Dodaj do ulubionych

EEG u dziecka

30.01.13, 20:52
Robil ktos to badanie u dziecka? Jak ono przebiega u takiego 3 latka? W szpitalu sie robi czy mozna w jakims osrodku diagnostycznym?
Bede jechac z synkiem do PL i chce go przebadac najlepiej jak sie da,wiec zastanawiam sie czy takie badanie tez zrobic... Bo rozumiem,ze jest to badanie niebolesne i nieinwazyjne? Co ono moze wykazac-ponoc moze wskazywac na ADHD,ale to fakt czy raczej jakas domorosla idea?
Obserwuj wątek
    • gemmavera Re: EEG u dziecka 30.01.13, 21:08
      EEG bez problemu możesz zrobić w jakimś ośrodku. Kosztuje to okolo 100 zł.
      U tak małych dzieci najcześciej wykonuje się EEG we śnie spontanicznym (czyli bez podawania leków), więc z reguły trzeba dziecko wcześniej wymęczyć, żeby zasnęło. No chyba że trzylatek wyleży spokojnie 20-40 minut, w co wątpię. :)
      EEG nie wykrywa ADHD, tylko zmiany napadowe w mózgu.

Badanie faktycznie jest bezbolesne i nieinwazyjne. Jedyny minus to konieczność wyleżenia spokojnie tych minimum 20 minut.
      • kaskax25 Re: EEG u dziecka 30.01.13, 21:26
        No właśnie musi spokojnie wyleżeć a z tym różnie. My się nieźle naszarpałiśmy żeby go uśpić w obcym miejscu i jeszcze w stosie kabli oraz czepku na głowie. Badanie samo w sobie niebolesne tylko czy dziecko bez problemu zaśnie. Często to badanie wykonuje się rano lub w samo południe. Trzeba najlepiej szukać takiego które robi to w nocy bądź choć wieczorem. Ale zrobić napewno je warto.
        • yadrall Re: EEG u dziecka 30.01.13, 21:33
          A dziecko musi spac czy wystarczy,ze lezy? Bo jak moge mu wlaczyc bajki na kompie to wylezy i godzine-jak odpowiednio wybiore tytuly :)

Do badania zostaje dolaczony jakis opis tak jak przy EKG?
          • kaskax25 Re: EEG u dziecka 30.01.13, 21:47
            to chyba zależy od pracowni eeg w tej co robiliśmy nie było opcji leżenia robią tak małym dzieciom tylko we śnie. Ale wiem że starszym dzieciom robią jak leżą. Mój mały ma 3 lata. Do badania dają opis jednak ja nie miałam od razu czekałam kilka dni bo kto inny robił kto inny opisywał.
            fundacja-sloneczko.pl/apele/pokaz_opis.php?ida=418/K
            kordella.blogspot.com/
            • mruwa9 Re: EEG u dziecka 30.01.13, 22:37
              to zalezy od tego, jaki zapis potrzebuje lekarz kierujacy. Moze byc wykonany w stanie czuwania albo podczas snu fizjologicznego (najczesciej). Wtedy dziecko musi zasnac.
          • mikkka85 Re: EEG u dziecka 31.01.13, 09:21
            U dzieci, które współpracują można zrobić EEG w czuwaniu. Dziecko musi leżeć spokojnie, (BEZ dodatkowych bodźców! - bajki wykluczone), otwierać i zamykać oczy na polecenie, musi także umieć oddychać głęboko (hiperwentylacja).
            U młodszych i niewspółpracujących dzieci zawsze robi się EEG we śnie fizjologicznym. Czasami EEG we śnie daje inny - lepszy - obraz niż w czuwaniu.
            • halogen75 Re: EEG u dziecka 01.02.13, 16:49
              EEG u starszej córki wykonują nam zawsze w stanie czuwania. Syn, lat 3,5, zalecono badanie w śnie. Do dziś stało się to badanie niewykonalne. Nigdy nie udało mi się w 15 minut nakłonić Szymka by w obcym miejscu zasnął. Mógł mieć oczy na zapałki, powieki mogły sięgać do podłogi z racji nie spania w nocy, nie zasnął na kozetce i koniec. Prosiłam, by badanie wykonano podczas jego hospitalizacji, kiedy to tydzień czasu leżał na oddziale i spał po 3 razy dziennie wówczas. Niestety. Rejonizacja, inne cuda niewidy, badania nie zrobiono. Kiedy się uda? Nie wiem.
              • tymunn24 Re: EEG u dziecka 01.02.13, 18:45
                Mój syn miał to badanie robione w szpitalu 3 latka kiedy przebywaliśmy na oddziale kazali mi go obudzić ok 4 nad ranem ok 8 zasnął i przeniosłam go na badanie spał położyliśmy go na kozetkę a lekarz przykładał mu do głowy takie kosteczki z kabelkami trwało to jakieś 20 min i się nie obudził.
              • aga.n.f Re: EEG u dziecka 06.02.13, 11:21
                Kurka, Halogen, o co chodzi z rejonizacją???
                Mój Franc ma za sobą kilka badań eeg, kolejne za 2 mies własnie przy okazji hospitalizacji bardzo nie w naszym rejonie.
                Poprzednie eeg częsciowo u nas były (płaciliśmy za nie tak czy inaczej), inne własnie "nie w rejonie".
                Raz mały leżał w klinice pediatrii (nie w rejonie), zlecono eeg kontrolne, przeszłam z młodym na rękach na neurologię i badanie wykonano bez problemu.
                • alcia555 Re: EEG u dziecka 27.02.13, 07:26
                  dostałam właśnie skierowanie na badanie EEG we śnie ,mamy mięć o pietnastej jak skłonić dziecko ,aby za zasneło na zawołanie ,czy ktoś ma sposób
                  • hipopsotam Re: EEG u dziecka 27.02.13, 09:06
                    Mój 4.5 -letni syn miał ostatnio robione badanie EEG m.in. we śnie , o godz. 17 i mieliśmy zalecone przez naurologa, żeby dzień wcześniej umyc mu głowę i położyc spac o godz. 22 , a obudzic rano o godz. 5 /normalnie syn śpi od 20 do 6-7 rano/. Oczywiscie nie pozwolic potem zasnąc w dzień , czy w aucie. Syn bez problemu zasnął na badaniu, tzn. najpierw badanie było w czuwaniu, zanim zasnął a potem pięknie odpłynął ;).
                    • alcia555 Re: EEG u dziecka 27.02.13, 09:28
                      Dzięki
                      • sisterofnight79 Re: EEG u dziecka 27.02.13, 10:20
                        ja robiłam swojemu 5 latkowi w grudniu, o 8 rano. mieliśmy do pokonania 60 km samochodem, to była męka żeby nie zasnął w aucie, obudzony o 5 rano.
                        padł w ciągu 3 sekund, nie przeszkadzał mu czepek ani nic, chciał tylko spać :)
                • halogen75 Re: EEG u dziecka 07.03.13, 18:59
                  aga.n.f napisała:

> Kurka, Halogen, o co chodzi z rejonizacją???

Ups, aga, przepraszam, gdzieś mi to pytanie umknęło wcześniej w tłumie;)
                  Nie wiem tak naprawdę o co z tym chodzi. ICZMP w Łodzi to taka troszkę "dziwaczny" szpital, w którym niejednokrotnie już zdarzyło mi się zderzyć z przeróżnymi, absurdalnymi sytuacjami. Ale jeden, jedyny z tak szerokim wachlarzem specjalistów i oddziałów więc wyjścia nie mam i korzystam. Najpierw młody leżał tam na oddziale pediatrycznym- tam zrobili mu rezonans na narkozę. Leżał 3 dni- procedury. Potem miał mieć ABR też na narkozę- pełny wypis na pediatrii, przenoszenie na laryngologię- kolejne 3 dni, bo procedury. O EEG prosiliśmy sami pokazując wcześniejsze skierowanie ale uznano, że po pierwsze znów musiałby być przenoszony na inny oddział (kolejne wypisy, przenosiny, kolejne 3 dni, procedury) więc w końcu uznali, że nie zrobią, a że jesteśmy z Pabianic to mamy sobie zrobić w Pabianicach. Dlaczego? Naprawdę nie mam pojęcia.
    • emma514 Re: EEG u dziecka 27.02.13, 10:38
      Bazylek miał już kilkakrotnie robione badanie EEG. Zawsze w przeddzień badania kładziemy go o 21 - 22 i budzimy odpowiednio wcześniej tj. między 4 a 5. Badania ustalamy sobie około godziny 15, a przed badaniem zawsze chodzimy na pizzę. Natomiast na badanie przynosimy Bazylkowy kocyk i poduszkę. Dzięki nagłemu skokowi węglowodanów, ciepełku i zmęczeniu Bazylek szybko zasypia:-) Zaznaczę tylko, że syn normalnie nie chodzi w dzień spać.
      • 77kunda Re: EEG u dziecka 07.03.13, 06:49
        My mieliśmy robione kilkakrotnie do 5 roku życia zawsze we śnie czasami było po kilka podejść bo mały nie chciał spać choć powinien być wykończony..My zawsze wstajemy wcześniej i mamy zabawy wyczerpujące ale np zawsze jest prośba aby czepek nakładać póżniej bo mu nie pozwala zasnąć
        • halogen75 Re: EEG u dziecka 07.03.13, 19:01
          Teraz mi przyszło do głowy, że jak mój zasypia o 2,3 w nocy, powinnam umówić się na eeg nocą;)
          • alcia555 Re: EEG u dziecka 10.04.13, 15:07
            Wczoraj córka miała EEG w czasie snu powiem szczerze byłam dumna z Niej pięknie zasnęła już po 5 minutach ,ale to dzięki Waszym radom jeszcze raz dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka