30.01.12, 20:49
jestem tu nowa i dopiero zaczynam podczytywac wątek. Coreczka jest w trakcie diagnozy w Synapsis w Warszawie pod kątem autyzmu dziecięcego. zlecono nam badania na robaki i candidę w Felixie. Mam problem z tą candida. Do Felixa oddajemy próbki po kilku dniach ( trzymamy w lodówce) czy badania na tego grzyba beda miarodajne? Pół roku temu robiłam posiew ze świeżej próbki ( w labie trzymali 7 dni kał) i candida nie wyszła. I teraz nie wiem które badanie miarodajne jest. Pani pediatra z Synapsisu twierdziła, ze to z Felixa. Moglibyście coś podpowiedzieć? Na moją laicką głow badanie powinno być ze świeżej próbki a nie kilkudniowej, ale mogę być w błędzie....?
Obserwuj wątek
    • aga_sama Re: candida 30.01.12, 20:54
      Ja też nie do końca wierzę w felixa. Niestety, nawet jeżeli materiał przechowywany jest w lodówce, to fizjologiczna/ dopuszczalna ilość grzyba może się rozrosnąć do ilości patogennych.
      Tak powiedziała mi znajoma mikrobiolog, dla pewności skontaktuj się jeszcze z panią z laboratorium badbak. Ja już nie pamiętam, czy ona bada grzyby, robiliśmy u niej posiewy na bakterie i kurcze pani jest fachowcem. Bardzo wiele rzeczy nam wyjaśniła.

Może poczekaj na wyniki z felixa. Jak nie będą tragiczne, to sporo zdziała sama dieta i probiotyki...
      • arsloneczko Re: candida 30.01.12, 21:01
        no właśnie ja w badbanku robiłam i nie wyszła candida. chociaż jakieś półtora roku temu ( jak jeszcze nie mieliśmy żadnych myśli i podejrzeń co do autyzmu) córka miała kilkudniową biegunkę i w labie CZDZ wyszła candida- po 2 lub 3 dniach. Więc może coś w organizmie siedzi. Poza tym mam wrażenie że Pani Pediatra ( miła osoba) podeszła jakoś do małej schematycznie i standartowo...
    • nefret_ete Re: candida 30.01.12, 22:29
      W laboratorium w którym robię badania mówią, że próbka , która jest dostarczana ma być pobrana 2 godziny wcześniej.
      • agus09 Re: candida 31.01.12, 01:29
        nefret_ete napisała:

> W laboratorium w którym robię badania mówią, że próbka , która jest dostarczana
        > ma być pobrana 2 godziny wcześniej.

W lab gdzie ja robiłam badania powiedzieli mi to samo, a poza-tym, hodowla musi trwać minimum 7 dni, aby wynik był wiarygodny. U mojego syna hodowla trwała 2 tyg.
        • nefret_ete Re: candida 31.01.12, 07:45
          "W lab gdzie ja robiłam badania powiedzieli mi to samo, a poza-tym, hodowla musi
          > trwać minimum 7 dni, aby wynik był wiarygodny"

W naszym laboratorium identycznie. 2 x robiłam badanie w innym bardzo znanym laboratorium, wynik dostałam na drugi dzień, a drugim razem po 2 czy 3 , oba były negatywne, a syn miał zaawansowaną candidię ( która w widoczny sposób przekładała się n ajego zachowanie i zahamowanie w rozwoju)
          • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: candida 31.01.12, 09:33
            Dziewczyny, agus i nefrete_ete, w jakim laboratorium tak dlugo hoduja grzyby? W Warszawie?
            • agus09 Re: candida 31.01.12, 19:11
              Ja robiłam badania w Radomiu, ale dzwoniłam do wielu laboratoriów i tylko w dwóch, hodowla trwała tak długo.
            • nefret_ete Re: candida 31.01.12, 19:25
              W Tychach
    • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: candida 30.01.12, 22:59
      W Felixie robia tylko badanie mikroskopowe, nie robia posiewow, wiec moze moment pobrania nie ma tu znaczenia.

Robilam dziecku i w felixie i w badbaku i lux medzie (w dwoch ostatnich to byly posiewy) - w felixie wyszla candida ++, w dwoch pozostalych - fizjologiczna flora bakteryjna, brak candidy.

Nie umiem tego zinterpretowac i lekarze tez nie umieja :-(.
      • mamawaw Re: candida 31.01.12, 09:52
        ja robiłam w felixie i lux medzie i w pierwszym wyżla candidia ++ w drugim nic
        ale przy półrocznej diecie oraz dzięki lekom i probiotykom pozbyliśmy sie Candidii
        choć nie na zawsze bo ona powraca
        i tak obserwując teraz małego tez mam takie przypuszczenia ze znów coś siedzi:/

aaa i co poł roku W i cala rodzina jest odrobaczana (ale to juz przeze mnie bo przyniosłam jakieś świństwo od swoich wychowanków:()
      • mikkoevi Re: candida 31.01.12, 10:05
        Chodzi o inne badania, ale w temacie Lux medu to jestem ostatnio delikatnie "podnerwiona".

Badania hormonów tarczycy przeprowadzone niedawno w Lux Medzie, środek normy. Przeprowadzone w tyn samym czasie w szpitalu podwyższone stężenie.

Też nie wiem co o tym myśleć;)"
        • mamawaw Re: candida 31.01.12, 12:59
          wg naszej szpitalnej pani dr tylko przychodnie weterynaryjne robią prawidłowe badania kału!!!!
          jesli sama robie sobie badania tarczycowe(jestem po operacji) to robie je tylko w szpitalu
          dla mnie ta cała prywatna opieka jest do d,,,,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka