ela880 10.11.13, 22:30 kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/zanikajacy-kontakt-wzrokowy-wczesnym-objawem-autyzmu/hcj9f Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tijgertje Re: Coś takiego... 11.11.13, 08:27 Tja, osobiscie dosc sceptycznie podchodze do takich rewelacji. Nie, zeby byly nieprawdziwe, po prostu sa bardzo nieprecyzyjne. Przecietny zjadacz chleba nie rozumie, ze kontakt wzrokowy to kombinacja ilosci i jakosci i po tak ogolnikowym artykule wcale sie nie zdziwie, jak na forach o niemowletach sie niedlugo troche watkow spanikowanych mam pojawi z pytaniem jak dlugo dziecko ma sie na opiekuna patrzec, bo mierza ze stoperem i im sie wydaje, ze za malo i gdzie takiego malucha diagnozowac, bo spac nie moga i cale noce przeplakuja w przekonaniu, ze dziecko ma autyzm. Odpowiedz Link
drop.s18 Re: Coś takiego... 11.11.13, 12:08 z jednej strony masz racje, a z drugiej myślę, że w rodzinach obciążonych można by wcześniej zacząć terapię. Ważne jest to jak dziecko patrzy, a nie jak długo, mój często patrzy na twarz i zauważa, że mam inna szminkę albo fryzurę, ale z patrzeniem w oczy jest gorzej, szybko ucieka wzrokiem (choć jest coraz lepiej) i dla osoby nieznającej się na rzeczy całkiem NT)))) Odpowiedz Link
marektatojakuba Re: Coś takiego... 11.11.13, 12:34 A ja bardzo ubolewam, że nikt w Polsce nie prowadzi żadnego programu edukacyjnego wśród lekarzy pediatrów w zakresie badania wczesnych objawów autyzmu. Myślę, że gdyby lekarze pediatrzy wiedzieli co sprawdzać, to istotną część zaburzonych dzieci można by było zdiagnozować w pierwszym roku życia. Odpowiedz Link
marektatojakuba Re: Coś takiego... 11.11.13, 12:34 Może Jurek Owsiak i WOŚP się za to kiedyś wezmą. Odpowiedz Link
drop.s18 Re: Coś takiego... 11.11.13, 12:48 to może trzeba do nich napisać, ale zgadzam się w 10000%, że pediatrzy nie maja pojęcia i nie tylko o autyzmie, ale i rozwoju fizycznym np o zaburzeniach napięcia, pół biedy jak jest obniżone, gorzej jak wzmozone, bo słyszy sie tylko że dziecko jest silne))))). Pamiętam jak dziś minę naszej lekarki jak przyszłam do niej z opinią psychiatry CZR zrobiła tak wielkie oczy.... myślę że jeszcze jedna rzecz - czekanie w nieskończoność jak dziecko zacznie mówić - i przeświadczenie, bo zaczął szybko chodzić)))) Odpowiedz Link
tijgertje Re: Coś takiego... 11.11.13, 15:10 szczerze watpie, zeby sie Owsiak w taki plan wpakowal. Sprzet kupi, widac gdzie stoi, jak nieuzywaja jak nalezy, to mozna dac komus innemu (jak to ostatnio afera wyszla). Ze szkoleniami jest ten problem, ze raz, ze ciezko bedzie co niektorych do czegos takiego zmusic, po drugie to bardzo niepewny biznes, bo szkolenie moze sie odbyc na papierze a lekarze dalej nic nie beda wiedziec. ja bym tu bardziej widziala uderzanie do ministerstwa aby wydali folder informacyjny o autyzmie i rozeslali do wszystkich lekarzy pierwszego kontaktu, pediatrow i neurologow. Tu by im jeszcze trzeba bylo wskazac konkretami, kto ten folder musi zatwierdzic (np Synapsis i Prodeste), zeby jakich bzdur nie napisali, ze np autyzm sie dieta da wyleczyc. Ale wlasnie z praktyki tych fundacji moznaby niezly plan opracowac, zeby konkretami bylo na co i JAK zwracac uwage (a nie, ze jak sie smieje, to nie moze miec autyzmu). Folder spolecznie moznaby do kupy zlozyc, ale sadze, ze wymog doszkolenia w temacie to musi faktycznie z rzadu wyjsc w jakims rozporzadzeniu ministra czy cos, zeby nie wydac pieniedzy bez sensu, tylko potem moc rowniez co nieco wymagac, bo wiadomo, ze na niektorych nic poza konkretnym papierkiem nie dziala :/ Odpowiedz Link
agusia.24 Re: Coś takiego... 11.11.13, 16:53 dokładnie, moje dziecko mimo "książkowych" objawów autyzmu, zostało zdiagnozowane w wieku 1,5 roku tylko dzięki mojemu uporowi, bo oczywiście żaden lekarz nie widział problemu, a wszelkie skierowania zostały wyrwane prawie siłą Odpowiedz Link
drop.s18 Re: Coś takiego... 12.11.13, 09:35 ale mogłby założyć kilka ośrodków wczesnej diagnostyki i wczesnej interwencji, to już bardziej namacalne. trafiłam na fajny filmik na yt dla amerykańskich pediatrów nt. wczesnej diagnostyki autyzmu. poszperam i dorzucę, można wrzucić do wprowadzenia forum dla nowych rodziców, mających podejrzenia Odpowiedz Link