Dodaj do ulubionych

ruchy naprzemienne

07.02.11, 08:56
Jestem w trakcie diagnozowania swojego synka, ale pewnie to jeszcze trochę potrwa. Narazie polecono nam wykonywać z dzieckiem ćwiczenia z wykorzystaniem ruchów naprzemiennych i leniwych ósemek. Różnie słyszałam o tych ćwiczeniach, dlatego chciałam się was poradzić, czy one rzeczywiście działają. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • marika012 Re: ruchy naprzemienne 07.02.11, 10:22
      pl.wikipedia.org/wiki/Kinezjologia_edukacyjna
    • marzena123marzena Re: ruchy naprzemienne 09.02.11, 10:27
      Myślę, że działają, na pewno nie zaszkodzą, moim zdaniem warto. Ważna jest systematyczność, krótko kilka razy dziennie. Czym mniejsze dziecko tym bardziej plastyczny mózg, można więcej osiągnąć. Powodzenia.
    • ald_ona Re: ruchy naprzemienne 18.02.11, 19:52
      Mój sceptycyzm w stosunku do tej metody (a skończyłam dwa stopnie kursu kinezjologii i mam prawo do prowadzenia tych zajęć) potwierdza książka, która jest wynikiem konferencji naukowej na ten temat: K. Korab, (red.) Kinezjologia edukacyjna. Nauka, pseudonauka czy manipulacja? Instytut Badań Edukacyjnych, Warszawa 2008.
      Ale, oczywiście, niektóre ćwiczenia są godne polecenia. Z tym, że te, które mogę polecić i wiem, że mają podstawy naukowe i dają mierzalne wyniki, pochodzą z innych metod (np z systemu Kepharta). Wiadomo nie od dziś, że ruch pomaga w rozwoju, a nawet jest jego warunkiem. Więc może lepiej z dzieckiem zwyczajnie poskakać po schodach, pochodzić z nim na krawężnikach, pochodzić na jakieś zajęcia ruchowe (taniec, sport), pograć w piłkę...
      Ja jestem matką z dłuższym stażem i pamiętam moje błędy, szukanie nowych metod, próby zrobienia czegokolwiek. Szkoda mi teraz tego czasu, energii i wysiłku. A najbardziej, że mogliśmy się wtedy zająć czymś miłym.
      Szczerze odradzałabym Dennisona. Naprawdę szkoda czasu na niepotwierdzone metody. Warto w zaoszczędzonym czasie zrobić coś wiarygodnego albo/i przyjemnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka