Dodaj do ulubionych

pytanie do aga_sama

19.09.12, 20:49
Witaj! Jeśli miałabyś chwilkę, chciałam skorzystać z Twojej wiedzy.

Przez kilka miesięcy realizowaliśmy WWR w prywatnym ośrodku. Ponieważ syn zaczął od września naukę w przedszkolu, zdecydowaliśmy na przeniesienie WWR do przedszkola (byliśmy bardzo zadowoleni z tamtego WWR, ale ze względów logistycznych nie dalibyśmy rady). Chcieliśmy prosić w tymże prywatnym ośrodku o pisemną opinię dot. synka, jego zachowania na zajęciach, postępów, słabych i mocnych stron, żeby przekazać terapeutom przedszkolnym jakąś bazową wiedzę, żeby było im łatwiej wystartować. Otrzymaliśmy informację, że możemy dostać taką opinię, ale koszt jednej (zależało nam na ocenie dwóch terapeutów, którzy najlepiej synka znali) to 50-100 zł. Pani, która udzieliła nam tej odpowiedzi, argumentowała, że są instytucją prywatną, więc nie udzielają takich usług za darmo.

W pierwszym odruchu oniemiałam, bo zupełnie się takiej odpowiedzi nie spodziewałam (dodam, że inni prywatni terapeuci wystawili taką opinię bez jakiegokolwiek problemu i bez dodatkowych opłat). Im dłużej o tym myślę, tym bardziej mnie to wkurza (rzecz jasna nie chodzi o kasę, ale o sposób załatwienia spawy). Ostatecznie przecież nie realizowali nam tego WWR charytatywnie.

Mam pytanie - czy jako byli dostarczyciele takiej usługi mają obowiązek przekazania opinii o synu dalej? Czy mają obowiązek prowadzenia dokumentacji z WWR, o której kopię mogłabym wystąpić? Oczywiście nie chcę wszczynać karczemnej awantury, tym bardziej, że to fajne miejsce i nadal korzystamy z ich usług. Jednak w tej kwestii czuję się potraktowana niewłaściwie.

Byłabym wdzięczna za radę.
Obserwuj wątek
    • aga_sama Re: pytanie do aga_sama 19.09.12, 21:18
      Na szybko i chłopski rozum to nie w porządku.
      To, co mi przychodzi do głowy to skarga do wydziału oświaty w gminie, bo to oni płacą za WWR. albo oficjalne pismo z przedszkola, w którym obecnie macie wspomaganie do tamtej placówki z prośbą o opinię, z Twoją pisemną deklaracją, że wyrażasz zgodę na przekazanie informacji o dziecku.

Mogę poszperać w przepisach jutro - pojutrze. Pogrzeb w roporządzeniu MEN o wczesnym wspomaganiu rozwoju z 2009 r., możesz zapytać też Rzecznika na forum abcd
      www.abcd.edu.pl/index.php?option=com_ninjaboard&view=forums&Itemid=46
      Może on odpowie Ci szybciej niż ja.
      Idę do garów :)
      • tabletka_bez_krzyzyka Re: pytanie do aga_sama 20.09.12, 17:24
        Dzięki wielkie. Rozporządzenie już przeglądaliśmy - mają obowiązek prowadzenia dokumentacji. To już coś. Zamierzam o nią właśnie poprosić. Skoro ma być szczegółowa, to być może będzie więcej warta niż opinie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka