17.06.10, 22:19
witam, 3,5 roczny synek jest w trakcie diagnostyki spektrum autyzmu,
prawdopodobnie ZA. zaczynam dopiero szukać informacji więc jestem
jeszcze"zielona", psychiatra zaproponowała włączenie eye q. niby to
tylko suplement, ale jednak jest sporo objawów niepożądanych,
obwarowań etc. jakie macie doświadczenia? jeśli tu chodzi o kwasy
omega 3,6 to czy nie wystarczy po prostu tran? zamiast złożonego eye
q?
Obserwuj wątek
    • myszewa Re: eye q 18.06.10, 00:41
      podaję młodemu od października, żadnych skutków ubocznych nie widzę.
      Z tego co czytałam nie jest wskazane podawanie tranu latem, ze
      względu na możliwość przedawkowania wit. D.
    • marika012 Re: eye q 18.06.10, 09:00
      Mój syn ma 7,5 roku. Eye Q bierze od sierpnia zeszłęgo roku. Nie wiem czy to
      zasługa tego preparatu czy po prostu dziecko mi dorasta ale widzę duże zmiany na
      plus w koncentracji.
      Efektów ubocznych brak.
      • orija Re: eye q 19.06.10, 14:58
        Podaję go 2 miesiące i również nie widzę zadnych efektów ubocznych. Z plusów widzę na razie to, że ma gładziutką i dobrze nawilżoną skórę, bo wcześniej miał bardzo suchą. Poza tym innych pozytywów nie widzę-może jeszcze muszę poczekać?
    • miacasa Re: eye q 19.06.10, 15:31
      Robiłam dwa podejścia, niestety moja córka jest na niego uczulona, robi jej się
      jakby stan zapalny gardła (ma takie czerwone niby krostki na ścianie gardła i
      chrypkę, z której wykluwa się zapalenie krtani). To powodował preparat w płynie,
      jesienią zaczniemy z kapsułkami ale jak dotąd nie daje rady przełknąć.
      • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: eye q 19.06.10, 19:49
        Moj rozgryzal kapsulke i potem polykal oslonke lekko ja wczesniej zujac.
        Pytalam lekarza czy tak mozna, nie widzial przeciwskazan. Wczesniej nakluwalam
        kapsulke i wyciskalam zawartosc na lyzeczke, ale kila razy prysnelo mi nie tam
        gdzie trzeba i sie zniechecilam.

My po dwoch tygodniach stosowania zaprzestalismy, bo maly byl nadaktywny i
        rozdrazniony, mam wrazenie, ze po tym wlasnie. Doczytalam sie, ze witamina E
        zawarta w tym preparacie pochodzi z soi, a maly na soje uczulony.
        • wilma1970 Re: eye q 19.06.10, 20:32
          Hm, stosujemy eye q od kilku dni. Bardzo wzrosła aktywność syn, jest pobudzony i
          rozdrażniony, ale się nie zniechęcam. Poczekam jeszcze, może będzie dobrze.
      • sitanka micasa ! 19.06.10, 21:34
        U nas dokładnie to samo.
        Mój syn był suplementowany eye q i zrezygnowałam właśnie ze względu na
        nawracające zapalenia gardła.

Niestety, chyba nie pocieszę jeśli napiszę, że mój brał kapsułki.
        • miacasa Re: micasa ! 19.06.10, 22:45
          też nieśmiało przypuszczam, że kapsułki dadzą taki sam efekt ale spróbuję bo
          córka "wyrasta" z niektórych nietolerancji więc może i to minie
          • nad-ja Re: micasa ! 20.06.10, 07:50
            my robiliśmy 4 podejścia.
            3 razy z płynem i ostatnio z kapsułkami.
            niestety, u nas każdorazowo kilka dni po rozpoczęciu podawania, pojawiały się wymioty i bóle brzucha. nie wiem, jak gardło, ale na brzuszek jakiś składnik działa źle.
            oczywiście o poprawie koncentracji nie ma w takiej sytuacji mowy.
            • aga_sama Re: micasa ! 20.06.10, 09:40
              Ja tam daję żelki, efektów na plus czy minus nie widzę, ale daję :)
              • nad-ja Re: micasa ! 20.06.10, 10:27
                żelki? eye-q żelki?
                • aga_sama Re: micasa ! 20.06.10, 11:37
                  no są takie, nawet gdzieś tu pisałam, że chcę sprzedać he he.
                  Mnie siostra przywozi z irlandii, można je kupić także w uk.
                  www.chemistdirect.co.uk/equazen-eye-q-chews-strawberry-flavoured_1_11545.html
                  Mój łyka je jak pelikan, ale on jest pies na każde słodycze. To jest taka
                  truskawkowa osłonka, a w środku tran bez smaku. Dla mnie obrzydliwe.
                  • marika012 Re: micasa ! 20.06.10, 11:59
                    aga_sama napisała:

> no są takie, nawet gdzieś tu pisałam, że chcę sprzedać

Jeśli są bez cukru to ja bym kupiła :)
                    • aga_sama Re: micasa ! 20.06.10, 14:34
                      w składzie mają xylitol, resztę info na priv
                      • marika012 Re: micasa ! 20.06.10, 15:04
                        xylitol możemy :)
                        Napisz mi na pw cenę.
                  • nad-ja Re: micasa ! 20.06.10, 13:00
                    nie no, mój to wszystkie leki łyka, więc i z eye-q nie mieliśmy problemu.
                    zdziwiłam się tylko, że są pod postacią żelek:)
              • aagawek Re: micasa ! 21.06.10, 08:15
                A mój te żelki bierze i wpycha mi do buzi. Za nic nie chce sam spróbować. Wciąż
                pije ten obrzydliwy płyn:\
                • mamaberta Re: micasa ! 22.06.10, 22:15
                  hmm, czyli faktycznie to nie tylkow "witaminka", zapalenie gardła,
                  nadpobudliwość, bóle brzucha... ciekawe, szczególnie to drugie. mój
                  syn jest nadpobudliwy, jak zacznę mu dawać jeszcze "dopalacz" w
                  postaci eye q to zacznie chodzić po suficie ;-) choć to wcale nie
                  jest zabawne. bo nasza psychiatra zwróciła uwagę na jego
                  nadpobudliwość, a pomimo to rozważa włączenie eye q!!!
                  a pytałyście waszych psychiatrów o zmianę po prostu diety? dużo ryb
                  morskich, więcej oliwy z oliwek, ewentualnie zwyczajny tran? bo
                  przecież o kwasy omega 3 i 6 tu chodzi???
                  • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: micasa ! 23.06.10, 12:40
                    Ten Eye q niby ma dzialac na wyciszenie nadpobudliwcow wlasnie, pierwotnie byl
                    stworzony wlasnie z mysla o dzieciach naddaktywnych. Tylko, ze na niektore
                    dzieci jak widac dziala wprost odwrotnie. Mozesz sprobowac, u nas powrot do
                    normalnosci byl juz drugiego-trzeciego dnia po odstawieniu - w razie czego
                    wytrzymacie.

Ja pytalam lekarza czy nie moglabym tego zastapic olejami - lnianym, dyniowym
                    itp. (ryb moj maly nie chce tknac) - powiedziala, ze organizm potrzebuje duzo
                    energii zuzyc, zeby przetworzyc te substancje w tak latwo przyswajalne, jak ma
                    eye-q. Jak to jest naprawde, trudno stwierdzic.
                    • sek_unda Re: micasa ! 29.06.10, 12:02
                      Ja podaję moim chłopcom kapsułki Omega3 z Galomegi i osobno olej z wiesiołka w
                      kapsułkach. Wychodzi dużo taniej. Co prawda stosnek kwasu EPA do DHA nie jest tu
                      aż tak korzystny jak w eye q, ale psychiatra zatwierdziła moją propozycję zmiany
                      suplementu na tańszą wersję. Poza tym wciąż testujemy różne ryby i niektóre
                      załapały się jako stały punkt jadłospisu. Podobnie z zielonymi oliwkami. Jednak
                      pomimo stosowania już od pół roku preparatów nie widzę jakiejś poprawy,
                      nadpobudliwość, napady agresji pozostają bez zmian. Może grafomotoryka trochę
                      się poprawiła i starszy zaczął interesować się wreszcie czytaniem. Ale nie wiem
                      czy to nie zasługa po prostu moich codziennych ćwiczeń z nim...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka