Dodaj do ulubionych

diagnozy/terapie - poszukiwania i propozycje

13.11.09, 18:23
w zwiazku z rozmowa na forum doszlysmy do wniosku, ze zamieszczanie darmowych
ogloszen pt "poprowadze terapie" jest niezgodne z regulaminem i niezgodne z
idea tego forum
wiele ciekawych rozmow i porad jest spychanych przez pojedyncze ogloszenia

tak wiec, jesli ktos szuka pomocy w diagnostyce, w kontakcie z teraputami
itp - prosze o pisanie tutaj
watek zostaje przyszpilony i pozostanie latwo dostepny
Obserwuj wątek
    • iska2009 Muzykoterapia, Weronika Sherbourne w W-wie 01.01.10, 10:50
      Jw. szukam zajec grupowych dla synka w W-wie, Srodmiescie, Mokotow,
      Ochota, Wlochy, Wola.
      • isa2 Re: Muzykoterapia, Weronika Sherbourne w W-wie 12.01.10, 11:23
        Podłączam się.
      • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: Muzykoterapia, Weronika Sherbourne w W-wie 12.01.10, 12:04
        Dowiedzcie sie w Fundacji "Przyjaciel" - my uczestniczylismy w zeszlym roku, to
        jest seria zajec grupowych - skladajaca sie z kilku zajec roznego typu -
        dogoterapia, logorytmika, Weronika Sherbourne wlasnei i cos jeszcze nie
        pamietam, bo synek zaczal chorowac z zrezygnowalismy z dojazdow przez cala
        Warszawe - mieszcza sie na Nowolipiu. Warunki sa spartanskie, ale zajecia byly
        bezplatne.
        • iska2009 Re: Muzykoterapia, Weronika Sherbourne w W-wie 12.01.10, 22:35
          Dzieki za namiary, akurat na Nowolipie nie mamy daleko.
    • chomisiak Kraków - diagnoza. 05.01.10, 14:51
      Witam.
      Poszukuje w Krakowie ośrodka w którym mój syn (lat 6) moze zostać
      zdiagnozowany. Chodzimy do logopedy i pedagoga na Mazowiecką,gdzie
      właśnie powiedziano mi że Mikołaj jest nadwrażliwy sensoryczne a poza
      tym może mieć coś z autyzmu i Aspergera.
      Próbowałam na ul.Zacisze ale niestety brak wolnych miejsc.
      Jeżeli ktoś wie na temat takich miejsc w Krakowie proszę napisać.

Dziękuje i pozdrawiam.
      • aerra Re: Kraków - diagnoza. 27.03.17, 23:36
        Od ręki to tylko prywatnie. Oprócz Zacisza na fundusz i tak jest chyba tylko w Maltańskim Centrum Pomocy, oni diagnozują dzieci do lat 7, więc możesz tam spróbować, ale czas oczekiwania będzie podobny (8-9 miesięcy).
        Oprócz tego prywatnie można zrobić diagnozę w Promitisie, Stymulusie i chyba Ster też robi.
        • aerra Re: Kraków - diagnoza. 27.03.17, 23:37
          No pięknie, wyświetliło mi się jako nieprzeczytane i nie popatrzyłam na datę ;)
    • baskokvet Weronika sherbourne- Wrocław 08.01.10, 13:25
      tez szukam
      • 1952.r Warszawa 24.02.10, 14:41
        Poszukuję psychiatry z orzeczeniem
    • gagata7 Re: Kraków - diagnoza. 17.01.10, 12:58
      Ja polecam poradnie w Suchej Beskidzkiej

www.pracownialobus.pl

to od Krakowa 60 kilometrów.
      Pracownicy bardzo zangazowani w pracę.
      • lillyofthevally Trening umiejętności społecznych - gliwice 16.02.10, 10:07
        syn chodzi na trening umiejętności społecznych do Gliwic - prywatnie
        Niestety 2 rodziców zrezygnowała ze względu na dojazd.
        Czy jest ktoś chętny??

w tej chwili chodzi mój syn i jedna dziewczynka - oboje 7 latki
        (przedszkolaki)
        • mam70 Re: Trening umiejętności społecznych - gliwice 17.08.10, 13:49
          Chociaż post jest z lutego, to mam pytanie, w jakiej placówce
          chodzicie na trening umiejętności społecznych. Jestem z Gliwic, moj
          syn ma ZA i jestem tą terapią zainteresowana.
    • gostki2ija Katowice- gdzie diagnoza SI ? 25.02.10, 11:24
      coś słyszałam że na Ułańskiej jest paru terapeutów od SI, ale jak tam się
      dostać, kto tam może skierować, gdzie, kto przebada mi dziecko pod kątem
      zaburzeń SI?
    • alutek33 Re: diagnozy/terapie - poszukiwania i propozycje 05.03.10, 06:30

Mam zaszczyt;) zaprosić zainteresowanych na pierwsze spotkanie
      GRUPY WSPARCIA TĘCZA, które odbędzie się 18.03.2010 o godzinie
      16:30 w ZESPOLE SZKÓŁ SPECJALNYCH NR 5 im JANA PAWŁA II w Dąbrowie
      Górniczej:)
      zss5dg.com/strona_zss5dg/mops.htm
      • jjgs kurs metody Knillów 25.09.13, 22:52
        dobry kurs na temat metod Knillow organizuje lubelska firma eureka! prowadzi ją jan zaremba
        • jjgs Re: kurs metody Knillów 25.09.13, 22:55
          ten kurs Knillów jest przydatny dla dzieci z autyzmem uczy je schematu ciala,prawidlowych wzrocow ruchowych naśladowania ,firma Eureka! prowadzona przez Jana Zarembę z Lublina organizuje go na miejscu u uczestnikow szkolenia, jesli tylko znajdzie się grupa do 15 osób
          • jjgs Re: kurs metody Knillów 21.01.15, 20:44
            tylko proszę przypilnować żeby was nie oszukano w kwestiach finansowych!
    • mand77 Re: diagnozy/terapie - poszukiwania i propozycje 08.03.10, 10:03
      Witam.
      Mieszkam w okolicach Rybnika. Szukam ośrodka, w którym mogłabym
      zdiagnozować syna (6 lat). Podejrzewam - raczej słusznie - ZA. Mamy
      wyznaczony termin w poradni rejonowej na koniec kwietnia. Czas
      nagli, bo syn w tym roku powinien zacząć naukę w szkole.
      Rozważam Prodeste w Opolu. Czy ktoś z Was korzystał z ich pomocy?
      Czy podobnie jak w Synapsis czeka się wiele miesięcy?
      • gemmavera Re: diagnozy/terapie - poszukiwania i propozycje 11.03.10, 14:05
        Mand, poradnia Prodeste ma na tu forum bardzo dobre opinie - poszperaj w
        wyszukiwarce.
        Jakiś czas temu chciałam się u nich umówić na diagnozę funkcjonalną i terminy
        nie były wcale odległe - jakieś dwa tygodnie, o ile pamiętam.
        • ewaoraszek Re: diagnozy/terapie - poszukiwania i propozycje 27.03.10, 09:58
          Witam serdecznie.
          Jeżeli macie problem ze znalezieniem dla swojego dziecka pomocy w
          zakresie Wczesngo wspomagania rozwoju, to zapraszam do naszej
          placówki. Działamy w Warszawie i poszukujemy dzieci donaszego
          zespołu. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany, proszę o kontakt mailowy:
          e.oraszek.szkolafpln@gmail.com lub telefoniczny 795-421-491
          Pozdrawiam
      • koralik_81 Re: diagnozy/terapie - poszukiwania i propozycje 12.04.10, 14:46
        Gdzie na terenie Warszawy lub w okolicach można zdiagnozować dziecko w kierunku autyzmu? syn ma 2,5 roku synapsis go nie zdiagnozuje
        gdzie jeszcze mogę szukać pomocy? może czd ?
        • agaduch Re: diagnozy/terapie - poszukiwania i propozycje 12.04.10, 22:20
          Ja diagnozowałam syna w "Skolarze" niedaleko Rakowieckiej. Jeśli chcesz dokładne
          namiary napisz na priva
          • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: diagnozy/terapie - poszukiwania i propozycje 13.04.10, 00:18
            prywatnie mozna w Scolarze, Synergis i jeszcze jedno na "S" w tej chwili ucieklo
            mi z pamieci.
            Bezplatnie mozesz sprobowac w Instytucie Psychiatrii i Neurologii na Sobieskiego
            - kiedys z maluchami przyjmowali bardzo szybko, nie wiem, jak jest teraz.
            • iska2009 Re: diagnozy/terapie - poszukiwania i propozycje 13.04.10, 10:28
              Wydaje mi sie, ze z tych trzech osrodkow ktore podalas (trzeci to
              Sotis) pelna medyczna diagnoze stawiana przez zepol mozna uzyskac
              jedynie w Scolarze. Sotis i Synergis - o ile mi wiadomo - nie
              diagnozuja, chyba ze cos sie zmienilo. Mozna tam natomiast uzyskac
              cos w rodzaju diagnozy funkcjonalnej + zalecenia/program.
              Na Sobieskiego czeka sie kilka miesiecy do roku :(((
    • andevi Re: diagnozy/terapie - poszukiwania i propozycje 29.06.10, 14:03
      Gdzie diagnoza w Lublinie i ile sie czeka? Jak to wyglada w przypadku dziecka z
      obcym obywatelstwem?
      • aguja_negra Gdańska Pracownia Pomocy Pedagogicznej? 02.08.10, 11:29
        Witam,

mam pytanie odnośnie tej placówki:
        gpp.edu.pl/strona.php/nr/1
        Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z GPP w zakresie diagnozy/terapii SI,
        wspomagania rozwoju dziecka w wieku przedszkolnym, innych form terapii?

Znalazłam tę placówkę poszukując możliwości terapii i wspierania rozwoju dla
        3-letnigo synka. U malucha stwierdzono kilka tygodni temu zaburzenia autystyczne
        w Instytucie Wspomgania Rozwoju Dziecka w Gdańsku. Dostaliśmy z IWRD świetne
        zalecenia terapeutyczne (behawioralne), ale szukam także innych form pomocy,
        zwłaszcza że mam wrażenie własnego braku profesjonalizmu w tej kwestii, a
        następna konsultacja dopiero za 2 miesiące...

Będę wdzięczna z porady odnośnie GPP i innych placówek w Trójmieście :-)
        • nieszki Re: Gdańska Pracownia Pomocy Pedagogicznej? 23.08.10, 20:48
          O GPP dużo nie słyszałam. Ale w Gdańsku jest "WYSPA"
          www.fizjoterapiadzieci.pl/. Moja koleżanka chodzi tam z dzieckiem na SI,
          Pani z tego miejsca była tez na konferencji o Zespole Aspergera w Gdańsku. Moim
          zdaniem są profesjonalni.
          --
          www.adhd.org.pl
          Agnieszka
          • aguja_negra Re: Gdańska Pracownia Pomocy Pedagogicznej? 24.08.10, 10:00
            Dziękuję :-)

właśnie rozmawiałam z koleżanką, psychologiem ze stowarzyszenia 'Pomost', też
            poleca Wyspę. Spróbujemy.

Pzdr
            Agnieszka
            • nieszki Re: Gdańska Pracownia Pomocy Pedagogicznej? 31.08.10, 21:58
              Ja też z tego Stowarzyszenia. :-))
    • roseanne dostane poczta, synapsis 19.08.10, 18:00

FUNDACJA SYNAPSIS

ZAPRASZA CZŁONKÓW RODZIN OSÓB ZE SPEKTRUM AUTYZMU,

WYSOKO-FUNKCJONUJĄCE OSOBY ZE SPECTRUM AUTYZMU,

PRZEDSTAWICIELI ORGANIZACJI POZARZĄDOWYCH

I SYSTEMU POMOCY OSOBOM Z AUTYZMEM
      ORAZ WSZYSTKIE INNE ZAINTERESOWANE OSOBY

DO SKORZYSTANIA Z BEZPŁATNEGO PORADNICTWA

PRAWNEGO, SOCJALNEGO,

DIETETYCZNEGO, PSYCHOLOGICZNEGO ORAZ Z ZAKRESU PEDAGOGIKI TERAPEUTYCZNEJ.

Porady udzielane są listownie, mailowo (adres: poradnictwo@synapsis.waw.pl),

telefonicznie (022 825 01 34) oraz osobiście (po wcześniejszym umówieniu się).
    • klafuti Re: Warszawa _Praksja_Si, Tomatis, Johansen 20.10.10, 22:19
      moge podpowiedzieć, że mamy dobre "pierwsze wrażenie" z tego gabinetu.zajęcia na Starościńskiej ( MOkotów) i Racławickiej ( Ochota). Fajni terapeuci.Głównie SI, terapia słuchowa Tomatisa i Johansena.
      • mamciasmyka Re: Warszawa _Praksja_Si, Tomatis, Johansen 09.09.13, 17:11

od kilku zajęć jesteśmy w Praksji na Racławickiej (Tomatis), przedszkolna Pani psycholog nam podpowiedziała gdzie
        powiem tyle ... kilka osób spotkałam na swojej krótkiej drodze
        Pani, która prowadzi Tomatisa z moim dzieckiem zasługuje na 6, nie mam żadnych uwag (a zazwyczaj szukam dziury w całym ;), ostatnio śmiałam się będąc tam, że klatka schodowa mogłaby być odmalowana ;)
        Pani Iza, prezntuje podejście indywidualne, jest bardzo cierpliwa, lubi dzieci co widać, i umie i chce odpowiedzieć na mnóstwo pytań, niekoniecznie związanych z samą metodą Tomatisa

naprawdę ogromy plus, poza tym tam ciągle ktoś się pojawia, rodzice z dziećmi, to musi o czymś świadczyć
    • gostki2ija tus- śląsk 06.12.10, 13:33
      Wg. specjalistów mojemu synowi potrzebna jest głównie terapia w grupie/ trening umiejętności społecznych. Syn ma prawie 4,5 roku, ale również wg specjalistów "nadawałby się" do grupy dzieci starszych o rok. Oczywiście nie mogę nigdzie nic znaleźć. Wiem, że terapia taka jest prowadzona w Kompasie w Czeladzi dla dzieci od 5 do 7 lat, muszę jednak czekać do nowego roku, aby dopiero umówić się na wizytę u psychiatry i przekonać ją, żeby zakwalifikowała syna do takiej grupy.
      Jeśli wiecie, gdzie jeszcze są/ mogą być organizowane takie zajęcia na śląsku dla mniejszych dzieci, dajcie znać, proszę

Pozdrawiam,
      Aneta
    • pinkdot Re: diagnozy/terapie - poszukiwania i propozycje 04.01.11, 11:46
      Zapisałam Jacka na wizytę w stowarzyszeniu "Dalej Razem" w Zielonej Górze, będziemy jednak czekać prawie pół roku, a nie ma możliwości umówienia się z nimi na konsultację prywatną. Czy macie może jakieś info na temat tego, czy jest jakiś kompetentny specjalista w temacie takich problemów w okolicach Zielonej Góry? Chodzi mi o miejsce, w którym można byłoby zrobić diagnozę prywatnie, omijając tak długie kolejki.
    • mand77 SI - okolice Rybnika 27.01.11, 09:52
      Witam, moje dziecko 7-letnie nie załapało się na SI przy PPP. Czy w okolicach Rybnika (Raciborza, Wodzisławia Śl.) coś znajdę? Może być prywatnie...
      • gostki2ija Terapie i opieka specjalistyczna w świętokrzyskim 12.03.11, 11:30
        być może w przyszłości będę musiała "wrócić" w te rejony.
        Dziecko mam zdiagnozowane CZR- cechy ZA, a chciałam się zorientować jak stoi sprawa z terapiami, głównie: SI, TUS, realizacją WWR, przedszkola i szkoły integracyjne itp. i ze specjalistami: psycholog, psychiatra itd.
        Dziękuję za każde info.
      • juskiz80 Re: SI - okolice Rybnika 05.09.11, 12:27
        Cześć mand77,

w R-rzu w neuro-medzie na Skłodowskiej jest SI na NFZ. Mój chodzi (jutro idzie 2 raz). Teraz jedna terapeutka poszła na macierzyńskie i jest jakaś nowa, ale pracuje pod nadzorem bardziej doświadczonej. Nowa ma jakiegoś chłopca z ZA w Rybniku, więc wie o co kaman. Mój młody dostał skierowanie od dr Raczkowskiej (neurolog). Poszłam do niej prywatnie, a potem doniosłam tylko skierowanie od pediatry, żeby SI było na NFZ. Na pierwsze zajęcia czekaliśmy chyba 2 m-ce. Powodzenia
    • dorsie Re: diagnozy/terapie - poszukiwania i propozycje 22.03.11, 13:13
      ja szukam w Olsztynie, grup terapeutycznych, dobrego terapeuty, jakiegos ośrodka który ma doswiadczenie w pracy z dzieciakami z ZA, psychiatry itp
      • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: diagnozy/terapie - poszukiwania i propozycje 23.03.11, 23:38
        Szukalam dla Ciebie tego:
        www.olsztyn.com.pl/wiadomosc,23899,nowe-centrum-diagnostyki-leczenia-i-terapii-autyzmu.html
        a przy okazji znalazlam jeszcze to:
        forum.gazeta.pl/forum/w,10034,84681609,,autyzm_olsztyn.html?v=2&wv.x=1
    • mama.smoka Centrum dla Dorosłych w Gdańsku i w Gdyni 08.08.11, 21:35
      Centrum Aktywizacji Zawodowej i Społecznej dla Dorosłych Osób z Autyzmem „Żyć Razem”
      www.autyzmcentrum.org.pl/
      podobno można tam szukać diagnozy. a dowiedziałam się o tym przypadkiem od jednej z terapeutek ze SPOA (Stowarzyszenie Pomocy Osobom Autystycznym www.spoa.org.pl/), którą spotkałam wcale nie w trójmieście bom z podlasia :)

ktoś coś o tym wie? próbował się jakiś dorosły tu diagnozować?
    • rodzicemalucha Re: diagnozy/terapie - poszukiwania i propozycje 19.09.11, 17:18
      Na stronie, której też jestem użytkownikiem na pytania z zakresu zaburzeń SI odpowiada Ekspert, zupełnie za darmo. Rozwój psychomotoryki i procesów integracji sensorycznej dziecka
      Polecam stronkę może komuś się przyda.
    • maja1101 Diagnoza SI Lublin i okolice- proszę o pomoc 30.12.11, 21:45
      Witam :)

Szukam dobrego diagnosty w Lublinie lub okolicach (najchętniej w Chełmie, ale wiem,że to nierealne niestety). Moja 4 latka ma opóźniony rozwój ruchowy, lekarz rehabilitant w DSK w Lublinie dał nam skierowanie na fizjoterapię z elementami SI, kierując nas jednocześnie do diagnosty SI, nie potrafił go jednak wskazać.

Pediatra na bilansie 4 latka wpisała opóźniony rozwój psychoruchowy ze wskazaniem na wizytę u psychologa - również mam pytanie - gdzie w Lublinie? najchętniej na Fundusz.

Będę wdzięczna za informacje, pozdrawiam!
      • mamaamati Re: Diagnoza SI Lublin 19.04.12, 19:51
        www.krokpokroku.lublin.pl/1.html
        diagnoza SI kosztuje o ile dobrze pamietam 220zł
    • annakozirug Re: diagnozy/terapie - poszukiwania i propozycje 07.01.12, 20:08
      dzień dobry prosze o podanie mi adresów prywatnych placówek które przeprowadzają diagnostykę autyzmu dziecięcego nie jestem z warszawy a bardzo mi zależy na czasie i rzetelnej diagnozie pozdrawiam.
      • tylkocafe Anno-skąd jesteś? 09.01.12, 09:55
        ?
        • annakozirug Re: Anno-skąd jesteś? 11.01.12, 17:23
          z Olsztynka: ) koło Olsztyna
    • ania-pat1 KrakówTUSprzedszkolaki i nie tylko 26.01.12, 13:25
      Z góry mówię, że nie mam opinii - ale kadra jest częściowo Effathowa. www.przystanek-przedszkolak.pl/o_przedszkolu/kadra/
    • oli-ole Diagnoza ZA SI w pomorskim,gdzie najlepiej? 04.04.12, 13:23
      Jak w tytule. W internecie są adresy placówek diagnostycznych w pomorskim (głównie w trójmieście) ,ale ja proszę o adresy tych sprawdzonych z kadrą,która rzetelnie diagnozuje i zna się na tym najlepiej.
      Najbardziej by mi zależało na prywatnych placówkach,bo jest mniejszy czas oczekiwania na wizytę.
      Może być też województwo warmińsko mazurskie.
      Proszę o pomoc.
      • mamiami Re: Diagnoza ZA SI w pomorskim,gdzie najlepiej? 07.04.12, 14:53
        oli-ole napisała:

> Jak w tytule. W internecie są adresy placówek diagnostycznych w pomorskim (głów
        > nie w trójmieście) ,ale ja proszę o adresy tych sprawdzonych z kadrą,która rzet
        > elnie diagnozuje i zna się na tym najlepiej.
        > Najbardziej by mi zależało na prywatnych placówkach,bo jest mniejszy czas oczek
        > iwania na wizytę.

mam tylko to :

Fundacja - Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka w Gdańsku
        ul. Malczewskiego 139
        80-114 Gdańsk
        Telefon: (058) 341-44-41

Współpracują i wzorują się na amerykańskiej szkole, pracują w oparciu o najnowocześniejsze metody, jest to placówka niepubliczna więc myślę, że wiąże się z kosztami.
        Sama nie próbowałam, ze względu na odległość, a informację mam z wiarygodnego źródła :)
        pozdr
    • babciadancia Re: diagnozy/terapie - poszukiwania i propozycje 26.04.12, 06:12
      Kraków gdzie można zrobić diagnoze integracji sensorycznej dziecku w Krakowie.
      • babciadancia Kraków diagnoza integracji sensorycznej 26.04.12, 06:14
        gdzie można zrobić, jakieś dobre miejsce.
    • nerdka1 Grupa terapeutyczna dla dorosłych Warszawa? 22.07.12, 13:35
      Interesuje mnie grupa terapeutyczna dla dorosłych w Warszawie.
      Proszę o wpisanie, jeśli ktoś coś wie. I na czym polegają zajęcia w takiej grupie?
    • dixi Re: Diagnoza ZA Częstochowa, Gliwice 23.07.12, 12:31
      Witam,
      Jestem matką 7 latka, którego zachowanie i objawy pozwalają na podejrzenia ZA. Po rozmowie z psychologiem w PPP zostaliśmy skierowani do neurologa dziecięcego, poleciła żeby umówić się z konkretnym lekarzem ze szpitala dziecięcego (na NFZ), po tygodniu dzwonienia dowiedziałam się że na ten rok do tego lekarza nie ma już wolnych terminów...
      Proszę o pomoc - poradzcie gdzie mogę najszybciej i bez odsyłania od jednego do innego lekarza zdiagnozować dziecko? Najlepiej CZęstochowa lub Gliwice albo okolice. Na NFZ raczej nie liczę ....
    • apollodoros Re: diagnozy/terapie - poszukiwania i propozycje 19.09.12, 20:43
      Warto spróbować u pani Joanny Świątkowskiej. Dobra terapeutka, bardzo cierpliwa. Z moim synem pracowała nie patrząc na zegarek. Pani Joanna przygotowuje dokumentację z obserwacji, która trafia do psychiatry pani dr Słopień. I taka całościowa diagnoza daje gwarancje, że to autyzm.
      • magdaostoja Re: diagnozy/terapie - poszukiwania i propozycje 20.09.12, 18:10
        A gdzie Pani Joanna Świątkowska przyjmuje??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka