Monsanto oraz mniejszy strach przed
                                      światowym spiskiem.

Berichterstattung z elementami poezji robi wodę z mózgu.
                                      • gadupa Re: Zlituj się! "Fakty podważające metaforę"? 15.04.09, 18:40
                                        Idz sie wysikaj ty maly anarchisto! hehehehe
                                      • jureek Re: Taka rozmowa nie ma sensu 15.04.09, 18:42
                                        Proszę o konkrety i doprosić się nie mogę.
                                        Poza tym dorabiasz rzeczy, których nie napisałem. Skąd wnioskujesz, że mam coś
                                        przeciw żywności modyfikowanej genetycznie w ogóle? Chodzi mi o konkretną firmę
                                        i jej metody byznesowe.
                                        Jura
                                        • lunatix Zapomnij. 15.04.09, 18:52
                                          www.zeit.de/2009/14/Monsanto?page=1
                                        • fan.club Taka rozmowa nie ma sensu? Bingo! 15.04.09, 19:28
                                          To właśnie poezja robi z konkretnej firmy i jej metod ogólną
                                          antygentyczną gorączkę i spiskową histerię.

Skąd znów to stwierdzenie, że coś ci dorabiam?
                                          • gadupa Re: Taka rozmowa nie ma sensu? Bingo! 15.04.09, 19:35
                                            >
                                            > Skąd znów to stwierdzenie, że coś ci dorabiam?

Ty raczej jestes niedorobiony. hehehe
                                          • jureek Re: Taka rozmowa nie ma sensu? Bingo! 15.04.09, 21:31
                                            fan.club napisał:

> To właśnie poezja robi z konkretnej firmy i jej metod ogólną
                                            > antygentyczną gorączkę i spiskową histerię.

I znowu muszę zadać pytanie, choć konkretnej odpowiedzi jakoś się nie
                                            spodziewam: Gdzie Ty widzisz u mnie antygenetyczną gorączkę? Mało wyraźnie
                                            napisałem, że o nic innego mi nie chodzi, tylko o byznesowe metody konkretnej firmy?

> Skąd znów to stwierdzenie, że coś ci dorabiam?

Stąd: "Inny cajtung, inna optyka, inny pogląd na geny"
                                            Jura
                          • jureek Re: no i gdzie te konkrety? 15.04.09, 14:18
                            Polecałeś jakieś inne cajtungi, jakie?
                            Poza tym, jeśli Spiegel nie kłamie, to czemu mam te inne cajtungi czytać?
                            Jura
                            • gadupa Re: no i gdzie te konkrety? 15.04.09, 14:37
                              Jego konkrety nigdy nie interesowaly. To glupek, nawet nie troll.
    • shabbat.shalom Dwie baby nie mogą się dogadać... 15.04.09, 10:28

Dwie baby z rządu Republiki Fedealnej Niemiec nie wiedzą czego chcą.

I nie mogą się dogadać...

Śmieszne są te rządowe zarządzenia.

W przeszłości były zarządzenia aby manipulowane nasiona były siane kilkanaście metrów od normalnych roślin.

Że to niby te zarodki tych kilku metrów nie przefruną....

Ale gdy nad Saharą szaleje burza, kurz z Sahary opada nad Europą, a te cząsteczki kurzu z Sahary są nieco cięższe aniżeli pyłki zapładniające rośliny...

Ta cała polityka jest dla osób z IQ gadupy... i jemu podobnym...

(...)
      Bundesforschungsministerin Annette Schavan (CDU) bedauerte Aigners Entscheidung: "Die grüne Gentechnik ist Teil der Hightech-Strategie der Bundesregierung, von der sich weder Deutschland noch Europa verabschieden dürfen."
      (...)
      tiny.pl/z7xw
      • gadupa Re: Dwie baby nie mogą się dogadać... 15.04.09, 10:49
        Ciebie juz te pylki z Afryki dawno zamulily. hehehe
      • shabbat.shalom To o te dwie panie chodzi: 15.04.09, 19:38
        shabbat.shalom napisała:

Dwie baby z rządu Republiki Federalnej Niemiec nie wiedzą czego chcą.
        I nie mogą się dogadać...
        ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

To o te dwie panie chodzi:
        (...)
        Das von Bundeslandwirtschaftsministerin Ilse Aigner (CSU) verhängte Anbauverbot von Genmais hat unterschiedliche Reaktionen ausgelöst. Während Agrar-Experten die Entscheidung begrüßten, bezeichnete Bundesforschungsministerin Annette Schavan (CDU) den Entschluss als bedauerliches Signal.
        (...)
        www.dradio.de/aktuell/949492/
        ####################

Od lat jadamy holenderskie manipulowane pomidory,i z dnia na dzień czuję się młodszy...
    • gadupa Niech spadaja skad przyszli. 15.04.09, 20:07
      Nie potrzebujemy w Europie podejzanych koncernow chcacych tylko zniszczyc nasza,
      europejska gospodarke. Nie potrzebujemy genetycznego jedzonka z USA.

Monsanto go home! Do grubych amerykanow.
      • anapolka Re: Niech spadaja skad przyszli. 06.05.09, 13:29
        Dzialalnosc Monsanto jest bardziej skomplikowana niz o tym
        wspominasz, nie chodzi jedynie o zdobyciu rynku europejskiego
        lecz o swiatowego! Do swego celu daza po trupach, doslownie po
        trupach.
        polecam filmy n youtube o monsanto i Codex Alimentarius
        (stopkodex.pl)
        • gadupa Re: Niech spadaja skad przyszli. 06.05.09, 13:40
          Oni sa "ciekawsi" niz sie tobie wydaje.
          Wiadome juz jest, ze Monsanto manipulacjami juz w latach 30-tych (!) zdobylo
          sobie w kongresie US extra-prawo dla siebie. Nikt im wtedy nie patrzyl na lapy i
          sie nie interesowal ich zamiarami. Przepraszam, ta garsta "oswieconych" zostala
          jak zwykle zakrakana. No i hydra sie urodzila.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka