Dodaj do ulubionych

Mokre noce

20.10.16, 07:28
Synek ma 6 lat, tak jak pisałam kiedyś ma autyzm,up.w stopniu umiarkowanym i padaczkę. W ostatnich tygodniach często moczy w nocy łóżko,mimo ograniczania picia wieczorem i wizyty w toalecie przed snem.Jest bardziej pobudzony,głośny,bija nas i siebie.To pierwsze co mi przychodzi do głowy, co radzicie?
Obserwuj wątek
    • portenho Re: Mokre noce 20.10.16, 09:02
      zrobilabym czy nie ma jakiejś infekcji dróg moczowych (agresja moze byc tez wywolana cierpieniem). U nas tak raz bylo. Trzymam kciuki,zeby się polepszyla sytuacja, milego dnia
      • hedna Re: Mokre noce 20.10.16, 10:18
        Niedawno wróciłam od lekarki ,dała skierowanie na badanie moczu i posiew oraz na usg jamy brzusznej. Lekarka mówi,że może po ostatnim ataku padaczki doszło do jakichś uszkodzeń... ? Synek miał poważny atak 4.09, wcześniej 20 miesięcy cisza, cały czas pod kontrolą i Depakina.
        • jagoda280486 Re: Mokre noce 20.10.16, 15:05
          Moj też ma epi z autyzmem jest starszy od twojego i do czasu zanim zaczął brać depe to prawie codziennie się moczyl teraz jest to raz na tydzień może ma jakieś napady w nocy i dlatego przydałoby się zrobić eeg przez całą noc epi wpływa na zachowanie i niekoniecznie agresja może być spowodowana autyzmem u mnie w pierwszej kolejności widać było zmianę w zachowaniu
    • madziulec Re: Mokre noce 20.10.16, 23:46
      1. Bdanie ogólne moczu
      2. Badanie moczu na posiew
      3. ew. badanie urodynamiczne moczu, by sprawdzić czynność dróg moczowych (czy pęcherz jest całkowicie opróżniany)
      4. scyntygrafia

Można szukac dalej, o ile rzeczywiście np. nie ma przyczyn psychologicznych także.
      PS
      Niby to jakich uszkodzeń miało dojśc w trakcie ataku padaczki?
      • hedna Re: Mokre noce 21.10.16, 09:26
        No właśnie nie wiem jakich.... W ciągu dnia w domu chodzi do toalety normalnie,również w przedszkolu. Rano zaniosłam mocz dobadania (ina posiew), czekamy na usg, dzięki.
        Zastanawiają mnie te przyczyny psychologiczne, może się czegoś przestraszył..? Ale czego?
        • madziulec Re: Mokre noce 21.10.16, 11:15
          Nie musi sie przestraszyc.
          Zmiana czegos...

www.moczenieudzieci.pl/home/dla_rodzicow_nocne/index.php to jest fajna strona, kiedys jak byłam na etapiemojej strony wad układu moczowego u dzieci bardzo ja polecałam.
    • hedna Re: Mokre noce 21.10.16, 23:37
      Wieczorem byliśmy na usg- wszystko w porządku
      • madziulec Re: Mokre noce 23.10.16, 23:50
        USG nie wykazuje wszystkich problemów z układem moczowym. To tak ogólnie - informacyjnie.
        • hedna Re: Mokre noce 24.10.16, 07:45
          wiem,ale lekarz zalecił więc zrobiliśmy
          • rosen.rot Re: Mokre noce 24.10.16, 11:26
            > Jest bardziej pobudzony,głośny,bija nas i siebie.

Takie zachowania mogą m. in. świadczyć o bólu, czy innym dyskomforcie zdrowotnym. Czy synek umie komunikować ból? Zgadzam się ze wszystkim, co napisała Madziulec, dodatkowo rozważałabym inne przyczyny medyczne tj. poza układem moczowym. Moim zdaniem, jeżeli sytuacja utrzymuje się dłużej i nie poprawia się, to dodatkowo pomocne mogą być choćby podstawowe badania krwi np. morfologia, CRP.

Mój syn poza autyzmem ma rozpoznany zespół aktywacji mastocytów, to jest zaburzenie immunologiczne o charakterze podobnym do alergii, ale na wiele różnych czynników. Zwykle zaostrzenie powodowało u niego problemy z trzymaniem moczu. Ale to tylko przykład, przyczyn może być wiele.

Powodzenia.
            • jagoda280486 Re: Mokre noce 25.10.16, 12:16
              A może to działanie niepożądane depakiny mój ma po niej koszmary i jest strasznie pobudzony jaka twój bierze dawkę
              • hedna Re: Mokre noce 25.10.16, 19:48
                teraz już2x 8,5ml
                • jagoda280486 Re: Mokre noce 25.10.16, 20:48
                  A jakie ma stężenie mój np bierze granulat 2x500 mg
                  • hedna Re: Mokre noce 26.10.16, 06:37
                    syrop 288,2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka