jamniczek7 10.08.06, 14:05 proszę oodpowiedź na pytanie czy mamie wychowującej samotnie dziecko z ZA przysługuje dodatek pielęgnacyjny i czy ZA kwalifikuje się jako niepełnosprawność i można dostać grupę inw. jeśli tak to jak to załatwić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gemmavera Re: przepisy 10.08.06, 15:00 Oczywiście, że ZA może być uznane za niepełnosprawność. Potrzebne Ci będzie zaświadczenie od lekarza (na specjalnym druczku) plus wniosek do Powiatowego czy Wojewódzkiego (zależy gdzie mieszkasz) Zespołu ds. Orzekania o Niepełnosprawności. Do tego dołączasz wszystkie zaświadczenia, diagnozy, badania itd. - wszystko to, co może pomóc ustalić stan dziecka. Wypełnione druki składasz w owym Zespole i czekasz, aż wyznaczą Ci termin komisji lekarskiej. Potem stawiasz się z dzieckiem na komisję i dostajesz decyzję. Niepełnosprawność w przypadku osób poniżej 16 roku życia orzekana jest bez stopnia, na określoną liczbę lat. W przypadku otrzymania orzeczenia o niepełnosprawności przysługuje Ci zasiłek pielęgnacyjny - 144 zł miesięcznie. Dodatkowo z tego, co wiem, zwiększa się próg dochodów, gdybyś się starała o zasiłek rodzinny z MOPSu. O ile w przypadku zdrowego dziecka ten próg to 204 zł na osobę miesięcznie, o tyle jeżeli w rodzinie jest dziecko niepełnosprawne, kwota ta wzrasta do 284 zł na osobę. Na temat zasiłku rodzinnego tylko tyle wiem od pani z MOPSu, o szczegóły musiałabyś wypytać sama. Ale z zasiłkiem pielęgnacyjnym jest właśnie tak, jak napisałam. Pozdrawiam :) gemma Odpowiedz Link
joanna9920 Re: przepisy 10.08.06, 15:57 pomyliłas się.tyle to może jest próg na zasiłek celowy z opieki.na rodzinne jest 508 lub w przypadku niepełnosprawności u dziecka 584,albo coś koło tego. Odpowiedz Link
gemmavera Re: przepisy 10.08.06, 22:24 Masz rację, Joanna - pomyliłam się z tą kwotą. :/ Ale jak pisałam - marnie się w tym orientuję. Faktycznie zasiłek rodzinny przysługuje w przypadku dochodów w wysokości 504 zł na osobę w rodzinie ze zdrowymi dziećmi i 583 zł w przypadku, kiedy dziecko jest niepełnosprawne. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. pozdrawiam :) gemma Odpowiedz Link
9-x-2 Re: przepisy 06.02.07, 10:39 Czy ktoś starał się o orzeczenie w Warszawie? Jak długo to trwa i gdzie wziąć niezbędne druki do wypełnienia? Gdzie je się składa? Odpowiedz Link
niewierzewam Re: przepisy 06.02.07, 10:51 www.warszawaorzekanie.pl/kontakt.htm tu jest większość potrzebnych informacji Odpowiedz Link
9-x-2 Re: przepisy 30.03.07, 21:33 Podciągam dla jednej z mam, która dziś na zebraniu zapytała mnie o orzekanie w Warszawie :-) Odpowiedz Link