Dodaj do ulubionych

Jak się ma brak koncentracji do ZA/CZR?

13.09.10, 10:08
Pytam Was o to, bo diagnozę CZR mamy zaledwie od 3 m-cy i nie poznalam blizej do tej pory zadnego innego dziecka z takim zaburzeniem, w zwiazku z tym nie wiem jak to wyglada u innych. Moj synek jest w nieustannym ruchu. Jak go wezme na kolana, zeby posiedzial kilka sekund, to az go roznosi. Po tych kilku sekundach wypruwa jak z procy i biega biega biega. Jesli pokazuje mu jakies nowe rzeczy, staram sie czegos nauczyc, to jemu bardzo trudno sie skoncentrowac. Musze naprawde przebijac sie przez mur, podchodzic kilka razy do tematu, zeby dotrzec. Chyba, ze jest to cos, co go wybitnie zainteresuje, to "zaskakuje" sam. Coraz częściej myslimy z mezem, ze moze synek ma jednoczesnie ADHD? A z drugiej strony zastanawiam się, czy moze nadpobudliwosc psychoruchowa i problemy z koncentracją są częścią zaburzeń autystycznych? Oświeccie mnie proszę, jak to jest.
Obserwuj wątek
    • szalicja Re: Jak się ma brak koncentracji do ZA/CZR? 13.09.10, 10:55
      U nas jest prawie tak samo. Jest starszy i już "leczony" jakiś czas, więc jest lżej trochę. Też mamy podejżenia, że ma ADHD.
    • yula Re: Jak się ma brak koncentracji do ZA/CZR? 13.09.10, 11:12
      ile ma lat? ADHD stwierdza sie w wieku szkolnym/ wczesnoszkolnym, wcześniej mówi sie o podejrzeniach ADHD. A CZR mam wrażenie to taki worek do którego lekarze wrzucają wszystkie nietypowe dzieciaki, szczególnie nie pasujące do konkretnej diagnozy. Syn ma diagnozę CZR/ZA.
      • yula Re: Jak się ma brak koncentracji do ZA/CZR? 13.09.10, 11:14
        Aha, syn też jest bardzo ruchliwy, usiedzieć w miejscu potrafi tylko przy komputerze, co nie znaczy że siedzi spokojnie. Zaburzenia koncentracji też na porządku dziennym, chociaż podobno są za małe na ADHD.
    • gorawka Re: Jak się ma brak koncentracji do ZA/CZR? 13.09.10, 11:24
      Moj maly ma 3,5 roku, wiec najwyrazniej za wczesnie na diagnoze ADHD, ale ADHD tez sie pewnie nie bierze z dnia na dzien nagle, tylko gdzies sobie w dziecku siedzi. Wiec moze powinnam cos wiedziec na ten temat i jakos stosownie postepowac juz teraz? Mam swiadomosc, ze CZR to taki worek, ale niestety u nas są i echolalie i natręctwa i fiksacje, więc niestety chyba zmierzamy w kierunku spektrum (bo chyba dzieci z ADHD nie mają fiskacji itp?). Ale ciekawi mnie bardzo jak wygląda przecietne dziecko z ZA? Czy są dzieci bardzo spokojne i skupione, umiejace się koncentrowac?
      • yula Re: Jak się ma brak koncentracji do ZA/CZR? 13.09.10, 12:06
        forum.adhd.org.pl/index.php poczytaj to forum, tam są rodzice dzieci i z ZA i z ADHD. Tak naprawdę ZA i ADHD mają ze sobą sporo wspólnego i postępowanie w domu z takimi dziećmi jest raczej takie samo.
    • czarna_ida Re: Jak się ma brak koncentracji do ZA/CZR? 13.09.10, 11:35
      u nas tez CZR.. Ale bardziej obstawiam autyzm, z adhd, niz ZA. Faktycznie jest taki nakrecony, zdarza sie ze posiedzi chwile, ale nie za dlugo.. On nawet w nocy przez sen sie bardzo kreci..U nas do 5 lat nie bylo wogole mowy.. Teraz ma trochę powyzej 6 jest lepiej, ale nie doskonale. Ale fikascje, i to odstawanie od rowiesnikow, a takie specyficzne zachowania, ma..
    • gorawka Re: Jak się ma brak koncentracji do ZA/CZR? 13.09.10, 12:45
      Dzięki Yula za podesłanie linku. Ida, u nas w nocy podobnie. Ostatnio ciut spokojniej spi, ale niedawno pisałam w jakimś wątku, żeby ktoś mi poradził, jakie łóżko kupić, bo strach go samego w nocy zostawić. Wreszcie zdecydowałam, że kupimy mu materac, bo ja bym chciała wreszcie zacząć po 3,5 roku życia mojego dziecka spokojnie spać nie drżąc, że coś mu się stanie.
    • marika012 Re: Jak się ma brak koncentracji do ZA/CZR? 13.09.10, 13:53
      Mój ma diagnozę ZA z objawami ADHD (ma 8 lat). I taka diagnoza jest ponoć dla dzieci z ZA korzystna. Dzięki cechom ADHD lepiej poddają się terapii, mniej boją się ludzi -tak mówią terapeuci.
      Mój syn miał ogromne trudności z koncentracją do prawie 6 urodzin. Kiedy próbowałam go posadzić żeby coś zrobił na kartce to był dramat. Usiedział 5 sekund, szybko machnął kredką i już leciał dalej. Bardzo pomogło SI. Po miesiącu zajęć 2 razy w tygodniu nagle młody zaczął dłużej się koncentrować. Robiła zadania do końca i bardziej skomplikowane.
      Teraz potraf pracować wytrwale nawet 2 godziny. Oczywiście wyłącza się, wstaje, siada, kręci. Ale idzie wyraźnie do przodu i to mnie niezmiernie cieszy. W szkole jest chwalony że ładnie pracuje. W tym roku szkolnym jak na razie miał tylko jeden gorszy dzień ale męczył go katar więc jest wytłumaczony. Próbujemy go motywować, dostaje w szkole naklejki za każde zrobione zadanie. Po szkole za ileś tam naklejek jest lizak bezcukrowy ;)
      Działa. A jeszcze niedawno mówiłam, że młodemu na niczym nie zależy i żadna naklejka do niego nie przemówi.
      • czarna_ida Re: marika012 13.09.10, 14:03
        U nas nie boi sie ludzi, doroslych, u nas gorzej jest z rowiesnikami..
        Ja wiem tylko ze ADHD, to jest ogolnie zle kojarzone, bo takie dzieci i są agresywne, i w szkole nikt z nimi sobie nie daje rady, a rodzice nie mowia ze dzieci maja adhd, i ze jest problem. A potem są wypadki w szkolach ze chlopiec z adhd zrobil kolezance, krzywde, albo sie nad nią znęcał..
        • marika012 Re: marika012 13.09.10, 14:26
          Bo i każde dziecko z ADHD może być inne. Mój agresywny nie jest. Jedynie trudno mu wysiedzieć spokojnie, musi się ruszać, wstawać, kłaść na ławce no i do tego ma problem z koncentracją.
      • yula Re: Jak się ma brak koncentracji do ZA/CZR? 13.09.10, 15:48
        U mnie jednym z większych problemów jest właśnie to że nie boi sie ludzi :/ Może wziązć obcą osobę za rękę i pójść z nią, więc cały czas musi być pilnowany :/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka