Dodaj do ulubionych

POMOCY Z KOMISJA ORZECZENIE

08.02.13, 22:34
WITAM ,JESTEM MAMA 9 LATKA I OKROPNY PROBLEM Z KOMISJA DO SPRAW ORZEKANIA NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI .WE WRZESNIU STANELIŚMY NA KOMISJI I TU SIE ZACZOŁ PROBLEM LEKARZ NA PODSTAWIE BADAŃ KTÓRE BYŁY ROBIONE POD KĄTEM UPOŚLEDZENIA (WYSZŁO LEKKIE ) POTRZEBNE TO BYŁO DO DECYZJI WŁACZENIA LEKÓW I NIERADZIŁ SOBIE W SZKOLE Z ODZIALEM INTEGRACYJNYM. SKOŃCZYŁO SIE NA WOJEWÓDZKIEJ OCZYWIŚCIE ODMOWA PUNKTU 7 .PO PRZECZYTANIU USTAWY POGOIDZIŁAM SIE ZE NIE PRZESKOCZE PRZEPISÓW.I ZACZEŁA SIE BURZA MÓZGÓW 3 PSYCHOLOGÓW POTWIERDZIŁO ZE SYN NIE JEST W STANIE SAM EGZYSTOWAĆ ,NOWY PAN PSYCHIATRA STWIERDZIŁ ZE SYN MA TYLE SCHORZEŃ CZEMU NIE MA DIAGNOZY W KIERUNKU CAŁOŚCIOWYCH ZABURZEŃ ROZWOJOWYCH . WIEDZ DIAGONA AUTYZM ATYPOWY ( GŁÓWNA CHOROBA ) NO I UPOŚLEDZENIE LEKKIE .GDY POKAZAŁAM OSOBIE KTÓRA JEST CZŁONKIEM TAKIEGO SKŁADU POTWIERDZIŁA ZE GŁÓWNA CHOROBA TO AUTYZM I NA TO SIE DOSTAJE BEZ MRUGNIECIA OKIEM.I TU ZONK.PRZYNANO NA AZ DO 16 ROKU ŻYCIA ,KOD 12-C I NAWET WSPANIAŁOMYŚLNIE KARTE PARKINGOWA. ALE PUNKTU 7 NIE .CZEKA MNIE 2 KOMISJA WOJEWÓDZKA I AŻ SIE BOJE ZE SAMA NIEDŁUGO NA TAKIEJ KOMISJI WYLONDUJE KŁOPOTY Z SERCEM.WSZYSCY MNIE DOPINGUJA I karza walczyć .DLA SYNA ROBIMY WSZYSTKO ŻEBY MÓGŁ CHODZIC DO SZKOLY Z ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI PRZEPROWADZILIŚMY SIE DO INNEGO MIASTECZKA I WYNAJMUJEMY ,A NASZE WŁASNE TEŻ WYNAJELIŚMY.NASZYM LOKATOROM POGORSZYŁA SIE SYTŁACJA I SŁABO PŁACĄ.JEŻELI NIE WYWALCZE TEGO 7 PUNKTU MY BEDZIEMY ZMUSZENI DO POWROTU DO NASZEGO MIESZKANIA A SYNA WYSŁAĆ DO SZKOŁY SPECJALNEJ I TEŻ BEDZIE KŁOPOT Z DOJAZDEM DO TAKIEJ SZKOŁY .POMUŻCIE WESPRZYJCIE ,TRZYMAJCIE KCIUKI CO BY MNIE WSTYD NIE ZERZARŁ NA POWTÓRNEJ KOMISJI WOJEWÓDZKIEJ.POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • backwoodsman Re: POMOCY Z KOMISJA ORZECZENIE 08.02.13, 23:34
      123j1 zacznijmy od tego, że nie wiem o jakim wstydzie przed komisją mówisz. Ze wstydem musisz walczyc ty, bo nasze kciuki go nie usuną. przede wszystkim przygotuj się do stanięcia przed komisją w sensie tego, co zamierzasz powiedzieć czlonkom komisji, by przekonac ich do zaznaczenia w pkt 7 "wymaga". Nie jest tak jak piszesz, że przy autyzmie pkt 7 dostaje się z automatu. To zależy od tego jak funkcjonuje dziecko, od głębokości jego zaburzeń i od tego, czy wymaga calodziennego wsparcia przy każdej czynności.
      Piszesz na tyle haotycznie, że trudno się zorientować w sytuacji i co za tym idzie trudno doradzić coś, co skieruje cie na wlaściwą drogę. Skoro nowy psychiatra skłania się ku CZR niech wesprze cię przed komisją stosowną opinią, podobnie 3 psychologowie (ci od burzy mózgów) niech dadzą ci swe opinie na piśmie o niemożności samodzielnej egzystencji syna. Zabierz te dokumenty na komisję i przede wszystkim zachowaj spokój. To ty masz zadbać o swoje i dziecka potrzeby, a nie liczyć na to, że bez mrugnięcia okiem dostaniesz cokolwiek.
      • 123j1 Re: POMOCY Z KOMISJA ORZECZENIE 09.02.13, 00:23
        dziekuje za odpowiedz backwoodsman.przepraszam że tak chaotycznie .wszystko co piszesz to sie zgadza ,sa papiery i jest potwierdzenie że dziecko samodzielnie nie może egzystować.szanowna komisja jakby nie słuchała moich wyjaśnień.dlatego na potwierdzenie moich wywodów i kłopotów z uzyskaniem tego punktu jest diagonza autyzmu. MÓJ SYN STWARZA DLA SIEBIE NIEBEZPIECZEŃSTWO ,NIE PRZEWIDUJE ZAGROŻEŃ .JEŻELI JEDZIEMY AUTOBUSEM METREM TO MUSIMY JECHAĆ Z MĘŻEM ,WIEDZ TU AŻ DWIE OSOBY DO JEDNEGO DZIECKA .OSTATNIO MAŁY TAK GWAŁTOWNIE MI SIE WYRWAŁ W METRZE ŻE GDYBY NIE SZYBKA REAKCJA TO MAŁY BY SIE PRZEWRÓCIŁ I TRAGEDIA GOTOWA .GUBI SIE W SKLEPIE ,POTRAFI WSTAĆ OD STOŁU I BIEGAC Z WIDELCEM .PILNOWAĆ A CZASAMI WRĘCZ UBIERAĆ BO RAZ JA GO W SZKOLE ROZBIERAM A TU GOŁE NOGI BEZ SKARPETEK .KARMIĆ NIE MUSZE ALE MUSZE OBSERWOWAĆ CZY POGRYZIE BO MIAŁ STAN UTRATY ŚWIADOMOŚCI ,DUSIŁ SIE REANIMACJA W DOMU ,SZPITAL PODEJŻENIE O PADACZKE ALE CAŁY CZAS OBSERWACJA .DUŻE PROBLEMY Z EMOCJAMI ,NADPOBUDLIWOŚC ,AGRESJA .SYN JEST LECZONY FARMAKOLOGICZNIE BO JUŻ NIEDAWALIŚMY RADY I CHYBA NIE BIERZE TYCH LEKÓW NA GRYPE .NO CO JA MAM IM JESZCZE POWIEDZIEĆ.I PRZYPOMNE TO JUŻ 2 KOMISJA ODWOŁAWCZA I TYM RAZEM NIE DAM ZA WYGRANA I POJDE DO SADU .A ODWOŁANIE OD DECYZJI POWIATOWEJ JUŻ MI PISAŁ PRAWNIK I ZNALAZŁ NIEZGODNOŚĆ Z PRAWEM A I TAK POWIATOWY NIE UZNAŁ ODWOŁANIA
        • madziulec Re: POMOCY Z KOMISJA ORZECZENIE 09.02.13, 09:20
          Z całym szacunkiem - chce zrozumiec i nic nie rozumiem.
          Nie wiem o co chodzi. Jakie leki na grypę? I "chyba" nie bierze?? To nie wiesz co bierze Twoje dziecko?
          Skoro go ubierasz i rozbierasz to kiedy ina skarpetki? (David Copperfield czy co?)

Nie do końca rozumiem Twoje rozgoryczenie i o co chodzi, czego oczekujesz. Tu wiele osób ma tak jak Ty. Przeprowadza się setki kilometrów, dziennie dojeżdża po 100 km na terapię. Ich przeprowadzka to nie 13 km, tak jak było to u Ciebie.

A co do przewidywania zagrożeń, to nie wiem jak inne dzieci, ale mój syn z ZA też tych zagrożen nie przewiduje. Jako samotna matka opanowałam chodzenie z nim (nie wyrywa się, nie rzuca itp). Da się, nie robiąc tragedii.
        • mamakacperka11 Re: POMOCY Z KOMISJA ORZECZENIE 09.02.13, 13:10
          Dziękuje losowi za komisję w moim rodzimym mieście.
          U nas złożyłam papiery, po miesiącu komisja i wszystkie punkty potrzebne- zasiłek pielęg. i świadczenie mamy.
          Papiery ważne na 3 lata.
          Syn funkcjonuje dość dobrze,chodzi do miejskiego żłobka,gdzie nikt jeszcze nie zauważył nic niepokojącego,ma dobry kontakt wzrokowy, wykonuje proste polecenia, ma troche stymulacji głównie wzrokowych, bawi się czasami z dziećmi czasem obok nich, żywo reaguje na nas-rodziców,nie mówi jeszcze,pracujemy intensywnie nad tym.
          Dokumenty,które złożyłam: papier od psychiatry dz., neurologa dziec.x 2.
          Decyzje podejmował lekarz i psycholog, ale poza pytaniem o wage, wzrost i choroby towarzyszące (my nie mamy narzie żadnych, przynajmniej o nich nie wiemy a co będzie to zobaczymy)nie pytał o nic więcej.
          Psycholog też.
          Przynajmniej w tym nieszczęściu mieliśmy szczęście trafić na taki zespół.
          Współczuje Ci tej walki o ogromną kase w wysokości 620 zł co pokrywa u nas koszt prywatnej terapeutki syna a reszte musimy płacić z 1 pensji.
    • 123j1 Re: POMOCY Z KOMISJA ORZECZENIE 09.02.13, 10:59
      witam ,sprostowanie syn bieże chlorprotikxen .i proszę tylko jak mam fachowo przedstawić swoje argumenty szanownej komisji ,bo nic do nich nie trafia .
      • madziulec Re: POMOCY Z KOMISJA ORZECZENIE 09.02.13, 15:07
        zaraz.
        Poszłas na jedną komisję. Odwalono. Już na tę samą nie idziesz, więc skreśl myślenie o przedstawianiu jakichkolwiek argumentów komisji.
        Bo idziesz do innych ludzi.
        I ci ludzie będa rozpatrywali przypadek od poczatku.

Piszesz, że prawnik napisał Ci odwołanie. To już chyba bardziej fachowo nie można przedstawić argumentów.
        No zresztą nie wiem.
        My nei znamy Twojego dziecka. Nie damy Ci tu gotowych argumentów, gotowych rozwiązań. Tu szabloników nie ma
        • 123j1 Re: POMOCY Z KOMISJA ORZECZENIE 09.02.13, 22:34
          Dziekuje za wpisy ,a madziulec za to że mnie do pionu ustawiła i mam nadzieje ze trafie na wojewódzkiej na inne osoby niż poprzednio bo wtedy już niewiem co mam im udowadniać skoro byłam u nich 3 mieś temu .ale to chyba musze na meila opisać tobie bo to zagmatfana sytłacja wielce .jeżeli pozwolisz.a tak wogóle to dziwne że do 2012 roku moje dziecko nie było w stanie samodzielnie egzystować a teraz gdy ma po tylu latach szukania dania mu czasu na rowój ,i wreszcie diagnoza ze to autyzm to już może sam egzystować bo tylko o to im chodziło .tu chodzi o sprawiedliwośc i dobro dziecka on nigdy nie bedzie w pełni zdowy i,z tym sie już pogodziłam i walcze z biurokracja .
          • madziulec Re: POMOCY Z KOMISJA ORZECZENIE 09.02.13, 23:21
            Nie jestem żadnym ekspertem i nieco razi mnie, że tu, na tym forum nie umiesz pisać, na innym zaś piszesz całkowicie gramatycznie i poprawnie. Taki przekaz, który prezentujesz utrudnia mi, albo wręcz uniemożliwia zrozumienie tego, co chcesz przekazać i jeśli w ten sam sposób próbujesz przekazać cokolwiek innym osobom (w tym komisji d/s orzekania o niepełnosprawności) to nie dziw się, że jesteś nie zrozumiana.
            Ja dodatkowo jestem osobą nieco (czytaj: bardzo) czepliwa i jeśli raz piszesz że nie wiesz czy dziecko jeszcze bierze leki to dla mnie jest to dziwne. Swoją drogą czy Twoje dziecko miało urojenia czy nerwicę, że taki lek brało? Czy może było agresywne?

A przy okazji - w jakim mieście nie było szkoły z klasami integracyjnymi, że aż musieliście sie przeprowadzać?
            • 123j1 Re: POMOCY Z KOMISJA ORZECZENIE 09.02.13, 23:52
              tak to prawda kiedyś spotkałysmy sie na forum jak córka miała reflux układu moczowego ,wtedy mi bardzo pomogłaś . syn bierze ten lek na agrsje nadpobudliwość psychoruchowa ,problem ogromny z emocjami ,koncetracjie uwagi opóżienie mowy ,upośledzenie w stopniu lekkim z deficytem syntezy słuchowej, i tu akurat ten lek mu bardzo pomaga ,sa dni lepsze i gorsze .syn jest dużym chłopcem i nie czuje swojej siły i dlatego jest go ciężko utrzymać za rekę ,a na smycz go nie wezme ,musi być miedzy ludzmi .a mieszkamy pod warszawa.a starostwo powiedziało mi że do szkoły specjalnej by mi go wozili a do szkoły z odziałami integracyjnymi nie .
              • madziulec Re: POMOCY Z KOMISJA ORZECZENIE 10.02.13, 00:09
                Ej.... Oba miasta leżą dokładnie w tym samym powiecie, więc cos mi tu nie pasi po całości, szczególnie, że są oddalone o całe 12 czy 13 km.

Tyle ode mnie.
                • 123j1 Re: POMOCY Z KOMISJA ORZECZENIE 10.02.13, 00:13
                  ale co nie pasi ,ja nie mam prawa jazdy i samochodu to jak ja mam go wozić 3 autobusami .mimo to dziękuje .
                  • madziulec Re: POMOCY Z KOMISJA ORZECZENIE 10.02.13, 08:45
                    Skoro to to samo starostwo to co, w jednym mieście odmówiło, a w drugim, na KONKRETNYM osiedlu (bo chciałaś wynająć mieszkanie na KONKRETNYM osiedlu).
                    Podejrzewam, że popatrzyłas na opinie na forum, na to, że jest rejonizacja do podstawówek i tyle, zwinęłaś się i 12 km dalej i juz "inne miasto" i inna szkoła.

Ciesz się. Masz klase integracyjną. W końcu to jest to, co chciałaś. Pkt. 7? No ... w teorii... zapytam po co, skoro dziecko poszło do szkoły?
                    A jak wiadomo dziecku przysługuje dowóz. Ale to pewnie powie Ci mądry prawnik, , który pisał Ci odwołanie.
                    • 123j1 Re: POMOCY Z KOMISJA ORZECZENIE 10.02.13, 09:48
                      Witam.jeżeli chodzi o szkołe to swoje wychodziłami. Akurat w typ przypadku kiedy my spełniliśmy procedure przyjecia i obietnicy stałego kontaktu ze szkołą.pierwszą klase przesiedziałam pod klasa.Dopiero po decyzji że syn został przyjęty nastapiło wynsjęcie i przeprowadzka.do tej pory sa dni ze musze lecieć po syna ofebrać go ,bo placze i krzyczy i nic do niego nie trafia.A szkołę mamy super i dzięki oddaniu. I dobrego serca moje dziecko może tam uczeszczać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka