Dodaj do ulubionych

niewiarygodne!!!!!

04.10.12, 17:37
Dziś pierwszy raz w życiu do mojego Aspiego przyszedł kolega do domu. Jest już 3 godziny!!!! Nie mogę się otrząsnąć.
To nie wszystko, chłopiec poprosił wczoraj młodego żeby z nim siedział na lekcjach.

Znają się od początku września. Chłopak doszedł do klasy młodego.
Ja twierdzę, że chłopcu też coś jest bo by sobie młodego nie upatrzył, mąż twierdzi że jestem szurnięta. Zresztą nie ważne czy mu coś jest czy nie.
Młody ma kolegę!!!! Aaaaaaaa......
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: niewiarygodne!!!!! 04.10.12, 18:33
      mile :-)
      tez sie cieszylam, kiedys
    • nefret_ete Re: niewiarygodne!!!!! 04.10.12, 20:40
      :))))))))))))))))))))))))))))))
    • marychna31 :))))) nt 04.10.12, 21:20
      :)))))
      • ania.moc Re: :))))) nt 04.10.12, 21:42
        Oj jak miło się takie rzeczy czyta
        Mam cichą nadzieję że i ja kiedyś tego doświadcze u będę sue tym chwalić i cieszyć a tym czasem cieszę się waszym szczęściem
    • rohatyna Re: niewiarygodne!!!!! 04.10.12, 22:05
      No i git! -:) Teraz tylko mu pomóż pielegnować tę znajomość, bo przy braku rozeznania jak są odbierane niektóre zachowania Aspich, może narobić jakichś głupot, i nie będzie rozumiał czemu dzieje się coś złego ( odpukać -:)) w tej ładnie się zacznającej przyjaźni. Miałam takie doświadczenie z moim Młodym -:) Ale skończyło się dobrze -:) Rozumiem Twoją radość i cieszę się razem z Tobą -:)))))))))))))))
    • gostki2ija Re: niewiarygodne!!!!! 05.10.12, 08:43
      SUPER!!!, mam nadzieję, że ja też doczekam się "czegoś takiego"
      a póki co po 3 latach uczęszczania do przedszkola mój młody zaczął sam z siebie zapraszać inne dzieci do zabawy:) ocknął się w ostatnim roku przedszkola...
    • tata.po.30 Re: niewiarygodne!!!!! 05.10.12, 09:12
      Super! Oby tak dalej.

To też się podzielę: ostatnio na spotkaniu rodzinnym obserwowałem szkraba, jak się bawił z dwa lata młodszą kuzynką. Rozmawiał, rozumiał, co do niego się mówi, odpowiadał, proponował zabawy, biegał za rękę(!), przyjmował propozycje... no, dla osób postronnych typowy neurotypowy. Tym bardziej się cieszę, że pierwszy raz szkraba bawiącego się (jeszcze nieporadnie) z rówieśnikiem z własnej woli widziałem zaledwie dwa miesiące temu.
      • rohatyna Re: niewiarygodne!!!!! 05.10.12, 09:24
        tata.po.30 napisał:

To też się podzielę: ostatnio na spotkaniu rodzinnym obserwowałem szkraba, jak
        się bawił z dwa lata młodszą kuzynką

Ta bardzo fajnie. Bardzo typowym dla naszych Asipch jest, ze wybierają mlodsze dzieci, albo sporo starsze, największy problem to kontat rówiśniczy, tu nie bardzo sobie radzą.Najwięcej raf.
        • tata.po.30 Re: niewiarygodne!!!!! 05.10.12, 09:41
          > Ta bardzo fajnie. Bardzo typowym dla naszych Asipch jest, ze wybierają mlodsze
          > dzieci, albo sporo starsze, największy problem to kontat rówiśniczy, tu nie bar
          > dzo sobie radzą.Najwięcej raf.

To prawda. Tutaj bardzo dużo dobrego robi przedszkole. No i zeszłoroczny/wakacyjny TUS w ośrodku.
          • gostki2ija Re: niewiarygodne!!!!! 05.10.12, 10:16
            tata.po.30 napisał:
            > To prawda. Tutaj bardzo dużo dobrego robi przedszkole.>

U nas też bardzo dużą rolę odgrywa przedszkole syna i w naszym przypadku być może staniemy przed dylematem czy młodego od przyszłego roku posłać do szkoły czy jednak odroczyć, bo właśnie zaczął "interesować się" zabawą z innymi dziećmi i dać mu jeszcze ten dodatkowy rok czasu na rozwijanie i utrwalanie umiejętności społecznych? Oczywiście syn dydaktycznie jest jak najbardziej bardzo do przodu...
            W sumie rok szkolny dopiero się zaczął, więc mam nadzieję, że w tym czasie syn w miarę możliwości szybko nadrobi zaległości w sferze społecznej:)

ps, przepraszam autorkę wątku za zboczenie z tematu;)
            • tata.po.30 Re: niewiarygodne!!!!! 05.10.12, 16:48
              Nasz ma 5 lat, więc za rok jeszcze zostaje w przedszkolnej zerówce, korzystając z dwuletniej amnestii od durnej reformy. Za kolejny rok odraczać raczej już nie będziemy. Dydaktycznie też do przodu, ale przecież też w przedszkolu i z nami poznaje świat, a tego roku nauki funkcjonowania w grupie nikt by mu nie zwrócił.
              • rozalia7 Re: niewiarygodne!!!!! 05.10.12, 17:10
                a co z dziećmi młodszymi ? obowiązuje je reforma ,jak to teraz wygląda ?
                • gostki2ija Re: niewiarygodne!!!!! 05.10.12, 18:23
                  z tego co wiem to obowiązek pójścia do szkoły w wieku 6 lat będą miały dzieci z rocznika 2008.
                  W kolejce czeka córcia z 2009 roku- bardzo chciałabym, aby w ogóle odpuścili tę "mądrą" reformę.
              • gostki2ija Re: niewiarygodne!!!!! 05.10.12, 18:24
                tata.po.30 napisał:

> a tego roku nauki funkcjonowania w grupie nikt by mu nie zwróci
                > ł.

no właśnie...
    • marika012 Re: niewiarygodne!!!!! 05.10.12, 19:02
      Jutro chłopaki znów się spotykają. Tym razem młody idzie do kolegi.
      Normalnie kręci mi się w głowie z wrażenia.
      Aaaa... zapomniałam napisać że wczoraj kolega żeby przyjść do młodego opuścił trening ping ponga. W szkole stali się ponoć nierozłączni.
      Jakby mi ktoś powiedział tydzień temu o tym wszystkim to bym go na leczenie wysłała ;)

• nefret_ete Re: niewiarygodne!!!!! 05.10.12, 19:27
        super super tak trzymać!
        • gostki2ija Re: niewiarygodne!!!!! 05.10.12, 20:15
          ojej:) fajnie:) kibicuje Wam bardzo!
          www.dzieciom.pl/13973
          • ania-pat1 Re: niewiarygodne!!!!! 06.10.12, 10:15
            cieszę się razem z wami!
            • monisia900 Re: niewiarygodne!!!!! 06.10.12, 19:25
              to faktycznie mile uczucie-ja pamietam jak ja o malo sie nie rozplakalam jak kajtka kolega zaprosil do siebie:).
              zycze powodzenia:)
              • halogen75 Re: niewiarygodne!!!!! 07.10.12, 13:18
                Super:):):)

Przyznam się szczerze, że jak ostatnio w przedszkolu usłyszałam, że młody chętnie zasiada z resztą dzieci do stołu, je z nimi i zaczyna się bawić, poprosiłam o nagranie filmu, bo ciężko było mi uwierzyć;)
    • marika012 Re: niewiarygodne!!!!! 10.10.12, 10:31
      Z najnowszych wieści :)
      Młody siedzi w ławce z kolegą, razem spędzają przerwy i chodzą na obiady. Kolega pomaga młodemu odnaleźć się w książkach na lekcji i nawet zdarza mu się zapisać młodemu w zeszycie jaka praca domowa :) Pedagog wspomagająca powiedziała że kolega się młodym OPIEKUJE i mówi innym co młody fajnie zrobił np. że już dobrze gra w piłkę - choć moim zdaniem to nie do końca prawda ;)
      Chłopcy mają wspólna pasję (Gwiezdne wojny), młody dostał jakieś karty z filmu od kolegi, sam dał mu 2 części gwiezdnych na dvd.
      Oby tak dalej :)
      A ja boję się, że to sen...
      • gostki2ija Re: niewiarygodne!!!!! 10.10.12, 13:08
        3mam kciuki, oby tak dalej!
        Twoje wpisy dodają mi nadziei, że może i mój syn będzie miał fajnego kolegę:)
      • nefret_ete Re: niewiarygodne!!!!! 10.10.12, 21:35
        Super!!! Koniecznie dziel się z nami sukcesami! to daje ogromną nadzieję!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka