Dodaj do ulubionych

dofinansowanie do dojazdów dziecka do przedszkola/

19.06.13, 22:23
lub szkoły
obiło mi się o uszy że można cos takiego uzyskać
czy wiecie gdzie sie udać po więcej informacji?
MOPS?
bedę wdzięczna za wskazówki
Obserwuj wątek
    • portenho Re: dofinansowanie do dojazdów dziecka do przedsz 19.06.13, 23:13
      mhm.. znalazlam tylko cos takiego :

"Dowóz dzieci do przedszkoli, szkół podstawowych i gimnazjów
      Ustawa z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (tekst jedn. Dz. U. z 2001 r., Nr 142, poz. 1591 ze zm.), w art. 7 ust. 1 pkt 8 stanowi, iż do podstawowych zadań własnych gminy należy zaspakajanie zbiorowych potrzeb wspólnoty w zakresie edukacji publicznej. Z normy o charakterze ogólnym wypływają normy szczególne, zawarte przede wszystkim w ustawie z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (tekst jedn. Dz. U. z 2004 r., Nr 256, poz. 2572 ze zm.) - dalej u.s.o. Zgodnie z zapisem art. 5a ust. 2 pkt 1 u.s.o. zapewnienie kształcenia, wychowania i opieki, w tym profilaktyki społecznej w przedszkolach, w tym z oddziałami integracyjnymi, przedszkoli specjalnych oraz innych formach wychowania przedszkolnego, szkołach podstawowych i gimnazjach, w tym z oddziałami integracyjnymi, z wyjątkiem szkół podstawowych specjalnych i gimnazjów specjalnych, szkół artystycznych oraz szkół przy zakładach karnych, zakładach poprawczych i schroniskach dla nieletnich jest zadaniem oświatowym gmin.
      Z przytoczonego zapisu wynika szereg czynności technicznych, bieżących – które mają na celu realizację tego obowiązku.
      Jednym z nich jest ustalenie sieci publicznych przedszkoli i oddziałów przedszkolnych w szkołach podstawowych w taki sposób, aby wszystkie dzieci sześcioletnie zamieszkałe na terenie gminy miały możliwość spełnienia obowiązku rocznego przygotowania przedszkolnego, a droga dziecka z domu do najbliższego przedszkola lub oddziału przedszkolnego w szkole podstawowej nie przekraczała 3 km (art. 14a ust. 2 u.s.o.)."

ale generalnie najlepiej zapytac w MOPSie
      pozdrawiam
      • aga_sama Re: dofinansowanie do dojazdów dziecka do przedsz 20.06.13, 09:39
        Gminy mają obowiązek dowozu lub zwrotu jego kosztow (jeżeli rodzice wożą samodzielnie) dzieci z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specj., ktore podlegają pod obowiązek szkolny i obowiązek rocznego przygotowania do nauki w szkole. W praktyce dotyczy to dzieci od zerówki wzwyż. Obowiązek gminy zaczyna się 1.września w roku, w ktorym dziecko kończy 5 lat.
        Gmina ma obowiązek dowieźć dziecko lub sfinansować dowóz do najbliższej placówki w typie wybranym przez rodziców, ktora przyjmie dziecko i jest w stanie realizować zapisy z orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego. Czyli bez problemu udaje się załatwić dowóz do szkoły integracyjnej/ specjalnej w sąsiedniej gminie, ale niekoniecznie do wybranej, ktora zdaniem rodziców będzie najlepsza dla dziecka, jeżeli gdzieś bliżej jest placówka tego samego typu.
        Jeżeli są problemy, bo np. dziecko chodzi do przedszkola niepublicznego, które nie ma ststusu integracyjnego, ale ma małe grupy i zapewnia wszystkie terapie, to zawsze można wnioskować o wskazanie placówki publicznej blisko domu, ktora zrealizuje wszystkie punkty z orzeczenia. Najcześciej w tym miejscu kończy się upór urzędników...
        W Warszawie nie ma problemów, ja dostawałam zwrot kosztów dowozu do przedszkola masowego odległego o kilkanaście km, bo w mojej dzielnicy nie było miejsc w integracyjnych, a masowe nie mogły zapewnić terapii.
        Koleżanka dostaje zwrot kosztów dowozu do szkoły niepublicznej, bo dla jej syna nie ma miejsca integracyjnego w dzielnicy.

Załatwia się to prosto, trzeba wziąć zaświadczenie, że dziecko jest przyjęte do konkretnej placówki + orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego i udać się do wydziału oświaty, nie do ośrodka pomocy społecznej. W urzędzie powinni zaproponować dowóz albo ryczałtowe rozliczeniekosztów dowozu. Po podjęciu decyzji podpisuje się własciwą umowę.
        • polaa27 Re: dofinansowanie do dojazdów dziecka do przedsz 20.06.13, 10:38
          Aga, mój młody kończy w sierpniu 5 lat, chodzi do przedszkola integracyjnego (ale nie do zerówki jeszcze) daleko od miejsca zamieszkania (ok. 15 km) i ma orzeczenie o kształceniu specjalnym. Wożę go sama autem. Mogę wystąpić do gminy o zwrot kosztów? Do jakiego wydziału konkretnie? I przedstawiam koszty benzyny (faktury) tak?
          • aga_sama Re: dofinansowanie do dojazdów dziecka do przedsz 20.06.13, 10:59
            rozumiem, że we wrześniu syn rozpocznie zerowkę - roczne przygotowanie do nauki w szkole, tak?
            dowóz lub zwrot jego kosztów należy ci się od 1. września. Weź orzeczenie o potrzebie kształcenia specj, zaświadczenie z przedszkola, że syn będzie odbywał w nim od 1. września roczne przygotowanie do nauki w szkole (musi być takie sformułowanie) i orzeczenie o niepełnosprawności (nie wiem po co, ale chcą), prawo jazdy, dowód rejestracyjny i ubezpieczenie auta i idź do wydziału oświaty.
            To Ty decydujesz, czy "oddasz" dziecko do dowozu gminnego, czy będziesz wozić sama. Gmina powinna podpisać z Tobą umowę, która będzie regulować te kwestie, wrzuć sobie w google niepełnosprawny dowóz umowa wzór i wyskoczą Ci przykładowe umowy.

Każda gmina sama ustala sposób rozliczenia kosztów dowozu. Najczęściej to jest ryczałt, określona suma za kilometr, zwracają ryczał x ilość kilometrów pomiędzy domem a placówką x2 (dojazd i powrót, mimo że rodzic pokonuje tę odległość x4). Po zakończeniu miesiąca przedstawia się rozliczenie, na którym dyrekcja przedszkola potwierdza, ile dni dziecko było w placówce. nie spotkałam się z tym, żeby rodzice przedstawiali faktury.
          • czarna_ida Re: dofinansowanie do dojazdów dziecka do przedsz 20.06.13, 15:02
            pola musisz sie dowiedzieć szybko, bo niektore gminy na poczatku lipca, podpisuja umowy.
            Nie przedstawiasz rachunkow tylko dajesz taki rachunek gdzie szkola czy przedszkole wpisuje Ci ile dni dziecko bylo w placowce.
            i kilometry mnozysz razy 4 i stawka jest cos kolo 0,81 zł. za km.
            dostajesz po zakonczonym miesiacu, wiec wakacje, ferie odpadaja, choroby takze.
            Poza tym to jest uznaniowe wedle gminy..
            • aga_sama Re: dofinansowanie do dojazdów dziecka do przedsz 20.06.13, 17:27
              Ida, zależy od gminy, w Warszawie ilość kilometrów x2 i umowę można podpisać w każdym momencie
              • polaa27 Re: dofinansowanie do dojazdów dziecka do przedsz 20.06.13, 17:34
                Dzieki dziewczyny za info, ale my od 1 września nie zaczynamy jeszcze zerówki. To też mogę starać się o ten zwrot kosztów? Czy tylko jeśli chodzi o zerówkę?
                • blekitnalaguna123 Re: dofinansowanie do dojazdów dziecka do przedsz 20.06.13, 18:10
                  Pola, będzie w zerówce, czyli na rocznym obowiązkowym przygotowaniu przedszkolnym.
                  Masz dziecko z 2008r. i mimo że jest z drugiej połowy, czyli wg najnowszych zmian 1. klasę obowiązkowo musi zacząć dopiero jako 7-latek w 2015 r, to roczne przygotowanie przedszkolne musi zacząć jako rocznikowy 5-latek, czyli w 2013 r. To się nie zmieniło, od 2011 r. chyba tak jest. Po prostu te dzieci z drugiej połowy 2008 r. będą przerabiały dwa razy roczne przygotowanie przedszkolne, jako 5-latki i jako 6-latki, żeby nie było podwójnego rocznika. Rocznego przygotowania przedszkolnego nie można odroczyć, odroczyć możesz dopiero obowiązek szkolny, w Twoim przypadku od 7. rż (a począwszy od rocznika 2009 od 6 rż.), czyli dziecko mogłoby pójść do 1. kl jako 8-latek w 2016 r.
                  • kenijka Re: dofinansowanie do dojazdów dziecka do przedsz 20.06.13, 21:05
                    Pola, nam powiedzieli w p-kolu ze po ukończonym 5 roku zycia, ze to sie wiąże z objeciem obowiązkiem szkolnym
                    • aga_sama Re: dofinansowanie do dojazdów dziecka do przedsz 20.06.13, 21:16
                      Kenijko, ale w pl dziecko zaczyna obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego nie w momencie skonczenia 5 lat, tylko we wrześniu w roku, w ktorym ma 5. urodziny. Dla wszystkich dzieci urodzonych w 2008 - tych ze stycznia i tych z grudnia - obowiązek dowozu gminnego otwiera się z rozpoczęciem roku szkolnego 2013/14.
        • ewela198 Re: dofinansowanie do dojazdów dziecka do przedsz 18.01.14, 12:09
          Witam.Dowożę dziecko do przedszkola samochodem oddalonego o 2 km. ponieważ przez naszą miejscowość niejeżdzi żaden bus szkolny.Oboje z mężem jesteśmy bezrobotni więc jest to dla nas wydatek.Mam pytanie czy należy nam się jakieś dofinansowanie za dowóz dziecka jeśli tak proszę powiedzcie gdzie i jak się o nie starać.POMÓŻCIE proszę
    • blekitnalaguna123 Re: dofinansowanie do dojazdów dziecka do przedsz 20.06.13, 17:59
      Ja załatwiałam tak jak aga napisała, dowozimy samochodem do szkoły integracyjnej i też mnożymy razy 2 (powrót rodzica do domu się nie liczy). Przez trzy lata mieliśmy podane dwa samochody do dowozu, jeden męża rano i drugi teściowej do odbioru i też było ok.
      • aga_sama Re: dofinansowanie do dojazdów dziecka do przedsz 20.06.13, 20:27
        poluu, jest tak jak pisze błękitna laguna.
        Twoje dziecko teraz obowiązkowo musi rozpocząć tzw. "zerówkę", a kiedy pójdzie do szkoły, to inna sprawa. Jako 5.latek jest objęty obowiązkiem rocznego przygotowania przedszkolnego, więc od 1. września masz prawo do zwrotu kosztów dowozu
        • polaa27 Re: dofinansowanie do dojazdów dziecka do przedsz 20.06.13, 23:35
          Dziewczyny, dzięki za info. A jak to się załatwia podpowiecie? Pisze podanie do gminy? Jakie dokumenty oprócz orzeczenia o KS mam dostarczyć?
          • aga_sama Re: dofinansowanie do dojazdów dziecka do przedsz 21.06.13, 00:29
            Polaa, weź dokumenty, o których pisałam i idź do wydziału oświaty. Tam wszystko Ci powiedzą, bo każda gmina może mieć swoją procedurkę
            Musisz podpisać z urzędem umowę/ porozumienie, bo muszą mieć podstawę do wypłaty środków.
        • aniaidaniel aga_sama 21.06.13, 12:13
          aga_sama napisała:

Jako 5.latek jest objęty obowiązkiem rocznego przygo
          > towania przedszkolnego, więc od 1. września masz prawo do zwrotu kosztów dowozu

Czy to dotyczy także przedszkola niepublicznego? Czy tylko te państwowe muszą zwracać koszty dowozu. Jestem w podobnej sytuacji mam 5 latka. Państwowe jest bardzo daleko od naszego domu... no i nie ma miejsc.
    • oska1212 dowóz 5 latka 13.11.13, 08:37
      Mój syn jest z pierwszej połowy 2008 roku. Ma orzeczoną niepełnosprawność. Nie wiedziałam że gmina w pierwszej kolejności powinna zaproponować nam jakieś Przedszkole więc zapisaliśmy syna do prywatnego w innej gminie. Chodzi tam od lutego tego roku ale oczywiscie jako 5 latek w obowiązku od września b.r. Przedszkole nie ma w statucie Przygotowania Przedszkolnego. Mam z tego tytułu odroczenie "zerówki' wydane przez rejonową szkołe. Czy jako Przedszkolak , 5 latek który ma obowiązek chodzenia do Przedszkola, ( syn ma opóźnienie rozwoju dopiero uczy sie mówić, nie jest w stanie przyswoić na razie żadnej wiedzy, jest intensywnie rehabilitowany).
      Czy również mam prawo zwrotu kosztów przez gminę na dojazdy syna do Niepublicznego Przedszkola?
      • brolek Re: dowóz 5 latka 18.01.14, 13:03
        oska1212 napisała:

> Mój syn jest z pierwszej połowy 2008 roku. Ma orzeczoną niepełnosprawność. Nie
        > wiedziałam że gmina w pierwszej kolejności powinna zaproponować nam jakieś Prze
        > dszkole więc zapisaliśmy syna do prywatnego w innej gminie. Chodzi tam od luteg
        > o tego roku ale oczywiscie jako 5 latek w obowiązku od września b.r. Przedszkol
        > e nie ma w statucie Przygotowania Przedszkolnego. Mam z tego tytułu odroczenie
        > "zerówki' wydane przez rejonową szkołe. Czy jako Przedszkolak , 5 latek który m
        > a obowiązek chodzenia do Przedszkola, ( syn ma opóźnienie rozwoju dopiero uczy
        > sie mówić, nie jest w stanie przyswoić na razie żadnej wiedzy, jest intensywnie
        > rehabilitowany).
        > Czy również mam prawo zwrotu kosztów przez gminę na dojazdy syna do Niepubliczn
        > ego Przedszkola?

Każde 5 letnie dziecko niepełnosprawne (posiadające orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego) ma prawo do dowozu do najbliższego przedszkola, które może mu zapewnić realizacje zaleceń wynikającego z orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego.

Dyrektor szkoły rejonowej postąpił bezprawnie. Dziecko nie może być odroczone od rocznego obowiązku przygotowania przedszkolnego. Jest możliwe jedynie odroczenie obowiązku szkolnego, czyli nauki w klasie 1, co można uczynić ewentualnie wcześniej niż w roku, w którym dziecko powinno rozpocząć naukę w klasie pierwszej, jednak nie zwalnia do dziecka 5 letniego od obowiązku uczęszczania do przedszkola. Realizacja obowiązku przygotowania przedszkolnego w sensie prawnym polega na uczęszczania do przedszkola - może to być placówka publiczna lub niepubliczna, ale musi mieć status przedszkola, punktu przedszkolnego lub innej formy wychowania przedszkolnego, musi byc oficjalnie jako zarejestrowana i zorganizowana zgodnie z prawem oświatowym. Prawo oświatowe nie przewiduje takiej możliwości, by przedszkole nie realizowało obowiązkowego rocznego przygotowania przedszkolnego jeśli uczęszcza do placowki chociaż jedno dziecko pięcioletnie. Jeśli dziecko pięcioletnie zostaje odroczone od obowiązku szkolnego realizuje obowiązek przygotowania przedszkolnego w wieku pięciu lat, a później realizuje go ponownie tak długo, aż rozpocznie naukę w klasie pierwszej. Dla wszystkich dzieci w wieku przedszkolnym obowiązuje jedna podstawa programowa i nie ma w niej osobnych treści wydzielonych dla dzieci realizujących roczny obowiązek przygotowania przedszkolnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka