Dodaj do ulubionych

pytanie o opiekę

25.03.13, 11:05
Witam, jestem mamą dwójeczki dzieci-starszy 5 lat w kwietniu , ma Zespół Aspergera i mała 9 miesięcy. Mamy orzeczenie o niepełnosprawności i wszelkie formalności załatwione. Ja pracuję i tak się składa, ze nam się wyjątkowo w tym roku nie składa- najpierw chorowali oboje na zapalenie oskrzeli, potem starszy ospa, ja w szpitalu, młodsza ospa , potem zapalenie oskrzeli znowu mała, zaraz starszak oparzył się paskudnie-obie ręce stopień IIB/III, długo byliśmy w szpitalu, miał operację. Obecnie jeszcze nie zakończyliśmy leczenia a tutaj już mi kończy się limit 60 dni opieki na chore dziecko i pytanie mam czy coś z tym można zrobić, czy na dziecko niepełnosprawne przysługuje coś więcej, do przedszkola nie może jeszcze wrócić , rodziny nie mam, pracować muszę-ma ktoś jakiś pomysł najlepiej poparty aktem prawnym....dziękuję.
Obserwuj wątek
    • emma514 Re: pytanie o opiekę 25.03.13, 15:07
      Nie ma przepisów, które wydłużałyby okres pobierania zasiłku opiekuńczego ponad te 60 dni, ze względu na niepełnosprawność dziecka.
      Pozostaje jedynie pójście na urlop bezpłatny ( z tym, że w czasie tego urlopu nie otrzymuje się wynagrodzenia, pracodawca nie opłaca składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne) lub na dodatkowy urlop wychowawczy (taki urlop należy się rodzicowi, który ma przewlekle chore lub niepełnosprawne dziecko wymagające jego osobistej opieki. Jest to dodatkowy urlop wychowawczy, czyli przysługuje niezależnie od tego, czy było się już na "podstawowym" wychowawczym. Przez cały czas trwania tego urlopu ma się opłacane składki na ubezpieczenie zdrowotne, a czas urlopu wlicza się mu do stażu pracy. Przy spełnieniu określonych kryteriów dochodowych można uzyskać zasiłek wychowawczy).
      Ewentualnie, jeśli nie został przekroczony limit dni i są ku temu przesłanki, wziąć zwolnienie na siebie a nie na dziecko i pobierać zasiłek chorobowy.
      • 1aiwa Re: pytanie o opiekę 26.03.13, 13:35
        dziękuję, na wychowawczy mogę pójść całkiem legalnie na 9-cio miesięczną córcię ;) ale nie w tym rzecz, jest on bezpłatny, jedynie około 400 zł miesięcznie jak progów nie przekroczę. W naszej sytuacji to nie wchodzi w grę, chyba zacznę ja chorować bo co zrobić.
        Niemniej dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka