Dodaj do ulubionych

rzygac sie chce

26.11.13, 10:29
wyborcza.pl/1,75477,15014918,Zamordowal_dwadziescioro_dzieci__Sledczy__nie_dowiemy.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk
"cierpial na ZA ale nigdy sie nie leczyl". Nigdy nie zdiagnozowany, o tym leczeniu to juz nie wspomne, pomylenie spectrum czy ZA z choroba psychiczna, sugerowanie ze ZA wywoluje agresje bo tak sie komus napisalo, prawda? I za niedouctwo gimnazjalistow z GW nasze dzieci zaplaca chocby spojrzeniami nuczycieli w szkolach mainstreamowych gdy to przeczytaja. Czesc bedzie wiedziala ze bzdura ale czesc nie. Alez jestem wkurwiona!!!!!!
Obserwuj wątek
    • emka_waw Re: rzygac sie chce 26.11.13, 12:31
      A ja, w przeciwieństwie do panów śledczych, domyślam się, dlaczego to zrobił. Zacznę od przykładu - kiedyś do naszej poradni przyprowadzono nastolatka z ZA, który wierzył, że umie czarować. Serio, nikt nigdy go z tego mniemania nie próbował wyprowadzić, rodzice, opiekunki, terapeuci, majętni rodzice nawet nauczycieli 'przekonali' i kolegów z klasy, żeby nikt go z błędu nie wyprowadzał, bo się 'zdenerwuje'. W trakcie rozmowy z psychologiem chłopiec rzucił 'czar' na panią psycholog - umrzyj!!! Nie podziałało, oczywiście, więc chciał naprawić 'błąd' i usiłował rozwalić jej głowę doniczką. Skończyło się wezwaniem karetki.

Podrążyłam temat, dopytałam i dowiedziałam się, że osoby z ZA, po pierwsze, nie odróżniają często prawdy od fikcji, dla nich wszystko, co widzą, jest prawdą (nawet bajki i gry komputerowe), po drugie, słabo zdają sobie sprawę z konsekwencji własnych czynów. I dlatego ten chłopak, zakonserwowany w swojej niewiedzy, zaatakował człowieka.

Dlatego też sądzę, że ten nastolatek z Newton, bez terapii, zafiksowany w grach komputerowych o zabijaniu sądził, że będzie jak w grze - postrzelam sobie (jak w grze), zginę (jak w grze), a potem znowu włączy się grę...

GAME OVER
      • maadzik3 Re: rzygac sie chce 26.11.13, 14:24
        Daj spokój, u niego zdiagnozowano kilka poważnych problemów psychicznych, ale polska prasa pisze tylko o ZA no i litości, jakoś nikt ze znanych mi osób z ZA (a z uwagi na okoliczności życiowe znam wiele) nie ma problemów z odróżnieniem rzeczywistości od fikcji ani przewidzeniem konsekwencji tak oczywistych. Powiedziałabym że połowa jest w tym okazjonalnie lepsza od rówieśników NT (jeśli chodzi o dzieci)
        • emka_waw Re: rzygac sie chce 26.11.13, 14:52
          Przy prawidłowo prowadzonej terapii ludzie z ZA funkcjonują jak najbardziej normalnie. Ten chłopak nie miał żadnej. Inne problemy psychiczne swoje na pewno tu dołożyły.
    • 1fioletowa Re: rzygac sie chce 27.11.13, 13:35
      Nie udawajmy, że ludzie z ZA czy z autyzmem nie bywają agresywni. Mogą być niebezpieczni, nie uderzaj w takie tony, jakby to było niemożliwe. Ja bym raczej powiedziała: przy milionach ludzi neurotypowych znanych z historii nie podkreśla się, że ich zbrodnie popełnili NT. Powiedziałabym również: pomagajcie naszym dzieciom stać się częścią społeczeństwa. Dajcie im szansę na terapię, nie izolujcie ich. Twoja argumentacja stanie się niewiarygodna przy pierwszej sytuacji, gdy Twoje dziecko się wścieknie. Nie szłabym tą drogą.
      • maadzik3 Re: rzygac sie chce 27.11.13, 13:56
        jasne że mogą. Jak każdy człowiek. Czy napisałabyś w artykule o zbrodniarzu: miał cukrzycę ale się nie leczył, zabił 26 osób albo miał raka nerki nie leczył się zabił 26 osób albo (bardziej bo ZA to dysfunkcja a nie choroba) był dyslektykiem i dysgrafikiem, nie leczył się, zabił 26 osób?
        W USA po takich stwierdzeniach były sprostowania i wyjaśnienia żeby ludzie którzy nic o ZA nie wiedzą ne kojarzyli go ze skłonnością do zbrodni. W Polsce jak widać nawet części rodziców dzieci z ZA nie przeszkadza takie stwierdzenie
        • 1fioletowa Re: rzygac sie chce 27.11.13, 14:01
          Jednym słowem zgadzamy się w pełnej rozciągłości:-)
          • maadzik3 Re: rzygac sie chce 27.11.13, 14:03
            :) fajnie, a ze złości (mojej) na take sformułowanie w artykule napisałam petycję - link niżej, możesz zobaczyc :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka