kiszczynska 18.03.12, 21:44 chciałabym oznajmić, ze sa geny autystyczne, tj. uwarunkowania genetyczne, ktore autyzmowi sprzyjaja chodzi o mutacje genów, ktore sie przenosza piszer to, bo znajoma ma 2 dzieci z autyzmem, właściwie 2 znajome:(( Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michalinka75 Re: geny 18.03.12, 22:13 Znam kilka mam, które mają dwoje dzieci autystycznych, ja tez mam dwoje, dokladniej jedno z autyzmem, a jedno ZA. Słyszałam też o mamie która ma troje. Jestesmy w trakcie badań genetycznych, ale nic na razie nie znaleziono. O ZA podejrzewam swojego męża i jego siostrę, ale jednoczesnie brat mojej mamy ma syna z autyzmem, ...w rodzinie "cos krąży" ... Tylko co ta wiedza zmienia...nic... Odpowiedz Link
nefret_ete Re: geny 18.03.12, 22:31 ja też mam 2 dzieci ze spektrum, ale co to zmienia dla nas? nic. Chyba, że chcielibyśmy mieć więcej dzieci, albo nasze dzieci miały by mieć dzieci. No ale czy ta wiedza wtedy by coś zmieniła? nie wiem? Odpowiedz Link
rohatyna Re: geny 19.03.12, 00:03 Z tego co wiem - bada się kruchość chromosomu X , a to jest od linii matki. Czy coś się zmieniło? Bada się inne chromosomy? - te " od ojca" - są jakieś nowe odkrycia w tej sprawie?.Bo nie jestem na bieżąco. Odpowiedz Link
monisia900 a gdzie dobry genetyk? 19.03.12, 07:09 a tak troszke odbiegne od tematu-gdzie jezdzicie do genetykow? bo ja jezdzilam do IMID na kasprzaka i tam zrobili badania tylko kajtkowi. mieli robic i mnie, ale w koncu sie rozmyslili. a ja tez bym chciala sobie porobic, tym bardziej ze stwierdzili u mnie, u kajtka i corci ze mamy wade genetyczna, ktora widac golym okiem, a ktora polega na tym, ze jest jakas bruzda na twarzy-ja jej u nikogo nie widze, no ale skoro fachowcy mowia... i to jest jakis zespol genetyczny. czy gdzies badaja tez rodzicow dziecka razem z dzieckiem? bo ja ostatnio zastanawiam sie, ze moze ten autyzm to z mojej rodziny (ja mam ten zespol, moja mam na tescie wyszla dosc kiepsko) i nie ukrywam ze chcialabym sie przebadac. Odpowiedz Link
czarna_ida Re: a gdzie dobry genetyk? 19.03.12, 08:35 IPiN jest dobra poradnia genetyczna.. Odpowiedz Link
monisia900 Re: a gdzie dobry genetyk? 19.03.12, 11:32 tam byl kiedys syn-ale tez wlasnie sam. mnie nawet nie chcieli zobaczyc. pozniej zaczelismy jezdzic do dr szymanskiej (neurolog) do IMID i ona ponownie skierowala do owej placowki do genetyka. i dalej jak bylo juz pisalam. a czy w IPIN badaja tez rodzicow? czy moze kogos z was badali? bo jeszcze jedno mnie bardzo trapi. otoz w rodzinie od strony mojej mamy-okazalo sie to pilnie strzezona tajemnica i dopiero teraz sie dowiedzialam-sa poza moim kajtkiem az 3 osoby ze spectrum. moj kajtek jest najmlodszy. na dokladke ostatnio psycholog mnie zazyla co do mojej corci, ze u niej tez zaczelo sie cos jej nie podobac (nie chodzimy na zajecia, ale psycholog zawsze przyglada sie corci przy okazji zajec z kajtkiem). wiec ile jeszcze bedzie tych przypadkow??? moze daloby sie uniknac teho cholerstwa w przyszlym pokoleniu? juz sama nie wiem co o tym myslec:(. Odpowiedz Link
yula Re: geny 19.03.12, 11:51 Ależ nagrodę Nobla ci dać :/ Na tym forum przewijało sie wielokrotnie że albo my, rodzice albo dziadkowie/rodzeństwo jest zdiagnozowane/podejrzenia. A rozmnażając sie przekazujemy geny. Ta twoja informacja miałaby jakiś sens gdybyś podała o jakie geny chodzi. Odpowiedz Link