tijgertje
12.05.14, 23:26
Czy sa tu jakies dzieciaki, ktore poza diagnoza ze spektrm maja rowniez zdiagnozowane choroby jelit ?
Po latach w koooncu dzisiaj trafilam z mlodym do gastroentorologa dzieciecego. Przekopal sie przez sterte badan zlecanych dotychczas przez pediatrow i zdziwil sie, ze z historia mlodego, powtarzajacymi sie epizodami naglych spadkow wagi i stwierdzona juz nietolaerancja laktozy nikt do tej pory nie zlecil badan w kierunku choroby Lesniowskiego-Crohna. Samo podejrzenie wbilo mnie w fotel, choc mlodemu zlecil serie badan w kierunku rowniez innych chorob jelit. Niby od dawna wiem, ze jelita mlodego nie sa okazem zdrowia, ale jednak mam nadzieje, ze przyczyna okaze sie jakas banalna. Mlody jest w tej chwili znowu strasznie chudy, ma 10 lat,135 cm wzrostu i wazy 26kg. Z waga walczymy w zasadzie od wprowadzenia stalych pokarmow, wyrosl z alergii majac 4 lata, zostala nietolerancja laktozy. Majac 6 lat wazyl 28kg, potem nagle schudl 5 kg w ciagu poltora miesiaca , dluuugo nadrabial, ale od jakiegos czasu patrze ze strachem na wage, czy ponizej 26 kg nie spadnie. Mlody moglby robic za statyste w filmie o Oswiecimiu, skora i kosci, mimo, ze w zasadzie nic w diecie nie zmieniamy, nagle traci na wadze, podnosi mu sie temperatura (37-38) i stan taki trwa nieraz miesiacami, choc w badaniach nic nie wychodzi.
W razie zarzutow, ze ha, oto dowod, ze autyzm zaczyna sie w jelitach wszystkich, ktorzy chcieliby mnie tu zachecac do "leczenia" autyzmu uprzedzam, ze to strata czasu, autyzm u nas jest genetyczny, u mlodego widoczny od urodzenia, a pierwsze pol roku z jelitami nie bylo problemow. Wzrost mlody mial zawsze w normie (tuz ponizej sredniej), w tej chwili jednak i on zdecydowanie zjechal ponizej siatki centylowej. Wykluczylismy rowniez wplyw Concerty na taki stan rzeczy, bo jej skutkiem ubocznym bywa anoreksja: utrata wagi ze wzgledu na brak apetytu, ktory mlodemu przy Concercie zdecydowanie dopisuje i wlasnie ten lek poprawil mu jedzenie (przez poprawe koncentracji je po prostu bardziej swiadomie i szybciej).
Grzyby i robale wypadly poza margines podejrzen, bo kilkakrotnie mlody mial robine szerokie panele na grzyby i pasozyty, z ktorych nic nie wychodzilo, mimo wyraznych objawow ze cos sie w przewodzie pokarmowym dzieje.
Jesli ktores z waszych dzieci maja zdiagnozowane choroby jelit, to mialabym kilka pytan.