jagoda280486 Re: EEG w domu 15.11.16, 22:32 A o co chodzi ja robiłam przez całą noc ale to było w szpitalu nie orientuje się czy można zrobić w domu Odpowiedz Link
mal.dziewa Re: EEG w domu 06.04.17, 17:29 Robimy takie badania na terenie całej Polski jeśli potrzeba, ale najchętniej to na obszarze województwa małopolskiego, bo jesteśmy z Krakowa. Wynik jest po trzech dniach roboczych do odbioru u nas, albo wysyłamy pocztą/kurierem - w zależności od potrzeb. To jest nasza strona internetowa: eeg.med.pl ale niewiele jest tam o badaniach w domu (każde wygląda indywidualnie i ciężko jest zrobić taki "oficjalny" opis) najlepiej to po prostu do nas zadzwonić (503516305)- wtedy wszystko mogę opowiedzieć :) Odpowiedz Link
rosen.rot Re: EEG w domu 15.11.16, 23:39 Syn miał 24h EEG, założony w przychodni w innym mieście, z czepkiem i "maszynką" w plecaku pojechaliśmy do domu. Sprzęt trzeba było odwieźć następnego dnia. U nas w Trójmieście nie ma możliwości, aby technik przyjechał do domu i zrobił krótkie EEG np. wieczorem z zaśnięciem. W jednej z przychodni są takie plany, ale dyrekcja obawia się, czy inwestycja w sprzęt będzie opłacalna tj. czy ktoś będzie chciał z tego korzystać. Przy okazji - jeżeli nie będzie Tobie przeszkadzalo Hedna, że dodaję prośbę do tego wątku - jeżeli jesteście z Trójmiasta i bylibyście zainteresowani odpłatnym EEG w domu to proszę o wiadmość. Umówiłam się w tej przychodni, że popytam innych rodziców i przekażę, czy byliby chętni. Odpowiedz Link
hedna Re: EEG w domu 16.11.16, 08:26 Cześć,nie my z małopolski. Mamy na dziś wieczór umówionego pana z Krakowa,mamy robić synkowi eeg w domu (nie zaśnie w przychodni),mam nadzieję,że się uda. Chciałam popytać o to badanie,jak przebiega i w ogóle? Odpowiedz Link
rosen.rot Re: EEG w domu 16.11.16, 09:04 To super, że możecie mieć EEG w domu. Badanie jest w zasadzie mało kłopotliwe, zupełnie niebolesne itp, ale dla mojego syna to zasypianie "z przymusu" na kozetce w obcym miejscu zawsze było stresujące. A mieliście już jakiekolwiek EEG kiedyś? Badanie w domu wygląda podobnie, dziecko musi mieć na głowie czepek z elektrodami albo są one jakoś inaczej przyczepiane do skóry głowy. Zapis można odczytać i zinterpretować, jak dziecko się nie rusza. Ostatnio mój syn zasnął ułożywszy się jakoś bokiem na mnie w przychodni i nie było problemu z zapisem w takiej dosyć nietypowej pozycji. Im dłuższy zapis we śnie tym lepiej. Powodzenia! Odpowiedz Link
patir23 Re: EEG w domu 16.11.16, 09:42 My mieliśmy z tydzień temu. Umowilam nam spotkanie w tej godzinie kiedy syn zasypia. Oczywiście plakal podczas zakładania itd ale i przez to szybciej usnol. Badanie było około 30 min. Objęli fazę zasypiania , snu i wybudzania. Wynik mam krótki w normie. Właściwie nie byłam z nim u neurologa bo nie wiem czy trzeba jak w normie wyszedł zapis. Odpowiedz Link
hedna Re: EEG w domu 17.11.16, 09:42 Będą za tydzień, pan powiedział po badaniu,że nic szczególnego (odbiegającego od normy) nie widział Odpowiedz Link
patir23 Re: EEG w domu 17.11.16, 12:16 No to powiedzcie proszę bo ja mam wynik w normie i wkoncu mam iść z tym do lekarza. Bo wg opisu jest ok . Żadnych zmian. Odpowiedz Link
rosen.rot Re: EEG w domu 17.11.16, 13:04 Tak, idź z tym do neurologa dziecięcego, który zna się na autyzmie. Twój synek ma prawidłowy krótki zapis EEG, natomiast wg tego co czytałam na innym wątku, zauważyłaś u niego regres mowy. Być może są jeszcze jakieś inne objawy neurologiczne lub cechy regresu w innych sferach rozwoju - tego się nie oceni przez forum, a czasem w takich sytuacjach wskazana jest dalsza diagnostyka np. neurometaboliczna. Powodzenia. Odpowiedz Link
jagoda280486 Re: EEG w domu 17.11.16, 13:37 Można mieć prawidłowe eeg i epi u nas tak jest syn ma prawie wszystkie rodzaje napadów bezdrgawkowych 10 razy robiłam eeg i było prawidłowe Odpowiedz Link
patir23 Re: EEG w domu 17.11.16, 15:05 To jak poznaluscie ze ma napady bezdrgawkowe przy dobrym eeg. U nas eeg bo się napreza i napina no i nie mowi Odpowiedz Link
jagoda280486 Re: EEG w domu 17.11.16, 18:17 Czasem jest tak ze zapis eeg się normalizuje u nas epi stwierdzono na podstawie nagrań video Odpowiedz Link
patir23 Re: EEG w domu 17.11.16, 19:10 A jakie mial objawy niepokojące wg Ciebie. U nas to się tak spina i jakby siłom do dołu robi maly i często trzęsie rączkami. Odpowiedz Link
jagoda280486 Re: EEG w domu 17.11.16, 19:40 Najpierw zmiana zachowania potem przewracal się tak jakby tracił równowagę potem doszły kolejne wykonywał czynności ubieral się bądź rozbieral kręcił w kolko brak mowy i brak reakcji na mowę omamy wechowe zapatrzenie się w jeden punkt wyginalo go w łuk i przytym wydawał dziwne odgłosy jakby się dlawil niepamięć tego co się działo mrugnięcia rytmiczne oczami uderzanie rękami w bok jak się później okazało to wszystko były napady powszystkim był bardzo zmęczony i szedł spac Odpowiedz Link
rosen.rot Re: EEG w domu 17.11.16, 20:08 Patir, nagraj to, o czym piszesz np. telefonem i pokaż neurologowi. Spróbuj nawiązać kontakt z synkiem, jak widzisz, że się spina lub trzęsie rączkami tzn. spróbuj oderwać jego uwagę w jakikolwiek sposób. Nagraj to, czy da się odwrócić uwagę synka wówczas. Odpowiedz Link
patir23 Re: EEG w domu 17.11.16, 20:40 On bo biega i tak trzęsie tzn trzepocze dlonmi. A spina się jak np cos ujrzy co go fascynuje to tak jakby pochyli się nad tym i spina cialo i jakby sie trzesie. To trwa chwilkę Odpowiedz Link
jagoda280486 Re: EEG w domu 18.11.16, 18:13 Mnie kazali bo syn miał niejednoznaczne objawy uszczypnac np w ucho jak nie zareaguje od razu tylko po chwili będziesz wiedziała czy to jakaś forma napadu odruch na ból jest bezwarunkowy Odpowiedz Link
ritakavka Re: EEG w domu 06.04.17, 17:16 i jak było? my też mamy za tydzień i się bardzo denerwuję. Odpowiedz Link