Dodaj do ulubionych

warszawa - możliwości terapii ZA wg dzielnic

12.01.10, 12:43
No to już oficjalnie się przywitam..
Dziś odebraliśmy diagnozę naszego torpedy - całościowe zaburzenia rozwoju do
obserwacji w kierunku aspergera. Syn ma 3,5 roku, zdaniem psycholog aspergera
mieć będzie na 100%.
Od kilku miesięcy intensywnie myślimy o przeprowadzce, teraz, ze względu na
konieczność terapii u młodego musimy to przyspieszyć.
Mieszkamy na Białołęce (nie na Tarchominie). Ta dzielnica odpada zupełnie.
I teraz pytanie: gdzie zamieszkać, aby mieć blisko do ośrodków pracujących z
takimi dziećmi?
Myśleliśmy o Ursynowie - są chyba 2 przedszkola integracyjne, szkoły z
oddziałami int., jest metro, więc można szybko dojechać do centrum. Ale
wielokrotnie czytałam tu na forum, że sytuacja dzieci z ZA jest na ursynowie
dramatyczna, więc już sama nie wiem...
Bielany - jest krasnal i przedszkole integracyjne STo, do którego jest ogromna
kolejka.
Bemowo - dotychczas dla nas odpadało ze względu na brak metra, ale być może są
tam perspektywy i miejsca pracy z takimi dziećmi
Ochota - wygląda najlepiej jeżeli chodzi o miejsca w przedszkolach
integracyjnych, dla nas jest to słabe miejsce komunikacyjnie
Mokotów - dobra baza prywatna, ale potwornie drogie mieszkania...

Tyle moich przemyśleń, będę wdzięczna za wskazówki, trochę mnie czas goni...
dziękuję
Obserwuj wątek
    • szalicja Re: warszawa - możliwości terapii ZA wg dzielnic 12.01.10, 13:02
      A czemu Białołęka jest Be? Ja mieszkam na Białołęce i fakt - jest to zadupie,
      ale mieszkam tu od urodzenia. I tak - przedszkoli integracyjnych w naszej
      dzielnicy jest co najmniej trzy, państwowe oczywiście (tzn. z oddziałami
      integracyjnymi). Krasnal nie jest na Bielanach (o ile piszemy o poradni) tylko
      właśnie na Tarchominie, ul. Śreniawitów. Są też przynajmniej dwie szkoły
      podstawowe integracyjne w dzielnicy, o tylu wiem ja, ale może i jest więcej.
      Wyżej, w sensie gimnazjum i szkoły średniej to nie orientuję się jeszcze...
      Nie wie, czy przeprowadzka coś zmieni. Ośrodki terapeutyczne są rozstrzelone po
      wawce. Są zarówno na Żoliborzu i okolicach, jak i w Markach. W każdej dzielnicy
      jest jakiś ośrodek, warty polecenia z jakiegoś punku widzenia np. u nas jest ten
      Krasnal, w Markach np. SI czy terapia ręki. Na Żoliborzu jest super terapeuta od
      SI itp. itd.
      Macie trudną decyzję do podjęcia... Ważne pewnie byłoby, abyście nie musieli
      korzystać z mostów, bo wiadomo... Więc może obierzcie też to za kryterium. Ja
      najchętniej przeprowadziłabym się na Kępę Potocką, ale cennik na razie mnie
      przerasta, hehe
      • aga_sama Re: warszawa - możliwości terapii ZA wg dzielnic 12.01.10, 13:20
        No, tylko ja mieszkam na Białołęce za kerfurem, w okolicach głębockiej. Trasa
        Białołeka - Tarchomin - Mokotów/ Służew (praca) odpada. Codziennie, wyobrażasz
        sobie? Bo ja słabo.
        Chcemy się przeprowadzić głównie ze względu na dojazdy, do tej pory do pracy, od
        teraz do przedszkola dla syna.
        Najbliższe przedszkole integracyjne mamy na Bródnie, byłoby nawet po drodze do
        roboty, ale młodego tam nie przyjęli w normalnej rekrutacji, a teraz nie ma
        miejsc dla dzieci z orzeczeniami.

O jakim ośrodku w Markach piszesz? Jaga? Bo p. agnieszka robiła nam diagnozę SI,
        jej zdaniem Antonio nie potrzebuje pracy z terapeutą, wystarczy masaż w domu, a
        diagnozujące go psycholog i psychiatra uważają inaczej ...
        • szalicja Re: warszawa - możliwości terapii ZA wg dzielnic 12.01.10, 13:43
          No to fakt. Jakoś dla mnie to jest kosmos, że Głębocka to Białołęka, heh. Ja
          mieszkam na Dąbrówce, a dom rodzinny jest w okolicy Urzędu Gminy. Rzeczywiście
          Białołęka a Białołęka to może być różnica spora...
          Tak, pisałam o Jadze. Nie chodziliśmy tam, bo nie ma w ogóle miejsc, ale opinie
          są nich dobre. My chodzimy na Tarchomina na SI, ale ponieważ mam pewne
          zastrzeżenia a może wątpliwości, to zapisałam młodego na ponowną diagnozę do
          Pana Przyrowskiego... To tak na marginesie.
    • madziulec Sprostowanie 12.01.10, 14:20
      Krasnal nie jest na Bielanach.

Jest na Tarchominie.
      • kasia_de Re: Sprostowanie 12.01.10, 15:03
        no to najbliżej mieszkam ja :-) na granicy Białołęka/Marki w okolicy
        Lewandowa

moje dziecko chodzi do przedszkola prywatnego-integracyjnego w
        Markach (Jutrzenka), jest bardzo ok, realizują tam z nim terapię w
        ramach wczesnego wspomagania, kadra odpowiednio wykwalifikowana,
        fajna atmosfera.

Chodzimy do fundacji Pomocna Ręka (Marki) - różne zajęcia, płatne,
        ale niewiele, teraz jest przerwa w zajęciach, chodziliśmy na
        muzykoterapię, ale są i inne zajęcia, czekamy w kolejce na
        biofeedback.

Chodzimy do Jagi (Marki) na SI, zajęcia prowadzi pani Ewa, mój syn
        bardzo ją lubi a podsłuchując pod drzwiami, mogę stwierdzić, ze to
        są bardzo wszechstronne zajęcia. W Jadze są też inne zajęcia, wg
        ostatniej ofery którą dostałam: trening umiejętności społecznych i
        komunikacji, metoda ruchu rozwijąjącego W.Sherbourn, logopeda itp.

W Centrum Medycznym Białołęka na Skarbka z Gór właśnie zaczyna
        przyjmować ponoć bardzo dobra logopedka, zamierzamy się wybrać. Na
        tym osiedlu przy Skarbka jest również centrum rozwoju Leksja
        www.leksja.pl

Koło Marcpolu otwarto niedawno centrum dla dzieci, mają być jakieś
        zajęcia www.aqq-dzieci.pl/

Jest też coś takiego, ale nigdy tam nie byłąm - Activity - gabinet
        psycholog-pedagog. dla dzieci (psycholog kliniczny i SI) na
        ul.Calineczki tel. 0 508 956 419

Z okolic CH Targówek jest świetny dojazd na Zacisze, Bródno i
        Targówek, gdzie jest co najmniej kilka ciekawych miejsc np. -
        podobno bardzo ok www.uniquecenter.pl/

albo to (niedaleko EnelMedu na Gilarskiej)
        www.hulajnoga.edu.pl/
        Hipoterapię masz blisko www.hejkoniku.org.pl/Osrodek-
        Hipoterapii,2,j,1.html

Nigdy nie będzie tak, że wszystko będziesz mieć w jedym miejscu...
        ja staram sę po prostu wybierać najbliżej domu te miejsca, które
        odwiedzamy najczęściej. Niestety do OWI na Pilicką mamy daleko i to
        jedno popołudnie w tygodniu bardzo nam życie utrudnia

Jeszcze niedawno w naszej okolicy była pustynia, jeśli chodzi o
        terapię, teraz jest całkiem przyzwoicie
        • aga_sama Re: Sprostowanie 12.01.10, 15:41
          Kasiu, bardzo mi pomogłaś, dziękuję :)
          Na pewno skontaktuję się z polecanymi przez Ciebie miejscami.
          A tak BTW, być może się mijamy gdzieś w marcpolu lub kerfurze, jakbys widziała drobnego trzylatka zrzucającego stojak z lizakami kasjerce na głowę - mój na bank!
          Wyprowadzka z Białołęki już jest przesądzona - dojazd do roboty zajmuje mi około półtorej godziny, a nie zrezygnuję z niej (nie tylko z przyczyn finansowych).
          Wiem, że nie znajdę wszystkiego w jednym miejscu, wiem już, że będziemy się z synem bujać po różnych terapiach i ośrodkach, natomiast chciałabym mieć to w rozsądnej odległości komunikacyjnej.
          Podstawą jest dla mnie przedszkole - integracyjne. Syn nie bardzo nadaje się do pracy w godzinach poprzedszkolnych, więc pozostałyby weekendy, a uważam, że normalne życie rodzinne to też dla niego forma terapii. Z moich przemyśleń wynika, że albo będzie miał część zaleceń z diagnozy realizowanych w przedszkolu, albo ja (bo mniej zarabiam) będę musiała zrezygnować z pracy, żeby go wozić na terapie, tylko wtedy pytanie - za co te terapie, bo na państwowe ośrodki nie można liczyć ...
          Stąd robię rozeznanie, jak wygląda sytuacja w poszczególnych dzielnicach, aby mieć bazę w przedszkolu i w miarę możliwości (jego i naszych) uzupełniać działania przedszkola.
          Dodam, że interesują mnie również prywatne przedszkola.
          • agnjan Re: Sprostowanie 12.01.10, 19:55
            My mieszkamy na Ursynowie.

Szkoły z oddziałami integracyjnymi są obecnie 3 - tradycyjna nr 343
            oraz nasza na Teligi i na Hawajskiej.

Przedszkola są chyba dwa - jedno obok naszej szkoły, na Teligi.

Na Ursynowie można zrobić prywatnie Tomatisa (my jeszcze nie
            robiliśmy).

Jest hipoterapia - na Nowoursynowskiej - tyle, że my akurat nie
            korzystamy.

Terapię mamy na Mokotowie, obok Puławskiej, kiedyś w Scolarze, na
            Wiśniowej, też na Mokotowie (blisko metro racławicka).

Jest też Synergis - poradnia w okolicy Puławskiej, metro służew.

SI - w kilku miejscach, między innymi na Lanciego.

Metro - uwielbiam :-) 22 minuty do stacji Swiętokrzyska
            (przedszkole) ze stacji Natolin (dom).
            • aga_sama Re: Sprostowanie 12.01.10, 21:02
              Agnjan
              Jeżeli wolno zapytać: dlaczego przedszkole na metrze Świętokrzyska? Czy to tylko
              kwestia braku miejsc na Ursynowie?
              A co to za terapeuta na Mokotowie?
              Przepraszam za wścibstwo, musze sobie to wszystko jakoś poukładać, tym bardziej,
              że jedziemy oglądać mieszkanie na Ursynowie ...
            • brolek Re: Sprostowanie 12.01.10, 21:49
              Na Hawajskiej w końcu oddziału integracyjnego, z tego co wiem, nie
              otwarli, za to otwarli w szkole 330 na Mandarynki.
              Poza tym, na Ursynowie ma swój gabinet prywatny p. Diana Senator -
              świetny psycholog.
              Wczesne wspomaganie rozwoju jest w przedszkolu specjalnym nr 213
              (Teligi).
              MOPS prowadzi program dla autystów i dzieci ze spektrum (trudno mi
              go ocenić, bo nie korzystamy).
              Ośrodka terapeutycznego z prawdziwego zdarzenia nie ma na Ursynowie,
              ale można coś poskładać sensownego z tego co jest. No i jest metro.
              • aga_sama Re: Sprostowanie 12.01.10, 22:23
                p. diana senator diagnozowała antka i odmówiła dziś prowadzenia naszego syna, ma
                już wystarczająco pracy z obecnymi pacjentami. Też zrobiła na mnie dobre
                wrażenie, ale cóż ...
                • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: Sprostowanie 12.01.10, 22:52
                  Z tego, co pisala kasia_de widze, ze okolice Bialoleki sa niezle obstawione tymi
                  osrodkami roznego typu.
                  Mieszkam na Ursynowie, terapia poukladana tak, zeby bylo na linii metra - nie ma
                  nic gorszego niz tracenie czasu i energii na dojazdy. Ale szczerze mowiac pewnie
                  byloby tego wiecej (tzn. terapii), gdyby wiecej mozliwosci bylo na Ursynowie lub
                  bliskiej okolicy.
                  Jezdzimy tez do Synapsis, i choc niby od metra nie tak daleko, to jednak dojazdy
                  sa dosc karkolomne, zwlaszcza teraz zima.
                  Musisz wziac pod uwage, ze wiekszosc osrodkow podobnie jak p. Diana Senator (do
                  ktorej tez swego czasu chodzilismy) ma zapelnione wszystkie miejsca, czesto
                  trzeba czekac do poczatku nowego roku szkolnego, zeby dostac miejsce. Do tego
                  terapeuta, ktorego bedziesz miec na wyciagniecie reki wcale nie musi podpasowac
                  Twojemu dziecku i tak bedziesz musiala szukac dalej. Na ursynowie jest pare
                  miejsc z SI, ale i tak jezdzimy do Centrum, bo akurat synek zalapal swietny
                  kontakt z terapeutka i miejsce nam odpowiada.
                  Metro skraca dystans, ale tylko w zakresie pewnej czesci osrodkow.
                  • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: Sprostowanie 12.01.10, 22:58
                    Ostatecznie nie sformulowalam swojej mysli koncowej ;-) - chodzilo mi o to, ze
                    chyba powinnas dostosowac miejsce zamieszkania do Waszych rodzinnych i
                    zawodowych potrzeb, a dopiero potem szukac tam miejsca dla synka.
                    Przedszkola intergracyjne na Ursynowie sa 2: na Kabatach totalne oblezenie, moj
                    synek cudem dostal sie na Teligi i bardzo sobie chwalimy.
                    Ale dodam, ze na terapie w przedszkolu sie nie nastawiaj - realia sa takie, ze
                    to malo systematyczne jest, bo czesto panie przeznaczone do terapii zastepuja
                    chorujace nauczycielki (w sezonie czyli w zasadzie od wrzesnia do kwietnia jest
                    to bardzo czeste zjawisko) a wtedy czasu na zajecia z dziecmi niepelnosprawnymi
                    im nie starcza niestety, nie wspominajac juz o tym, ze czas przeznaczony na
                    jedno dziecko jest bardzo krotki - 20 minut w tygodniu nic nie zalatwi.
    • dzieci-swiata Re: warszawa - możliwości terapii ZA wg dzielnic 12.12.10, 18:57
      Witam,
      Bemowo to dobra dzielnica do mieszkania, choć nie ma tu metra. Dużo szkół i przedszkoli. Sporo miejsc do zrobienia zakupów i fajne miejsca na spacery. Jest kilka ośrodków, w których pracuje się z dziećmi także z ZA. M.in Pracownia Rozwój na ul. Człuchowskiej 66 t. 22 666 2006
    • czarna_ida Re: warszawa - możliwości terapii ZA wg dzielnic 13.12.10, 13:34
      czy rozwazalas wczesne wspomaganie w ktorejs ze szkol specjalnych ? Wiem ze takowe sa prowadzone ? Jako ze my poza W-wa, to u nas w jednym miescie przedszkole intergacyjne, w rodzimym wczesne wspomaganie :)
    • niki129 Re: warszawa - możliwości terapii ZA wg dzielnic 13.12.10, 14:04
      Ursynow - 2 przedszkola integracyjne - do jedengo chodzilismy , jest ok na Telekiego
      Szkoły - jedna integracyjna, 2 z oddzialami integracyjnymi . Duzo gabinetów prywatnych.
      W szkole w ramach orzeczenia mamy : logopede, integracje, opieke pedagoga, psychologa, rewalidacja, zajecia zabawy z jezykiem czy jakos tak. Rodzice sa chetni stowrzyc gr wsparcia dla rodzicow dzieci z ZA, autyzmem, innymi problemami. Uwazam ze to i tak duzo mimo ze potrzeba wiecej. Powstaje badz juz powstala jakas fundacja - gdzies tu o niej bylo. Chyba w okolicach metra natolin maja siedzibe.
      Tyle z mojej strony. Podobno w gminie jest jakas babeczka ktora mocno stara sie o pomoc dla dzieciakow Polecam kontakt z Agnieszka Dudzinska - ona mieszka na ursynowie a jej dziecko chodzi do jednej ze szkol z oddzialami - chlopiec z ZA Dosc mocno dziala o prawa dla naszych dzieci
      • aga_sama Re: warszawa - możliwości terapii ZA wg dzielnic 13.12.10, 20:47
        Jako że ktoś odkopał mój stary wątek (reklamowo chyba) to czuję się wywołana.
        Mieszkamy na Ursynowie od 2 miesięcy. Jakoś się tu odnaleźliśmy, nie korzystamy ze wszystkich możliwości - brak czasu, teraz młody ma zajęcia 4 razy w tygodniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka