labuba 09.05.12, 09:31 Czy ktoś z Was korzystał? Polecacie? Szukam odpowiedniego turnusu dla niemówiącego 6cio latka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marychna31 Hej Labuba 09.05.12, 11:04 Turnusy sa fajnym pomysłem na lato, szczególnie gdy w okresie wakacji jest gorzej ze zorganizowaniem terapii. Brak mowy przy autyzmie jest częsty więc myślę, ze każdy turnus dla autyków ma specjalistów przygotowanych do pracy z niemówiącymi dziećmi. Ja ze swej strony polecam turnusy organizowane przez Tairon www.tairon.pl/oferta-2012,204.html Jadę w tym roku trzeci raz. Na początku roku dostępna jest ich oferta, w tym tez czasie składa się dokumenty z prośba o dofinansowanie do PFRON. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
marektatojakuba Re: Hej Labuba 09.05.12, 12:55 Hej, jakie można uzyskać dofinansowanie z PFRON na tego typu kursy? W jakiej zwykle wysokości dofinansowują i czy tylko pobyt dziecka czy także rodzica? Trudna jest procedura, długo to trwa, duża szansa, na uzyskanie dofinansowania dla dziecka autystycznego? Odpowiedz Link
marychna31 Re: Hej Labuba 09.05.12, 19:58 Dofinansowanie dostają i dziecko i opiekun, pod warunkiem, ze lekarz wypełniający kartę zaznaczy, ze dziecko wymaga opieki. Całe dofinansowanie to około 1500 zł. Czy łatwo dostać? Zależy od województwa. W Poznaniu bez problemu ale tylko co dwa lata. Procedura nie jest trudna. Składa sie dokumenty wypełnione przez lekarza. Czeka na wynik komisji około 2-3 miesięcy. Komisja odbywa się raz w roku. To czy się dostaje dofinansowanie nie zależy od rodzaju niepełnosprawności. Autyk ma takie same szanse jak każdy inny:) Aha - pod uwagę brany tez jest dochód na członka rodziny ale w tej sprawie nic się nie dokumentuje tylko składa oświadczenie. Odpowiedz Link
myszewa Re: pierwsze słowa - turnusy 09.05.12, 16:49 kiedyś zastanawialam się nad turnuem Masgutowej, bardzo namawiala nas znajoma mama, niemniej nie moglismy sobie pozwolic na jednorazowy tak duzy wydatek. Teraz na dniach będziemy miec turnus stacjonarny ta metodą w przedszkolu - przez tydzień 3 godziny pracy z odruchami (w tym ustno-twarzowymi) plus pomocniczo temprana i artterapia (prowadzona przez Korynę Opalę-Wnuk, czyli generalnie specjaliści związani z Masgutową) - sama jestem ciekawa czy takie intensywne dzialania w ciągu tygodnia przyniosą jakiś namacalny efekt (cudów się nie spodziewam, ale ciekawa jestem czy przeloży się to jakoś na np. wyciszenie mlodego). Stacjonarne są o tyle fajne, że odchodzi problem nowego miejsca, wyżywienia itp. Odpowiedz Link
aga_sama Re: pierwsze słowa - turnusy 09.05.12, 16:58 chodzi Ci o ten turnus? pierwszeslowo.pl/ poszukaj na forum, kilka miesięcy temu była dyskusja chyba o metodzie prof. cieszyńskiej. Odpowiedz Link