Dodaj do ulubionych

Prodeste - pytania

11.01.14, 20:31
Hej,
Zdecydowałam się na diagnozę synka w Prodeste. Niestety środki finansowe są ograniczone i mogę zrobić tylko jedną. Którą wybrać - kliniczną czy funkcjonalną?
Czy mamy które robiły tam diagnozę mogą napisać jak to wszystko przebiega?
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Prodeste - pytania 11.01.14, 20:46
      Myslalam, ze najpierw trzeba zrobic kliniczna, a potem funkcjonalna?
      Jesli mialabym wybor, to w Prodeste na pewno chcialabym zrobic diagnoze funkcjonalna (ktora u nas w tej chwili odpada ze wzgledu da odleglosc i niekontaktowosc dziecka , ktore nie gada po polsku, wiec badania bylyby niewymierne do jego realnych mozliwosci).
    • barcys1 Re: Prodeste - pytania 11.01.14, 20:50
      Jeżeli syn ma już postawioną diagnozę - autyzm, tylko z innego ośrodka to w prodeste zrobiłabym tylko funkcjonalną. My robiliśmy obydwie bo dziecko wcześniej nie było nigdzie diagnozowane.
    • blekitnalaguna123 Re: Prodeste - pytania 11.01.14, 20:59
      Kliniczna jest potrzebna, by załatwić formalności: orzeczenie o niepełnosprawności, przyda się do wczesnego wspomagania rozwoju i orzeczenia o kształceniu specjalnym, załatwienie klasy/szkoły/przedszkola integracyjnego/specjalnego/terapeutycznego. Funkcjonalna potrzebna jest, by stworzyć program terapii indywidualnej pod zaburzenia dziecka.
      • mikaaan Re: Prodeste - pytania 11.01.14, 21:33
        Mamy wczesne wspomaganie rozwoju.Od 1,5 roku chodzimy na terapię - mały ma SI, logopedę, psychologa i pedagoga raz w tygodniu.
        Nie mamy natomiast żadnej formalnej diagnozy.
        Rozumiem że w tej sytuacji kliniczna jako pierwsza i zbieranie kasy na funkcjonalną?

Tak na marginesie, to poza mną nikt w dziecku problemów nie widzi :-/.
        • barcys1 Re: Prodeste - pytania 11.01.14, 21:42
          A z uwagi na co przyznali Twojemu synowi wwr?
          • mikaaan Re: Prodeste - pytania 11.01.14, 21:50
            Ze względu na opóźniony rozwój mowy, zaburzenia SI i moje mocne naciski ;-)
            • mikaaan Re: Prodeste - pytania 11.01.14, 21:55
              Drążę temat przede wszystkim z tego powodu, że widzę w synku siebie. Wiele rzeczy pokonałam, ale do teraz mam ogromne problemy w kontaktach społecznych, nawiązywaniu relacji, z nieśmiałością. W czasach mojego dzieciństwa nikt się tym nie przejmował.
              Chcę żeby synek miał w życiu łatwiej.
              • blekitnalaguna123 Re: Prodeste - pytania 11.01.14, 22:40
                Jak będziesz chciała zrobić orzeczenie o niepełnosprawności, musisz mieć diagnozę, ale możesz ją również zrobić u psychiatry w państwowej poradni zdrowia psychicznego za darmo, tylko pewnie będziesz musiała trochę poczekać na termin i być może ta diagnoza nie będzie Cię zadowalała merytorycznie. Orzeczenie musisz mieć, jeśli chcesz dostawać świadczenie pielęgnacyjne z uwagi na rezygnację z pracy, zasiłek pielęgnacyjny, mieć ulgę rehabilitacyjną, darmowe przejazdy komunikacją, zbierać 1% podatku i być pod opieką jakiejś fundacji, do udogodnień parkingowych, do korzystania z dofinansowania PFRON, do dodatku do zasiłku rodzinnego. Jeśli masz obecnie ograniczone finanse, a zależy Ci przede wszystkim na jak najlepiej ukierunkowanym terapeutyzowaniu dziecka, diagnoza funkcjonalna będzie podstawą, bo tam masz opisane bardzo dokładnie funkcjonowanie dziecka w wielu obszarach, jego słabe i mocniejsze strony.
    • nefret_ete Re: Prodeste - pytania 12.01.14, 00:04
      miałam ten sam dylemat. Zrobiłam funkcjonalną i poszłam do psychiatry na NFZ, który postawił diagnozę. Warto zapisać się do PPP czy psychiatry wcześniej(wszędzie są kolejki) niezależnie od diagnozy Lekarza, po diagnozie funkcjonalnej możesz umówić się na tryb konsultacyjny terapii w Prodeste, gdzie dostaniesz konkretne wytyczne do terapii z dzieckiem (będizesz mogła ją sama prowadzić), Diagnoza kliniczna Lekarza jest potrzebna do starania się o orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego, opinię o wwr i orzeczeniu o niepełnosprawności. Natomiast diagnoza funkcjonalna i prowadzona na jej podstawie terapia wpłynie znacząco na funkcjonowanie dziecka i całej rodziny(o ile oczywiście diagnoza potwierdzi autyzm)
    • rena.k Re: Prodeste - pytania 12.01.14, 14:28
      Tak z ciekawości, ponieważ tez jesteśmy zapisani na diagnozę funkcjonalną. Czy na tej diagnozie pada słowo autyzm/nie autyzm, czy od tego jest tylko kliniczna. Chcę przede wszystkim pomóc dziecku, dlatego funkcjonalna, ale chciałabym też wiedzieć czy to jednak jest autyzm, czy nie ;)
      • halogen75 Re: Prodeste - pytania 12.01.14, 15:08
        Powiedzcie, jaka jest obecnie cena jednej i drugiej diagnozy w Prodeste?
        • rena.k Re: Prodeste - pytania 12.01.14, 15:59
          Jedna diagoza - 900zł
        • nefret_ete Re: Prodeste - pytania 12.01.14, 17:38
          Cześć Halogen!
          fajnie, ze jesteś!
          - kliniczna 950 prodeste.pl/index.php/parks-home/diagnoza/diagnoza-kliniczna
          - funkcjonalna 900 prodeste.pl/index.php/parks-home/diagnoza/diagnoza-funkcjonalna
          - jeśli zrobisz obie za jednym zamachem 1700 prodeste.pl/index.php/parks-home/diagnoza/re-diagnoza
          • halogen75 Re: Prodeste - pytania 13.01.14, 13:26
            Ok, dzięki za info :)

Nefre, jestem, jestem. Byłam tylko w chwilowym zaciszu ;) Czasem potrzeba chwili wytchnienia ;) Też się cieszę, że jesteś ;)
      • mikaaan Re: Prodeste - pytania 12.01.14, 16:43
        Ja mam tak samo. Najbardziej zależy mi na pomocy dziecku, ale też na konkretnej odpowiedzi czy jest autyzm czy nie.
        Nie zamierzam starać się o orzeczenie, 1% itp.
        • nefret_ete Re: Prodeste - pytania 12.01.14, 17:40
          A mogę spytać dlaczego nie chcesz starać się o orzeczenia? Mi one jednak bardzo pomogły a w zasadzie umożliwiły załatwienie większości terapii w przedszkolu, dzięki temu żyję prawie normalnie i nie jade na 2h terapii co dzień po pracy. "mój dzień" zaczyna się o 17, a nie 20:00 . To bardzo ważne dla całej rodziny
      • nefret_ete Re: Prodeste - pytania 12.01.14, 17:34
        nie pada, od tego jest kliniczna
        • kaskax25 Re: Prodeste - pytania 13.01.14, 20:42
          bez diagnozy nie dostaniesz np kształcenia specjalnego a to dość wazny dokument,.MÓj syn ma ZA funkcjonuje bardzo wysoko, jednak musiałam starać sie o KS ponieważ pojawiły sie duze problemy w szkole. NIestety ale i diagnoza jest wazna dla prawidłowo ukierunkowanej terapii. I ten papier moze się przydać i jest potrzebny nie tylko w staraniach się o pieniadze..JA jednak zaczęłabym od diagnozy
    • gemmavera Re: Prodeste - pytania 14.01.14, 08:00
      Ja bym w Prodeste zrobiła funkcjonalną, a kliniczną, potrzebną do papierków, u psychiatry mającego kontrakt z NFZ.
    • rena.k Re: Prodeste - pytania 14.01.14, 10:34
      Odpowiem za siebie ;)
      Nie załatwiam papierów odnośnie niepełnosprawności, ze wzgledu na dobro dziecka. Syn dobrze sobie radzi, jest w drugiej klasie, w zwykłej, masowej szkole. Ma dobre oceny, ma kolegów, w sporcie ok. Ma jednak niskie mniemanie o sobie, dlatego nie chcę go dobijać niepełnosprawnościę - nie mam nic przeciwko osobom niepełnosprawnym, nie zrozumcie mnie źle, po prostu uważam, że na tą chwilę byłaby to przesada. Mieszkamy w małej miejscowości, nie chodzi o to, że się wstydzę, ale o to, żeby syn nie był wytykany palcami przez rówiesników, którzy na chwilę obecną jak najbardziej go akceptują. Być może kiedyś ta diagnoza będzie potrzebna, ponieważ syn nie będzie sobie radził. Oczywiście szkoda pieniędzy, które moglibyśmy przeznaczyć na terapię, ale taką podjęlismy decyzję. Mam nadzieję, że życie pokaże, że dobrą ;)
      • drop.s18 Re: Prodeste - pytania 14.01.14, 17:24
        ja bym jednak zaczęła od lekarskiej, ja tak zrobiłam i szybciej udało się wwr załatwić, na razie orzeczeń nie załatwiam, bo nie są mi potrzebne. Diagnozę funkcjonalną zrobiła nam psycholog w ramach wwr i po niespełna roku miał powtarzaną przed wizytą u psychiatry i nie mam co do jej treści żadnych zastrzeżeń (wszystko zgadza się z rzeczywistością i są dokładne zalecenia co do terapii)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka