Dodaj do ulubionych

problem z robieniem kupy

11.11.13, 17:02
mój 3 latek bez problemu zaczął sikać do kibelka, natomiast dalej jest problem z kupą, musi robić do pieluchy, nie zrobi do nocnika, nie zrobi do kibelka,
w dodatku wyrobił mu się pewien schemat, w ogóle nie woła kupy, (boję się, że wstrzymuje), jest tak, że ja mu muszę przypomnieć "idź zrób kupkę" i on idzie i robi, wydaje mi się, że to nie jest normalne, bo jak mnie ktoś powie idź zrób to przecież nie zrobię na zawołanie, a on zrobi, z tym, że są to małe twarde bobki, czyli zatwardzenie,
nauczył się też tak, że podczas robienia kupy bawi się, jeździ samochodami, układa klocki, wtedy się świetnie sam bawi, ( tak to zawsze potrzebuje nas do zabawy)
nie wiem jak to ugryźć, po pierwsze, żeby robił kiedy poczuje potrzebę, a nie poproszony, a po drugie, żeby robił "normalnie"
Obserwuj wątek
    • drop.s18 Re: problem z robieniem kupy 12.11.13, 09:04
      mój też ma ten problem i za rada lekarza nie namawiamy na robienie na kibelek. różnica taka, że mój woła kupę na pieluchę)))) mój ma zaparcia nawykowe i bierze laktulozę- ostatnio już minimalne dawki, więc jest postęp. Jeśli twój lubi miód to możesz spróbować łyżeczka miodu zalana letnia wodą na noc i rano na czczo wypijamy (można dodać cytryny) ja mojemu mówię ,że to lemoniada i idzie)))). jeśli chodzi o dawki laktulozy to lekarz zalecał zacząć o d 2 łyżeczek dziennie, a max mogliśmy dojść do 8 łyżeczek, nie od razu z ta dużą dawką bo powoduje bóle brzucha i dużo wody))))
      radziłabym nie odstawiać pieluszki, bo mój po takiej akcji nie załatwiał się przez tydzień i skończyło się lewatywami przez 3 dni((((
      Rady od naszego psychologa- poczekać aż kupy będą codziennie, mniej więcej o stałej porze, o konsystencji pasty do zębów i wtedy przesuwamy się w stronę łazienki (na poczatek w pieluszce), potem pieluszka na podłodze i niech załatwia się na nią, a potem na kibelek
      • agusia.24 Re: problem z robieniem kupy 12.11.13, 11:25
        u nas też są zaparcia, tzn. były, zrobiliśmy badania alergologiczne, wyeliminowaliśmy alergeny i zaparcia przeszły, natomiast teraz odkąd zaczął przedszkole zaparcia znowu są, kupy są codziennie, ale "wymuszone" laktoza nie działała na niego nigdy
        • drop.s18 Re: problem z robieniem kupy 12.11.13, 11:34
          a może za mało dawaliście, można też spróbować Debridat (na receptę). Jesli chodzi o laktulozę to max dawłam 30 ml dziennie, czyli sporo. A próbowałaś zmienić dietę np. wyeliminować ryż, marchew i cukier- u nas pomogło- odstawienie Kubusia i kaszki
          • agusia.24 Re: problem z robieniem kupy 12.11.13, 14:17
            w pewnym momencie dużo, debridat też dostawał, odstawiliśmy wszystkie produkty uczulające ( w tym ryż) i zapierające, wydaje mi się że problem leży głównie w głowie i nie wiem jak sobie z tym poradzić
            • perlai Re: problem z robieniem kupy 12.11.13, 14:26
              wiele dzieci NT ma problem z robieniem kupki tam, gdzie trzeba po odpampersowaniu.
              moja zdrowa córka odpampersowana w wieku 1,5 roku, jeszcze prawie 2 miesiące robiła kupę w majtki, albo gdzieś chowając się, ale nie w toalecie. dla równowagi moja problematyczna córka miała odwrotnie.
              myślę, że powinnaś po prostu przeczekać. i spokojnie tłumaczyć. ta czynność fizjologiczna jest bardzo stresująca dla dzieci (nawet tych zdrowych) i potrzebują czasu, by ją zaakceptować.
    • nefret_ete Re: problem z robieniem kupy 13.11.13, 20:44
      może spróbuj duphalac, z tego co pamiętam ma większą dawkę laktulozy. Jak zauważy że załatwianie się nie jest problemem to zacznie załatwiać się normalnie. Zamień cukier na ksylitol, który przeciwdziała zaparciom. U nas te 2 metody załatwiły temat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka