Dodaj do ulubionych

opóźniony rozwój motoryczny

26.01.11, 20:16
Wyjątkowy ma zdiagnozowaną dyspraksje - ogólne zaburzenie koordynacji ( problem z ubraniem, grafomotoryką, łapaniem piłki, niezdarność, niezgrabność ruchów). Oprócz basenu, który korzystnie wpływa na koordynacje, hipoterapii( która wpływa korzystnie na wszystko:))) nigdy mi dotąd do głowy nie przyszło,zeby mu zafundować fizjoterapię. Do kogo pójść żeby "obgadać " problem? co i kto zalecał Waszym dzieciom ? NDT Bobath, czy Vojta to jest nasz kierunek?? na czym to polega? podobno tenis świetnie załatwia sprawe koordynacji haha właśnie dziecko definitywnie zrezygnowało z zajęć w szkole ( jestem najgorszy nie umiem odbić piłeczki.....
Obserwuj wątek
    • gorawka Re: opóźniony rozwój motoryczny 26.01.11, 20:59
      Klafutko, voyta i bobath to są metody przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci. Ale spróbuję uzyskać podpowiedź od fizjoterapeuty, który kiedyś radził mi jak synek był niemowlakiem (my przeszliśmy i voyte i bobatha). Jak się czegoś dowiem, co można fizjoterapeutycznie z takim starszym ciut dzieckiem zrobic, to dam Ci znać.
      • klafuti Re: opóźniony rozwój motoryczny 26.01.11, 21:39
        dzieki dzieki daj znac jak coś ustalisz bo ja słyszałam że Bobath może byc i dla starszych dzieci hm...
    • orija Re: opóźniony rozwój motoryczny 26.01.11, 23:32
      Jestem terapeutą met. Bobath i mozna ją jak najbardziej stosować u starszych dzieci. U mojego syna na poprawę koordynacji ruchowej najlepiej dziala met. Denissona (kinezjologii edukacyjnej), ale potrzeba tu systematyczności. Poza tym super jest pływanie (chodzi 2x w tyg), łyżwy, rolki, rower co uskuteczniamy stosownie do pory roku.
    • tijgertje Re: opóźniony rozwój motoryczny 27.01.11, 08:23
      Chodzicie na SI? Jesli nie , to moze warto sprobowac u dobrego terapeuty. Samo SI nie wyrowna wszystkich zaleglosci, ale dobrze prowadzone moze dc niezlego kopa do dalszego rozwoju. U nas wlasnie na SI okazalo sie, ze mlody np nie potrafi biegac, tylko baaaardzo szybko chodzi. W ciagu kilku tygodni zrobil niewiarygodne postepy, pozniej juz nie byly tak spektakularne, ale widoczne. W ciagu roku udalo nam sie mnostwo osiagnac. Problemy z motoryka i koordynacja moga miec zrodlo w zaburzeniach czucia glebokiego i pracujac nad przyczyna mozna osiagnac bardzo duzo. Terapeuci SI to czesto najpierw fizjoterapeuci, wiec wyzyta nie zaszkodzi. Taka terapia to w dodatku swietna zabawa (mimo, ze rownoczesnie ciezka praca).
    • ania-pat1 Re: opóźniony rozwój motoryczny 27.01.11, 09:24
      Moja córa ma dyspraksję (w opinii neurologa i psychologa) chodzimy na SI, ale do fizjoterapeuty (mgr. rehabilitacji) pani specjalizującej się w NDT (i oczywiście 2 gi stopień SI) - u nas na jednych zajęciach przeplata się si i ndt (chodzimy raz lub 2 razy w tygodniu - w zależności od zajęć w tygodniu). Podobno si u fijoterapeuty, czy rehabilitanta znacznie różni się od tego prowadzonego przez pedagoga (tak słyszałam). A na małą motorykę niespodziewanie dobrze robi nam logoterapia (ćwiczenia z analizy i syntezy wzrokowej i ćwiczenia sekwencji i linearnych uporządkowań - musi układać różne elementy, a nie traktuje tego jak ćwiczenia motoryki....)- polepsza się jej koordynacja oko-ręka i podobno współpraca międzypółkulowa (mamy rozwój mowy na znacznie wyższym poziomie niż rozumienie złożonego języka i dodatkowo ryzyko dysleksji). Myślę że wszystko się zazębia....A jeśli chodzi o dyspraksję - o dziwo jeździ (dużo powiedziane) na nartach - a sanek nie toleruje (za szybko!) i te narty w moim odczuciu poprawiły pewnośc siebie i równowagę, dobrze wpływają też zajęcia typu taniec - rytmika (chodzi z dziecmi NT jest najgorsza - wygląda trochę jakby robiła coś po swojemu, ale lubi to i bardzo się stara).
      • ania-pat1 Re: opóźniony rozwój motoryczny 27.01.11, 09:28
        I jeszcze a propos grafomotoryki - dobrze robią ćwiczenia z grafopercepcji (nawet jeśli nie odtworzy znaku to z całą pewnością będzie wiedzieć jak on ma wyglądać lub jaki to znak) - potem w dorosłym świecie i tak większość korzysta z klawiatury.
        • gorawka Re: opóźniony rozwój motoryczny 27.01.11, 09:51
          Ania, napisz coś więcej proszę o tych ćwiczeniach z grafopercepji. Na czym to polega? To jakieś ćwiczenia na komputerze? Są specjalne programy?
        • dasia_23 Re: opóźniony rozwój motoryczny 27.01.11, 10:10
          Witaj,
          Czy mozesz napisać coś wiecej na temat ćwiczeń z grafopercepcji (pierwszy raz spotkałam sie z tym pojeciem).
          Dziekuję,
          • ania-pat1 Re: opóźniony rozwój motoryczny 27.01.11, 10:16
            Grafopercepcja - czynności grafopercepcyjne: koordynacja wzrokowo-ruchową, spostrzeganie figury i tła, stałość spostrzegania, percepcję położenia w przestrzeni, relacje przestrzenne. Prześlę Ci to samo co Gorawce
        • ania-pat1 Re: do gorawka 27.01.11, 10:11
          Moja jest jeszcze za mała na komputer - 4 lata i za słaba mała motoryka na całkiem samodzielną obsługę (choć pewnie i takie ćwiczenia są) na razie ćwiczy na tzw. materiale atematycznym (po ludzku mówiąc różne znaczki które dopasowuje wg. klucza, a potem np. podstawia za to słowa lub sylaby - na karteczkach). Zadań jest bardzo dużo ćwiczą jednocześnie pamięć i grafopercepcję. Nie chcę wyjść na reklamującą - więc wyślę ci wiadomość prywatną (bo prawie wszystkie z naszych materiałów mają podobne autorstwo) a u terapeutki widziałam też inne firmy. Wyślę to z zaleceniemi i opisem dla mojego dziecka (troszkę opisu wykasuję) może dasz radę coś porównać. Acha, do wszystkich materiałów są książeczki z opisem dla terapeuty lub rodzica (kawa na ławę). Choć nie ukrywam tanie to nie było ...... Dodatkowo polska konkurencja - program słuchowy do nauki wymowy polskich głosek (my na szcęście tylko dź, dż, sz, cz)........Te stricte poprzedzające czytanie i pisanie zaznaczę Ci kolorem.
          • ania-pat1 Re: do gorawka i dasia 27.01.11, 10:28
            Dajcie znać czy doszło
            • gorawka Re: do gorawka i dasia 27.01.11, 10:43
              Doszło, doszło:) i już odpisałam Ci na gazetowego. Dzięki bardzo.
          • aga_sama Re: do gorawka 27.01.11, 10:51
            Czy możesz mi też podesłać?
            Dziękuję
            • gloria2 Re: do gorawka 27.01.11, 11:16
              A mogłabyś i do mnie przesłać te materiały?
              • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: do gorawka 27.01.11, 12:55
                Ja tez bylabym chetna :-).
                • mamakuby77 Re: do gorawka 27.01.11, 13:45
                  I ja poproszę. Napisałam na gazetowego.
                  • iska2009 Re: do gorawka 27.01.11, 14:16
                    ja tez, ja tez :)
                    • kasia_de Re: do gorawka 27.01.11, 14:33
                      i ja i ja :-)
                      • ania-pat1 Re: 27.01.11, 21:37
                        mam nadzieję, że wyslalam wszystkim - jeśli nie to proszę o upomnienie....
                        • szironna Re: 30.01.11, 17:25
                          witam, czy i ja mogę prosić? będę bardzo wdzięczna.
                          pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka