Dodaj do ulubionych

rok temu w synapsis autyzm-teraz wykluczony:)

27.06.13, 07:37
wczoraj wykluczyli u córci autyzm-diazgnoza postawiona równo rok temu w synapsis:). wtedy corcia spelniala wszystkie kryteria do wystawienia takiej diagnozy-wczoraj zadnego. powiedzieli, ze u córci to silny odczyn poszczepienny. już teraz nikt mi nie powie, ze sczezpionki sa bez wpływu na zdrowie i funkcjonowanie dziecka-a zwłaszcza MMR, bo po niej wszytsko upadlo.
no i zapewne tez miała w tym swój udział intensywna, codzienna terapia.
co było to było ,ale ciesze się niezmiernie, ze teraz jest jak jest:)))
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: rok temu w synapsis autyzm-teraz wykluczony:) 27.06.13, 08:14
      Faktycznie pozostaje sie tylko cieszyc.A mozesz zdradzic kto i na jakiej podstawie po tak krotkim czasie wykluczyl autyzm?
      • kej5 Re: rok temu w synapsis autyzm-teraz wykluczony:) 27.06.13, 11:23
        Świetna wiadomość!
    • mamamariuszka Re: rok temu w synapsis autyzm-teraz wykluczony:) 27.06.13, 12:12
      Super! Cieszę się razem z Wami!

Dużo o myślałam o Waszym przypadku, bo moja córcia też dostała diagnozę w wieku 18 msc. trochę "po bracie". Ja widzę w niej wiele niepokojących zachowań aczkolwiek ludzie (z otoczenia), którym mówię o diagnozie pukają się w czoło. No i czasami sama już mam wątpliwości... Ale na zupełne cofnięcie diagnozy nie liczę, co najwyżej na znaczną poprawę funkcjonowania (która i tak już po tych 4 msc terapii jest znaczna).

Pozdrawiam
      • pamika82 Re: rok temu w synapsis autyzm-teraz wykluczony:) 27.06.13, 13:52
        Chociaż Was nie znam to cieszę się Waszą radością. Świętujcie! :) Pozdrawiam i powodzenia.
        • monisia900 Re: rok temu w synapsis autyzm-teraz wykluczony:) 27.06.13, 14:09
          byliśmy w lodzi w naviculi. diagnoza obalona na podstawie obserwacji, rozmowy ze mna i nagranych filmow.

mamamariuszka-u mnie duże efekty w terapii córci były widoczne po około pol roku i 3-tyg pobycie na turnusie (tam terapia ok 3-4 godz dziennie-rozna). od tamtej pory szla jak burza do przodu. wiec ty tez bądź dobrej myśli:)

swoja droga nie mogę się w pełni cieszyc ta zmiana diagnozy (choć i tak się bardzo, bardzo ciesze), bo cos w glebi kaze mi się martwic tym, ze może cos przeoczyli i moje dziecko jest chore, a ja je teraz "zaniedbam" terapeutycznie i się cofnie:(.
          • marychna31 Monisia 27.06.13, 15:22
            Idz na diagnoze kontrolną do Synapsis. Ich rediagnoza bedzie naprawde miarodajna.
            • zakladka Re: Monisia 28.06.13, 11:26
              Cieszę się z postępów i oby to wykluczenie była prawda.
              Ale faktycznie wracaj do Synapsisu -koniecznie!

Ku mojemu zdziwieniu Navicula "wyleczyła" mojego syna,
              fakt autysta atypowy, więc taki trochę inny,
              ale autystą był lat kilkanaście i niestety według innych jest nim nadal.
    • gepardzica_z_mlodymi Re: rok temu w synapsis autyzm-teraz wykluczony:) 27.06.13, 14:12
      Fajnie.
      Ja myślę, że zbyt wczesne postawienie diagnozy, obarczone jest ryzykiem błędu.
      Mój najmłodszy "po bracie" dostał CZR do obserwacji. Nie miał żadnej terapii, teraz gdy ma niemal 4 lata nie dzieje się nic niepokojącego. Jest wręcz społecznie i emocjonalnie rozwinięty ponad wiek. Panie, chyba cud...
      • monisia900 Re: rok temu w synapsis autyzm-teraz wykluczony:) 27.06.13, 15:36
        u córci faktycznie rok temu było zle. zachowywala się jak typowe dziecko z autyzmem, spelniala wszystkie kryteria diagnostyczne. wtedy wszyscy widzieli ze cos jest nie tak.
        hmmm, teraz to już mam metlik w glowie i chyba faktycznie pojade jeszcze do synapsis, bo tu maja nagrania jej zachowan sprzed roku i będą mieli obraz teraźniejszy, to sobie porownaja i wyciagna wnioski. w naviculi w ogole nie czytali nawet opinii z rok do tylu, tylko dali swoja -taka biezaca.
    • marika012 Re: rok temu w synapsis autyzm-teraz wykluczony:) 27.06.13, 22:05
      Monia ja Ci mówiłam, ze nie widzę u małej autyzmu. Normalne, fajne dziecko, naśladujące, ciekawskie, śmiałe. Super!

Wczoraj zaszczepiłam moją priorixem. He he trochę odwlekliśmy termin... o ponad 3,5 roku.
      Po MMR mój starszy dostał alergii na prawie wszystko, a potem okazało się że ma ZA :( Nawet moja pediatra mówiła wczoraj, że strach szczepić MMR a jeszcze niedawno mówiła że ta cała panika z MMR to bzdura. To naprawdę dobry lekarz więc sądzę że "coś wie", że tak z niczego zdania nie zmieniła. Poczekamy, zobaczymy. Gdzieś czytałam ostatnio, że MMR podany zdrowym małpom u wielu wywołał objawy autyzmu. Hm.....

Ps. Monia nie myślisz, że metoda Cieszyńskiej dużo małej pomogła. He he ja jestem fanką tej metody w przypadku takich maluszków. Według autorki, metoda wcześnie wprowadzona może sprawić, że dziecko powróci na właściwą ścieżkę rozwoju. Możliwe, ze tak było w Waszym przypadku.
    • nefret_ete Re: rok temu w synapsis autyzm-teraz wykluczony:) 27.06.13, 22:07
      Super, ja też się cieszę.
      Jednak re- diagnoze wykonałabym w ośrodku, który tą diagnozę postawił.
      • monisia900 Re: rok temu w synapsis autyzm-teraz wykluczony:) 28.06.13, 07:29
        ja tez marika uważam, ze cieszynska dużo malej pomogla-rozwinela super mowe (czasami az za dużo hehe, bo jej się buzia nie zamyka).
        poza tym trafiliśmy na dobra terapeutke w domu i na zaangażowane panie od WWR. mysle ze turnus tez swoje zrobil. w skali roku to naprawdę sporo się nabieralo tej terapii.
        w przyszłym roku szkolnym jednak postanowiłam mimo wszystko nie rezygnować z WWR, bo mala lubi te zajecia i w ogole dużo się na nich nauczyla .
        • marika012 Re: rok temu w synapsis autyzm-teraz wykluczony:) 28.06.13, 12:06
          Jasne że korzystajcie z WWR. Nawet zdrowe dziecko poddawane różnym stymulacjom rozwija się lepiej.
          Tylko co z przedszkolem. Myślałaś o specjalnym. Może jednak integracyjne???
        • gosia268 Re: rok temu w synapsis autyzm-teraz wykluczony:) 28.06.13, 18:49
          Monisia a czy dziecko jest na diecie? często w tak małym wieku objawy autyzmu daje zagrzybienie organizmu i różne zatrucia. Jeśli przeszliście na dietę to to może być efekt uleczenia:) Toksyny, które z układu pokarmowego dostają się do mózgu mogły na tyle nie zdążyć spustoszyć organizm by przechodząc na dietę wszystko wracało do normy.
    • gosia268 Re: rok temu w synapsis autyzm-teraz wykluczony:) 28.06.13, 18:54
      a propo szczepionek :

www.twojewiadomosci.com.pl/content/%C5%9Bmiertelne-szczepionki-obowi%C4%85zkowe-polka-ujawnia-%C5%9Bwiatowy-przekr%C4%99t-farmaceutyczny
      • monisia900 Re: rok temu w synapsis autyzm-teraz wykluczony:) 28.06.13, 19:15
        jednak zapisałam ja do przedszkola integracyjnego-juz byliśmy na dniach otwartych i fajnie się zapowiada. rodzice tez to przedszkole chwala. tyle ze mala przyzwyczaila się do przychodzenia do tego specjalnego (wchodzila na zajecia w czasie WWR) i tam caly czas chce isc.

co do diety: jest na diecie bezmlecznej. po mleku, powiedziałabym, ze się uwsteczniala. mowilam o tym i w synapsis i w naviculi-kazali nie podawac mleka.
        • tijgertje Re: rok temu w synapsis autyzm-teraz wykluczony:) 28.06.13, 20:02
          Monisia, poszlabym jednak do Synapsis zweryfikowac diagnoze. skoro autyzm wykluczyli, to do przedszkola idzie jako zdrowe dziecko? Co z WWR? Czy cokolwiek bedzie jej przyslugiwac, skoro autyzmunie ma?
    • anusiakp Re: rok temu w synapsis autyzm-teraz wykluczony:) 28.06.13, 19:52
      Gratuluję Tobie i Twojej córce:)

a czy mogłabym wiedzieć ile lat ma Twoja córeczka? była malutka jak dostała diagnozę?
      • monisia900 Re: rok temu w synapsis autyzm-teraz wykluczony:) 29.06.13, 08:39
        jednak -za waszymi radami i obiekcjami co do wykluczenia autyzmu-zadzwoniłam do synapsis i pojade jeszcze tam. faktycznie, tam maja nagrane na filmach jaka była rok temu, co umiala itd... w naviculi patrzyli tylko na obecna chwile. teraz tak po ochlonieciu z radości zaczelo mnie kilka rzeczy niepokoić- powiedzili ze to normalne ze: ucieka z placu zabaw jak jest powyżej 1 dziecka, ze może powtarzac to co ktoś powiedział, ze mowi o sobie w 3 os (choc czasami zdarza jej się już powiedzieć dobrze), ze mam z nia perzyjechac jeszcze raz za jakiś czas (czyzby nie było pewni?). ehhhh, już sama nie wiem co myslec:(. może faktycznie za wcześnie się ucieszyłam.
        do przedszkola idzie jako dziecko integracyjne, bo orzeczenie robiłam w pol roku temu. wwr tez zostaje, tyle ze traci suo, bo orzeczenie mamy tylko do lipca.

corcia ma obecnie 2,9 lat, diagnozę dostala równo rok temu.
        • ania-pat1 Re: rok temu w synapsis autyzm-teraz wykluczony:) 29.06.13, 09:55
          Cieszyłaś się słusznie i dalej masz ten sam powód do radości - bo nawet jeśli jest coś ze spektrum, to twoja córka funkcjonuje na tyle wysoko, że dla niektórych (w tym również specjalistów) nie przejawia zaburzeń. I tak trzymać. A z metody krakowskiej (która w końcu jest też dla dzieci np. z dysleksją, zaburzoną koncentracją, kłopotami z komunikacją, nieharmonijnym rozwojem) bym nie rezygnowała, bo to fajne (rozwojowe) dzialanie - do szkoły jak znalazł, SI też może się przydać, WWR też w przedszkolu dobrze zrobi (na grafomotorykę). Najwyżej będziesz miala ekstra przygotowane do szkoly dziecko ;-) - i tego życzę z całego serca.
        • nefret_ete Re: rok temu w synapsis autyzm-teraz wykluczony:) 29.06.13, 22:15
          Monisia pamiętam jak diagnozowałaś Małą rok temu, marwiłas się jak taka mała istota będzie współpracować na terapii, a ja pocieszałam Cię, że będziesz bardzo zaskoczona.Nie wiem czy pamiętasz, ale przypuszczam, ze gdyby mój młodszy syn- teraz 3 lata była diagnozowany- nie dostałby diagnozy. Moim zdaniem dlatego że bardzo wczesna terapia czyni cuda, mam porównanie ze starszym synem zdiagnozowanym rok póżniej.
          Widziałam na własne oczy jak następuje regres za regresem, od razu była terapia(miał 1,5roku) i od razu regres stopował, a po jakimś czasie miałam wrażenie (które później zostało potwierdzone przez wszystkich terapeutów) że dość że regres się zatrzymał, to dziecko jakby nadrobiło umięjętności. Nie ma deficytów a miał duże, natomiast te super umiejętności nadal są zdecydowanie powyżej poziomu wieku biologicznego.
          Cieszę się każdym postępem, jednak nie wierzę w błędną diagnozę, czy w to że nagle został "uleczony". Moje dziecko jest specyficzne, jest indywidualistą ale jest też ponadprzeciętnie inteligentne, dlatego potrafi tak każdego dorosłego i młodszego przekonać do swoich racji, ze nikt nawet nie przypuszcza że został zmanipulowany. A jest tak jak mały chce.Bo on nie uznaje żadnych innych racji- tylko swoje. Mały zadaje mnóstwo pytań. Wydawało by się ze to normalne. Jasne trzeba się cieszyć, ważne że pyta. Ale gdyby się przyjrzeć tym pytaniom- to ich schemat jest zawsze taki sam. Wiele jest jego zachować które wyglądają na normalne. Jednak gdy popatrzyć całościowo, to ten obraz już taki normalny nie jest....
          Jednak niezależnie od wszystkiego najwalniejsze by cieszyć sie sukcesami i wierzyć że będą trwały długo. Sama diagnoza z tego punktu widzenia jest nieistotna. Raz ją usłyszałaś i zawsze będziesz mieć ją w pamięci.
          • halogen75 Re: rok temu w synapsis autyzm-teraz wykluczony:) 01.07.13, 11:47
            Nie wnikam w temat szczepionek. Omijam go od dawna szerokim łukiem, bo wciąż jest dla mnie zbyt szeroki i do końca nie jasny;)
            Cieszę się ogromnie z dobrych wieści:) Oby tak dalej:) Wszystkiego dobrego:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka