04.10.11, 11:21
zlecono nam to badanie, wiem ze dziecko ma spać,
czy ktoś z Was robił?
jak przygotowaliście dziecko do badania?
nam technik powiedział ze mamy wybudzić dziecko w nocy albo w ogóle nie kłaść spać, i rano przyjść na badanie............
dziś nasza lekarka poradziła żeby dać hydroksyzyne,
a Wy jak orzygotowaliście dziekco do badania?
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: EEG? 04.10.11, 11:27
      Misiek na szczescie bezproblemowy.
      Na badanie zwykle zjawialismy sie po poludniu, bralismy ukochana maskotke z pozytywka. Gdy zaslaniali swiatlo wystarczylo go glaskac po glowie albo miziac po pleckach. Zasypial.
      • ania-pat1 Re: EEG? 04.10.11, 11:35
        Było sporo wypowiedzi na ten temat na forum - przeszukaj. My robiłyśmy prywatnie w nocy, bo moje dziecko w dzień nie uśnie, a neurolog uznała, że dziecko ze zbyt dużą (sztuczną) deprywacją od snu może mieć zapis odbiegający od normy. dziecko ma być zdrowe, bez infekcji (chodzi o brak gorączki) co najmniej miesiąc po szczepieniach, nie zestresowane, na luzie (dzień bez szczególnych atrakcji) - jeśli chcesz być pewna subtelności w zapisie. Córka była badana we śnie i czuwaniu. Moim zdaniem hydroksyzyna może nieco zaburzyć zapis - przedzwoniłabym do wykonującego badanie jakie ma doświadczenia/ lub do neurologa.
        • kenijka ania-pat1 05.10.11, 09:29
          a mozesz mi napisać w jakim mieście robiliście to badanie?
          • ania-pat1 Re: ania-pat1 07.10.11, 10:02
            Kraków
    • mruwa9 Re: EEG? 04.10.11, 23:59
      no dokladnie tak przygotowalismy. Obudzic w nocy (niemowlakowi wystarczy pobudka o 3-4 nad ranem, wieksze dziecko obudzic okolo polnocy lub w ogole nie pozwolic zasnac), utrzymac przy zyciu do badania, potem uspic gdy juz elektrody beda na glowie.
      Nie jest latwo, ale da sie przezyc.W koncu nie ma wyjscia.
      • kenijka Re: EEG? 05.10.11, 09:28
        cieżko mi sobie wobrazić ze tak przetrzymuję mojego 4 latka
        wolałabym zroic to badanie w nocy, rozglądam sie za taka możliwościa
    • gemmavera Re: EEG? 05.10.11, 10:59
      Moje dziecię miało EEG dwa razy, w tym raz w szpitalu.
      Za pierwszym razem po prostu ją obudziłam wcześniej (chyba o 4 rano, przy czym badanie było koło południa), ale sposób "szpitalny" był chyba lepszy, bo nie było takiego problemu z zasypianiem. W szpitalu kazali mi ją przetrzymać do północy, potem pozwolić pospać do 4 i znowu wybudzić.
      Badanie było koło 9.00, zasnęła bez problemu, mimo że elektrody ją denerwowały.
      • gostki2ija Re: EEG? 05.10.11, 11:17
        a nam się nie udało:( , syn ( 5 lat) nie zasnął mimo, że nie dałam mu spać od godziny 2 w nocy a badanie miał o godz. 10 rano, ( cały dzień był aktywny, odespał dopiero na drugi dzień po przedszkolu)więc zrobiono mu badanie w czuwaniu...
        nie wiem co teraz, tym bardziej, że raczej nie dostanę nowego skierowania, bo już to wymusiłam na neurologu, a neurologów zaliczyliśmy już trzech.
    • czarna_ida Re: EEG? 05.10.11, 11:32
      i pytanie jak hydroksyzyna dziala na Twoje dziecko :-)
      Bo niektorych pobudza :-)
    • lilka154 Re: EEG? 06.10.11, 09:45
      zalezy w jakim wieku dziecko...
      u nas wystarczyło wczesniej obudzic , ok 4 nad ranem, potem cały czas intesywnna fizyczna zabawa na dworze, kulki itp i popoludniu nie było problemu z zasnieciem na badanie...najgorzej było przed bo syn chciał juz spac a kazali mi go przetrzymac do momentu założenia elektrod...
    • ez-aw Re: EEG? 06.10.11, 12:47
      Ile lat ma dziecko i czy normalnie śpi w dzień?
      Mój miał w wieku około 3 lat. Obudziłam normalnie rano i nie pozwoliłam usnąć o 14. Bez problemu zasnął koło 17 na badaniu.
      Wiele zależy indywidualnie od dziecka i jego rytmu dnia.
    • iskierka43 Re: EEG? 07.10.11, 01:30
      My mieliśmy w czuwaniu.Oświećcie mnie,dlaczego czasem zlecają badanie tak a czasem tak? Mój syn rozwija się nieharmonijnie.Głównie w zakresie grafomotoryki i emocjonalnym.Jest taki "na pograniczu".Niby w porządku,ale....nie do końca.Ale nikt nie wspominał o badaniu w nocy w naszym przypadku.To,które zrobilismy wyszło dobrze.Zastanawiam sie,czy czegos nie ominełam....
      • lilka154 Re: EEG? 08.10.11, 21:02
        iskierka mi neurolog tlumaczyła,ze własciwie jest to obojetne czy tak czy tak, ja chciałam w czuwaniu,bo balam sie ze syn nie zasnie,ale pani robiaca badanie zapytała wprost,czy dziecko bedzie przez te 20-30minut lezało spokojnie...dla mnie było wiadomo,ze nie,więc pozostało tylko we snie
      • ez-aw Re: EEG? 10.10.11, 19:24
        Z tego co wiem, młodszym dzieciom robi się podczas snu (bo często nie uleżą spokojnie takiego czasu). Starszym robi się w czuwaniu. Dlatego pytałam ile dziecko ma lat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka