madziulec 25.10.16, 18:45 Czy ktos ma pakiet taki jak wyżej? Byłabym wdzięczna za informację co i jak,jak sobie radzi z tikami, czy przeszedł już okres dojrzewania... No ogólnie. A. No i zaburzenia lękowe. Też. Bardzo dziękuję. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patir23 Re: ZA + Tourette 25.10.16, 19:15 Na czym te tiki polegają? Mój mały ma 2.5 roku i czasem dziwne tiki. Napinanie się głównie A czasem takie dodatkowe jakby male sklony głowa . Odpowiedz Link
madziulec Re: ZA + Tourette 25.10.16, 22:18 Misiek od 2 lat kaszle, do tego chrząka, mruga oczami. Czyli ma i ruchowe i głosowe. Ma to codziennie, często, tak, że da się to bez problemu zauważyc. Odpowiedz Link
karmelowa_bombonierka Re: ZA + Tourette 26.10.16, 21:43 A próbowałaś wykluczać tło alergiczne? Bo akurat te trzy zachowania mogą mieć podłoże alergiczne, dziwne że akurat trzy takie właśnie tiki się do niego przyczepiły. Dziecko z ZA i z zaburzeniami lękowymi może reagować bardziej, częściej, w bardziej widoczny sposób (dziecko zdrowe, zrównoważone emocjonalnie, spokojne gdy je coś zaswędzi to się lekko podrapie i tyle, dziecko znerwicowane, lękowe będzie się czochrało czasem do krwi, gwałtownie, czasem będzie się drapało gdy już swędzieć przestanie - bo czynność drapania przyniosła ulgę) - ale ja bym podrążyła jednak temat. Odpowiedz Link
madziulec Re: ZA + Tourette 27.10.16, 00:17 Ma wszystkie mozliwe badania zrobione. Co więcej ponowione. I nic. Zero alergii. Żadnej. Sprawdzane również i teraz, gdy tiki sie nasiliły. Aha - przy kaszlu sprawdzane: gastrolog, alergolog, pumonolog. Do tego: pHmetria, próby gruźlicze, spirometria, badania na krztusiec... Co to tam jeszcze było? No chyba wszystko. No i jak pisałam - testy alergiczne z krwi Odpowiedz Link
tijgertje Re: ZA + Tourette 29.10.16, 12:44 Magda, ale te testy alergiczne robiłaś tylko z krwi? U mnie i młodego nie wychodzą. Kasper na szczescie nie ma juz widocznych alergii, ale badania z krwi i skórne u niego wyszły jak u dwójki rożnych dzieci. Mi z krwi na kota robili przynajmniej 3 razy, nic, zero alergii, a posadź mnie koło kota. Na skórnych wyszło. Nie twierdze, ze twój syn ma alergie, twierdze jedynie, ze u niektórych ludzi nawet nowoczesne, powtarzane testy z krwi nie sa miarodajne. Odpowiedz Link
tijgertje Re: ZA + Tourette 29.10.16, 12:55 Jeszcze mi sie przypomniało. U Kaspra uwierzyli w alergie mimo, ze w testach nie wyszła dopiero, jak lekarz dał sie przekonać, ze 16-miesięczny maluch moze miec alergie na pyłki, po reakcji na leki. Twierdzili, ze u takiego malucha to niemożliwe, zwłaszcza, ze nigdy nie miał objawów skórnych na zadne alergeny. Lekarz dał sie przekonać, zeby dać mu lek na tydzien. Poprawa była w zasadzie od razu i to był argument, zeby młodego skierowali do poradni alergologicznej. Jak masz kumatego lekarza, to myśle, ze mozna spróbować, zwłaszcza ze to i tańsze i łatwiejsze niz testy, jak nie zauważysz różnicy, to nie ma sensu więcej drążyć. A co neurolog na te tiki? Leczy to jakos, czy uznał, ze "ten typ tak ma"? Odpowiedz Link
ogz Re: ZA + Tourette 27.10.16, 23:22 Sprawdźcie jeszcze przeciwciała na celiakię, szczególnie GAF 3X IgG. Odpowiedz Link
madziulec Re: ZA + Tourette 28.10.16, 08:21 Wszystko sprawdzone. Medycznie chyba wszystko co jest dostepne dla pakietu rozszerzonego. Odpowiedz Link
emily_valentine Re: ZA + Tourette 28.10.16, 10:05 Znajomy ma ZT, jego córka i córka brata też. Objawy raczej łagodne. Córka znajomych lat 6 ma bardzo ograniczony cukier, gdyż zauważyli, że jak się naje słodyczy to zaczyna chrząkać. Odpowiedz Link
ella_2 Re: ZA + Tourette 28.10.16, 10:11 Taki "pakiet" ma córka autorki książki "Huśtawka". Może uda Ci się z nią skontaktować? Kiedyś prowadziła bloga. Nazywa się Agnieszka Sujata. Odpowiedz Link
madziulec Re: ZA + Tourette 28.10.16, 18:38 Misiek ze "słodyczy" najbardziej lubi pomidory, ogórki, steki wołowe... A słodycze... to stoją i stoja i stoja i stoją i stoją.... Odpowiedz Link
emily_valentine Re: ZA + Tourette 28.10.16, 23:05 Ja dałam tylko przykład córki znajomych. Może u Twojego dziecka coś innego wywołuje tiki. Może jakiś dziennik obserwacji by się przydał, jak przy alergii? Odpowiedz Link
madziulec Re: ZA + Tourette 29.10.16, 10:44 Obserwuję. Stres nasila jak cholera. To juz wiem. Ale tu Ameryki nie odkrywam, wręcz jestem w tym samym punkcie. Od ponad 1,5 miesiąca siedzimy w domu. Jakis obłęd w ciapki, matrix albo nei wiem co. Obserwuję, patrzę. Odpowiedz Link
magdaps1980 Re: ZA + Tourette 29.10.16, 11:52 Moj syn 9l.ZA,silne zaburzenia lękowe,tiki typu chrząkanie,niedowidzenie OL,w tym roku w nauczaniu indywidualnym w domu,bez właczania do kasy,obecnie nadal w adaptacji;w zeszlym roku-nauczanie domowe;jesli da radę obecna klasę w NI uznam to postep,bedziemy cieszyc sie i z tego;podejmowane próby farmakoterapii nie przynosza pozadanych celow,syn albo jest silnie pobudzony albo bardzo senny po zastosowaniu nawet b.malych dawek leku,dawek okreslanych jako tzw.homeopatia Odpowiedz Link