halogen75
27.11.12, 23:16
w temacie codziennych ogólnych czynności?
Ja mojego póki co nauczyłam wyrzucać papierki i śmieci do kosza. Wrzuca też ubrania do pralki. Przynosi naczynia po jedzeniu i wstawia do zlewu. Poproszony wyłącza i włącza światło. Wyłącza tv. Ze sprzątaniem zabawek wciąż ciężko. Wybiórczo je samodzielnie w zależności od dnia niestety. Jak był dużo młodszy robił to znacznie sprawniej i chętniej. Zaczął sam myć ręce. Niezdarnie mu to idzie ale idzie. Zapomina tylko o wytarciu. Z ubieraniem samodzielnym mizernie. Przyniesie buty, bluzkę ale nie założy sam albo założy ale nie w tym momencie co trzeba (zakłada buty choć nigdzie nie idziemy, wiem, że to znak, że chce wyjść). Za to chętnie się rozbiera, tu niewiele trzeba pomagać. Wie, że jak gasimy światło, to się kładziemy. Nie zawsze chce iść spać ale przynajmniej przestaje po chałupie latać;) Pól roku temu to się wydawało niemożliwe;) Wleje sobie sam sok do szklanki, wyłoży chrupki na talerzyk. Umyje sam zęby ale niedokładnie (pastę trzeba wyłożyć samemu, inaczej zniknie w buzi zamiast znaleźć się na szczoteczce). Nie uczesze się sam. Jak podasz grzebień, uczesze zęby:/ Umie obsłużyć drukarkę, dvd, kino domowe i to jest ból;) Podleje kwiaty ale trzeba uważać, bo podlewa naprawdę z rozmachem i czym się da;) Wytrze ściereczką blat stołu, nawet popryska płynem. Więcej chyba nie robi albo nie pamiętam. Jak jest u Was?