Dodaj do ulubionych

CZR-Śląsk

20.03.13, 10:37
Córka ma prawie 19 miesiecy. Wczoraj po diagnozie psychologicznej dostaliśmy wynik, że prawdopodobnie jest to CZR. Przejawia pewne cechy autystyczne - nie zawsze wypełnia polecenia, nie zawsze koncentruje się na tym, czego się wymaga od niej, nie zawsze słucha i robi to, co się mówi, jakby wyłącza się na chwilę, zajmuje sobą, swoimi zabawami. Motorycznie jest bardzo sprawna. Lubi się przytulać, inicjuje kontakty, jest komunikatywna wobec bliskich osób ale mówi tylko po swojemu wymawia tylko 2-3 zrozumiałe słowa.
Na ten moment jest diagnoza CZR. Szukam miejsca, gdzie mogę córę rehabilitować. Czy jest ktoś ze Sląska w podobnej sytuacji? Ktoś coś wie???
Obserwuj wątek
    • gosiasosno Re: CZR-Śląsk 20.03.13, 20:54
      Witaj, żeby rehabilitować dziecko , a najlepiej na WWR ( Wczesne Wspomaganie Rozwoju) to musisz mieć diagnozę z poradni psychologiczno - pedagogicznej, tj. min. od psychologa, jak również starać się o niepełnosprawność. W tedy są większe szanse na rehabilitację, a na pewno musisz odwiedzić dobrego neurologa. Ja osobiście polecam dr Kazek z Górnośląskiego centrum zdrowia dziecka w Katowicach - Ligocie. Pozdrawiam
    • nefret_ete Re: CZR-Śląsk 20.03.13, 21:33
      napisz skąd dokładnie jesteś i czy interesuje Cię tylko NFZ?
    • mamakacperka11 Re: CZR-Śląsk 21.03.13, 08:36
      My rehabilitujemy prywatnie: neurologopeda met.krakowską,terapeuta(behawioralna+podążanie za dzieckim+ćwiczenia ogólnorozwojowe),z NFZ w ośrodku terapii dla dzieci i WWR.
      Z dokumentów,które nam pomogły w zorganizowaniu tej terapii to :opinia psychiatry ,neurologa i neurologa wieku rozwojowego dr B.Kazek.
      Orzeczenie wydane na podstawie tych dokumentów-jest pomocne do wielu rzeczy.
      Jest taki punkt w Katowicach,nie wiem skąd jesteś-Persevere,tam diagnozują,prowadzą terapię ale prywatnie.Jest też Prodeste w Opolu,b dużo osób poleca ten ośrodek.W Gliwicach jest Centrum Terapii Behawioralnej.W innych miejscowościach nie znam-nie mój rejon.
    • wikariuszu Re: CZR-Śląsk 25.03.13, 12:34
      Przepraszam, że nie na temat, ale uderzyło mnie to, co napisałaś, bo od razu stwierdziłam, że moja młodsza córka też podpada pod CZR...nie zawsze wypełnia polecenia, nie zawsze się koncentruje..słabo mówi. Poza tym też jest komunikatywna, wszystko przekaże niewerbalnie, lubi ludzi, pięknie się bawi.
      Gdzie się diagnozowaliście? i jakie było uzasadnienie takiej diagnozy? Tylko takie, jaki podałaś???
      • gosiasosno Re: CZR-Śląsk 25.03.13, 16:37
        Witaj! U nas najpierw była diagnoza: Zaburzenia procesów integracji sensorycznej, stwierdzona przez lekarza neurologa, później (dodam, że po zmianie lekarza, oczywiście tamten lekarz odszedł) była podejrzenie CZR, również przez neurologa. Ale na samym początku był neurolog, później skierowanie (oczywiście nie jest ono potrzebne) do Poradni Psychologiczno - pedagogicznej tak było z pierwszą diagnozą. Następnie podejrzenie CZR i: neurolog, psychiatra, PPP, a na końcu też w PPP ale u pani psycholog specjalizującej się w diagnostyce autyzmu. Tak to wygląda u nas.
    • vicky1 Re: CZR-Śląsk 28.03.13, 19:03
      diagnoza była w ośrodku Diada w Zabrzu. W kwietniu mamy konsultację w CTB w Gliwicach gdzie ma być ustalony plan pracy z córą.
      Córka jest bardzo wesoła, pogodna, mało płacze, sama inicjuje kontakty z nami, przytula się. No, ale ze względu na te problemy z koncentracją, na robienie tego, co chce a nie tego, co jej się każe, nie zawsze wypełnianie poleceń, nie robienie wielu rzeczy, które się mówi no i bardzo bardzo słabą mowę jest wstępna diagnoza CZR ale zobaczymy co powie CTB Gliwice.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka