veroniqq
08.04.13, 13:34
Często czytam na forum, że dzieci niemówiące dostają różne diagnozy dotyczące przyczyny braku rozwoju/lub mowy wogóle jako takiej. Wspominano o alalii, afazji, mutyzmie, przyczyny leżała po stronie autyzmu, upośledzenie umysłowe, zwykłe opóźnienie mowy itd.
Nie wiem zupelnie od czego zacząć, żeby ustalić jaka jest przyczyna, że mój synek od roku nie poczynił żadnych postępów w mowie. Obawiam się często, że tak już może zostać, takie lęki matki o przyszłość dziecka, jego funkcjonowanie w społeczeństwie.
Synek jest jeszcze dość mały bo ma 1,5 roku, ale chciałabym uporządkować i dodatkowo poszerzyć wiedzę którą mam na ten temat i zacząć badania dziecka w tym kierunku. Na razie mamy tylko EEG - wynik prawidłowy.
Nie wiem jak to jest - podobno okienko rozwojowe do wykształcenia prawidłowej mowy jest do 3 roku życia? Pytałam specjalistów o to, ale nie dali mi wyraźnej odpowiedzi czy tak jest czy nie, czy to prawda? Co dzieje się po 3 roku życia jeśli mowa się nie wykształci?
W jakim wieku mozna u dziecka rozpoznać upośledzenie umysłowe? I znowu tylko słyszałam, że dopiero ok. 5-6 roku życia, ale nie wiem czy jest to wiarygodna informacja. Czy są jakieś testy które mogą to stwierdzić, jeśli tak to jak się nazywają?
Mój synek na chwilę obecną, ma raczej wykluczony autyzm, ale zaburzenia rozwojowe są i opóźnienia też. Wszystko zaczął robić później, usiadł w wieku 10,5 m-ca, chodzić ok. 13 m-ca, wskazywać palcem po 15 m-cu, nie ma u niego wyrażeń dźwiękonaśladowczych, 3 sylaby tylko ma-ma, ta-ta, ba-ba, ale bez wskazywania na osoby i rozumienia kogo dotyczą. Bardzo malo naśladuje, nie robi papa, nie kiwa głową na tak czy nie i wiele innych.
Tak czy inaczej jest jakieś opóźnienie, a ja nie wiem co dalej z tym robić :(
Czy wystarczy logopeda/neurologopeda (jakie są między nimi roźnice swoją drogą?) żeby ocenić przyczynę braku mowy?
Kiedy jest sens wykonać dziecku badania genetyczne na próbce DNA żeby ocenić czy dziecko ma jakieś mikrodelacje chromosonalne? Gdzie takie badanie ewent, można wykonać w Krakowie? Liczę na Wasze odpowiedzi bo chodzę jak we mgle i nie wiem w którym pojść kierunku. Nie chcę dzialać chaotycznie i po omacku, może uniknę jakiś błędów.