katerina8 30.01.09, 16:12 Jedna z odsłon ZA na onet. pl - "Mózg sawanta": portalwiedzy.onet.pl/4868,31980,1529248,1,czasopisma.html Nie podoba mi się reklama artykułu na onet.pl : "Genialny głupiec". Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
titina_www Re: artykuł na onet.pl 03.02.09, 16:45 To faktycznie pejoratywne określenie, ale z tego co wiem jest to słownikowe tłumaczenie znaczenia słowa sawant. Odpowiedz Link
katerina8 Re: artykuł na onet.pl 03.02.09, 17:56 No niezupełnie tak jest z tym tłumaczeniem :-). Znam określenia : zespół sawanta = genialny głupiec, genialny idiota (określenie Downa), ale jakoś ich nie znoszę. Samo określenie "sawant" pochodzi od francuskiego savoir - wiedzieć. Odpowiedz Link
gemmavera Re: artykuł na onet.pl 03.02.09, 18:39 Zgadza się - francuskie savant oznacza mniej więcej tyle, co "wiedzący", "mający wiedzę". Określenie "genialny głupiec" jest w stosunku do Daniela Tammeta tym bardziej nietrafione, że on ma wysokie IQ - i to jest właśnie jego fenomen. Ma niesłychane zdolności, a jednocześnie nie jest upośledzony umysłowo, co w przypadku sawantów jest dość częste. Co więcej, chłopak funkcjonuje w społeczeństwie zupełnie normalnie. Dlatego też jest cennym "nabytkiem" dla naukowców - bo prócz tego, że ma genialne zdolności, potrafi też o tychże zdolnościach sporo opowiedzieć, spróbować pomóc naukowcom zrozumieć ich naturę (tłumaczył np. w jaki sposób "widzi" wyniki swoich obliczeń). Oglądałam ten film dokumentalny, o którym jest mowa w artykule, i przyznam, że byłam pod wrażeniem. :) Chłopak robi obliczenia do tylu miejsc po przecinku, że kalkulatory tylu nie mają. ;) Poza tym nauczył się islandzkiego w tydzień - i to na tyle dobrze, żeby wystąpić na żywo w islandzkiej telewizji. :)) Odpowiedz Link
mamamisiasia Re: artykuł na onet.pl 04.02.09, 21:49 opowiadal tez, ze po prostu nauczyl sie roznych reakcji w roznym otoczeniu i w roznych sytuacjach, co mu pozwala normalnie funkcjonowac. Savant- moze tez oznaczac naukowca, medrca, kogos kto posiada ogromna wiedze. Odpowiedz Link
zorka7 Re: artykuł na onet.pl 06.02.09, 08:56 A czy wiecie gdzie można ów film zobaczyć? Jest dostępny w sieci? dzieki z góry za odp. Odpowiedz Link