Dodaj do ulubionych

CZR a upośledzenie

15.10.10, 08:53
Mampytanie na ile to jest powiązane. Moj prawie 4-letni syn ma rozne opinie, zmieniajace sie z czasem - CZR, autyzm atypowy, cechy autystyczne, sa tez tacy lekarze ktorzy mowia tylko o slabszym kontakcie ale absolutnie nie o autyzmie. Na rezonansie mag. wyszly ogniska degeneracji istoty bialej. Staramy sie caly czas wyrownac deficyty i niektorzy twierdza ze wyrowna (w co watpie), jedni mowia o tym ze jest wyjatkowo inteligentny, pewna psychiatra ze uposledzony. Od pewnego czasu psycholog robi z nim testy i np. nie potrafi wykonac niektorych zadan na 3 lata a potrafi na 5 lat. To jest pewnie ten nieharmonijny rozwoj w spektrum autyzmu. Ale czym to dalej skutkuje, czy bedzie uposledzony czy tez moge miec nadzieje na norme. Bo jak sie caly czas ma przekonanie ze bedzie dobrze a potem okazuje sie ze nie, to jak obuchem w leb. Dlatego prosze o szczere odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • yula Re: CZR a upośledzenie 15.10.10, 09:19
      Mój ma diagnozę CZR-ZA rozwój umysłowy powyżej normy (przynajmniej niektóre dziedziny). Manualnie sporo opóźniony. Ma 7 lat i obecnie wałkujemy arytmetykę. Czasem potrafi dodać 35+47 a czasem liczy na palcach 2+2, a zrozumienie co wstawić w x-10=7 zamiast x to czarna magia, chociaż jak dam mu pomoce w postaci kredek/pałeczek zrobi bez problemu, a jak to zrobił nie wie. Testy nie obejmują całości. Może akurat miał słabszy dzień, albo trafiły sie takie zadania z którymi akurat ma kłopot. Mózg potrafi sie regenerować lub kompensować uszkodzenia. Są dorośli po udarze którym lekarze nie dawali szans na normalne życie, a sie wyćwiczyli. A dzieci uczą sie dużo łatwiej.
    • myszewa Re: CZR a upośledzenie 16.10.10, 15:20
      Mój ma 3,5 roku, mam podobne dylematy. Mamy 2 diagnozy - jedna autyzm atypowy, druga CZR, opinii tyle co specjalistów - też spotkałam się z twierdzeniami, że to nie autyzm bo "tak ładnie patrzy", sugestie, że może to tylko zaburzenia SI, afazja, alalia i inne diagnozy z księżyca po jednokrotnym pobieżnym zobaczeniu dziecka :/ Synek ma wyraźne opóźnienia - zarówno w sferze mowy, rozwoju poznawczym, trochę też w ruchowym - o społecznym i emocjonalnym nawet nie wspomnę, bo to oczywiste. Rok temu miał robioną diagnozę funkcjonalną, miał wtedy 2,5 roku rozwój oceniono na 1,4 (przy czym był bardzo nieharmonijny - najgorzej naśladownictwo i komunikacja na poziomie 10 miesięcznego dziecka, najlepiej percepcja, motoryka duża i koordynacja - tu niewielkie opóźnienia). W przyszłym miesiącu nasza pierwsza rediagnoza funkcjonalna, synek poczynił przez rok terapii widoczne postępy - ale jak wypadnie w testach nie mam pojęcia, zwłaszcza, że ma duże problemy z koncentracją, przenoszeniem swoich umiejętności i skupieniem się w obcym otoczeniu. Wracając do pytania - myślę, że 4 lata to za wcześnie na stwierdzenie UU. Kiedyś pytałam się odnośnie rokowań mojego dziecka i usłyszałam, że z tym bywa różnie - trudno to nawet przewidzieć na podstawie postępów jakie robi i jakie wykazuje diagnoza funkcjonalna, bo czasem jest tak, że dziecko w pierwszym roku robi duże postępy, a potem zastój, a czasem tak, że dziecko rok czy dwa stoi w miejscu i potem rusza z kopyta. Nasz terapeuta mówił, że miał swego czasu dwóch chłopców w tym samym wieku funkcjonujących bardzo podobnie - po 3 latach jeden trafił do szkoły integracyjnej (norma intelektualna) drugi z upośledzeniem w stopniu umiarkowanym do ss... U naszych dzieci bywa zwykle tak, że w ntestach niewerbalnych wypadają zwykle dużo lepiej niż w werbalnych (czasem różnica jest bardzo duża), myślę, że na dzień dzisiejszy za wcześnie by przesądzać o uu, nawet specjaliści (mi znani) bronią się przed robieniem testów u tak małych dzieci, zazwyczaj robi się w wieku 6,7 lat. Chętnie przeczytałabym opinie odwiedzających forum specjalistów.
      • polaa27 Do myszewa 17.10.10, 01:22
        Hej, gdzie robiliście/robicie diagnozę funkcjonalną?
        • myszewa Re: Do myszewa 17.10.10, 10:06
          Jesteśmy z Dolnego Śląska, robiliśmy we Wrocławiu w ośrodku Stimulus (mają swoją stronę), tam też robiliśmi diagnozę kliniczną i tam mamy układane programy do realizacji w domu - jestem bardzo zadowolona ze współpracy z ośrodkiem (a ja generalnie wymagająca jestem), więc mogę szczerze polecić placówkę. Z tego co wiem większość ośrodków dla dzieci autystycznych przeprowadza takie diagnozy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka