Dodaj do ulubionych

Diagnoza ZA

27.05.11, 20:27
Orzeczenie o niepełnosprawności, orzeczenie o dostosowanie metod nauczania. Prywatnie ma Trening Umiejętności Społecznych, terapię SI. A o co mogę poprosić w szkole (zostanie to wpisane do orzeczenia o dostosowaniu metod nauczania). Logopeda - to już pewne. Ale co dalej? Na dziecko z ZA idzie do szkoły 50.000 rocznie - o co mogę poprosić bo nie bardzo wiem.
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Diagnoza ZA 27.05.11, 21:13
      A mozesz mi powiedziec co to jest orzeczenie o dostosowanie metod nauczania? Gdzie to sie uzyskuje?

A dziecko bedzie w szkole mialo to, co ma wpisane w orzeczenie z ppp, przynajmniej wg mojej najlepszej wiedzy.
      • marika012 Re: Diagnoza ZA 27.05.11, 21:48
        > A mozesz mi powiedziec co to jest orzeczenie o dostosowanie metod nauczania? Gd
        > zie to sie uzyskuje?

Zapewne chodzi o orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego :)
      • aga_sama Re: Diagnoza ZA 27.05.11, 21:50
        Mika
        Czy pisząc o orzeczeniu o dostosowaniu nauczania masz na myśli orzeczenie/ opinię o specjalnych potrzebach edukacyjnych?
        Jeżeli tak, to oprócz logopedy możesz prosić o dostosowanie metod nauczania do potrzeb dziecka poprzez: zwracanie się do niego krótkimi, jasnymi zdaniami, unikanie przenośni, zapewnienie dziecku możliwości wyciszenia/ wyszumienia się podczas zajęć dydaktycznych, pracę w krótkich interwałach czasowych, wprowadzenie jasnego systemu motywacyjnego i konsekwencje w jego stosowaniu, zeszyt korespondencji pomiędzy rodzicem a nauczycielem.
        Zazwyczaj dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi mają w szkołach 2 godziny tzw. rewalidacji i w to jest wrzucane wszystko, co dana placówka może zaoferować. W jednej będzie to SI i logopeda, w innej psycholog i pedagog...

Skąd masz info, że szkoła dostaje 50 tyś? To placówka niepubliczna? Jeżeli państwowa, to niestety te 50 tyś. dostaje gmina, która na Twoje dziecko do szkoły pzekazuje marne grosze, a z resztą kasy robi co chce, najczęściej finansuje płace dla nauczycieli...
        • mika2 Re: Diagnoza ZA 28.05.11, 21:04
          A czy mogę poprosić np. o sprawdzenie czy dziecko zanotowało pracę domową (wiem szczegółowo i drobiazgowo ale dziecko odrabia a ostatnio dostał uwagę brak pracy domowej. Powiedział, że Pani kazała zapisać w zeszycie ale nie powiedziała którym i nie zapisał wcale. I nie odrobił.
          Info o 50tys wyczytałam z netu:

Środki na dzieci z Aspergerem giną w samorządach
          Katarzyna Wójcik-Adamska 18-04-2011, ostatnia aktualizacja 18-04-2011 03:57
          Na edukację uczniów z orzeczoną niepełnosprawnością przyznawane są dodatkowe środki. Zwiększają one subwencję oświatową, trafiającą z budżetu państwa do samorządu terytorialnego.
          Szkoły zgłaszają, ile dzieci niepełnosprawnych u nich się uczy, i na tej postawie powinny otrzymać dodatkowe środki na specjalne potrzeby edukacyjne tych uczniów. Na każde dziecko z zespołem Aspergera, które nie chodzi do szkoły specjalnej, samorządy dostają z budżetu państwa prawie 50 tys. zł rocznie, a na niedostosowane społecznie, np. z ADHD, około 9 tys. zł. Samorząd powinien przekazać te środki do szkół.
          Na każde dziecko z zespołem Aspergera gmina otrzymuje około 50 tys. zł
          – W rzeczywistości szkoły ich nie dostają. Pieniądze na niepełnosprawne dzieci giną w kasach samorządów. Większość urzędników i dyrektorów szkół nie ma świadomości, że są to środki wyodrębnione – mówi Agnieszka Dudzińska, rzecznik uczniów niepełnosprawnych ze Stowarzyszenia Nie-Grzeczne Dzieci.
          Gminna niezależność
          Ministerstwo Edukacji Narodowej tłumaczy, że nie może ingerować w sposób wydatkowania środków przez jednostki samorządu terytorialnego.
          4,3 tys. zł rocznie otrzymuje samorząd na kształcenie zdrowego ucznia
          – O przeznaczeniu środków z subwencji ogólnej, w tym części oświatowej, decyduje organ stanowiący jednostki samorządu terytorialnego. Samorząd ma zagwarantowaną ustawowo swobodę gospodarowania swoim budżetem – wyjaśnia Zbigniew Włodkowski, podsekretarz stanu w MEN.
          W praktyce oznacza to, że choć gmina dostaje dodatkowe pieniądze na zaspokojenie zwiększonych potrzeb edukacyjnych ucznia niepełnosprawnego, może je wydać, jak chce, i zazwyczaj z tej możliwości korzysta.
          Nadchodzą zmiany
          Zmiany może przynieść nowe rozporządzenie ministra edukacji narodowej z 17 listopada 2010 r., które wejdzie w życie od nowego roku szkolnego. Zobliguje ono placówki do przygotowania dla ucznia z orzeczeniem niepełnosprawności indywidualnego planu edukacyjno-terapeutycznego.
          – Bez przymusowego przekazywania pieniędzy za uczniem do placówki rozporządzenie będzie nieskuteczne.
        • mika2 Poza tym.. 28.05.11, 21:08
          na stronie
          www.wszystkojasne.waw.pl/
          jest wzór pisma do gminy, żeby gmina/dyrektor się rozliczył/a z kasy na dziecko:

Rodzic X Y
          (Imię i nazwisko, adres)
          Warszawa, 03.02.2011 r.

Burmistrz/Dyrektor ..................

WYBRAĆ:
          Szanowny Panie Burmistrzu,
          Szanowna Pani Burmistrz,
          Szanowna Pani Dyrektor,
          Szanowny Panie Dyrektorze,

Zgodnie z (wstawić opis odpowiedniego dokumentu, tu – dzielnicy Pragi Południe) załącznikiem dzielnicowym do budżetu m.st. Warszawy na 2011 rok dla dzielnicy Praga-Południe [TU SĄ DOKUMENTY DLA KAŻDEJ Z DZIELNIC WARSZAWY: bip.warszawa.pl/Menu_przedmiotowe/budzet_polityka_finansowa/Załączniki+dzielnicowe+do+budżetu+m.st.+Warszawy+na+2011+rok.htm] naczelną zasadą zastosowaną w zakresie ustalenia wysokości środków do dyspozycji dzielnic w związku z realizacją zadań bieżących z zakresu edukacji jest reguła parametryzacji budżetów względem liczby uczniów. Realizacja tej zasady począwszy od 2009 roku odbywa się poprzez ustalenie jednolitych w skali Miasta jednostkowych wydatków edukacyjnych określonych dla jednego ucznia przeliczeniowego i zastosowanie ich w stosunku do liczby tych uczniów występującej w każdej z dzielnic. Pojęcie „liczby uczniów przeliczeniowych” wprowadzono przypisując poszczególnym kategoriom uczniów odpowiednie wagi wynikające ze zróżnicowania kosztów kształcenia ze względu na specjalne wymagania uczniów (m.in. upośledzenia psychiczne i fizyczne)
          Na 2011 rok przyjęto następującą jednolitą w skali Miasta wysokość środków do dyspozycji dzielnic przypadających na jednego ucznia przeliczeniowego w związku z realizacją zadań bieżących w zakresie edukacji:
          - w szkołach podstawowych (rozdział 80101) - 5.571 zł
          - w oddziałach przedszkolnych (rozdział 80103) - 5.429 zł
          - w przedszkolach (rozdział 80104) - 5.526 zł
          - w gimnazjach (rozdział 80110) - 5.652 zł
          - w liceach ogolnokształcących (rozdział 80120) - 5.825 zł
          - w szkołach zawodowych (rozdział 80130) - 4.181 zł

Konstrukcja przyjętych wskaźników korygujących służących do obliczenia liczby uczniów przeliczeniowych (zgodnie z tabelą na str. 13), oznacza że na mojego syna/córkę z rozpoznanym autyzmem uczęszczającego do przedszkola ogólnodostępnego dzielnica ma do dyspozycji rocznie środki w wysokości 52.497 zł (5.526 zł x 9,50). [UWAGA: PROSZĘ SPRAWDZIĆ W TABELI JAKA KWOTA WYNIKA Z PRZELICZNIKA DLA KONKRETNEGO DZIECKA. W RAZIE WĄTPLIWOŚCI PROSIMY O KONTAKT – POMOŻEMY JĄ USTALIĆ. ]
          W związku z powyższymi informacjami oraz zasadą przyjętą przez MEN przy podziale subwencji oświatowej mówiącą, że „pieniądz idzie za uczniem”, jak i ustawą z dnia 7 września 1991 roku o systemie oświaty gwarantującą uczniom niepełnosprawnym dostęp do edukacji we wszystkich typach szkół zwracam się z prośbą o przekazanie mi następujących informacji:
          1. Czy przy podziale środków budżetowych na rok 2011 otrzymał(a) Pan(i) zwiększoną pulę pieniędzy wynikającą z uczęszczania mojego dziecka do placówki ...................? Dla przypomnienia: kwota ta ma w założeniu odzwierciedlać zróżnicowanie kosztów kształcenia ze względu na specjalne wymagania mojego dziecka (np. opłacenie kosztów zajęć rewalidacyjnych, zakup pomocy logopedycznych i pedagogicznych, asystenta osoby niepełnosprawnej, szkoleń dla nauczycieli, itp.).
          2. Jeśli tak, to czy środki te mogłyby zostać wydane na ...................................... oraz na ........................................., co wynika z realizacji zaleceń zawartych w orzeczeniu o potrzebie kształcenia specjalnego oraz opinii Poradni X/Specjalisty Y na temat minimalnej liczby godzin terapii (dołączyć ewentualne dodatkowe opinie w postaci załączników).
          3. Jeśli nie - proszę o pisemne wyjaśnienie, dlaczego tak się nie stało i na co została wydatkowana kwota, która zgodnie z założeniami Ministerstwa Edukacji Narodowej miała pokryć zwiększone koszty kształcenia syna/córki.

Z poważaniem,

XXXXXXXXX

• madziulec Re: Poza tym.. 28.05.11, 22:11
            Pismo zawiera blad:

Jest bowiem napisane:
            uczęszczającego do przedszkola ogólnodostępnego
            > dzielnica ma do dyspozycji rocznie środki w wysokości 52.497 zł (5.526 zł x 9,5
            > 0).

Jest to niezgodne z danymi wyzej z pisma:
            > - w oddziałach przedszkolnych (rozdział 80103) - 5.429 zł

I gdzies juz pisalam: nie jestesmy strona subwencji oswiatowej. Tak wiec nie ma NIGDZIE zadnych przepisow, gdzie byloby okreslone, ze rodzice maja prawo domagac sie sprawiedliwewgo rozdzialu srodkow z subwencji.
            • mika2 Re: Poza tym.. 28.05.11, 22:26
              Jedno jest pewne - pieniądze powinny być wydane na potrzeby dziecka - gdyby nie jego orzeczenie pieniędzy by gmina/szkoła nie dostała.
              • madziulec Re: Poza tym.. 28.05.11, 22:54
                Subwencje oswiatowa gmina dostaje na KAZDE dziecko, choc rzeczywiscie na dziecko z orzeczeniem dostaje subwencje wyzsza.

I nie ulega watpliwosci jesli w orzeczeniu wpisane sa zalecenia to maja byc realizowane, zgodnie z tym orzeczeniem i na to wlasnie ida te pieniadze.
      • mika2 Re: Diagnoza ZA 28.05.11, 20:59
        To jest właśnie to orzeczenie z poradni psych-pedagog.

• aga_sama Re: Diagnoza ZA 28.05.11, 22:36
          No to teraz już wiesz, że możesz sobie podskoczyć :(
          Bo gmina nie ma żadnego obowiązku przekazać środki ze zwiększonej subwencji na spełnienie specjalnych potrzeb edukacyjnych Twojego dziecka. A Ty nie masz żadnego środka prawnego, aby wymóc przekazanie pieniedzy do placówki.
          Dalej nie wiem, co masz za papier z poradni. W opinii/ orzeczeniu o specjalnych potrzebach edukacyjnych mojego dziecka są wymienione różne formy terapii: psychologiczna, pedagogiczna, SI, metodą Sherbourne, logopedyczna, TUS, trening słuchowy. Są też zalecenia, jak pracować z dzieckiem. Opinia wskazuje sposoby zaspokojenia specjalnych potrzeb edukacyjnych mojego syna, ale nie ma mocy sprawczej, przedszkole nie musi zapewnić mu wszystkich form wsparcia w niej wymienionych.
          Ty możesz się więc domagać tego, co zaleciła Twojemu dziecku poradnia, w ramach możliwości placówki.
          Dowiedz sie, czy w szkole Twoje dziecko bedzie mieć stworzony tzw. IPET, czyli indywidualny plan edukacyjno-terapeutyczny. Ty jako rodzic możesz uczestniczyć w pracach szkolnej komisji, która te ipety bedzie tworzyć. I tam możesz wnioskować o różne rzeczy. Jak szkoła nie dostaje kasy z gminy, to nie zatrudni do Twojego dziecka asystenta i nie zrobi dla niego sali do SI. Ale być może warto prosić o indywidualne podejście do ucznia, przerwy, posadzenie delikwenta w pierwszej ławce itp.
          • brolek Re: Diagnoza ZA 29.05.11, 22:17
            aga_sama napisała:

> No to teraz już wiesz, że możesz sobie podskoczyć :(
            > Bo gmina nie ma żadnego obowiązku przekazać środki ze zwiększonej subwencji na
            > spełnienie specjalnych potrzeb edukacyjnych Twojego dziecka.

Masz prawo domagać się realizacji zaleceń zawartych w orzeczeniu o potrzebie kształcenia specjalnego (jeśli te są zgodne z prawem oświatowym - np. prawo oświatowe nie przewiduje czegoś takiego jak "asystent" czy "terapeuta cień", ale czasem gmina wykazuje dobrą wolę więc warto próbować.

> A Ty nie masz żadn
            > ego środka prawnego, aby wymóc przekazanie pieniedzy do placówki.

No nie do końca - jeśli szkoła nie realizuje zaleceń zawartych w orzeczeniu możesz podać szkołę do sądu i pewnie wygrasz, bo prawo jest jednoznaczne (szkoła ma obowiązek realizować zalecenia zawarte w orzeczeniu) i gmina musi dać pieniądze na realizację tych konkretnych zaleceń (ale oczywiście nie musi dać szkole całej subwencji przypadającej na to dziecko) - ale rzadko ktoś z tego korzysta, bo nie chcemy narazić się szkole. Wcześniej jeszcze możesz ściągnąć wizytację z kuratorium oświaty informując, że szkoła nie realizuje zaleceń z orzeczenia (możesz to zrobić anonimowo).

> Ty możesz się więc domagać tego, co zaleciła Twojemu dziecku poradnia, w ramach
            > możliwości placówki.

W prawie oświatowym nie ma czegoś takiego jak "w ramach możliwości placówki" zalecenia to zalecenia i szkoła ma obowiązek je realizować w całości. Zalecenia to jedyna rzecz której możemy się domagać.

> Dowiedz sie, czy w szkole Twoje dziecko bedzie mieć stworzony tzw. IPET,

Jeśli to klasa integracyjna lub specjalna to nauczyciel musi stworzyć taki program dla każdego dziecka z orzeczeniem. W klasach masowych będzie taki obowiązek od września 2012 w podstawówkach, ale w gimnazjach chyba już od tego roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka