Dodaj do ulubionych

usunęli go z listy

27.08.13, 23:34
Synek dostał się do przedszkola państwowego. Synek ma zaświadczenie o całościowym zaburzeniu rozwoju. Jedyne co go różni od innych dzieci, to słaba mowa. By synek był w bardziej konfortowej sytuacji, tj miał kogoś do pomocy postarałam się o orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego i takie dostaliśmy.Wczoraj byłam u dyrektorki przedszkola spytać jak sytuacja wygląda, a ona mi odpowiedziała, ze nie może synkowi spełnić warunków takich jakie potrzebuje i w związku z tym nie może go przyjąć. Skoro to co u nas leżało, tj mowa ostatnimi czasy ruszyła jak burza stwierdziłam, zeskoro nie mogą go przyjąć do grupy integracyjnej bo takiej nie ma, to niech zostanie w gruie zwykłej. Na to usłyszałam odpowiedz, ze nie może iść do zwykłej, bo już nie ma miejsc. Pytam jak to w piątek synek był na liście przedszkonej, a w poniedziałek jak dyrektorka dowiedziała się o orzeczeniu o kształceniu specjalnym, to go jużnie ma, usunęli go? Okazało się, że tak. Synka usunęli, a wsadzli na to miejsce inne dziecko. Jakie są nasze prawa? Mogą tak zrobić? czy mogą usunąć mi synka z przedzskola tylko dlatego, ze ma orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego?
Obserwuj wątek
    • kaskax25 Re: usunęli go z listy 28.08.13, 07:10
      niestety nie jest to pierwsza taka sytuacja. powinnas napisac do rzecznika praw dziecka niepelnosprawnego. jest na forum i wszystko jasne. Napewno ci pomoze
    • baskokvet Re: usunęli go z listy 28.08.13, 09:07
      Ja w takiej sytuacji napisałabym skargę do dyrekcji przedszkola, kuratorium oświaty i organu prowadzącego placówkę( gmina) i na piśmie zażądała wyjaśnień i przyjęcia dziecka do przedszkola od dnia 1 września.I powiadomić rzecznika praw dziecka, a nawet ministra oświaty.

Byliśmy w podobnej sytuacji, ale to było przedszkole prywatne. I córka została z niego usunięta w trakcie roku szkolnego.
      Po otrzymaniu orzeczenia o kształceniu specjalnym chodzi do zwykłego masowego przedszkola, ma nauczyciela wspomagającego - chociaż to trochę trwało, zanim urzędnicy i dyrektor placówki nauczyli się wypełniać swoje obowiązki. Ale dobra wola była i to najważniejsze.
      Zycze powodzenia.
      • aga_sama Re: usunęli go z listy 28.08.13, 10:51
        weź orzeczenie i idź do wydziału oświaty w swojej gminie/ mieście/ dzielnicy.
        Przeczytaj sobie dokładnie ustawę o systemie oświaty, w szczególności art. 71b ust. 5a (Dz. U. 2004 nr 256 poz. 2572 z późn. zmianami). Nawet wydrukuj sobie stronę z tym ustępem. 5a.
        Napisz na szybko pismo, że jako rodzic dziecka takiego a takiego, posiadającego orzeczenie o potrzebie kształcenia specj. nr taki a taki, wydane przez poradnie taką a taką, zgodnie z artykułem 71b ust. 5a Ustawy o systemie oświaty, (Dz. U. 2004 nr 256 poz. 2572 z późn. zmianami) tj: Jeżeli orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego zaleca kształcenie dziecka odpowiednio w przedszkolu specjalnym albo w przedszkolu, szkole podstawowej lub gimnazjum, ogólnodostępnych lub integracyjnych, odpowiednią formę kształcenia, na wniosek rodziców, zapewnia jednostka samorządu terytorialnego właściwa ze względu na miejsce zamieszkania dziecka, do której zadań własnych należy prowadzenie przedszkoli lub szkół.
        wnosisz o wskazanie przedszkola, które będzie realizowało zalecenia z orzeczenia. A potem napisz, że chętnie byś go posłała do przedszkola, do którego się dostał, ale dziecko zostało skreślone z listy, co uważasz za jawną dyskryminację osoby z niepełnosprawnością.
        Pismo w 2 kopiach, potwierdzenie na Twoim egzemplarzu.
        Pani dyrektor zachowałasie bardzo nieładnie, być może boi się wystąpić o dodatkowe środki na zajęcia wynikające z orzeczenia
        • domimama3 Re: usunęli go z listy 28.08.13, 13:42
          Moj synek też idzie do przedszkola int.do 3latków.nie mówi i też sie boje jak sobie z nim poradzą,mały nie jest oazą grzecznośći.i czy wogule zechce zostać sam.ja mamtswoje sposoby na jego humory a nie wiem jak to bedzie w przedszkolu
    • mruwa9 Re: usunęli go z listy 28.08.13, 22:59
      toz to jawna dyskryminacja ze wzgledu na niepelnosprawnosc. Skandal!
      Az sie zagotowalam..Sugeruje wysmarowac porzadne pismo do kuratorium, z kopia do dyrekcji przedszkola, rzecznika d/s rownouprawnienia, media (GW), itd.
      • brolek Re: usunęli go z listy 30.08.13, 16:37
        Ja bym złożyła skargę do kuratorium, bo dyrektor przedszkola nie ma prawa usunąć dziecka z listy z powodu jego niepełnosprawności. Jeśli dziecko było na liście, przeszło przez rekrutację i zostało przyjęte do przedszkola, to usunięcie go z listy z powodu niepełnosprawności jest działaniem dyskryminującym. Myślę, że warto też napisać w tej sprawie do Rzecznika Praw Obywatelskich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka